Jump to content

Moto Zajednica

Zamena lanca i lancanika, TDR

Recommended Posts

• U prolazu, 44 postova
  • Motocikl: TDR 125

Pozdrav,

planiram tokom zime da zamenim lanac i lancanike na mom motorcicu pa me zanima vase misljenje. Trenutno je prenos 16/57, tako hocu i da ostane a lanac nemam pojma kakav je i sta bi trebao gledati. Sta bi bio best buy za moju 125-ticu? Ne znam da li je bitno ali ne vrtim preko 7k obrtaja masinu, ocu reci da vozim umereno. Uzeo bi neki set iz gornje-srednje klase. Zamolio bih vas za misljenja i neke okvirne cene a jos kad bi neko napisao i gde bi se moglo pazariti sve to...ih :)

Hvala ljudi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 142 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS 2010

Pa kako cvaju da ne vrtis preko 7k?  :D Ima da se naruci kod Gabora Sagmeistera iz Subotice JT lanac i JT lancanici (nije DID ali po meni odlicni) za sve skupa 35, 40 eura. 063\552-111 je njegov broj telefona. 16/53 je fabricki prenos za starijeg TDRa (onog bez Deltabox rama) i po meni je bolji od 16/57 jer su brzine taman malo duze da se lepse putuje i da se masina manje dere na nekim brzinama od 80-100 km/h a isto ubrzava. Jedno vreme sam cak imao i 17/53 ali on je predugacak, ako vetar bije u tebe ne moze 6. da drzi ispod 7500, 8000 obrtaja, a to je skoro 120.

• U prolazu, 44 postova

Pa dobro...oko 7-8k, pa jos se nisam uvestio pa nekako ne bih da se puno silim :). Polako, bice vremena da se okrece.

To mi je prihvatljiva cena za komplet. Sta mislis, tj.da li znas cenu za DID lanac? Kad budem zvao Gabora, sta da kazem coveku koji model lanca mi treba O ring ili neki drugi i koja duzina mi treba? Zaista pojma nemam nista o lancima. Nisam sa nekim drugim prenosom vozio pa ni ne znam taj osecaj a ovaj 16/57 mi lici kao ok pa zato kazem da ne bi menjao. Hvala za savete i kontakt.

Mislim da bi te sa DID lancem izaslo oko stotinak eura, napamet to govorim, nemoj da me drzis za rec. O ring lanac ima gumice na sebi koje sluze valjda za bolje podmazivanje i zastitu i time produzuju vek lanca. Shodno tome je i skuplji od onog bez o ringova. Trazis mu lanac za TDRa, ima on u katalogu koji pase. Kod lanca je bitan hod (to je u principu velicina, raspored karika) i broj karika, ali to vec oni znaju sve. Cak i ako dobijes malo duzi lanac nije strasno, lako se on skrati. 16/57 jeste okej, motor je malo veseliji na gasu, lakse podize prednji tocak, vuce super ali kad pogledas u cajger nemas neku brzinu.

http://www.gearingcommander.com/je zanimljiv sajt ako hoces da se igras sa prenosima. Samo kod TDRa ima greska kod druge brzine. Treba da stoji 30/16 a ne 30/26 :)

• U prolazu, 44 postova

E to vec prevazilazi moj budzet ako je oko 100€, mogao bi se 'ispruziti' do nekih 50€. Ako ce JT kit raditi posao onda je to u redu za te novce. Znaci taj JT lanac nema o ringove pa samim tim je i povoljniji.

Sad si me bacio u razmisljanje za prenos 16/53 :)

E, sajt je odlican, svaka cast.

Sutra cu da zovem Gabora pa da cujem sta kaze tj.danas vec.:)

Trebalo bi da ima i JT u varijanti sa o ringovima, on je par eura skuplji. I da, moram da se ispravim, nije sve skupa 35, 40 eura, vec bi trebalo da bude oko 50e. Ako se dobro secam, prednji lancanik je 5 eura, zadnji tu oko 10, 15 vrh glave, i lanac je bio negde oko 30e. Ne secam se tacno, uzimao sam i prednje i zadnje plocice u paketu pa je tu bilo dosta stavki onda :)

• U prolazu, 44 postova

Na kraju sam pazario, kod Gabora po preporuci, sledece:

JT prednji lancanik 16 zuba - 3,5 €

JT zadnji lancanik 57 zuba - 18,13€

DID lanac 428HD - 21€

Lanac sam uzeo na preporuku prodavca pa cemo videti kako ce se pokazati. Ovo je skoro nekih 50-tak evrica a to je bio i moj budzet.

Sto? 20-30k guraju, to ti je par sezona :) Mozda u medjuvremenu da ponovo zamenis prednji posto se on brze potrosi a jeftin je i moze da produzi radni vek lanca.

Nije komplikovano, videces :) 

ima ovde objasnjeno, a ima i jos brdo klipova na yt. Samo ne znam kako ovaj baja odvrne prednji lancanik dok je motor u leru, ja obicno ubacim u 6. i stisnem zadnju kocnicu. Mogao bi mozda sa pneumatskim kljucem, ali ovaj to ne koristi.

• U prolazu, 44 postova

Reklo bi se da nije neka nauka. Ta sama zamena, skini staro i vrati novo, mi nije neki problem. Najvise me brine to centriranje tocka kako bi lancanici bili u istoj ravni i da to lanac isprati valjano. Da ne bude-habaju mi se lencanici i tegli lanac posle 500km pa jovo nanovo. Ima li tu neka sema il caka gde treba obratiti paznju?

Hvala na strpljenju :)

Trebalo bi da imas neke repere na samoj viljusci. Nema tu cake, spanujes oba kraja ujednaceno, zub po zub ili krug po krug matice, zavisi kako se vec spanuje kod tebe. Pratis repere, gledas kako stoji tocak u odnosu na viljusku, je l vuce u neku stranu i probas naravno. Oseti se da vuce u stranu kada nije lepo centriran, pogotovo kad pustis ruke sa kormana. Super bi bilo da imas nekog da ti pomogne prvi put. :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja