Jump to content

Moto Zajednica

Koliko prosecno predjete kilometara godisnje na svojim motorima?

Prosecna kilometraza na motoru?  

210 članova je glasalo

1. 1. Koliko prosecno godisnje predjete kilometara na svom motoru?

2. 2. Koji je osnovni razlog zasto ne prelazite vise kilometara? (mozete oznaciti vise odgovora)

• Nedostatak vremena
    • Nedostatak novca
    • Nedostatak drustva za voznju
    • Neadekvatan motor (u smislu vozim cross ne putujem)
    • Na duza putovanja idem kolima
    • Vozim samo po gradu i okolini
    • Neki drugi razlog

Recommended Posts

• Drug član, 2013 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

Eto, recimo da vecina predje od 3000-7000, sa par izuzetaka koji predju i dosta vise. Uzimajuci recimo da je prosecna potrosnja nekih 6l/100, dolazimo do cifre da trosimo strasno puno novca na benzin :)

kad sam kupovao motor uzeo sam kredit na 4 godine .... u te 4 godine kredita sam svake godine potrošio na gorivo više nego je iznosio ukupan kredit na sve 4 godine...  :lol3:  :lol3: ... a gdje su još servisi, gume, lanci i ostalo ...  :lol3:  :lol3:

ili si kupio polovni jeftin motor ili smanji malo, znaci svake godine si kroz gorivo spizdio vrjednost cijelog motora? koji si q.... uzimao kredit?

gsxr 750 to tvoje godište koliko je koštao? 1000 - 1200 eura? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Eto, recimo da vecina predje od 3000-7000, sa par izuzetaka koji predju i dosta vise. Uzimajuci recimo da je prosecna potrosnja nekih 6l/100, dolazimo do cifre da trosimo strasno puno novca na benzin :)

kad sam kupovao motor uzeo sam kredit na 4 godine .... u te 4 godine kredita sam svake godine potrošio na gorivo više nego je iznosio ukupan kredit na sve 4 godine...  :lol3:  :lol3: ... a gdje su još servisi, gume, lanci i ostalo ...  :lol3:  :lol3:

ili si kupio polovni jeftin motor ili smanji malo, znaci svake godine si kroz gorivo spizdio vrjednost cijelog motora? koji si q.... uzimao kredit?

gsxr 750 to tvoje godište koliko je koštao? 1000 - 1200 eura? 

koštao me oko 4K€ u konačnici jer sam ga kupio razbijenog i vratio u originalno stanje, a kupilo se i nešto nove opreme iz tog bunta ... ;) 

imao sam u to vrijeme solidnu plaću i mogao sam to pokrivati, ali nisam imao keša 3-4K€ da keširam kantu, pa me ovako izašlo najbezbolnije ...  :lol3:

• Svrati Svaki Dan, 884 postova
  • Motocikl: brm brm brm

@Mind čekam da napišeš da si imao pogrešnu procenu u prethodnoj temi, ne isterujem ništa svoje ;)

@urban, imao sam pogresnu procenu koliko prelaze prosecno motoristi u Srbiji, koju sam izneo i naveo na osnovu ceka sam je izneo i to i dalje stoji :)

Ovo je samo pokazalo da ljudi u mom okruzenju prelaze nesto manje kilometara nego BJB zajednica. Dok su oni na oko 3k, BJB zajednica je sa nekih 46% izmedju 3k i 7k sto mi je (kao sto sam i na pocetku napisao) jako drago, ali nije bas neka proslava kilometraze. 

Al ne brini evo tvoj je veci, ja sam pogresio, ziv sam, sta mogu, pred bogom i vama svima priznajem da je moja procena bila losa, kajem se, planiram u sto kracem roku da kolege iz mog okruzenja nateram na vislji prosek i pomerim moju procenu za 2k kilometara.

Ono sto mi je neverovatno u ovoj anketi je da je 31 osoba rekla da je osnovni razlog za kilometrazu "Nedostatak drustva za voznju", sto mi je neverovatno u ovoj nasoj maloj zajednici. Na stranu nase zezanje i prepucavanje, ajde da vidimo kakve predloge moze da iznesemo da povezemo ljude u zajednici da se naprave neke grupne voznje.

Ubacicu sutra jos jednu kracu anketu da malo jos istrazimo kako koristimo i zasto motore. 

• Svrati Svaki Dan, 884 postova
  • Motocikl: brm brm brm

I meni je to neverovatno. Imas motor, imas vreme, imas pare a nemas sa kime

Upravo tako, vidjao sam povremeno teme ili one postove na naslovnoj gde neko pita za voznju, ali nisam ocekivao da je toliko ljudi u pitanju. 

Znam naravno da je vecu grupnu voznju pakao organizovati, ali 2je ili 3 je ljudi se mogu uvek naci provozati, sesti popiti, pojesti, zapevati...

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

@Mind Resetting meni najmanje treba ta kategorizacija "tvoj je veći". Kao što rekoh, a ticalo se druge teme, ušteda od 1 l goriva na 100km je velika stavka za mnoge motocikliste.

Ovu anketu ne bih komentarisao, ali bih dodao da sam redje započinjao vožnje u grupi nego što sam ih završavao. To je čar motociklističke zajednice.

• Rossista originale, 1063 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX-9R C1

Realnost je da nasi motori trose kao i normalan auto. Koja je svrha kupovine motora pa posle kukanja na potrosnju? Ako je doslo do toga da 1L/100km benzina presudjuje da li ces voziti ili ne, brate prodaj motor i vozi se necim drugim.

Sto se tice voznje sa nekim, preporucujem odlazak na neku lokaciju gde se bajkeri okupljaju. Kod nas u Novom Sadu je to Miseluk, dolaze ljubitelji automobila i motora, druze se do kasno u noc. Ne treba biti stidljiv, treba se upoznati sa sto vise ljudi, ako im odgovara tvoja "persona", sigurno ce te pozvati na neku voznju.

Takodje, problem danas je naci vremena za voznju. Posao pritiska sve, ljubavni zivot takodje. Ponekad mi je krivo sto nemam vise vremena da sednem na motor i provozam par stotina kilometara. Juce sam imao "fight" sa devojkom jer sam hteo da se provozam malo do Beograda, mozda da svratim do Lucky-ja da vidim ima li nesto za mene, umesto da idem sa njom do grada na pice. Normalno ona je pobedila, motor ostao parkiran... I tako u krug... Ne zelim da imam problema u privatnom zivotu zbog motora, a isto tako ne zelim da ostavim motor da skuplja prasinu. Balansiranje tih stvari je naporan posao :)

• Podržavam 1

Cek, kupis motor da uzivas, a kukas na potrosnju? Pa normalno da kupujemo motore da uzivamo, i znamo unapred koliko trose ti motori. To sto ti ne mozes da zgazis 3000 mesecno je drugi problem. Meni koji vozim na posao i nazad ne predstavlja problem. Ja nisam kupio motor da ga vozim 2 dana u mesecu, vec da ga vozim kao i svaki normalan auto, vikendom da se otisnem na neku voznju van grada, da pobegnem od gradske buke i brzine zivota.

Ako kupujes masine, registrujes ih a ne koristis, po meni ti ni ne treba ta masina, samo skuplja prasinu :)

bocca_bastard, tebi je ocigledno motor luksuz, zato "vagas" izmedju hrane i benzina. ti ne uzivas kad stalno razmisljas zasto si kupio benzin umesto hrane... cini mi se da ti ne razumes o cemu ja pricam

cilj imanja motora je da te to učini sretnim ....  :takoje:

a sad .... ;)

1) nekoga čini sretnim sama činjenica da imam motor, pa makar isti stajao u dnevnom boravku okačen na zid ... 

2) nekoga čini sretnim imati motor u garaži i s vremena na vrijeme ga upaliti pred ekipom i slušati zvuk otvorenog ausšupka.. 

3) nekoga čini sretnim da sa kantom ode do prve birtije dok su mu na glavi naočale, a na nogama japanke... 

4) nekoga čini sretnim da se vozi od birtije do birtije i da pri tome ima kacigu na glavi ... 

5) nekoga čini sretnim da se prvom prilikom makne sa asfalta i skrene na neki poljski ili šumski put i gušta u blatu ili prašini .. 

6) nekoga čini sretnim da usija grane i zapali gumu na moto susretu ... 

7) nekoga čini sretnim doći na moto susret i oblokati se sam ili sa ekipom i izbljuvati šator.. 

8) nekoga čini sretnim dovesti motor na prikolici na stazu i tamo kružiti dok ne potroši gume.... 

9) nekoga čini sretnim jer ima sreće pa može motorom na posao dok je gužva po gradu ... 

10) nekoga čini sretnim s ekipom sjeći krivine i prelaziti punu crtu i onda mjeriti čiji je duži ... 

11) nekoga čini sretnim natovariti motor, pa sa ženom, curom ili bez obići balkana, europe ili svijeta ... 

12) nekoga čini sretnim u danu prijeći 1000+ kilometara i toliko je sretan da mu i hemeroidi imaju smješak ... 

13) nekoga čini sretnim besciljno lutati vikendom i stići kući na večeru .. 

14) nekoga čini sretnim da može napraviti unikatni motor kome će se svi diviti (ili pljuvati po njemu) 

15) nekoga čini sretnim da može srati po moto forumima i misliti da je pametan (ja recimo) ... 

16) nekoga čini sretnim biti dio ekipe, kluba, voziti se u koloni i živjeti po pravilima... 

17) nekoga čini sretnim provesti više vremena na jednom kotaču (prednjim ili zadnjem) nego na oba.. 

18) nekog čini sretnim ležati na motoru, nekog sjediti, a negog stajati... 

19) nekog čini sretnim kombinirati stavke od 1-19 ... 

20 ) ali sve skupa nas čini sretnima motor ... kakav god i nabilo koji način ... nitko od nas nije bolji ili lošiji od onog drugog, samo imamo svoju perspektivu koja se razlikuje od perspektive onog drugog .... i zato smo svi tako slični, a toliko različiti .. ;) 

• Podržavam 10

Sve je to jasno strasilo. Ono sto ja pokusavam da kazem je to da ako si vec kupio motor da moras da znas koliko to udara po budzetu. Ovo sto je bocca rekao, kako vaga izmedju hrane i benzina mi se ne svidja uopste.

Ako ti vagas izmedju toga, tebi motor ne treba i predstavlja zestok luksuz

otkako smo izašli iz pećine, sve što imamo, a nije od životnog značaja i direktno vezano za preživljavanje je luksuz.. ;)

živjet možeš i bez mobitela i bez TV-a ... i bez compa i bez interneta .. ;) pa to svejedno velika većina ima ...  :takoje:

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: BMW GSA 1250

Ne slazem se. U sustini si u pravu ali vremena se mjenjaju. Ne mogu se luksuzom smatrati iste stvari u 21 vjeku  i u 15,16 vijeku ili  prije 40 hiljada godina. Nekada je bio luksuz ako imas vode u kuci ili ako imas poljski WC napolju. Ako ne moras da peres ves na potoku ili ako jedes meso jednom u 2 mjeseca. 

• Podržavam 1

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Secam se lepih vremena kada sam prelazio oko 20.000km ... a onda malo manje pa jos manje, prosle godine jedva nesto preko 3000 a ove godine verovatno ce biti oko 1000-1500. Zbog nekih drugih lepih desavanja u nasim zivotima, dogodine necu uopste voziti motor... bice parkiran, servisiran, ofarban i cekace malo u garazi. Morace da se strpi.

• Drug član, 755 postova
  • Motocikl: nekad

Dakle smatras da motor nije luksuz? :)

Ja sam prodao svoj jer sam shvatio da za mene jeste ... onaj koji sam imao, ne motor generalno ...

Da, smatram da motor nije luksuz. Smatram da covjek osim posla mora imati jos neku zanimaciju u zivotu, neki hobi. Jer cemu onda zivot? Neko peca, neko slika, neko putuje... 

Druga je prica sto mi zivimo gdje zivimo pa nam je luksuz skoro sve ali ne bi trebalo biti tako. Da su ljudi pametniji i da se ne svadjaju medjusobno oko gluposti...ali to je vec druga tema.  :)

• Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

Secam se lepih vremena kada sam prelazio oko 20.000km ... a onda malo manje pa jos manje, prosle godine jedva nesto preko 3000 a ove godine verovatno ce biti oko 1000-1500. Zbog nekih drugih lepih desavanja u nasim zivotima, dogodine necu uopste voziti motor... bice parkiran, servisiran, ofarban i cekace malo u garazi. Morace da se strpi.

Slicna situacija kao kod mene, tako da u potpunosti razumijem. ;):)

Da, smatram da motor nije luksuz. Smatram da covjek osim posla mora imati jos neku zanimaciju u zivotu, neki hobi. Jer cemu onda zivot? Neko peca, neko slika, neko putuje... 

Druga je prica sto mi zivimo gdje zivimo pa nam je luksuz skoro sve ali ne bi trebalo biti tako. Da su ljudi pametniji i da se ne svadjaju medjusobno oko gluposti...ali to je vec druga tema.  :)

gdje onda povući granicu luksuza ?  ... jer granica mora postojati ... ;) 

ako motor nije luksuz ... hm ... zašto onda ni ti ni hrpa drugih ljudi ne vozi kineski skuter koji novi u trgovini košta ispod 500€ .. ;)  ... to je čak po mom mišljenju vrlo ekonomski opravdano ulaganje jer je jeftin pri kupovini ... jeftin je u održavanju i jeftin je u korištenju ... i to onda nije luksuz .. ;) 

sve u životu za šta moraš izdvajati novce sastrane na štetu nečeg drugog je luksuz ... i to je činjenica, a ne mišljenje ili moj stav ..  :takoje: 

Ljudi su općenito postali čudni ...  :stabre:  .... nikad nije bilo više motora po cestama, a istovremeno ljudi nikad nisu više kukali nego sad ...  :lol3:

• Podržavam 3

sve u životu za šta moraš izdvajati novce sastrane na štetu nečeg drugog je luksuz ... i to je činjenica, a ne mišljenje ili moj stav ..  :takoje: 

Svako treba da se drzi svojih mogucnosti. A i neko ce radije da se odrekne letovanja pa da kupi motor ili neke skupe garderobe.

Zasto bi ja trebao da vozim kineski skuter??? Za nekoga je i taj skuter mozda luksuz. Ja imam tu srecu sto sebi mogu priustiti  motor koji sam zelio a da mi to ne predstavlja problem. Kamo srece da svi mogu.

A dobro si rekao da treba odrediti granicu sta je luksuz. Luksuz je za svakoga pojedinca nesto drugo. Za nekoga je luksuz vecera u restoranu jednom sedmicno a za nekoga je luksuz auto od 100 hiljada eura a za nekog treceg jahta od 5 miliona.  A mislim da je jako tesko odrediti granicu "opsteg luksuza" da ga tako nazovemo. 

Ja samo kazem da ne moze ta granica "opsteg luksuza" biti ista sada i prije 200-300 godina. Stvari se mjenjaju, nekada kada su moji roditelji bili mali cijela ulica je imala jedan televizor, pa su se svi skupljali da gledaju vijesti. Danas imas televizor u svakoj sobi. I sta sad TV je luksuz??? 

• Podržavam 1

O tome i pricam, luksuz je jako tesko definisati jer je za svakoga nesto drugo.

Za Abramovica ni taj ford nije luksuz, da ga interesuje vjerovatno bi ga kupio sa parama koje nosi u malom dzepu farmerica. To su one pare koje se operu u masini jer si zaboravio da si ih stavio tu.  :)  :)

Svako treba da se drzi svojih mogucnosti. A i neko ce radije da se odrekne letovanja pa da kupi motor ili neke skupe garderobe.

Zasto bi ja trebao da vozim kineski skuter??? Za nekoga je i taj skuter mozda luksuz. Ja imam tu srecu sto sebi mogu priustiti  motor koji sam zelio a da mi to ne predstavlja problem. Kamo srece da svi mogu.

A dobro si rekao da treba odrediti granicu sta je luksuz. Luksuz je za svakoga pojedinca nesto drugo. Za nekoga je luksuz vecera u restoranu jednom sedmicno a za nekoga je luksuz auto od 100 hiljada eura a za nekog treceg jahta od 5 miliona.  A mislim da je jako tesko odrediti granicu "opsteg luksuza" da ga tako nazovemo. 

Ja samo kazem da ne moze ta granica "opsteg luksuza" biti ista sada i prije 200-300 godina. Stvari se mjenjaju, nekada kada su moji roditelji bili mali cijela ulica je imala jedan televizor, pa su se svi skupljali da gledaju vijesti. Danas imas televizor u svakoj sobi. I sta sad TV je luksuz???

Sve što si nabojao za odricanje je drugi luksuz .. ;)  ... odlazak na more je luksuz .... skupa odjeća je luksuz ... 

ako će se netko odreći jednog luksuza da bi imao drugi, to je stvar izbora ... ;) 

Onaj tko ima mogućnost da si kupi motor bez da se odriče bilo čega, njemu to nije luksuz .... ali svatko tko se mora nečega odreći da bi mogao imati motor i isti voziti, za njega je motor luksuz ... vrlo jednostavna matematika ... 

Možda sam se ja krivo i nespretno izrazio ako si mislio da sam rekao da je svakome ista stvar luksuz ..  :takoje:

• ODUSTO OD DIJETE, 2622 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ja na motoru godišnje pređem preko 5Kkm. To je sve vožnja van grada, u gradu napravim ne više od 400-500km.

U ovu kilometražu nisam uračunao vožnju skuterom koji mi služi za vožnju po gradu i završavanje poslova.

Kod mene je vreme i novac povezano. Ako manje radiš - manje i zarađuješ. Tako da pravim balans između ta dva.

Što se tiče društva u vožnji, meni nije to nikakav problem. Iskreno najlepše se provedem sa ženom kad je iza mene.

Vozim i sa drugima u manjim i većim grupama. Dosta puta kad sam nervozan sam sednem i izgruvam 200-300km.

Kad se vratim u bazu sva negativa kao rukom odnešena.

Ali sve se ipak vrti oko finansija, gomila obaveza nas pritiska sa svih strana.

Nekome ko gleda sa strane motor predstavlja luksuz ali meni je to zadovoljstvo koje me čini srećnijim. Neko se drogira, neko ide po kafanama a ja se nadrogiram na dva točka.

Sreća pa sam u mogućnosti još uvek da se družim sa mojim ljubimcem koliko mi je dovoljno svake godine. Mada voleo bih još koji km ali ima još drugih obaveza u životu pored motora.

• Svrati ponekad, 247 postova
  • Motocikl: Sprint princ pa Yamaha virago 500

Kod mene je 85-90% voznje put od kuce do posla ostatak su moto skupovi u okolini. Naj veci problem je zena :-)

Ne da mi da nocim nigde kaze,, idi gde oces al mora da spavas pored mene''.

Ostali razlozi su nedostatak vremena i novca,pogotovu za bolji motor. Ali uz upornost to se da menjati vremenom.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja