Jump to content

Moto Zajednica

Balansiranje zicanih tockova

Recommended Posts

• Skuteras, 3716 postova
  • Motocikl: T-Max 500

U toku je sredjivanje jednog Urala. Zanima me ko je dobar majstor za balansiranje tockova, posto za ove zicane ovde nemamo nikog. Da li ima mozda neko sa foruma ko bi bio raspolozen da to odradi? Slao bih tockove jedan po jedan.

post-1765-0-65148700-1455791763.jpeg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

U toku je sredjivanje jednog Urala. Zanima me ko je dobar majstor za balansiranje tockova, posto za ove zicane ovde nemamo nikog. Da li ima mozda neko sa foruma ko bi bio raspolozen da to odradi? Slao bih tockove jedan po jedan.

Djunta i ne trazi dalje....

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Hvala prijatelji. Balansiranje je jedano, težinsko uravnoteženje, a centriranje drugo, dovođenje geometrije u tačan položaj i uz jednaku zategnutost svih žica na prpisanu jačinu, u engleskom jeziku se koristi reč "true", što se može prevesti kao istinitost ili dovesti u pravac, upraviti itd., mi nemamo adekvatan pojam baš, no nebitno. Biciklistički pristup uglavnom nije prihvatljiv kod moto točka, kod pojedinih i poguban, al (ne) dobro. Plet kao što je Uralov točak je arhaik i meni lično nezgodan za rad jer svaka žica se ponaša bukvalno ko riba u vodi jer naleže na oblinu, al napravi se kako treba uz malo više strpljenja. Ne znam šta si zamislio, predpostavljam da je sve čelično i u tom slučaju predlažem da se svuče sve do čistog metala, izvrši osnovno galvanizovanje radi zaštite a potom  adekvatnim postupkom ofarbati ili plastifikovati, kod legura aluminijuma plastifikacija nije prihvatljiva. Ovde je restauriran par gvozdenih točkova sa sličnim žicama u fabričko stanje:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/34674-restauriranje-zicanih-felni/

• Skuteras, 3716 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Motor je ofarban (kao i tockovi koji ce posle balansiranja verovatno morati ponovo) grubo, kako bi ostao najblizi originalu. Na njemu nijedan spoj nije peglan ni ulepsavan. Nije polirana nijedna peckica prasine... Znaci sve je kako je bilo fabricki samo osvezeno. Sto se tockova tice, cilj je da tehnicki budu ok. Oni sad ne deluju krivi i mozda tu i nema mnogo posla, ali opet zelimo da ih doteramo koliko je to moguce.
Ti Djunta ako bi imao volje sibni mi broj u inbox, pa da se dogovorimo za dalje

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Od-oka-tivna šac metoda je samo to. Točak može da bude prav po komparateru na stalku, kao preduslov,  ali ni to ne znači mnogo jer je bitno kako će se ponašati pod opterećenjem u vožnji, naročito u nagibu. Redovno se krivkasti obruči ispravljaju natezanjem  nekog broja žica čak i do granice kidanja uz istovremeno odpuštanje suprotnih, stacionarno deluje u redu a u radu se ponaša kao sa ispumpanom gumom il ko da se igra fudbal sa nekoloko brojeva većom patikom. Posao je uvek isti manje više, ono, "samo 2 žice"  je na izvolte sami. Imaš pp.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja