dvlns 13935 Napisano Februar 10, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan U principu ne mnogo. Grejaci ti ni na jednoj temperaturi nece znaciti nista ukoliko ti je tempo takav da se guma hladi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 10, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan Ima smisla... Hvalaa! Pitam posto se bas tripujem za hladno vreme i grip guma po istom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 10, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa vozili smo na jutarnjim niskim temperaturama i u oktobru. Grejaci ce ti omoguciti donekle bolji osecaj odmah po izlasku na stazu ali hladan asfalt i spor tempo ce ohladiti gumu do kraja prvog kruga i to pod uslovom da ne stojis kod izlaska na stazu i cekas nego da sa grejaca odmah izadjes na stazu. Ne brini sve dok su frka i strah prisutni bezbedan si 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5345 Napisano Februar 15, 2018 Integrisan, 13034 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan On 2/10/2018 at 1:45 PM, rastkojokic said: Koliko grejači znače za ove prve (nadam se uskoro) TD-ove posto je dosta hladnije nego leti? I da li uopste to ima veze...? Grejač ima par funkcija. Osnovna je da na stazu izađeš s gumama ugrejanim približno radnoj temperaturi da ne bi gubio par krugova na grejanje potpuno hladnih guma. Drugi je da izbegneš habanje hladnih guma sa niskim pritiscima koji se voze na stazi dok se ne zagreje. Deformacije gume su znatno veće na hladnih 1.6 nego 2.3 ili 2.5... Treći je da između izlazaka na stazu gume ostanu na približno radnoj temperaturi da bi se smanjio broj ciklusa zagrevanja i time produžio radni vek gumama. Da li je napolju hladno ili ne nije toliko bitno. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan Grejač ima par funkcija. Osnovna je da na stazu izađeš s gumama ugrejanim približno radnoj temperaturi da ne bi gubio par krugova na grejanje potpuno hladnih guma. Drugi je da izbegneš habanje hladnih guma sa niskim pritiscima koji se voze na stazi dok se ne zagreje. Deformacije gume su znatno veće na hladnih 1.6 nego 2.3 ili 2.5... Treći je da između izlazaka na stazu gume ostanu na približno radnoj temperaturi da bi se smanjio broj ciklusa zagrevanja i time produžio radni vek gumama. Da li je napolju hladno ili ne nije toliko bitno. Hvala na detaljnom objasnjenju! Cini se kao ok investicija na duge staze - cuvanje guma definitivno čuva i dzep Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1237 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2317 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan U principu ih nece mnogo sacuvati na Navaku jer gume svakako brzo odlaze zbog asfalta . Salu na stranu, bitnije pitanje za tebe je koje gume vozis. Ako ne vozis race gumu onda i nemas potebe. Ako ipak vozis onda mozes pazariti, iako mozda ne jurcas u prvom krugu vec postepeno dizes tempo psiholoski se oseti razlika kada izadjes sa toplim gumama.... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ko jos jurca u prvom krugu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1237 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2317 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Poggiali. Malo nam fali da ga skinemo sa trona . 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan U principu ih nece mnogo sacuvati na Navaku jer gume svakako brzo odlaze zbog asfalta . Salu na stranu, bitnije pitanje za tebe je koje gume vozis. Ako ne vozis race gumu onda i nemas potebe. Ako ipak vozis onda mozes pazariti, iako mozda ne jurcas u prvom krugu vec postepeno dizes tempo psiholoski se oseti razlika kada izadjes sa toplim gumama.... Vozim Metzeler Racetec K3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan K3 ne ide na grejace u principu kao ni Pirelli SP 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, ARES said: Poggiali. Malo nam fali da ga skinemo sa trona . Ja znam jednog sto ceo prvi krug prebacuje vrsnjaka sa jedne na drugu stranu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan K3 ne ide na grejace u principu kao ni Pirelli SPDobro je i znati da ne treba da ih koristim... Da ne razmisljam stalno da l’ bi malo ustedeo vreme na stazi da imam grejace... Nista onda moram sacekati dok ne budem vozio bolje pa imao smisla da uzmem trkacke gume Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1237 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2317 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan 28 minutes ago, rastkojokic said: Vozim Metzeler Racetec K3 U principu nece grejaci smetati, pogotovu ovi iz louisa koji ne greju temp do 80 stepeni.... Ali za sada nemas potrebe. prva dva kruga umerenije a onda slobodno pun gas. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan U principu nece grejaci smetati, pogotovu ovi iz louisa koji ne greju temp do 80 stepeni.... Ali za sada nemas potrebe. prva dva kruga umerenije a onda slobodno pun gas.Hvalaaa! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ma vreme neces ustedeti sa grejacima. Najvaznije je ono sto ti je To Crank napisao o ciklusima grejanja u sustini. K3 kao i SP su gume koje idu na prvu ugradnju na novim R-ovima i trebalo bi da relativno lako i brzo dostizu radnu temperaturu. Grejace kupi trebace ti svakako od viska glava ne boli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan I da se ne lazemo trkackije ces izgledati rodbini i prijateljima 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1674 Napisano Februar 15, 2018 Drug član, 2278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan I da se ne lazemo trkackije ces izgledati rodbini i prijateljima hahahahaha - ne vodim ih jos po stazama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ma nema veze pricas ono grejaci mi nisu radili ali prvi krug ga bacim na slajd da ugrejem zadnju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13935 Napisano Februar 15, 2018 Ne silazi, 6037 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moji svakako misle da samo zbog zavere CIA-e i Vatikana ja ne vozim moto gp 1 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mare90 81 Napisano Februar 16, 2018 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Aprilia RS 250 mk1, Aprilia rs 250 mk2, Honda cbr600rr(2005) Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, dvlns je napisao: Moji svakako misle da samo zbog zavere CIA-e i Vatikana ja ne vozim moto gp Hahaha Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
СајберГастарбајтер 2716 Napisano Avgust 13, 2018 .., 1740 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo moj mali doprinos ovoj temi. Tacnije pozajmica. U jednoj grupi za vozace na stazi u Francuskoj redovno azuriraju tabelu sa preporucenim pritiscima guma, koje se najcesce koriste na stazi. Naravno da su svi pritisci preporuke i mogu se koristiti kao polazna tacka i da zavisno od stila voznje i licnih preferenci se moze menjati, ali tu ostavljam Dave Moss-a da objasnjava. Ja sam samo dodao par anotacije (prevoda) za lakse snalazenje kroz tabelu. Tabela_pritisak_guma.pdf 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ShoneGood 204 Napisano Avgust 13, 2018 SC22, 423 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZX10R Prijavi odgovor kao problematičan Nisam skoro nista napisao pa da se javim .. Postignuto tj vozeno vreme na stazi treba da diktira pritisak ... ako se svi koji vozimo razlicita vreme vodimo istom tabelom preporucenih vrednosti ... onda onaj sto je brzi stedi, a onaj koji nije, ne stedi. Cold Tear je nesto sto je svakodnevna pojava kod svih koji su malo sporiji za razliku od onih sto su malo brzi (ispod 1.30.) na navaku. Znam, dodavsnje gasa na izlazu hoce da spali gumu, i to je zaista stvar vezbanja. Moja preporuka kao nekog sa velikim iskustvom, ne u vremenima vec u broju guma koje sam promenio da bih danas pametovao ali najvaznije vozio istu zadnju gumu sigurno 4 cela track daya, sto je priznacete u redu, je da sporiji stave veci pritisak, da prate trosenje gume i da umerenije dodaju gas u krivini kako bi je spasili od pregrevanja. Kako budu bili brzi neka smanjuju pritisak do preporucenih vrednosti. Smatrsm da je to u redu jer smanjuje se frustracija kad rikne guma a tek je kupljena, a i nije neka razlika izmedju 1.8 i 1.6 s tim da ce na 1.8 sa vremenom 1.34 raditi i trajati, a 1.6 nece. 1.6 radi na ispod 1.30. Pricam o Dunlop gumama ali stvar je ista ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zer0 89 Napisano Avgust 13, 2018 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Zaklopača Motocikl: Aprilia RSV 1000 SP ´01 Prijavi odgovor kao problematičan @ShoneGood pa sad... ja sam za jedan TD uništio potpuno novu D212 sa pritiskom 1.8, na hladno, bez grejača, sa vremenom 1:36 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ShoneGood 204 Napisano Avgust 13, 2018 SC22, 423 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZX10R Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, Zer0 said: @ShoneGood pa sad... ja sam za jedan TD uništio potpuno novu D212 sa pritiskom 1.8, na hladno, bez grejača, sa vremenom 1:36 Naravno, za d212 pro su grejaci obavezni ... pise na sajtu dunlopa za racera su pozeljni. pritisci o kojima pricam su posle grejaca, ne na hladno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zer0 89 Napisano Avgust 13, 2018 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Zaklopača Motocikl: Aprilia RSV 1000 SP ´01 Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sada, ShoneGood je napisao: Naravno, za d212 pro su grejaci obavezni ... pise na sajtu dunlopa Preporučuju grejače, nije obavezno. ali piše da idu 1,3 na hladno. Na cbr 600 rr sa preporučenim pritiskom, bez grejača 4 TD-a. vreme isto 1:35-36 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...