Jump to content

Moto Zajednica

Honda Forza 300/350

Recommended Posts

• Drug član, 474 postova
  • Motocikl: CBR 900RR

Ne znam kakav je pristup filteru, ali u većini slučajeva se može skinuti uz pomoć kaiša, kao na ovom videu npr. Ja čak i ne koristim okasti ključ kao na snimku već samo obavijem, stegnem prstima i okrenem. Baš bude laganica. Može i kaiš za pantalone, parče neke gume ili nešto slično.

Ok je namenski ključ kao alat, ali u nedostatku uvek može da se primeni neki jeftin trik. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9548 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Oem stezanje f ulja (na kilazu tj Nm) kod ovog a i sve ostale modele Honde teško je odviti bez ovakvog ključa.

Stegnem rukom koliko mogu + dodam jos 90° i nema problema za sledeće odvijanje.

Kad je muka odviti, prvu pomoć tražim u grejanju ind. fenom kućište f ulja, obično popusti.

Ima kad i to ne pomaže, tad ga moram probušiti i odviti srafcigerom.

To se desava kad se pretera sa stezanjem + višegodišnje ne menjanje filtera te isti zapekne.

Nije problem u navoju već diht guma na rubu filtera toliko jako zalepi za kućište.

Tu gumi/rub obavezno namazati mašću pre montaže.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 85 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350

@AndjeoPakla

Znam sve, al ovo mi je nekako najbolje rjesenje i najjednostavnije. 

@boza_kg

Tocno to, jeftin je tolko da se nenispalti zezat sa icim drugim. 

@Satelis

Do sada sam na autima uvijek samo rukom stegnuo koliko mogu i nikad nije bilo problema. Ulja uvijek stavim na prst pa njime prodjem po dihtungu filtera. 

Promenio član Tomek_Nexus

Samo rukom....ne bi savetovao, dodaj jos 90° ili ti 1/4 kruga.

Imati na umu da dvotockasi (pogotovo 1 cilindrasi) imaju tj prave dosta veće vibracije od četiri točka te zbog toga pre će se popustiti nešto što nije dovoljno stegnuto.

Davno, jednome dečku odvio se f ulja neposredno nakon servisa na AA 500.

Sreća njegova da je primetio desavanje njegov drugar koji je iza vozio.....ode agregat dok trepnes.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: honda Forza 300

kupih Forzu 300 2015 g od poznanika sa 22000km

radi kao satić...mogla bi imati još neki konjić ali OK😀

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 85 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350
pre 40 minuta, Satelis je napisao:

Samo rukom....ne bi savetovao, dodaj jos 90° ili ti 1/4 kruga.

Imati na umu da dvotockasi (pogotovo 1 cilindrasi) imaju tj prave dosta veće vibracije od četiri točka te zbog toga pre će se popustiti nešto što nije dovoljno stegnuto.

Davno, jednome dečku odvio se f ulja neposredno nakon servisa na AA 500.

Sreća njegova dto je primetio desavanje njegov drugar koji je iza vozio.....ode agregat dok trepnes.

Ima logike, hvala na savjetu👍🏻

Na filteru pise da se steze na 

24-30 Nm

Kod nas se covjeku na BMW-u otpustio filter ulja u voznji nakon servisa u ovlastenom servisu. Ne znam kako je na kraju ta saga zavrsila. 

• U prolazu, 49 postova

Ulje radi na 100 stepeni, tako da dali je napojle +35 ili +20 to uopste nije bitno kad ulje dostigne radnu temp, tako da to sto kazu na +35 10w40 mislim da nema veze. Inace mislim da nije nista pogresno ko zeli da koristi 10w40 razlika je minimalna, ako zelite jos slicnije tu je 5w40 (to spada na sredini izmedju 10w30 i 10w40 i ima visi viscosity index sto je bitno) 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 474 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
12 hours ago, BalkanBiker said:

Ulje radi na 100 stepeni, tako da dali je napojle +35 ili +20 to uopste nije bitno kad ulje dostigne radnu temp, tako da to sto kazu na +35 10w40 mislim da nema veze. Inace mislim da nije nista pogresno ko zeli da koristi 10w40 razlika je minimalna, ako zelite jos slicnije tu je 5w40 (to spada na sredini izmedju 10w30 i 10w40 i ima visi viscosity index sto je bitno) 

Za radnu temperaturu od oko 100 stepeni si u pravu, ali nisi uzeo u obzir hladan start i podmazivanje agregata uslovima dok se ne zagreje, a činjenica je da se u tom režimu rada agregat verovatno i najviše haba pa je bitno da ulje bude odgovarajuće i odradi taj posao kako treba, tj. minimizuje habanje u tom režimu. U tvom konkretnom primeru jeste svejedno, ali kažem uopšteno da treba imati u vidu.

• U prolazu, 49 postova
7 minutes ago, AndjeoPakla said:

Za radnu temperaturu od oko 100 stepeni si u pravu, ali nisi uzeo u obzir hladan start i podmazivanje agregata uslovima dok se ne zagreje, a činjenica je da se u tom režimu rada agregat verovatno i najviše haba pa je bitno da ulje bude odgovarajuće i odradi taj posao kako treba, tj. minimizuje habanje u tom režimu. U tvom konkretnom primeru jeste svejedno, ali kažem uopšteno da treba imati u vidu.

To je tacno, nisam to napomenuo jer ljudi misle eto do sad je bilo 30 stepeni sad 37 i to je to zesko mnogo ajmo drugo ulje, i kako sto kazes to je samo dok se motor ne zagreje. Zato je 5w40 ispred 10w30 i 10w40, 5w40 nije debelo pri hladan start a nije ni mnogo gusto pri radnoj temp od 100 stepena. A ima najbolji VIE

• Ne silazi, 4407 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ex, šta je najbolje, to je pitanje. Da je samo jedna specifikacija najbolja, koristilo bi se samo to, i šta će nam onda ostalo? Samo 5w40 full sint i samo Honda, i to je to ;) Ali široko je polje primene skutera - neko vozi samo grad, upali ugasi po 30 puta dnevno, neko tera samo autoput, u različitim vremenskim uslovima... Složeno.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 49 postova
45 minutes ago, boza_kg said:

Ex, šta je najbolje, to je pitanje. Da je samo jedna specifikacija najbolja, koristilo bi se samo to, i šta će nam onda ostalo? Samo 5w40 full sint i samo Honda, i to je to ;) Ali široko je polje primene skutera - neko vozi samo grad, upali ugasi po 30 puta dnevno, neko tera samo autoput, u različitim vremenskim uslovima... Složeno.

Ajde uporedi preporuceno 10w30 i 5w40, videces da je 5w40 bolje u svakom pogledu za bilo koju temperaturu i stil vozenja

• Sviđa mi se 1

Ne znam kako :)  Imaju neke brojke za upoređivanje, ali je pitanje kako se one mečuju sa određenim agregatom, uljnom pumpom, sistemom paljenja... za konkretni model skutera. A ako uporediš dva različita proizvođača iste gradacije 5w40, Motul i Ipone recimo, imaju različite vrednosti. A tek mogu da imaju različite aditive, različit prečnik molekula, trt mrt, šta sve ne...

image.png.210e0baaab98e8180a9e937b6b9eb6bb.png

image.png.b9e5c4fccceae797408087f86244de6b.png

Koje je bolje ulje od ova dva? I da li bolje pere Ariel ili Persil ;) 

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 49 postova
15 minutes ago, boza_kg said:

Ne znam kako :)  Imaju neke brojke za upoređivanje, ali je pitanje kako se one mečuju sa određenim agregatom, uljnom pumpom, sistemom paljenja... za konkretni model skutera. A ako uporediš dva različita proizvođača iste gradacije 5w40, Motul i Ipone recimo, imaju različite vrednosti. A tek mogu da imaju različite aditive, različit prečnik molekula, trt mrt, šta sve ne...

image.png.210e0baaab98e8180a9e937b6b9eb6bb.png

image.png.b9e5c4fccceae797408087f86244de6b.png

Koje je bolje ulje od ova dva? I da li bolje pere Ariel ili Persil ;) 

Imas na youtube ljudi koji rade friction test (ko bolje stiti) a onda rade i labaratoriski test (nakon koristenja ulja koje je jos dobro a koje je izgubilo svojstva) to se tako vidi ko je bolje, a ove brojke pokazuju samo koliko je gusto na datoj temperaturi.

I kako sto si sam rekao gustina nije ista kod svakog proizvodjaca, tako da ne bi se znojio dali je 5w40 ili 10w30 jer su jako slicna. Inace Viscosity index je dobar pokazatelj da ulje ne gubi viskoznost tokom rada, odnosno da stoji u tom delu gde treba vishe nego ostala kojima je ta vrednost manja

Ima svašta po tubetima, i plaćenih promo materijala, i potpunih nebuloza... Na kraju se svede u šta i kome veruješ.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 13 postova

Pozdrav,hteo bih ugraditi na moju Forzu 350 nosač navigacije.Našao sam neki koji se postavlja ispod vizira.Ono što me muči da li je dozvoljena ugradnja takvog nosača s obzirom da se vizir mora skinuti pa se ispod njega namontira taj nosač skuter je u garanciji,da li to utiče na garanciju?

Na slici je nosač koji bih hteo ugraditi.

Screenshot_2025-07-17-19-59-46-91_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

• BJB Maxi Scooter Club, 6355 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Tema je premeštena iz podforuma Skuter Caffe i biće spojena sa već postojećom o Forzza 300/350 modelu.

• Sviđa mi se 1

• I N S T R U K T O R, 1238 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Unapred se izvinjavam na ovom glupom pitanju ali naleteh na više mesta na podatak da Forza 350 ima maksimalnu brzinu od 165 kmh ??

Da li je to stvarno moguće ?

Koliku onda putnu brzinu može da drži nekoliko sati bez "mučenja" mašine ?

Ja sam je vozio kratko i ona na oko 6000 o/min drži 100 km/h.

Po nekom mom principu mislim da je neko optimalno kretanje, a da se mašina ne preopterećuje, bilo oko 2/3 maksimalnog broja obrtaja. Taj broj prelazim samo pri preticanjima ili nekad iz zabave ali samo na kratko.

Koliko se sećam, kod forze je max broj obrtaja oko 9000 ?

Koliko može izdržati - trajati mašinica od 330 kubika ako se vozi duže vremena na auto putu brzinom od 130 km/h ili ne daj bože još većom ????

• Podržavam 1

• BJB Maxi Scooter Club, 6355 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Može nizbrdo sa jakim vetrom u ledja :moto3:

Nema tu puno nauke, obrtaji sve sami govore... Sve preko 120 po satu, govorim za vožnje u dužem vremenskom intervalu za nju i sve ostale jednocilindraše iz te klase je smrt ubrzana. Sve ostalo su lagarije, marketing i ostale trivije...

130 + u dužem vrem. intervalu nije preporučljivo ni za 600-650 klasu dvocilindraša a kamoli pola od toga, i u cilindrima i u kubikaži :jok:

• Podržavam 1

Slažem se, a samo i da primetim - na novijim skuterima, kako se povećavaju Euro norme i guše agregati zbog izduvnih gasova, cajgeri, a pogotovo digitalni brzinomeri, lažu sve više! Valjda da kompeziraju gubitak snage :) Kad uporediš realnu GPS brzinu sa onim šta piše na displeju, sledi "blago" razočarenje.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• I N S T R U K T O R, 1238 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Da, bez obzira o kojoj se mašini radi uvek se trudim da ne prelazim tu "magičnu brojku" od 2/3 maximalnog broja obrtaja. :) 

Držim vožnju na duže staze u intervalu od 1/2 do 2/3.

Znači lažu za Forzu. 😪

U toj klasi, svi su skuteri manje-više slični. Ima nekih razlika, zavisi kako fabrika "optimizuje", namapira agregat, kako da se laički izrazim. Na pr. ADV 350 je nekako živahniji na malim i srednjim brzinama, a Forza 350 je nešto optimizovanija za veće brzine na otvorenom, iako imaju isti motor. Aerodinamika i težina tu naravno imaju uticaja, ali sve u svemu, nisu to neke drastične razlike. Ne može se izvan svoje kategorije.

Lažu lažu na sve strane.... 250-350ccm možeš držati 110km/h max 120 (po satu što mu realnih dodje nešto preko 100-ke) na otvorenom koliko hoćeš.

Testiran moj Satelis onomad kad smo se vracali sa Alpa. Lep prizor u večernjem satima, svetli crveno ispod podnice :)

Novi su mnogo ustrojeni, treba tražiti da li ima neka alternativa preko grka (druga mapa).

Mutavo zvuče, mutavo vuku.....primera radi skoro radih dve Vespe GTS 300.

Jedna nosi stari agregat, druga HPE.

Obe su ovde kupljene sa malim km, sve ispravno.....stara šije novu kako ide :)

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja