fruitcake 478 Napisano Octobar 29, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da ne smeta, pa kada se masine konzerviraju onda se mehanicki sklopovi natovare mascu, ali to je na duzi period. Ako zelis da budes miran kada se budes poslednji put u sezoni vozio obrni malo veci krug i preprskaj lanac kada ga garaziras. On se "trosi" u voznji. Ne moras da glancas motor, ako zelis samo ga operi posto mu ne gine pranje posle zime iako je stajao. Ja stavise ni nemam ciradu vec ga jednom ili dvaput preko zime prebrisem obicnom suvom krpom posto jedino prasina moze na njega da se nakaci u garazi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Adler 189 Napisano Octobar 29, 2012 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350 Prijavi odgovor kao problematičan Okej, hvala. Bice podmasceno. Izgleda da nama nije sudjena neka voznja, ako 'vako vreme se nastavi, previse je hladno za moj ukus. Sto naravno, ne iskljucuje da ce neko drugi hteti! Mali hint o planu za buducnost: Rumunija, prolece, neko? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fruitcake 478 Napisano Octobar 29, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan za vikend su najavili toplije pa cemo videti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Adler 189 Napisano Octobar 29, 2012 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350 Prijavi odgovor kao problematičan Uvek spreman! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 507 Napisano Octobar 30, 2012 bodi biber, 729 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Treba mi neko iz Panceva ko ima stender za podmazivanje lanca i iskustvo da me nauci i pokaze sta i kako treba.Trebao bih podmazati lanac,imam sprej i imam onaj Axel grosso sad mi samo treba neko ko to zna da mi pokaze i stender da ga negde naslonim . Svaka pomoc dobrodosla Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fruitcake 478 Napisano Octobar 30, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan Lanac mozes da podmazes i tako sto guras motor. Poprskasjedan deo, pa gurnes da lanac namota, pa opet gurnes da se lanac opet pomeri itako dok ne preprskas ceo lanac. Naravno da je lakse sa stenderom i manje fizike ima, ali mozes i ovako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 507 Napisano Octobar 30, 2012 bodi biber, 729 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan nije mi problem da podmazem nego vise mi je problem sto ne znam kako adekvatno i precizno da operem lanac. Na sta da obratim paznju gde da idem sa cetkicom itd. Zato sam i pitao za neki tutorijal uzivo,jer ono sto sam video na ytube je ok i lepo pokazano ali uzivo je uzivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Treba mi neko iz Panceva ko ima stender za podmazivanje lanca i iskustvo da me nauci i pokaze sta i kako treba.Trebao bih podmazati lanac,imam sprej i imam onaj Axel grosso sad mi samo treba neko ko to zna da mi pokaze i stender da ga negde naslonim . Svaka pomoc dobrodosla Seba sa foruma pravi stendere ja kada sam kupio bio je 900 din ne znam koliko je sada ovo je njegov stender za podmazivanje lanca oglicna stvar a sto se tice pranja sa svih strana ne mozes pogesiti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Samo da napomenem ! Preterano ispiranje i pranje lanca nije dobro, naročito benzinom kao što mnogi rade. Iskusio sam na ličnom primeru kada sam prao lanac benzinom ili sredstvima za odmašćivanje i pranje motora. Naravno, najbolje je prvo oprati lanac četkom, jer se tako najbolje skida prljavština, ali ne treba preterivati. Mene je oduševljavalo kako lanac sija posle pranja, kao da je nov, ali sam ubrzo platio taj sjaj kupovinom novog lanca, jer mi se predhodni brzo isteglio. Naime, u rolnicama unutar lanca postoji fabrička mast koja ako se ispere ne može više da se vrati u rolnice, ma koliko prskali i mazali lanac spolja bilo kojim mazivom. Zato ne treba preterivati u pranju i ispiranju lanca bilo kojim sredstvom za čišćenje, već samo očistiti spoljne delove lanca gde je i najviše prljavštine, bilo da je O-ring ili X-ring lanac. Znači spojeve oko gumica i između pokretnih delova karika isčetkati ali nikako ispirati. Posle toga prebrisati i osušiti lanac suvom krpom pa na 15-to minutnu vožnju. Čim siđete sa motora posle vožnje, odmah nauljiti ili naprskati lanac sprejom (ko već šta koristi) i ostaviti motor i NE voziti ga više. Ovo je potrebno iz 2 razloga: 1. zagrejan lanac odmah posle vožnje bolje će primiti i vezati na sebe ulje ili sprej 2. ne voziti motor jer će zbog centrifugalne sile okretanja lanca otpasti deo nanetog maziva i verovatno vam zaprljati felnu zadnjeg točka i deo rama gde prolazi lanac. Jedino silikonski sprejevi manje otpadaju sa lanca, ali i pri njihovoj upotrebi takođe ne treba odmah voziti motor već sačekati da se vežu za lanac i malo sasuše. Postoje na tržištu mnoga sredstva za podmazivanje i u principu ni jedno nije loše (tako mi rekli u sevisu gde sam zadnji put menjao lanac), samo postoje dobra i bolja, ali bilo sa kojim da podmazujete lanac nećete pogrešiti ako to redovno radite. Japanci čak preporučuju obično menjačko ulje za podmazivanje lanca gustine SAE 80-90, ali ono dosta prlja felnu i zadnju viljušku. Tehnika podmazivanja uopšte nije bitna da li će neko gurati motor ili će fenseri koristiti štender za podmazivanje. Bitno je na kraju da je sve urađeno kako treba i da je lanac adekvatno podmazan. Ne prati lanac često i svaki put kada ga podmazujete, osim ako nije mnogo prljav, već ga samo redovno podmazivati, a prati ga samo po potrebi. Interval podmazivanja bi trebalo da bude: - po suvom vremenu i pri vožnji po asfaltu na svakih 400-500 Km - po kiši po asfaltu 200-300 Km - po blatu i off roadu - posle svake vožnje (pranje i podmazivanje) Izbegavati sredstva koja nagrizaju gumice i jake odmašćivače jer ćete tako skratiti životni vek lanca višestruko. Jedno od tih sredstava je i BENZIN koji sam ja koristio. I što je najvažnije, redovno proveravati ZATEGNUTOST lanca, jer se zbog pretegnutosti ili labavosti lanac najbrže istegli, bez obzira koliko ga često prali i mazali. Moj lanac je bio 12 cm duži u odnosu na novi lanac kada sam ih stavio jedan pored drugog, a oba imaju po 108 karika, pa vi sad vidite koliko je ovo bitno. Lanac treba imati slobodan hod (proba se povlačenjem gore-dole) na svom srednjem donjem delu 3,5 - 5cm kada motor stoji parkiran na nožici bez vozača na njemu. Ova tolerancija od 3,5 - 5cm zavisi od toga da li vozite sami ili imate i teret i suvozača. Ako "tovarite" motor do maksimuma, bolje je imati prazan hod oko 5cm. I da kažem na kraju, bolje je imati i malo labaviji lanac (ali malo), nego da bude pretegnut. Ovo sam sve napisao iz svog ličnog iskustva koje me koštalo do sada oko 3 seta lanac+lančanici. Nadam se da sam nekome malo pomogao oko ove teme da ne bi platio iskustvo kao ja. Pozdrav 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 507 Napisano Octobar 30, 2012 bodi biber, 729 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam vec cuo pricu da se lanac ne treba prati na svakih 500km pogotovo kada je u pitanju voznja po suvom i po asfaltu,ali kako sam nov,bio sam malo skeptican po ovom pitanju. Nego sta znaci prljav lanac ? Odnosno kada se zna da lanac mora da se opere ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan podamzuje se na 500, ne pere se svaki put kada se podmazuje, prljavstinu ces i sam videti kada se nagomila na lancu ili kada ga prvi put operes pa uocis razlikunemam sliku prljavog lanca pa ne znam kako drugacije da ti objasnim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan e da i nemoj da koristis stender kao '' fenser'' vec guraj motor po ulici 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sremac 10 Napisano Octobar 30, 2012 U prolazu, 79 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Okej, hvala. Bice podmasceno. Izgleda da nama nije sudjena neka voznja, ako 'vako vreme se nastavi, previse je hladno za moj ukus. Sto naravno, ne iskljucuje da ce neko drugi hteti! Mali hint o planu za buducnost: Rumunija, prolece, neko? E ta Rumunija mi je izmakla ove godine,ali videcemo sta ce biti 2013. Za sada smo moj kum i ja mastali o Rumuniji i ne odosmo. Ajd da se prezimi pa da vidimo sta ce biti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam isao do samo do temisvara tako da se to ne racuna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Adler 189 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350 Prijavi odgovor kao problematičan Ja razmisljam da pocnem neko ozbiljno planiranje, za Rumuniju i Bugarsku sledece godine, da li u jednoj turi, da l iz dve ne znam, ali imam dosta vremena, tako da, obavestavacu vas o napretku mojih planova, pa ako neko bude zeleo da se prikljuci tim bolje i draze! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Octobar 30, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan nije to zanimljivo...ajmo za Sloveniju,Nemacki u Austriju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Adler 189 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350 Prijavi odgovor kao problematičan Mnogo daleko. Samo do juznog dela nemacke 1500km. To bi bila bas poveca tura, a plus cene smestaja, hrane i kampova, iliti bilo cega, su veoma skuplje nego u Rumuniji i Bugarskoj, a opet, mnogo toga lepog ima da se vidi i dozivi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fruitcake 478 Napisano Octobar 30, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan Predlažem turu do Banskog na leto. Tamo sam bio nekoliko puta zimi i bilo je fenomenalno. U Banskom se tokom leta organizuje jedan od najvećih džez festivala na kom su nastupale jake face žanra. Pored toga, ako niste ljubitelji te vrste muzike, u Banskom od početne stanice gondole postoji ski put koji vodi do skijalista koji bi mogao biti jako dobar za neki rekreativni off road dužine nekih 7-8km, plus može da se popne i na skijaliste. Sve u svemu mislim da bi mogao taj put da traje nekih 3-4 dana plus voznja od ~650km u jednom pravcu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Octobar 30, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan Mnogo daleko. Samo do juznog dela nemacke 1500km. To bi bila bas poveca tura, a plus cene smestaja, hrane i kampova, iliti bilo cega, su veoma skuplje nego u Rumuniji i Bugarskoj, a opet, mnogo toga lepog ima da se vidi i dozivi. smestaj bi bio freee naravno,zavisi od toga koliko bi nas islo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Adler 189 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350 Prijavi odgovor kao problematičan Free? Kako? Pricaj jos, sta cutis ko zaliven! Fruit, izvinjavam se na manjku znanja iz geografije, ali gde je to? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fruitcake 478 Napisano Octobar 30, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan Bugarska Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle kš 20 Napisano Octobar 30, 2012 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Kruševac Motocikl: Kawasaki KLE Prijavi odgovor kao problematičan Okej, hvala. Bice podmasceno. Izgleda da nama nije sudjena neka voznja, ako 'vako vreme se nastavi, previse je hladno za moj ukus. Sto naravno, ne iskljucuje da ce neko drugi hteti! Mali hint o planu za buducnost: Rumunija, prolece, neko? Zainteresovan,kasno proleće... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Octobar 30, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan Free? Kako? Pricaj jos, sta cutis ko zaliven! Fruit, izvinjavam se na manjku znanja iz geografije, ali gde je to? imam ortaka u nemackoj tj ausburg-u,burazera u bec-u ,tako da mislim da nece biti problem da se prespava dan-dva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svestenik 193 Napisano Octobar 31, 2012 Zbunjen, 888 postova Lokacija: Banjaluka, Republika Srpska Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500 Prijavi odgovor kao problematičan Jedno tehnicko pitanje.... Jutros kad sam krenuo na posao, KLE nije mogao da radi na leru nikako. Upalio pod cokom, radi uredno, spustio cok i krenuo. Na prvom semaforu, pustam gas, motor se samo ugasi. Upalim ga, nece da radi na leru... Drzao ga rucno na gasu na 2000 obrtaja i lagano... I tako svih 8 semafora do posla. Pokusao sam podici ler na sarafu, ali ni to nije upalilo. S obzirom da je temperatura jutros bila blizu nule, pretpostavljam da je zaledila ler dizna ili nesto slicno, pa me interesuje da li neko ima ideju kako to rijesiti ? Ima li kakav aditiv za benzin koji sprecava zaledjivanje ? Inace, kad je toplije, motor radi normalno. U pitanju je stariji model, bez grijanja karburatora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rolle2010 480 Napisano Octobar 31, 2012 Drug član, 1175 postova Lokacija: S. Venac - Beograd Motocikl: Maca Prijavi odgovor kao problematičan Jedno tehnicko pitanje.... Jutros kad sam krenuo na posao, KLE nije mogao da radi na leru nikako. Upalio pod cokom, radi uredno, spustio cok i krenuo. Na prvom semaforu, pustam gas, motor se samo ugasi. Upalim ga, nece da radi na leru... Drzao ga rucno na gasu na 2000 obrtaja i lagano... I tako svih 8 semafora do posla. Pokusao sam podici ler na sarafu, ali ni to nije upalilo. S obzirom da je temperatura jutros bila blizu nule, pretpostavljam da je zaledila ler dizna ili nesto slicno, pa me interesuje da li neko ima ideju kako to rijesiti ? Ima li kakav aditiv za benzin koji sprecava zaledjivanje ? Inace, kad je toplije, motor radi normalno. U pitanju je stariji model, bez grijanja karburatora. Slicna prica i kod mene. Model iz 1993. Dok ga lepo ne ugrejem ugasi se na leru cim mu u voznji malo duze zadrzim kvacilo bez gasa. Doduse jutros sam skidao led sa motora pre nego sto sam krenuo na posao... Veoma, veoma zainteresovan za Rumuniju na prolece! A moze i Bugarska...taman da svratimo za koji mesec i na skijanje. Organizator samo nek najavi koji mesec ranije akciju da se skrpimo sa "vremenom". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...