e-mayl 1786 Napisano Decembar 10, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Dan 4. Na žalost prognoza je bila točna. Krećemo po kišnom i maglovitom vremenu. Za sada ne oblačimo kišna odijela jer se radi o slaboj kiši. Vožnja je bitno sporija, vozi se u kišnom modu, ko` po jajima. Današnja ruta se dijelom preklapa sa jučerašnjom, pa se prvo penjemo na Oberalp pass-u. Što smo bliži vrhu magla je gušća, pa mi je sa jasno čemu služi onaj svjetionik na vrhu prevoja. Prolazimo se bez nekih posebnih problema i spuštamo se u Andrematt. Po planu smo trebali ponoviti odlazak na Furka pass, ali zbog vremena plan se mijenja. Prilikom pripreme puta čitao sam o željezničkom tunelu Furka-Oberalp-Bahn ( https://goo.gl/maps/AzKEFxVKPJR2 ). Koji je pušten u promet 1982. godine. Izgrađen da bi se zimi izbjegao promet preko Furka passa. Ubrzo nakon Andrematta skrećemo na željezničku stanicu. Do polaska vlaka imao 10 min, tako da imao taman vremena za kupovinu karte i ukrcavanje. Cijena za motor i dva putnika je 25CHF. Ukrcavanje ide brzo, a i nije bila gužva. Dužina tunela je 15,4 km, a ukupna vožnja je trajala oko 20 min. Iskrcavamo se i nastavljamo uz rijeku Rhone prema Italiji. Cesta uglavnom vodi kroz dolinu, pa nema nekih posebnih uspona i krivina. Uz cestu ima dosta vinograda po brdima. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 10, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Na žalost vrijeme je loše. Ne pada kiša, ali su bočni udari vjetra toliko jaki da na pojedinim dionicama vozimo 40 km/h sa spuštenim nogama. Takva vožnja traje do mjesta Martigny ( https://goo.gl/maps/MD2ogMkS5vL2 ). U blizini se nalazi jedan manji prevoj koji je van rute, ali smo ga odlučili posjetiti. Radi se o prevoju Col des Planches ( https://goo.gl/maps/iRbScEXfuTT2 ). Vožnja do prevoja nije zahtjevna, ali je cesta loša i kombinaciji sa laganom kišom vožnja postaje dosta zahtjevna. Nakon kraćeg odmora i slikanja spuštamo se ponovno u Martigny i vozimo prema zadnjem prevoju na ovom putu, Great St. Bernard Pass (French: Col du Grand St-Bernard, Italian: Colle del Gran San Bernardo, German: Grosser Sankt Bernhard). 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 10, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Kako se penjemo prema prevoju magla postaje sve gušća. U jednom trenutku pretječu nas dva Holandeza na motorima što se pokazalo kao dobro jer su nam služili kao točka za navigaciju kroz maglu. Vidljivost je bila tolika da se nije vidjelo više od 10-15 m ispred. Uz pomoć Holandeza i navigacije dolazimo na vrh ( ( https://goo.gl/maps/D1dABTg7ioz ). Iz ovog kraja potiče pasmina Bernardinci. Na žalost nismo vidjeli niti jednog, osim na slici. Temperatura se naglo spustila na 9°c, pa stajemo da se ugrijemo u obližnjoj trgovini gdje kupujemo čokoladu i obavezni magnet. Ova dvojica na slici su naši navigatori – Holandezi. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 10, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan St. Bernard je najstariji prevoj kroz zapadne Alpe. Postoje dokazi njegovog korištenja još iz brončanog doba, a i postoje ostatci rimske ceste. Napoleonova vojska je ovaj prevoj 1800. godine koristila za osvajanje Italije. Nastavljamo dalje prema Italiji. Odmah nakon par minuta vožnje vrijeme se popravlja, oblaci se gube i pojavljuje se sunce. Nakon 30 minuta temperatura se penje na 36°c. Zaustavljamo se i skidamo svu nepotrebnu odjeću. Pozdravljamo se sa alpama i nastavljamo prema smještaju. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 10, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Prelaskom granice promet postaje življi i brži. Ograničenja brzine se slabo poštuju. Zbog vrućine ovaj način vožnje nam odgovara. Pauze postaju sve češće, pa se tako zaustavljamo u jednom kafiću. Naručujemo dva velika cappuccina i jednu kolu i plačamo 5,5€. Ostajemo u šoku, kako je jeftino u odnosu na Švicarsku gdje smo dva velika cappuccina platili 12CHF. Put prema Novari gdje smo rezervirali smještaj je kombinacija dosadnih cesta kroz naselja i po autoputu. Za „zabavni“ dio puta pobrinuo se Garmin koji je po običaju nekoliko puta izabrao rute koje su samo njemu jasne. Zbog toga nam se putovanje produžilo skoro jedan sat. Smještaj smo rezervirali u B&B Balestruccio u mjestu Pombio ( https://goo.gl/maps/xTPqSjnyQBr ). Vlasnici su dio stare kuće preuredili za iznajmljivanje, a u dijelu kuće žive. Smještaj je korektan. Obzirom da smo dosta kasno stigli pitali smo vlasnika za neki restoran gdje bi mogli otići na večeru. Preporučio nam je pizzeriu u blizini. Nakon tuširanja odlazimo na zasluženu večeru. Dosta rano smo otišli na spavanje jer na sutra čeka dugačka dionica od 600 km po autoputu. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Decembar 11, 2017 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Sad već postaje zanimljivo!Dolinom Rhone, preko St. Bernarda, je i Hanibal napao Rim Sent from my EVA-L09 using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Decembar 12, 2017 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan On 12/11/2017 at 0:14 AM, e-mayl said: Dan 4. Dužina tunela je 15,4 km, a ukupna vožnja je trajala oko 20 min. Iskrcavamo se i nastavljamo uz rijeku Rhone prema Italiji. Cesta uglavnom vodi kroz dolinu, pa nema nekih posebnih uspona i krivina. Uz cestu ima dosta vinograda po brdima. Ovo je zanimljivo. Da li ima i putnički vagon pa možeš da ostaviš motor ili moraš biti sa motorom ? Isti mehanizam ima i za automobile, prosto neverovatno kako se brzo utovari i istovari auto. Naravno u otvorenom vagonu je auto, a putnici u putničkom. U Austriji sam na jednom mestu isto tako putovao vozom. Autoput ne postoji nego samo tunel za voz koji menja autoput na tom prevoju. Relativno skupo izađe, čak i u odnosu na skupu putarinu ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2721 Napisano Decembar 12, 2017 Drug član, 2111 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Veoma zanimljivo putovanje. Narocito knjiga. Steta za maglu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 12, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je zanimljivo. Da li ima i putnički vagon pa možeš da ostaviš motor ili moraš biti sa motorom ? Isti mehanizam ima i za automobile, prosto neverovatno kako se brzo utovari i istovari auto. Naravno u otvorenom vagonu je auto, a putnici u putničkom. U Austriji sam na jednom mestu isto tako putovao vozom. Autoput ne postoji nego samo tunel za voz koji menja autoput na tom prevoju. Relativno skupo izađe, čak i u odnosu na skupu putarinu ...Sad si me malo zatekao. Nisam siguran da li postoje vagoni za putnike. Dosta brzo smo usli pa nisam obracao paznju. Ljudi u automobilima ostali su njima. U vagonu za motocikle imaju stolice. Motori se ne vezu. Ja sam ga ostavio na copavoj pa sam ga morao pridrzavati. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 12, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Veoma zanimljivo putovanje. Narocito knjiga. Steta za maglu.Dobro smo prosli. Bio samo pola jednog dana sa kisom 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 478 Napisano Decembar 14, 2017 Svrati ponekad, 476 postova Motocikl: ZRX 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, odlican putopis. Prolazio sam kroz svajcarske alpe, ali na zalost bez motora i nisam mogao da verujem koliko lepote na jednom mestu. Nadam se da cu uskoro da napravim jednu slicnu turu. Knjiga je ekstra, mozda postoji sansa i da se nadje u nekom pdf obliku ili tako nesto, ko zna. Kad budem imao vremena pokusacu da iskopam nesto. Ako mi uspe podelicu ovde. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 14, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan 8 minutes ago, nightrider46 said: Svaka cast, odlican putopis. Prolazio sam kroz svajcarske alpe, ali na zalost bez motora i nisam mogao da verujem koliko lepote na jednom mestu. Nadam se da cu uskoro da napravim jednu slicnu turu. Knjiga je ekstra, mozda postoji sansa i da se nadje u nekom pdf obliku ili tako nesto, ko zna. Kad budem imao vremena pokusacu da iskopam nesto. Ako mi uspe podelicu ovde. Pozdrav Hvala 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zivchany 63 Napisano Decembar 14, 2017 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Odlican putopis , alpi su mi neiscrpna inspiracija citajuci vase putopise a nikako da ih i posetim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlaya 239 Napisano Decembar 14, 2017 Zainteresovan, 508 postova Lokacija: Lajkovac Motocikl: BMW R 1200 GS Triple black Prijavi odgovor kao problematičan Nadam se , jednog dana.......! Putopis je extra, ubaci i neki snimak ako imas! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 14, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, zlaya said: Nadam se , jednog dana.......! Putopis je extra, ubaci i neki snimak ako imas! 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 14, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Dan 5. U cijeni smještaja smo imali doručak koji je bio sasvim korektan. Poslije doručka pakujemo se i krećemo. Pratim upute navigacije, ali opet nas vodi u nekom čudnom smjeru. Prolazimo kroz neku šumu gdje svako toliko nalazimo na mala parkirališta uz cestu. Na njima stoje po jedna ili dvije prostitutke, mlade crnkinje. Jutro je pa ne znam koliki je „promet“ u ovo vrijeme, ali spremno čekaju. Na kraju te ceste, na izlazu iz šume policijska patrola. Meni je izgledalo kao da „čuvaju stražu“ ili jednostavno ne reagiraju na to što se događa pa za to dobivaju „proviziju“, tko će ga znati. Nekako smo se dokopali autoputa. Promet je oko Milana gust, ali se nekako uspijevamo probijati. Temperatura polako, ali sigurno raste na 36°c. U jednom trenutku promet postaje toliko gust da su sve tri prometne trake zaštopane, sve stoji. Nekako se provlačimo između automobila prateći lokalne bikere. Čim promet stane bikeri se prebacuju u traku za interventna vozila koja je prazna sve dok se dođe do mjesta u kojem se kolona kreće. Na ovakav način putujemo skoro do Venezie. Pauze radimo svakih 80-10 km. Kako smo se približavali Trstu promet je postajao rjeđi. U mjestu Villesse, blizu Trsta nalazi se Ikea u koju svraćamo kako bi pogledali neke stvari. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka jer smo se rashladili, odmorili, ali i dobro ručali za relativno malo novaca. U ovom dijelu puta, na žalost, nema niti jedna fotografija jer je bilo prevruće. Ostatak puta prelazimo rutinski po cestama koje dobro poznam. Manjih problema imamo na SLO-HR granici. Velika je gužva, provlačimo se kroz kolonu. Uglavnom su to talijani koji se uredno miču u stranu i propuštaju. Dolazimo do nekih mađara koje pokušavam proći, ali ne puštaju. Stalno zatvaraju prolaz. Ako ih to čini sretnim, neka im. Do kuće nam ostaje još oko 100 km koje brzo prolazimo. Ipak je kod kuće najljepše. Na kraju svega žao mije što nismo imali još koji dan da obiđemo mjesta koja smo planirali. Sigurno bi bilo manje jurnjave i više odmora. Što je tu je. Sada imam razlog više da još jednom odem u Švicarsku. Sada sam shvatio da sam u drugom danu preskočio jedan prevoj. Razlog je taj što ovo pišem nakon dosta vremena pa sam zaboravio. Evo i nešto o tom prevoju : San Bernardino Pass ( https://goo.gl/maps/rfjH2Er4ETC2 ). Prošli smo ga nakon Albula passa. Meni je to bio naj zahtjevniji prevoj zbog dosta serpentina i uske ceste. Pauza na usponu. Na vrhu 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 14, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Evo na kraju obećane statistike : SMJEŠTAJ - Maderno - hotel Giardino 50€ - spavanje 1 noć - Sedrun - Cassa Nual – 100€ - spavanje 2 noći - Pombio - B&B Balestruccio 50€ - spavanje 1 noć + doručak VINJETA I CESTARINE - Švicarska 37€ - godišnja - -Cestarine – nisam vodio evidenciju GORIVO Stalno se mijenja cijena pa mislim da nema smisla pisati, a i lako se nađe na netu. POLICIJA Na Garminovim stranicama se mogu skinuti pozicije fiksnih kamera po cijelom svijetu. Godišnja pretplata je 10€. Koristio sam se s tim podacima koji su točni. Provjereno je i u drugim zemljama, ali o tome više u drugom putopisu. U švicarskoj mi navigacija nije javila za niti jednu fiksnu kameru, ali tamo ionako svi voze po propisima. Cijelim putem po Švicarskoj sreli smo dva policijska vozila i jedan motor (BMW F800GS). Nigdje patrole koje zaustavljaju. HRANA I PIĆE Italija – manje više normalo. Švicarska – bezobrazno skupo pa je prehrana bila po marketima gdje su cijene hrane normalnije. U restorane nismo ni ulazili. KILOMETRAŽA 2320 km, ali moglo je još malo. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 14, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je ruta koju smo prošli : DAN 1. 520 km DAN 2. 475 km DAN 3. 305 Km DAN 4. 30+ 404 = 434 Km Do ulaska na vlak Od izlaska sa vlaka DAN 5. 586 Km I to je to. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Decembar 15, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za trud! Odlične informacije i slike. Bilo je uživanje čitati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1786 Napisano Decembar 15, 2017 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za trud! Odlične informacije i slike. Bilo je uživanje čitati. Hvala 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćale 3095 Napisano Decembar 15, 2017 Samo nek je neki cirkus, 793 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: BMW R1250RS Triple Black Prijavi odgovor kao problematičan Održo si obećanje i jako se potrudio. Nema šta. Svaka čast i hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djolji 1274 Napisano Decembar 15, 2017 Drug član, 1072 postova Lokacija: Beograd- Cerak Motocikl: Tracer MT09 Prijavi odgovor kao problematičan Predeli kao u bajci, mogu misliti koliko ste uživali. Lep putopis sa dobrim i korisnim informacijama za planiranje ovakvog mini odmora Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Baki Vrsac 240 Napisano Decembar 15, 2017 Svrati ponekad, 442 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Honda ST 1100 pan european - Honda GL1500 GOLDWING - Honda Shedow Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno sto ste sve podelili sa nama i pomogli da se boljr spremimo za istu turu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dtesic 374 Napisano Decembar 15, 2017 Svrati ponekad, 428 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: kavasaki kle, BMW K 1200RS Prijavi odgovor kao problematičan hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobbra 1431 Napisano Decembar 15, 2017 Svrati ponekad, 438 postova Lokacija: beograd Motocikl: Royal Enfild meteor 350 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo i hvala sto si podelio tvoje putovanje sa nama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...