Atila019 52 Napisano Octobar 31, 2018 U prolazu, 25 postova Lokacija: Srbija Motocikl: GS 1200 Adventure , XS 1100 , XJR 1300 , ZRX 1100, CB 1300 , CBR 1000F ... Prijavi odgovor kao problematičan Iskustva i misljenje ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guliver 803 Napisano Octobar 31, 2018 Zainteresovan, 778 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Volio bih da moj sledeći motor ima kardan i ABS. Mislim da je kardan za turing/sport turing kategoriju motora definitivno prednost. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenad125 8 Napisano Octobar 31, 2018 U prolazu, 8 postova Lokacija: Surduk Motocikl: Yamaha Ys 125 Prijavi odgovor kao problematičan И ја би волео да купим једног дана тог боксер BMW-a , али новог Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Octobar 31, 2018 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Vozio sam sva 3 prenosa. Kaiš je definitivno najudobniji i najtiši prenos, verovatno i najlakši po težini. U zavisnosti od modela na kome se nalazi, može biti dosta jeftiniji od lanca na sličnim modelima, a fakat je dugotrajniji. Lanac je klasika, jedina prednost koju bih istakao u odnosu na kaiš i kardan je ta, što za par desetina eura možete menjati prenosni odnos motocikla jednostavnim zahvatom. Podmazivanje i čišćenje je folklor svoje vrste, nekome igra, a nekome napor i smaranje. Traje najkraće od sva 3 navedena. Slažem se da je kardan izbor broj jedan za touring mašine velike snage i težine, ali ništa više od toga. Da, traje milijardu kilometara, da, održavanje je minimalno, ali je barem meni, bučan i neudoban pri šaltanju, a šaltati se mora (barem na većini ovozemaljskih modela). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3053 Napisano Octobar 31, 2018 8-bit, 1880 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, Dexterr je napisao: ali je barem meni, bučan i neudoban pri šaltanju, a šaltati se mora Imam kardan i nisam primetio to što pominješ u odnosu na lanac. Jedino što se često zajebem, pa hoću da ga podmažem 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 5989 Napisano Novembar 1, 2018 Drug član, 2775 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Mana kardana po mom misljenju je masa, skupa izrada i veliki broj elemenata za ovaj nacin prenosa snage i momenta. Iz iskustva ne znam jer sam samo par puta probao (i osetio isto), ali ljudi koji voze kazu da na dodavanje i oduzimanje gasa postoji onaj trzaj i kasnjenje kao kada je lanac otpusten. Za odrzavanje je milina dok je sve ispravno. Kais je prica za sebe. Nema veliko odrzavanja, a traje dugo. Zasto nije komercijalizovan u vecoj meri, nisam nikada shvatio... mozda zbog temperature i pouzdanosti na visim temp!? Ili pak sto se ne moze zameniti tako lako jer je neprekidan? A lanac je kao potrosni element (sklop) veoma dostupan i rasprostranjen. Dosadno ali jednostavno odrzavanje, laka zamena, prost sistem elemenata u sklopu sveukupno. I najjednostavniji od svega navedenog za zamenu krajnjeg prenosnog odnosa. I ja bih voleo da cujem neke cinjenice na ovu temu, ja samo izneo licno zapazanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2711 Napisano Novembar 1, 2018 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Kardanski prenos sa razvojem GS dozivljava prilicno napredne i kvalitetne izmene. Materijal samog kucista je sve bolji u smislu da izdrzava ozbiljna opterecenja koje zahteva voznja van asfalta. Zupzasti prenos je kljucan za dobar obrtni momenat. Redovno odrzavanje kardanskog prenosa nije toliko komplikovano. Menjanje ulja i zaptivnih elemenata pa i samih lezajeva produzava vek istom kao i voznju. Malo ljubavi i malo vise para. Problem nastaje kad se uspavas i zaboravis na odrzavanje. Veliki plus za novu generaciju kardanskih prenosa. Lanac je prenos koji ima svoj vek trajanja mazo ne mazo plus minus 2-3 hkm. Prakticno svaki vozac ga moze lako odrzavati a dobar broj i menjati sa sve lancanicima. Ni alat nije skup. Ciscenje i podmazivanje ne treba da bude teret vec uzivanje. Dobro me je sluzio danas e sad cu da ga istimarim. Za voznju van asfalta jos uvek najpouzdanija varijanta. Kajs nisam vozio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Thaedass 772 Napisano Novembar 1, 2018 Xtreme, 391 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Neka skolska varijanta iz doba prakticne nastave: - kardanski prenos je najtrajniji; nema svakodnevnog cimanja oko odzavanja, radis redovno odrzavanje na propisanoj kilometrazi i povremeno proveravas generalno stanje; kao prenosni sklop ubedljivo najtezi uz najveci gubitak u prenosu snage; najskuplji za proizvodnju; zahteva obucenog mehanicara za odrzavanje; cena po predjenom km bi trebala da je na pozitivnoj strani, ali nije pravilo - zavisi od mnogo faktora; direktna povezanost menjaca sa zadnjim tockom - dok nekima savrseno odgovara, uvek se nadje neko kome smeta - kaisni prenos se vise koristi kao flavor nego kao potreba; laksi je od kardankog prenosa, nekad i od lancanog; mogu biti vrlo trajni; cena po predjenom km varira, ali su obicno na jeftinijoj strani; takodje zahteva obucenog mehanicara radi zamene, ali posto je rec o mnogo jednostavnijem sklopu cena je drasticno niza; odrzavanje se svodi na redovnu vizuelnu i kontrolu zategnutosti - ako je rec o otvorenom sklopu redovno je mnogo redovnije nego kod zatvorenog sklopa; najvise pate od spoljasnjih faktora; od sva tri prenosna sklopa zauzimaju najvise prostora - lancani prenos kao (skoro) savrseni kompromis: najjeftiniji za masovnu proizvodnju; najjednostavniji i samim tim najjeftiniji za zamenu; zahteva redovno odrzavanje, ali takodje vrlo dobro trpi i ako je zanemaren; najcesce najlaksi prenosni sklop; ima najmanji gubitak snage u prenosu; relativno su trajni; cena po predjenom km varira od primene i ide od najpovoljnijeg do najskupljeg; u danasnje doba gde svako voli/mora da personalizuje svog ljubimca, najveci izbor aftermarket delova Iz glave koliko se secam, moglo je i malo strucnije da se prezentuje i/ili pojasni, ali ovako na brzinu i za generalne potrebe moze da prodje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1342 Napisano Novembar 2, 2018 Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan 22 hours ago, Bruno 68 said: Lanac je prenos koji ima svoj vek trajanja mazo ne mazo plus minus 2-3 hkm. Pretpostavljam da si mislio 20-30 hiljada km? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2711 Napisano Novembar 2, 2018 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, bokibd said: Pretpostavljam da si mislio 20-30 hiljada km? Tako nesto. Generalno upotrebno oko 25hkm e sat plus minus 2-3 od toga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 3044 Napisano Novembar 2, 2018 Drug član, 1175 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Meni lično je kaiš najelegantnije i omiljeno rešenje. Čisto i bešumno. Mislim da nije preuzeo primat od lanca zato što u začetku nije mogao da podnese velike snage a dok se tehnologija razvijala, monopol lanca se ustoličio na tronu. Vrvtn (a lako moguće da grešim) da i dan danas kaiš nikako nije rešenje za puno snage i trkačko okruženje. Tu je lanac No.1 Kardan ide na touring. Za sledeći motor ću se truditi da bude Buel Ulysses a kaiš je jedan od razloga... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...