Jump to content

Moto Zajednica

Gel za sanaciju probusene gume

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 407 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Za taj gel nisam siguran kako funkcionise,jednom sam imao priliku da radim sa nekim gelom donetim iz Amerike.Desilo se sledece,gel se ne steze u potpunosti pa ostaje jedna kolicina u polutecnom stanju sto prilicno remeti balans,e sad mozda je sipana velika kolicina ili je nesto drugo u pitanju ne znam.I jos jednom su mi doneli gume da montiram koje su sa unutrasnje strane bile premazane nekim gelom debljine oko 3mm,u razgovoru sa kolegom (bratom)sta ako dodje do veceg ostecenja pa guma mora da se krpi iznutra(vulkanizacija ili hladna fleka,ono sto ne moze da se okrpi za "zvakom"),gel je nemoguce obrusiti da se stavi fleka.Imajuci u vidu cene preparata za popravku guma ispada je nejjeftinije i najefikasnije otici kod vulkanizera

I moje pitanje je bilo upravo sta se desava sa gelom unutar gume, da li postoji neka hemijska reakcija, da li gel steti felni itd.

Receno mi da se gel np. prilikom menjanja gume samo prebrise sa felne krpom, eventualno sa vodom. Nije agresivan za bilo koji element na tocku.

Iz svog iskustva mogu da kazem da sam gel koji je izasao iz rupe po vadjenju srafa u istom tecnom stanju. Samo sam ga protrljao kroz prste to sto sam skinuo sa gume i to je to. Nisam primetio da se lepi ili bilo sta slicno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 915 postova
  • Motocikl: Africa Twin AS 2024

Za taj gel nisam siguran kako funkcionise,jednom sam imao priliku da radim sa nekim gelom donetim iz Amerike.Desilo se sledece,gel se ne steze u potpunosti pa ostaje jedna kolicina u polutecnom stanju sto prilicno remeti balans,e sad mozda je sipana velika kolicina ili je nesto drugo u pitanju ne znam.I jos jednom su mi doneli gume da montiram koje su sa unutrasnje strane bile premazane nekim gelom debljine oko 3mm,u razgovoru sa kolegom (bratom)sta ako dodje do veceg ostecenja pa guma mora da se krpi iznutra(vulkanizacija ili hladna fleka,ono sto ne moze da se okrpi za "zvakom"),gel je nemoguce obrusiti da se stavi fleka.Imajuci u vidu cene preparata za popravku guma ispada je nejjeftinije i najefikasnije otici kod vulkanizera

Da ti nisi vulkanizer? ;)

Naravno da je najbolje otici kod vulkanizera, ali ovde pricamo o necemu sto bi moglo da nas spasi kad vulkanizera nema u blizini

• Podržavam 1

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Da ti nisi vulkanizer? ;)

Naravno da je najbolje otici kod vulkanizera, ali ovde pricamo o necemu sto bi moglo da nas spasi kad vulkanizera nema u blizini

Čak i kada ti u 3 ujutru u sred vukojebine pukne guma, svi bi smo mi najradije da to vulkanizer rješi, ali...

Nego, znam da su se mnogi zajebali sa tim gelom, pa ga narokali kroz ventil, zar ne piše u uputstvu šta i kako?

• Svrati ponekad, 407 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Kapiram da je gel u ovoj varijanti mnogo jednostavniji za saniranje, kao sto sam u prvom postu pisao, nemas nikakvo cimanje oko cepovanja. Samo izvadis sraf,ekser itd, zavrtis tocak da gel "nadje rupu" i zapusi je, i to je ceo postupak

E sad, ako nije mnogo ispustila, samo nastavis voznju do prve pumpe gde ces da proveris pritisak i enentualno dopumpas gumu

(To je kod mene bio slucaj).

Sa kitom za cipovanje guma,da necuje zlo, nemam iskustva. Ali ono sto znam je da je dosta komplikovanija cela procedura :—)

Naravno ovo je samo moje licno misljenje, jos jednom se ogradjujem jer nemam skustva sa cepovanjem guma.

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Jesam vulkanizer ali ne navodim vodu na moju vodenicu,vec samo diskutujemo o tome sta je najbolje uraditi,i podeliti iskustva koja imamo.Svi smo svesni da guma moze da se probusi iza prvog coska,sta se desava sa gumom koja je popravljena sa gelom ako se posle izvesnog vremena ponovo probusi?da li je gel jos uvek u dovoljno tecnom stanju da moze drugu rupu da odradi kao prvu?ako jeste onda je debalans gume poprilicno veliki.ako se gel stegao a ne moze da zakrpi rupu i odes kod vulkanizera a on ne moze da skine gel da bi okrpio rupu eto ga problem.
Vise poznatih majstora na ovom forumu je reklo da je najlakse poneti nekoliko hosafa razlicitih debljina,pa kad se guma probusi safciger zavrni hosaf u rupu,dopumpaj i izdrzace do kuce

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

ovo NE RADI.....provereno.....da ne bi neko bacao pare na to.

• Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Evo procesa

Послато са MX4 уз помоћ Тапатока

Super...a jel neko pitao dali je to sigurno za koriščenje. Mislim kome da se obratiš kad sjebeš senzore pritisaka u gumama? Recimo SLIME ne daje nikakvu garanciju da zbog njihovog proizvoda nečeš morati menjati senzor pritiska (na stranu da njihov proizvod ne radi na moto gumama)....

Za sada koristim http://www.stopngo.com/

Proverena stvar koja stvarno "radi posao"

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački
  • Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Još čekam odgovor, koliko para za prednju 21 i šalješ li poštom?

Jesam vulkanizer ali ne navodim vodu na moju vodenicu,vec samo diskutujemo o tome sta je najbolje uraditi,i podeliti iskustva koja imamo.Svi smo svesni da guma moze da se probusi iza prvog coska,sta se desava sa gumom koja je popravljena sa gelom ako se posle izvesnog vremena ponovo probusi?da li je gel jos uvek u dovoljno tecnom stanju da moze drugu rupu da odradi kao prvu?ako jeste onda je debalans gume poprilicno veliki.ako se gel stegao a ne moze da zakrpi rupu i odes kod vulkanizera a on ne moze da skine gel da bi okrpio rupu eto ga problem.

Vise poznatih majstora na ovom forumu je reklo da je najlakse poneti nekoliko hosafa razlicitih debljina,pa kad se guma probusi safciger zavrni hosaf u rupu,dopumpaj i izdrzace do kuce

Da malo dopunim, holšraf + superlepak.

• Drug član, 554 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

Evo procesa

https://youtu.be/_UupaUwk8_0

Super...a jel neko pitao dali je to sigurno za koriščenje. Mislim kome da se obratiš kad sjebeš senzore pritisaka u gumama? Recimo SLIME ne daje nikakvu garanciju da zbog njihovog proizvoda nečeš morati menjati senzor pritiska (na stranu da njihov proizvod ne radi na moto gumama)....

Nije za BMW ...

Evo procesa

Nije za BMW ...

Impresioniran sam tvojom pronicljivošču....svaka čast. A osim briljantnih komentara , jesi li ti probao neku stvar il samo prosipaš pamet?

• Podržavam 1

• Drug član, 554 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

Evo procesa

https://youtu.be/_UupaUwk8_0

Nije za BMW ...

Impresioniran sam tvojom pronicljivošču....svaka čast. A osim briljantnih komentara , jesi li ti probao neku stvar il samo prosipaš pamet?
Ako voziš BMW onda za sitnu cifru mesečno imaš dodatnu garanciju, servisnu podršku i ko zna šta još. Doleti helikopter sa majstorima. Onda ti ne treba gel za krpljenje gume, još da ti zapuši senzore ...
  • Podržavam 3

Evo procesa

Nije za BMW ...
Ako voziš BMW onda za sitnu cifru mesečno imaš dodatnu garanciju, servisnu podršku i ko zna šta još. Doleti helikopter sa majstorima. Onda ti ne treba gel za krpljenje gume, još da ti zapuši senzore

Naravno da je tako....ali forum ne služi za to da bi svim članovima davao do zanja šta je tebi nedostižno i šta su tvoji "mokri snovi" , več razmeni iskustava ili lična iskustva sa nekom stvari. Ja sam napisao šta sam isprobao i šta trenutno koristim, a ti teško verujem da koristiš BMW usluge na Hondi.....pokušaj usmeriti svoj potencial u dobrobit svih ovde na forumu, jer prosipanjem pameti o nekim tebi nepoznatim stvarima ne pomažeš nikome.Pokušaj, jer nije teško biti fin......

• Podržavam 2

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Evo procesa

Valjda ti je jasno da ce gel sigurno zapusiti rupicu na senzoru pritiska pa on nece raditi kako treba,a reci mi zasto taj SLIME ne radi na moto gumama.Jesi ga probao samo na moto gumama ili je to u njihovom uputstvu da ne radi na moto gumama?

Evo procesa

Valjda ti je jasno da ce gel sigurno zapusiti rupicu na senzoru pritiska pa on nece raditi kako treba,a reci mi zasto taj SLIME ne radi na moto gumama.Jesi ga probao samo na moto gumama ili je to u njihovom uputstvu da ne radi na moto gumama?

Vidiš interesantno. Slime nije zapušio rupicu na senzoru pritiska, ali mi to ni generalni zastupnici nisu znali zasigurno reči. Po njihovom uputstvu ( a i po tiskanom uputstvu koji se dobija pored u kompletu sa kompresorom) preventivno sam ulio taj gel slime v gumu i krenuo na put od nekih 5000 kilometara ako se ne varam. Na svu sreču ali nije bilo bušenja gume, ali sam je zato sam probušio sa knipingom kad sam se vratio sa puta (ionako sam je morao menjati, pa reko ajde da se uverim u tvrdnje proizvođača i prodavača). Gle čuda, guma je skroz ispustila , iako je kroz rupicu curio taj gel. Rupica je bila 3mm, dok oni garantuju začepljenje rupice do 6mm....naravno da sam to radio kod vulkanizera, tako da smo onda skinuli gumu, jedno  sat vremena sam čistio felgu i senzor od tog sranja i odmah naručio stop&go. Da li je gel promenio svojstva usred grejanja gume ili je bilo posredi nešto drugo nije me više interesiralo, pošto sam sve uradio po uputstvima i proizvod nije "radio".....

Inače pišem iz vlastitog iskustva, da se još neko ne zajebe, jer stvar nije bila baš đjabe.Nije stvar u parama (iako bi neko i na to pomislio), več je stvar u tome, da se uzdaš u neku stvar koja se na kraju pokaže kao beskorisna.A to na putovanjima zna biti zajebano........možda su do dandanas promenili formulu, nisam više testirao, zato bi voleo da još neko podeli svoja iskustva.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja