Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki Versys 650/1000

Recommended Posts

• Drug član, 788 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200
Pre 4 sati, grafigo je napisao:

Uzeo da zamenim kočione pločice napred i nazad. Nisam to radio nekih 15 god, al' ajde. Od komšije uzeo par imbusa, ključ 13 i 17 (nisu mi uopšte trebali), a par gedora i šrafcigera se našlo od nekud i kod mene. Ne mogu mnogo da zeznem, a i nije da je to neki bezbednosni aspekt na motoru, je l' te?

Napred su čeljusti išle lako, nema mnogo šrafljenja, a nije ni zapeklo. Gedora 12 za čeljusti i imbus (možda 4mm?) za 2 pina (štifta) što drže pločice. Malo više pažnje sa leve strane jer je tu kabl za abs, a naravno da nisam imao čime da ga odvrnem.

Izvadjene pločice, prebačeni limčići sa starih na nove, podmazani pinovi da lakše kliznu. Probao da očistim čeljusti i klipove i shvatio da od pribora imam samo dobru volju. Naravno, subota popodne, nemam gde šta ni da kupim.

Iskoristio stare pločice da vratim klipove i onda sve obrnutim redosledom vratio. Iznenadio se jer je sve išlo k'o po loju, a nije mi ni ostalo viška šrafova.

Zadnje pločice... mora da se skida top. Pih breee. Kod zadnjeg nogostopa mi trebao imbus veći nego napred na čeljustima (da nije 6mm?), a sa zadnje strane ključ 14 da kontrira. Kod srednjeg lonca se top drži sa šelnom koja je ključem 10 stegnuta.

Čeljusti su na ključu 12 i 14 (levi i desni šraf), dok je imbus (mali, kojim se odvrće pin) zaštićen prvo sa kratkim šrafom za ravni šrafciger. Brateeee

Sve to odšrafio, skinuo levi šraf sa čeljusti, dok sam desni samo malo popustio i zarotirao čeljusti kako bih skinuo pločice, video da na njima ipak ima još malo mesa i rešio da vratim sve nazad.

I tu ide moj iaaa, iaaa (ubaciti sliku magarca u zamišljanju mene dok sve ovo radim) momenat. Stežem levi šraf na čeljustima, naravno bez moment ključa. Ide to već fino teško, al ajd' da dodam još četvrt kruga. I krc... puče šraf. emoji2357.png

I tako... sutra se neću vozati, u ponedeljak da ovo rešavam, a u medjuvremenu da razmišljam zašto me je mrzelo da odem do mog matorog i uzmem sve od alata što mi je bilo potrebno.

A vi, kako te?89cc39c9ea3e4ab2ca0359f7ca209400.jpg0db9bea76524d52442f75f35b954ff52.jpg

Sent from my SM-F731B using Tapatalk

Јбг, мала је разлика у недовољно стегнутом шрафу или шрафу који је кренуо да чупа лозу…Мада си ти добро прошао овде. Савет, узми кирнером и обележи средину шрафа, ако имаш алат за вађење заломљених одлично, ако немаш пробај да нађеш леву бургију, могуће да ћеш са лакоћом да извадиш….

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ako je otkinut navoj a viri malo više možda možeš pažljvo da odviješ ravnim šrafcigerom i čekićem. Onako, "umetnički" cak cak. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 693 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

Drugari izvinjavam se što upadam u temu, ali ako može neko da prenese iskustva sa novog modela 2015+ godište 650 kubika. Interesuje me pouzdanost i da li je bilo nekih sitnih kvarova? Raspitivao sam se za jedan taj ima problem sa lambda sondom, a već je jedna menjana dok je bio u garanciji? Znam da nema nekih većih problema, ali me interesuju dečije bolesti i kako vam se pokazao nakon 30-40 hiljada km? Unapred hvala.

• Drug član, 789 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Znači odatle je Versys iskopirao svoj dizajn. Tačno sam znao da Kawa to nije mogla sama da dizajnira.

😂

• Haha 3

• Integrisan, 9444 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ima li neko pripremu za stitnik hladnjaka? Model 2010-2014...

Poslao mi je drug Lestra ali su to samo spoljne konture, da spremim pa da mi Ranko izreze kada se sa odmora vrati.

Hvala.

• Drug član, 1205 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan
On 4. 8. 2024. at 20:20, MilosGlavcic je napisao:

Jedno pitanje jel vam lupi kad prebacujete u 2 brzinu

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Pre nego sto stisneš kvacilo nategni nogom polugicu menjaca. Čim ga pritisnes(kvacilo), menjac će da se rastereti i dopustice ti da promeniš brzinu. To je način da brzo i glatko, bez lupanja menjaca promeniš brzinu na više.

Za niže brzine možeš da dodas malo medjugasa da bi opet sve bilo mekše i lepse

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1503 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Meni "lupi" kad ga upalim i ubaci u prvu. 

Napravi glasno "TAK" Ali sam cuo da je kod svih tako. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 13 postova
Meni "lupi" kad ga upalim i ubaci u prvu. 
Napravi glasno "TAK" Ali sam cuo da je kod svih tako. 
Da to je normalno da lupi u prvoj.
Nego me brine što u drugoj lupi, posle ostale šalta glatko.
Ne dešava se često svaki 2 3 put kad prebacim u drugu lupi mi...

• Drug član, 789 postova
19 hours ago, max80 said:

Drugari izvinjavam se što upadam u temu, ali ako može neko da prenese iskustva sa novog modela 2015+ godište 650 kubika. Interesuje me pouzdanost i da li je bilo nekih sitnih kvarova? Raspitivao sam se za jedan taj ima problem sa lambda sondom, a već je jedna menjana dok je bio u garanciji? Znam da nema nekih većih problema, ali me interesuju dečije bolesti i kako vam se pokazao nakon 30-40 hiljada km? Unapred hvala.

Niko ti se ne javlja, ali to nije zato sto te ne postuju vec sto nemamo sta konkretno da ti kazemo u vezi pouzdanosti, osim da je pouzdan. Taj kvar sa lambdom je prvi za koji sam ja cuo. Inace, ja sam moj V650 vozio do nekih 22.000km i za to vreme sem servisa nije imalo sta da se radi na njemu. To je model koji je vec dugo na trzistu i sve decije bolesti su resene, a dovoljno je kvalitetan da nema nekih karakteristicnih problema koji napadaju jednju tacku motora.

Jedino sto mi pada na pamet je uljno/vodena pumpa koja zna da "propisa", ali je i to lako resiv problem. Ja sam imao taj set za reparaciju i dok sam vozio ER6n i dok sam vozio malog Versysa. Sve ukupno oko 30k kilometara i na kraju mi nije ni trebao.

• Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1205 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan
pre 28 minuta, MilosGlavcic je napisao:

Da se nije sajla kvačila olabavila...
Kolko je vama zategnuta gore na ručici
20240805_081053.jpg

Previše je nategnuta tu gore  a i kanal je okrenut da voda može da ulazi, to ne valja i dovodi do korozije i pojave stroke unutar buzira.

Sajlu na rucici stavi da ima oko 5mm odvrnutog navoja, a dole je nasteluj da bude nategnuta, a posle gore na rucici fino dosteluj

• Podržavam 1

• Drug član, 789 postova
1 hour ago, MilosGlavcic said:

Da to je normalno da lupi u prvoj.
Nego me brine što u drugoj lupi, posle ostale šalta glatko.
Ne dešava se često svaki 2 3 put kad prebacim u drugu lupi mi...

Stvar navike, samo dok mu malo udjes u fazon i naci ces mu "tacku" u kojoj se lepo salta i ne dolazi do tog lupanja. Mozes da mu pomognes jos i da lepo nastelujes kvacilo, podmazes sajlu i obratis paznju da li je lanac pravilno zategnut. I lanac dosta doprinosi tom losem saltanju brzina.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9444 postova
  • Motocikl: ---Honda---

... koliko je presao i koje je ulje u agregatu (koliko je ono preslo?).

(Pitanje za coveka sa bucnim menjacem)

• Drug član, 789 postova

Inace, jutros izvadjen patrljak srafa, odoh sad da mu nadjem zamenu.

Nego, je l vas zanima jos kakav tutorijal da uradim?  😂

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 13 postova
... koliko je presao i koje je ulje u agregatu (koliko je ono preslo?).

(Pitanje za coveka sa bucnim menjacem)
Prešo je 26 700 ulje neznam koje je, a mali poslednji servis je radjen na 22 500
Još malo trebam opet da se radi mali servis

• Drug član, 788 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200
pre 16 minuta, grafigo je napisao:

Inace, jutros izvadjen patrljak srafa, odoh sad da mu nadjem zamenu.

Nego, je l vas zanima jos kakav tutorijal da uradim?  😂

Али овог пута нека иде лајв, ипак пар очију је сигурније по тебе, да спречимо шта се спречити може..🤣

• Haha 2

• Drug član, 693 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

@grafigo hvala na odgovoru. Znam da su dobre i pouzdane mašine i mene je iznenadilo, pa rekoh, da čujem iz prve ruke od iskusnijih. Možda se malo podmladim na zimu, a možda Versys bude baš taj izbor.

• Podržavam 1

• Drug član, 789 postova

Nego, momci, kakva li je ponuda lanaca i lancanika na trzistu? Probah veceras po raznim sajtovima da gledam, ali slabo je to na njima uradjeno. Vrlo je tesko snaci se, a i ocigledno da firme mahom forsiraju moto opremu, a ne delove.

Zategnuh danas lanac i odoh na probnu voznju, al brzo sam skontao da nesto nije u redu. Podigoh ga na centralni, uzmem i zavrtim tocak, a on se brzo zaustavi. Koci ga nesto. Polako, nadjem tacku gde ga koci i posle malo gledanja da li plocice glave, da l je nesto krivo, skontam da je lanac zategnut ko struna. Mogao sam tamburaskom orkestru odmah da se pridruzim. 

Zavrtim pola kruga i lanac se pomeri na drugo mesto gde je zategnut kako treba. Bas velika razlika, tolika da mi je palo na pamet da nije zupcanik jajast, da nije ispao iz ose...

525 korak mi treba sa 116 linkova, nesto mi u glavi da DID vise nije ono sto je bio, da je samo ime ostalo. Lancanike cu sutra da pogledam u kakvom su stranju.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja