Jump to content

Moto Zajednica

Novi moto naraštaji - razmišljanja...

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Drugarice i drugovi, sestre i braćo,

Dakle, mrzilo me jutros da se oblačim i sjedam na motor, naročito zato što nisam kompletan sa opremom, jer su najavljivali i snijeg (barem prema mojim widget-ima), pa sam odlučio da idem javnim prevozom na posao. Kao i svaki put (kad idem na posao) uđem na Zelenjaku u 77, sva sreća pa sam imao mjesta i da sjednem, te bus krene. A krene i priča. Sjedim ja u zglobnom busu kod trećih vrata, a pored mene dva dečka, nemaju još ni 20 godina. Možda nemaju ni 18, ali neka bude 20 (moćićete i sami da skontate koliko imaju, za koju rečenicu).

Kreće priča. Priča - motori. Priča dečko kako je cijelo prošlo ljeto ganjao po gradu motor, bez kacige, a što je još gore i bez dozvole. Rekoh, ajde, naučio je lekciju što se tiče opreme, naučio je lekciju što se tiče dozvole. Ali, što bi naš narod rekao: "Kad ja tamo, a ono međutim!". Dečko nastavlja priču, kako je njegovom drugaru, ćale za 17!!!!!!!-ti rođendan kupio A6 i kako ga je dečko uredno vozao bez dozvole. Pa čak i kad su ga panduri zaustavili, samo su ga pustili, nisu mu ni prijavu pisali.

Ali, poenta priče počinje tek sad. Dečko se ponovo vraća na sebe i kaže kako će da kupi motor. Drugar ga pita koji, na šta ovaj k'o iz topa odgovara R6. Ali polovnu. Ima 6-7 hiljada, a to mu nije dosta za novu. Dalje priča kako ga neće ni registrovati već će se tako neregistrovan vozati. Na pitanje drugara šta će da radi kad ga panduri zaustavi, a ovaj odgovara: "Pa isto što i prošle godine - vodiću ih na pljeke!!! Oni su ti b'ate uvijek gladni!"

E tu mi se već stomak okrenuo, klapna mi je pala preko očiju i već sam zamišljao kako bi ga malo "pretresao", a onda i prvog pandura koji me zaustavi. Ja ne mogu da vjerujem da dečko može da ima takav stav i takvo razmišljanje, a onda ne mogu da zamislim da on patrolu odvede na pljeke i da ga oni mrtvi ladni puste... Ne mogu da vjerujem da to još uvijek postoji. Znam da su dobar dio njih vucibatine teške, ćale mi je lično ikusio to kamčenje love (za to što mu je istekla potvrda od vatrogasnog aparata za jedan dan, pandur je krenuo sa plaćanjem od 2000, da bi ga na kraju MOLIO za 20 dinara, pa ga poslao u 3LPM i zaprijetio mu da mu je bolje da ga više ne sretne, jer će onda MORATI da mu piše kaznu), ali ovo više nema nikakve mjere niti bilo kakvog opravdanja.

Dokle više ovako? I opet će da se zaustavljaju ispravni (mislim po pitanju opreme, registracije, osiguranja), a divljaci će i dalje da divljaju, ne samo po ulicama, nego i po nama... Došlo mi je da ga priupitam da li on uopšte razmišlja svojom glavom i da li misli da može vječno da bude pod zvijezdom sreće, jer će mu se prije ili kasnije dogoditi nešto zbog čega će se pitati da li je normalan (pod uslovom da preživi)?

Takođe, palo mi je na pamet, kako je moguće da ne postoji nikakav uslov za kupovinu motora? Ako se pogleda malo sa strane, vrlo lako se može doći do zaključka da je motor, iako je vozač veoma krhka figura na njemu, veoma ubojita sprava, da ne kažem oružje. A za kupovinu oružja se mora posjedovati dozvola, barem kad je "bijela" situacija u pitanju. Zašto onda nema uslova da se i za bilo koje transportno sredstvo mora posjedovati odgovarajuća dozvola, nebitno da li je to bicikl, moped, skuter, motocikl, auto, kombi, kamion, ... Pa sa svime ovime se jednako može usmrtiti ljudsko biće, a da se pritom još ima i sredstvo za bijeg, kao i da je vozač sa količinom lima dovoljno dobro zaštićen od posljedica.

Da li je moguće da sve ovo može da se dešava?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1779 postova

Desava se mnogo gore nego sto ti mislis ,nazalost i mnogo gore nego sto vecina forumasa misli ,jbg male plate a zelje velike pa to mora da se kompenzuje nekako . A sta ce tek biti kad stupi novi ZOBS mogu da zamislim .

• nekrunisani kralj moto cigana, 3209 postova
  • Motocikl: 4x4

ma pitanje je sve to, jeste, cale mu za 17ti kupio A6, sada ce R6... a vozi se busom... To su ti vise neke klinacke lozacke price, pun mi ku..c tih klinaca, njihovi u realnosti ne mogu da sastave kraj sa krajem, a  oni kenjaju uvek o A4, A6, A8, R6, R1... a tek kada krenu meni nesto licno da kenjaju, dojde mi da ih ispljeskam ko te pljeke sto su ta dvojica pominjala...

Nsi ti dobro pročitao, njegovom drugaru je ćale kupio za 17-ti rođendan A6, a on (ne njegov drugar sa Audijem) sad ima nekih 6-7 hiljada pa će da uzme neku R6...

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

jebi ga druze koliko god bilo pgresno ipak ovo je srbija i neke stvari ce biti takve...jednostavno takva je svest,prvo to krece od roditelja koji uopste dozvole tako nesto....jeboteja sam stedeo godinama da bih zaradio da kupim ovu krsinu od 2000 i radio po ceo dan,ali jebi ga neko ima para pa...

• U prolazu, 43 postova

cekaj a jel mislis da taj ima dozvolu da bi manje bio budala i da bi onda stavljao kacigu ?

budala je budala i sa i bez dozvole ... a kad bi se oni na lekarskom malo vise bavili psihologijom a ne time dal mu je pritisak dobar mnogo njih nebi dobilo dozvolu i onda bi bio sigurniji grad ... mislite o tome

• Zainteresovan, 582 postova

Po meni vise je to "lovacka" prica,ali je je u drugu stranu to i nasa realnost.....Po meni tako ne razmisljaju pravi ljubitelji motora,nikada nije seo na dva tocka i nikada nije osetio kako pece asvalt i kako je to kada se odrices svega zbog motora.....Ja jesam klinac za 90 % vas (sada punim 18)ali sam na motoru punih 11god,ne bitno na kakvim......Iskreno sada hocu da kupim R6 ili hondu 600f4 u zavisnosti od fin situacije,ali sam prosao bar neku skolu da bih seo na 600 kubika(posedovao preko 7/8 motora razne kubikaze ).....Veliki problem je i u roditeljima koji su vozili mozda neke apn-ce pa misle da je r6 zajebancija pa ajde da ispune zelju deci,ali prvi moj cale bi me oljustio kao krastavca kada bih me video bez kacige....Covek nikada nije seo na motor i nema veze sa njima(a i niko u mojoj porodici) ali cim je meni kupio motor stavio mi  je i kacigu na glavu jer brine za mene i moju sigurnost....Stalno je pricao sa mnom dok sam bio mladji i objasnjavao mi posledice koje se desavaju bez kacige,sto sam i video 7 oktobra,da nisam nosio kacigu ne bi me bilo.....Masa njih uglavnom kupuje motor da bih se smekerisala po gradu i da bi bili vidjeni i da bi muvali ribice.....

Mozda gresim ali mislim da ce se masa vas sloziti sa mnom....

• In memoriam, 92 postova

jebi ga druze koliko god bilo pgresno ipak ovo je srbija i neke stvari ce biti takve...jednostavno takva je svest,prvo to krece od roditelja koji uopste dozvole tako nesto....jeboteja sam stedeo godinama da bih zaradio da kupim ovu krsinu od 2000 i radio po ceo dan,ali jebi ga neko ima para pa...

isto kolega,samo sto ja skupio malo vise za ovaj moj....jbg uvek ih je bilo i BITI ce ih :-\

• Svrati ponekad, 385 postova

Napaljeni klinci,toga ce biti dok je sveta i veka.Mislim da se takvim stavrima ne treba opterecivati

ako njihovim roditeljima nije stalo do njihove dece,kome ce.To je neizleciva bolest SRBIJE.

• Zainteresovan, 755 postova
  • Motocikl: Multistrada 950S

rekao bih da su se konkretni `novi moto narastaji` malo zaneli u svojim lovackim pricicama, narocito o pljekama

kao, tolika sam faca da mi panduri umesto kazne zahvaljuju na brzoj hrani... ::)

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: TDM 4tx

Kakvo proseravanje imao sam i ja takve sluchajeve u srednjoj shkoli.

Verovatno neki iskompleksirani debil pa hoce da bude u centru paznje pred ortakom poshto je nesposoban da to uchini na drugi nachin.

Ma to je besno, ne zna sta ce sa sobom pa lupeta. U moje vreme mobilni telefon je bio pojam a ne neki motor.

Moj ortak je jedva skupio za mopeda koji je radio jednom u tri dana ali je zato nauchio da ga rastavi, ochisti i sastavi tuto kompleto i da sa njim ode do shkole i to zimi. E to je ljubav prema onome shto imash.

• Drug član, 1779 postova

Pa nornalno je da neko ima i ovako zdrav rezon.Bilo bi strasno kad bi svi mladji bili kao ti  klinci iz price.Ali definitivno da ima takvih napaljenka.

Miloše druže, tebe niko nije ni spomenuo... Jedino ako to nisi bio ti u busu... ;D ;D ;D Ti se zbog ispravnog stava tvojih roditelja uklapaš u zakonski okvir od 125 ccm i 16-18 godina. Pitanje nisu ljudi kao ti koji prihvataju (ili su primorani na) ograničenja, već oni koji imaju uslove da nemaju ograničenja, ali očigledno nisu svjesni svoje nesvjesti (kako moja sestre voli da kaže), pa onda što jače i bolje, a o sigurnosti nemaju pojma. Kako o svojoj, tako ni o tuđoj.

Ti si očigledan primjer onoga kako se treba ponašati, jer si krenuo pravim putem - PSP i full oprema. Ja sam odavno položio za motor (1995), a kupio sam ga prošle godine. Ove godine ću da se obučem i obujem kako dolikuje, a onda mi ostaje jako malo...

Ja sam izgarao kao benzin na Hondu CBR 1000RR Fireblade - Repsol i to mi je i sad ekstra motor, ali sam ipak uzeo nešto drugo - Yamahu FZ6n. I prezadovoljan sam. I što je još bitnije - znam da nisam pogriješio. Jeste da se mogu iskontrolisati i po pitanju gasa i po pitanju adrenalina, ali mi ovaj motor u potpunosti odgovara.

Nego, poenta je više bila na onima što trebaju da sprovode zakone, a ne na klincima. Za takve stvari (vožnja neregistrovanog vozila, vožnja bez vozačke dozvole) smatram da je nedopustivo gledanje kroz prste i takvo ponašanje i nesnošenje posljedica za sve to.

Možda ja jesam puritanac (zaboli me, lično), ali za sve ove godine vožnje ja nemam nijednu kaznu, nijedan prekršaj, bilo šta. Osim one dvojice debila što su me prošle godine udarila u motor kretanjem đipom u rikverc i slomili mi blatobran. A toliko sam puta bio u situaciji da ja najebem zbog drugih da sam više prestao da brojim.

Uvijek se vozim rezervisano i za brzinu mi je potrebno mnogo više nego drugima - moram da znam u kakvom stanju je vozilo kojim (ću ili želim da) jurim, moram da znam u kakvom stanju su gume, u kakvom je stanju cesta (moram da je poznam, barem jednom da sam prošao tuda) i da saobraćaj bude na prihvatljivom nivou (odnosno da sam relativno sam na cesti, jer ne želim kako sebe, a tako ni druge da dovedem u bilo kakvu opasnost).

Nekima je ovo vožnja za bakice i dekica, ali meni sasvim odgovara. A kad neko krene da mi prosipa priče da ću od tačke A do tačke B da stignem za nešto manje vremena, ako se vozim 150 umjesto 120, uvijek se sjetim pričice o zecu i kornjači. I uvijek sam na pola puta - požuri, polako.

Nego, kao što je već zilijardu puta rečeno - budala je bilo, budala ima i budala će i biti. Ajmo mi da organizujemo neku vožnjicu, a budale nek budu budale. Dok god nas ne diraju...

Pozdrav.

Djole

• U prolazu, 43 postova

pa ja mislim da nas diraju ili gresim ?

zbog takvih smo na losem glasu i svako ko vozi motor je manijak ili gresim ?

takvi krenu na skup pa se majmunisu pa ubiju sebili a nekad i jos nekog drugog obicno neduznog pa posle motoristi prave sranja ili gresim ?

seticete se prosle ili preprosle godine nesecam se leti vreme kad je na skupu ispred ck poginuo onaj lik sa r1 ciji je moto bio da NE stavlja kacigu i klinac sa golfom radi polukrusno slazem se nije gledao! ALI zasto na skupu gde se mota 20 automobila i isto toliko motora lik bez kacige vozi na tocku 100+ ?? i onda dodju tu likovi i ojade od batina klinca koji je upravo imao saobracajku gde je neko poginuo i u soku je i onda to je kao ok ???

mozda je neko bio prijatelj sa njim i osecas se prozvanim ali moram da prokomentarisem jer se ne slazem sa tim !

diraju nas TI "motoristi" i te kako ... jer motorista nije svako a pogotovo onaj bez opreme sto sedne na motor i misli da je sve u brzini i zadnjem tocku i to naravno pred publikom je boze kako on da uziva u voznji  motorom ako ga niko ne gleda .... mislite o tome

>:(

• Zainteresovan, 582 postova
seticete se prosle ili preprosle godine nesecam se leti vreme kad je na skupu ispred ck poginuo onaj lik sa r1 ciji je moto bio da NE stavlja kacigu i klinac sa golfom radi polukrusno slazem se nije gledao! ALI zasto na skupu gde se mota 20 automobila i isto toliko motora lik bez kacige vozi na tocku 100+ ?? i onda dodju tu likovi i ojade od bat

Licno sam bio tu i poznavao Pecu iz vidjena,nije ni bitno,ali ta prica ima vise strana i malo gresis sto se tice toga,jer smo kod CK poceli da se okupljamo bas zbog toga sto su nam automobili smetali a onda su se oni nama opet prikacili....Nego da ne idiemo u OFF...

Nemoj me pogresno shvatiti ne zameram ti nego ti kazem da nije bas sve tako kako izgleda...Da je nosio kacigu sigurno bi imao vece sanse da presivi...Inace pokojni peca je bio najbolji prijatelj sa mojim drugarom......

Pozdrav.....

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Xe xe..."Mladi narastaji" se polako ali sigurno vracaju u 90te...Vraćaju se trenerke i kajle, "mafijasi" i "mangupi"...U današnje vreme si faca ako dodješ u kafić i baciš na sto tri telefona, sistem vrednosti je kompletno poremećen, a ljudi su sve gluplji i gluplji...Mozda tog lika i ne treba toliko kriviti, on je video od svog tate, komsije, poznanika, druga da to tako treba...Ide covek linijom manjeg otpora, kupi motor,malo se džekira, onda će odma i da nadje devojku (koja ce naravno da bude fina i čedna), bice glavni u kraju a 90% školskih drugova će mu zavideti i želeti da bude kao on "kad porastu".WELCOME TO SERBIA bato!Tako bilo, tako će i biti...I još gore.Verujte mi, ja sam "naraštaj", imam milion takvih drugova.

Sad se vracamo na staru priču...

U SRBIJI IMA MNOGO MOTORISTA.U SRBIJI IMA VEOMA, VEEEOMA MALO BAJKERA.

Tačno je da nemam još ni 18 godina, da nikad u životu nisam imao ozbiljan motor, ali sebe smatram 100 puta boljim bajkerom od 80% likova koji voze motore.Zašto?Zato što se u poslednjih dve godine odričem apsolutno svega da bih skupio ovih 1000 evra što sad držim u slamarici i što mi je glavni cilj u narednih godinu dana da nagrebem još nekih 500e kako bih mogao da kupim neki punoletan motor.I pored toga sa stran sam isplanirao da nakupim još 500tinak evra koji su mi neophodni za A, kacigu, jaknu i još nešto od sitne opreme.A onaj koji "pošteno zaradi" 5-6-7-8 hiljada evra za pola godine sedeći u lokalnom kafiću, onda kupi motor, pa japankice i naočare i krene u "ribolov" po mojim kriterijumima je jedna sramota na 2 točka!Nažalost mnogo je više takvih pošto se motor u poslednje vreme koristi ponajviše kao modni detalj, ili statusni simbol.

U inat takvima, i letos na 40 stepeni necu skidati moju leu crnu jaknicu (HVALA MAKI! ;) ) i moju kacigu i kupiću motor koji se ne svidja ribicama i za kojim se neće okrenuti nijedan napaljeni klinac!  :)

Još nešto...Možda grešim ali 95% tih koji kupuju motor a da pri tom nemaju pojma čemu ta mašina služi uzimaju R1 ili R6...Ne znam zašto, valjda najkraće oznake pa najlakše zapamte, uglavnom mnogo mrzim ta dva motora baš zbog toga...A šteta, dobri motorići...

• Svrati ponekad, 209 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8

Pa ko normalan može da se primi na priču koja započinje "uđem na Zelenjaku u 77 ... te bus krene". Ovo što je castor napisao je jedna klasična ložačka klinačka priča koja verovatno nema ni 1% dodirnih tačaka sa realnošću već je u stvarnosti odraz toga kako mali perica zamišlja svet oko sebe...

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ma to su neke napaljene debilcine,,nemaju oni ni za cigare nego se loze na prazno,,, >:( roditelji im jedva sastavljaju kraj sa krajem,ma to je

odraz danasnje klindcadije,,naravno cast izuzetcima,,

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Još nešto...Možda grešim ali 95% tih koji kupuju motor a da pri tom nemaju pojma čemu ta mašina služi uzimaju R1 ili R6...Ne znam zašto, valjda najkraće oznake pa najlakše zapamte, uglavnom mnogo mrzim ta dva motora baš zbog toga...A šteta, dobri motorići...

Upravo sam i pisao o YZF-R1 u nekoj temi,i o tome kako je to izvikan,a dobar motor...Jbg,kad ti neka dalabu ponavlja R1 pa R1 svakog dana,opasno se smoris...A ti likovi su mi najjaci jer cim pomenes rec "motor",odmah se misli na trkalicu.Glavne reci - Kawasaki Ninja,R1,"CBR-ka"...Kakav enduro,touring,sport tourer,custom,chopper.Za to se i ne zna da postoji.A ko zna,to ne racuna u motore.Veliki znalci...Kaciga - visak.Oprema - sta je to?Klima,koza,felne???

Inace,neko je pomenuo da se vracaju '90.-te.Ne vracaju se,vec dolazi mnogo gore vreme.Pre se barem koliko-toliko znao neki red,imao si grupu "mafijasha",shabana,koji su ziveli u nekom svom svetu,lozili se.A sad su klinci od 13 pa navise "zajebani" - mame i tate im redovno ulete cash-om,ako naprave neko sranje,"matori to opegla,jer ima on master plastike i veze neke svoje",voze motore bez kacige,kola bez dozvole,pushe Marlboro,piju Jack,"bleje" po splavovima,kaficima,makljaju se gde stignu,nose utoke,nozeve,boxeve,loze se na teretanu,hemiju,firmiranu garderobu,najskuplje mobilne,"stvari iz svemira"...To im dodju kao neke ikone pred kojima se krste,ne znam,zivotni ciljevi.A svakog od njih moze vetar da oduva ako ne stave cigle u dzep.Opet dolazi do raslojavanja na vlastelu,tj. burzoaziju,veleposednike,i obicnu radnu snagu,robove.Samo sto ce to u danasnje vreme poprimiti neki savremeniji,manje bolan i manje upecatljiv naziv...

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V

Odoste vi podaleko od teme, a i ova tema ode podaleko od rubrike.... Čist OFF-topic. Pustite klince da se lože na ''klavijature'' R1 i R6 i vozite svoje ''punoletne'' krvavo zaradjene (ko i ja 8) ) i uživajte malo više u vožnji, batalite hejtovanje, prozivke i tudje živote... Svoj obraz svojim delima brani, a ne tudjim nedelima. I pusti Kiro ''stručne'' diskusije o bajkerima i ABS-ovima i tatinim sinovima,(da ne nabrajam više),  nijedno nisi probao. Idite vozajte se malo (čim prestanu kiše >:( ), pustite vrane i pirinač...

• In memoriam, 92 postova

Odoste vi podaleko od teme, a i ova tema ode podaleko od rubrike.... Čist OFF-topic. Pustite klince da se lože na ''klavijature'' R1 i R6 i vozite svoje ''punoletne'' krvavo zaradjene (ko i ja 8) ) i uživajte malo više u vožnji, batalite hejtovanje, prozivke i tudje živote... Svoj obraz svojim delima brani, a ne tudjim nedelima. I pusti Kiro ''stručne'' diskusije o bajkerima i ABS-ovima i tatinim sinovima,(da ne nabrajam više),  nijedno nisi probao. Idite vozajte se malo (čim prestanu kiše >:( ), pustite vrane i pirinač...

za odgovor....RESPECT!!! PIVO! ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja