Petar0044 3 Napisano Maj 30, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, stari roker je napisao: To se samo tako kaze u zargonu- ' probusio klip na 42'! U stvarnosti se ne busi klip,negi se razbusi,tj. prosiri cilindar sa npr 39 na 42 mm. Ali ne moze da se uzme subler i da se prosiri na 42,nego se prvo kupi klip i na osnovu klipa se busi cilindar. To se radi zato sto nije svaki klip isti i tolerancija ne moze da ide odoka vec mora da bude kako Bog zapoveda. I naravno,trebalo bi da znas bar neke osnove o radu motora da bi mogao i da diskutujes o njima. Kako izgleda koji deo,za cega sluzi,gde se nalazi,taktovi,podmazivanje,havarije... Onda mozemo da pricamo i o budzenju... Ovo je vec od pomoci,hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13487 Napisano Maj 30, 2018 Ne silazi, 7555 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kod dvotaktnih motora auspuh utiče dosta na performanse, kod APN4 se ipak najbolje pokazao fabrički ali pod uslovom da se stavi nov ležaj auspuha, ide 62.03 SKF najbolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 30, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Alekre je napisao: Kod dvotaktnih motora auspuh utiče dosta na performanse, kod APN4 se ipak najbolje pokazao fabrički ali pod uslovom da se stavi nov ležaj auspuha, ide 62.03 SKF najbolje. Mozes mi reci jel bolje ide sa laser ili master? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mondial 36 Napisano Maj 30, 2018 Svrati ponekad, 196 postova Motocikl: mondial mct 250 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Alekre je napisao: Kod dvotaktnih motora auspuh utiče dosta na performanse, kod APN4 se ipak najbolje pokazao fabrički ali pod uslovom da se stavi nov ležaj auspuha, ide 62.03 SKF najbolje. Li pa to kao na radilici sto ide?Odnosno na deklu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13487 Napisano Maj 30, 2018 Ne silazi, 7555 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Samo fabrički, sulundar ciganski. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Orphan 24 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 38 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SUZUKI GS500F Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih ti to ovako objasnio. Kupiš novi klip za pola milimetara veći (ili za milimetar) nego što je sada na motoru (ako je moguće uzmi sa "L" karikama), i naravno obrati pažnju na prečnik "bolcne" koji spaja klip sa klipnjačom,odneseš novi klip zajedno sa cilindrom kod majistora da ga razbuši prema novom klipu.Do čekaš na to,odeš do prodavnice i kupiš nove ležajeve radilice i zaptivače (narodski dihtunge) pa i semeringe za radilicu. Kada sve to bude na okupu lepo sastaviš potrebne delove. Obavezno pazi na to da u cilindru ili negde drugde ne zaostane neka prljavština (špen) od razbušivanja.Uopšteno šta god radiš pazi na čistoću i slobodno podmazuj malo sve površine koje naležu ili ulaze jedna na/u drugu. Možeš koristiti bilo koje čisto mašinsko ulje. Prilikom montaže možeš tanko namazati i delove dekli gde se stavljaju zaptivači, za to koristi neku mast za podmazivanje, ali samo tanko namaži metal pre nego što staviš zaptivač,tako će isti sigurnije ostati na svom mestu dok ne postaviš drugu deo. Što se tiče pete brzine to je ok,ali za taj deo mislim da će ti dobro doći neko sa iskustvom. :) Auspuh kako hoćeš ali meni je originalni najbolje radio. Najbolje bi ti bilo da voziš makinu jedno vreme sa originalnim, pa onda od nekog drugara koji ima uzmeš na probu nešto drugo,pa proceniš sam, dali ti vredi ulaganje u neki "specijal" I za kraj postoji još jedna stavka koju možeš menjati prednji i zadnji lančanik. Ja sam svojevremeno stavio samo prednji lančanik veći (čini mi se da je bio sa 17 zuba naspram originala sa 15, ali za ove brojeve nisam siguran,davno je bilo) Sa ovom zamenom malo gubiš startnost ali je krajnja brzina nešto veća. :) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2100 Napisano Maj 31, 2018 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to ok ala ako mu radi neko ko se razume, mislis da ce kad rasturi sve znati da sve sklopi nazad, podesi pravilan luft na osovinama, decko nema pojima o radu motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 32 minuta, brdy je napisao: Sve je to ok ala ako mu radi neko ko se razume, mislis da ce kad rasturi sve znati da sve sklopi nazad, podesi pravilan luft na osovinama, decko nema pojima o radu motora. ... te decko 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 57 minuta, Orphan je napisao: Ja bih ti to ovako objasnio. Kupiš novi klip za pola milimetara veći (ili za milimetar) nego što je sada na motoru (ako je moguće uzmi sa "L" karikama), i naravno obrati pažnju na prečnik "bolcne" koji spaja klip sa klipnjačom,odneseš novi klip zajedno sa cilindrom kod majistora da ga razbuši prema novom klipu.Do čekaš na to,odeš do prodavnice i kupiš nove ležajeve radilice i zaptivače (narodski dihtunge) pa i semeringe za radilicu. Kada sve to bude na okupu lepo sastaviš potrebne delove. Obavezno pazi na to da u cilindru ili negde drugde ne zaostane neka prljavština (špen) od razbušivanja.Uopšteno šta god radiš pazi na čistoću i slobodno podmazuj malo sve površine koje naležu ili ulaze jedna na/u drugu. Možeš koristiti bilo koje čisto mašinsko ulje. Prilikom montaže možeš tanko namazati i delove dekli gde se stavljaju zaptivači, za to koristi neku mast za podmazivanje, ali samo tanko namaži metal pre nego što staviš zaptivač,tako će isti sigurnije ostati na svom mestu dok ne postaviš drugu deo. Što se tiče pete brzine to je ok,ali za taj deo mislim da će ti dobro doći neko sa iskustvom. Auspuh kako hoćeš ali meni je originalni najbolje radio. Najbolje bi ti bilo da voziš makinu jedno vreme sa originalnim, pa onda od nekog drugara koji ima uzmeš na probu nešto drugo,pa proceniš sam, dali ti vredi ulaganje u neki "specijal" I za kraj postoji još jedna stavka koju možeš menjati prednji i zadnji lančanik. Ja sam svojevremeno stavio samo prednji lančanik veći (čini mi se da je bio sa 17 zuba naspram originala sa 15, ali za ove brojeve nisam siguran,davno je bilo) Sa ovom zamenom malo gubiš startnost ali je krajnja brzina nešto veća. Hvalaa za pomoc,planirao sam 11-43 prenos da stavim sta mislis o tome? Zelim da mi bolje vuce ali I da se krajnja brzina ne smanji toko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4334 Napisano Maj 31, 2018 motoras, 2492 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan pre 33 minuta, brdy je napisao: Sve je to ok ala ako mu radi neko ko se razume, mislis da ce kad rasturi sve znati da sve sklopi nazad, podesi pravilan luft na osovinama, decko nema pojima o radu motora. Naravno da nece znati. Ali problem je u stvari taj da je on nestrpljiv da to odradi,a znanja nema. Sad sto ne zna da otvori i sastavi mogu da razumem. Ali kad bi malo procitao o radu dvotaktnog motora i za cega koji deo sluzi ne bi bio predmet sprdnje u temi koju je sam otvorio. A nije ni trebalo da je otvara jer istih tema na netu ima milion. Al' 'ajde ti sad popo budi covek... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, stari roker je napisao: Naravno da nece znati. Ali problem je u stvari taj da je on nestrpljiv da to odradi,a znanja nema. Sad sto ne zna da otvori i sastavi mogu da razumem. Ali kad bi malo procitao o radu dvotaktnog motora i za cega koji deo sluzi ne bi bio predmet sprdnje u temi koju je sam otvorio. A nije ni trebalo da je otvara jer istih tema na netu ima milion. Al' 'ajde ti sad popo budi covek... Bas zato sto ne znam.sam napravio da znam ne bi smaro ljude,a to sto ne znam dovodi do toga da ne mogu da skontam,samo da vas pitam jel ste se vi rodili s apn masinom I svim znanjem? Pozz 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
speedfreak 55 Napisano Maj 31, 2018 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati 1098 Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da se niko naucen nije rodio i naravno da smo toliko stvari pokvarili pokusavajuci da nesto popravimo... Pa ti se lepo govori, ukoliko ne znas sam da to uradis, nemoj ni raditi, napravices samo stete bez potrebe, a da ne spominjem moguca pitanja, tipa :sve sam sklopio, sve je novo, ali motor radi jos losije, sta to moze biti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Maj 31, 2018 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ma samo napred, niko se nije rodio naučen a ko hoće da ti pomogne on će ti pomoći. Nije sad da radiš neku mašinu od par hiljada € pa da rizikujes da finansijski stetujes ne znam koliko. U najgorem scenariju može ti se desiti da sjebes mašinu i da moraš krenuti iznova. A drugi put će ti biti lakše sigurno. Stvarno ne znam zašto se neko željan znanja sputava i ne želi mu se pomoći? Za isto vreme dok iskucas neki obeshrabrujuci i potpuno uzaludni post možeš napisati i nešto korisno. Neću da imenujem jer isti ti takodje stavljaju tehnička pitanja, ali onda je druga priča. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Savan je napisao: Ma samo napred, niko se nije rodio naučen a ko hoće da ti pomogne on će ti pomoći. Nije sad da radiš neku mašinu od par hiljada € pa da rizikujes da finansijski stetujes ne znam koliko. U najgorem scenariju može ti se desiti da sjebes mašinu i da moraš krenuti iznova. A drugi put će ti biti lakše sigurno. Stvarno ne znam zašto se neko željan znanja sputava i ne želi mu se pomoći? Za isto vreme dok iskucas neki obeshrabrujuci i potpuno uzaludni post možeš napisati i nešto korisno. Neću da imenujem jer isti ti takodje stavljaju tehnička pitanja, ali onda je druga priča. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Hvala,evo malo pravog odgovora,skrti naucili od nekog pa.nece da prenesu a pricaju kako neko nesto ne zna,sigurno ima nesto sto oni ne znaju pa ce im se neko smejati,al.mene za to briga,bitno da ce mn apn ici ko zmaj a oni nek se pisu gluposti,hvale se sa znanjem a ne pokazuju ga,hvala jos jednom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, speedfreak je napisao: Naravno da se niko naucen nije rodio i naravno da smo toliko stvari pokvarili pokusavajuci da nesto popravimo... Pa ti se lepo govori, ukoliko ne znas sam da to uradis, nemoj ni raditi, napravices samo stete bez potrebe, a da ne spominjem moguca pitanja, tipa :sve sam sklopio, sve je novo, ali motor radi jos losije, sta to moze biti? A kako nauciti ako ne pocnem? Kako preci nivo ako ga ne krenes? Na greskama se uci,zato I pocinjem sa apn jer kosta 250e Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
speedfreak 55 Napisano Maj 31, 2018 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati 1098 Prijavi odgovor kao problematičan Ok, ako si resio onda samo napred. Razlika izmedju tebe i mene npr je ta sto sam ja uvek imao koga da pitam, tatu, tatinog drugara, pa cek i neke majstore okolo, pa mogu reci da mi je bilo lakse... Nabavi literaturu, ako si vizuelni tip, pa prvo lepo pogledaj delove agregata i sta tu sve ima, nije mudro slovo, na slikama iz tomosovih knjiga ima sve... E sad ide onaj bitniji deo, kako da prepoznas da ti mozda nisu lose izbusili cilindar, koji ti je zazor klipa, kako se steluje paljenje, kako se steluje karburator... Te stvari se jako tesko prenose preko pisane reci na netu... Treba iskustva, vremena, i naravno uvek neko ko ce ti pomoci, da bi ti bilo lakse... Ja kada sam imao 14 god, znao sam sve moguce auspuhe postojece za Tomosa, a imao sam Lipnik auspuh koji se tada prodavao u Avto magazinu,stariji ce znati, niko ziv od mojh vrsnjaka nije imao pojma sta je to... Tada 1996te... A po tvom pitanju da li je bolji Laser ili neki drugi, rekao bih da zapravo ne znas uopste zasto je auspuh takav kakav jeste... Onda pitanje stavicu 11-43 prenos, sta mislite?odgovor je da kupis sve prednje lancanike i da probas, zavisi od tvoje tezine, auspuha, karburatora, obrtaja motora, kako bi mi znali da li je dobro? Dakle prvo naucis princip rada dvotaktnog motora, pa onda polako dalje... Ja ti stvarno ne mogu dati bolji savet, da zapravo znas sta si uradio, a ne da nasumice nabodes nesto... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Maj 31, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, speedfreak je napisao: Ok, ako si resio onda samo napred. Razlika izmedju tebe i mene npr je ta sto sam ja uvek imao koga da pitam, tatu, tatinog drugara, pa cek i neke majstore okolo, pa mogu reci da mi je bilo lakse... Nabavi literaturu, ako si vizuelni tip, pa prvo lepo pogledaj delove agregata i sta tu sve ima, nije mudro slovo, na slikama iz tomosovih knjiga ima sve... E sad ide onaj bitniji deo, kako da prepoznas da ti mozda nisu lose izbusili cilindar, koji ti je zazor klipa, kako se steluje paljenje, kako se steluje karburator... Te stvari se jako tesko prenose preko pisane reci na netu... Treba iskustva, vremena, i naravno uvek neko ko ce ti pomoci, da bi ti bilo lakse... Ja kada sam imao 14 god, znao sam sve moguce auspuhe postojece za Tomosa, a imao sam Lipnik auspuh koji se tada prodavao u Avto magazinu,stariji ce znati, niko ziv od mojh vrsnjaka nije imao pojma sta je to... Tada 1996te... A po tvom pitanju da li je bolji Laser ili neki drugi, rekao bih da zapravo ne znas uopste zasto je auspuh takav kakav jeste... Onda pitanje stavicu 11-43 prenos, sta mislite?odgovor je da kupis sve prednje lancanike i da probas, zavisi od tvoje tezine, auspuha, karburatora, obrtaja motora, kako bi mi znali da li je dobro? Dakle prvo naucis princip rada dvotaktnog motora, pa onda polako dalje... Ja ti stvarno ne mogu dati bolji savet, da zapravo znas sta si uradio, a ne da nasumice nabodes nesto... I meni je tu tata da pomogne ako zapne negde,ali mi je dojadilo da sve on radi pa hocu sam bar nesto,tu su I iskusniji drugari pomoce i oni,polako kontam sve,ucim ima vremena doce sve na svoje,ali jednio sto mi je zao su ljudi po forumima koji prosipaju neko znanje kroz neke sifre,ili seru ovakvima kao sto sam ja,a I oni su smarali ljude po komsiluku da im objasne,al eto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konstruktor 253 Napisano Maj 31, 2018 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ko hoce moze lako da nauci ako ima od koga.Ako nema ko da ti pokaze mozes deset godina sastavljati i rastavljati motor pa nikom nista.Uvek se pocinje sa osnovama,princip rada i cemu sta sluzi.Sad hvala bogu na netu ima sve.Dacu ti mali podstrek da se potrudis i pronadjes sta ti treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mondial 36 Napisano Maj 31, 2018 Svrati ponekad, 196 postova Motocikl: mondial mct 250 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to lepo sto zelis i sam da naucis,sto je dobro jer svi ti koji samo vole da sednu na motor i voze a ne znaju ni svecicu da zamene po meni ili imaju dubok dzep ili ih ne zanima kako sta funkcionise sto nije dobro jer kad tad ce te masina "izdati" a sta posle?Zvati drugare ili slep sluzbu koja ce te odrati za sitnice?Jeste da si mlad ali citaj!Makar je to sada dostupno svima preko neta.Nekada si morao da pitas i Kurtu i Murtu i svako ti drugacije prica.Ja ti predlazem da ides postepeno jer ako upadnes u svet motocikla sve ce te vise vuci za brzinom i budzenjem.Sto se na kraju svodi ili da ces sjebati masinu ili ces jos gore negde pasti.Za APN nije neka cifra da ga remontujes ali kolena,kukove ,kicmu ces tesko remontovati. Tako da prvo kao sto sam ti napisao kupi motor pa postepeno budzi jer ovako veoma lako mozes da se slupas negde. Mada ne znam koliko dugo vozis motor ali kada se srodis sa motorom to je jos veci problem jer ce te terati da ga brze vozis.Mada kada je glava usijana mozes pricati sta hoces ona ide kako je zamislila 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar0044 3 Napisano Jun 1, 2018 U prolazu, 59 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Mondial je napisao: Sve je to lepo sto zelis i sam da naucis,sto je dobro jer svi ti koji samo vole da sednu na motor i voze a ne znaju ni svecicu da zamene po meni ili imaju dubok dzep ili ih ne zanima kako sta funkcionise sto nije dobro jer kad tad ce te masina "izdati" a sta posle?Zvati drugare ili slep sluzbu koja ce te odrati za sitnice?Jeste da si mlad ali citaj!Makar je to sada dostupno svima preko neta.Nekada si morao da pitas i Kurtu i Murtu i svako ti drugacije prica.Ja ti predlazem da ides postepeno jer ako upadnes u svet motocikla sve ce te vise vuci za brzinom i budzenjem.Sto se na kraju svodi ili da ces sjebati masinu ili ces jos gore negde pasti.Za APN nije neka cifra da ga remontujes ali kolena,kukove ,kicmu ces tesko remontovati. Tako da prvo kao sto sam ti napisao kupi motor pa postepeno budzi jer ovako veoma lako mozes da se slupas negde. Mada ne znam koliko dugo vozis motor ali kada se srodis sa motorom to je jos veci problem jer ce te terati da ga brze vozis.Mada kada je glava usijana mozes pricati sta hoces ona ide kako je zamislila 2 god vozim quada 1 god skutera,sad hocu cross,jer nisam napaljenik na brzinh vec na brda I šume,a imo sam kineskog kvada pa nije mogao nigde,ali mama mi ide u Nemacku za koji mesec,pa cu tamo nabaviti krosericu a do tad taman da naucim na brzine,hvalaa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Jun 1, 2018 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Sad bi mogli nešto konkretno na temu. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DonToni 570 Napisano Jun 1, 2018 Zainteresovan, 623 postova Lokacija: Surčin Motocikl: GSF 1200 S Prijavi odgovor kao problematičan Samo ti kreni da radiš šta si naumio... Džaba ti neko govorio ovo ono kad si ti zapeo u to... Kako kreneš da nailaziš na probleme... fotkaj... pitaj... Nemoj ovako "ja bi, kad bi,...", to mnogo neozbiljno deluje... Svi smo mi gledali kako to tamo neko drugi radi i svima je jednom bio prvi put . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackbeast 82 Napisano Jun 11, 2018 Svrati ponekad, 159 postova Lokacija: Republika Srpska Motocikl: Honda CBR 600 F2 Prijavi odgovor kao problematičan I, sta bi, jesi ti kupio uopste apn-a? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jun 21, 2018 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Evo momče, da ti motor bolje ide i vrti se i preko 10000 RPM nekome tko zna daj obraditi kanale na mjere iz ovog privitka. Karting tuning_MINI_ROK.pdf 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jun 21, 2018 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Elab_2-T_motora-1dio.pdf Elab_2-T_motora-2dio.pdf Elab_2-T_motora-3dio.pdf Elab_2-T_motora-4dio.pdf 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...