Jump to content

Moto Zajednica

HJC FG-14? (i ostale ZF-9 alternative)

Recommended Posts

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Jaknu sam kupio, sad je na redu kaciga.  :)

Naleteh pre neki dan na sajt www.opremazamotore.com , malo probrljam tamo i nadjem HJC FG-14 za 139e.Evo linka.

http://www.opremazamotore.com/?category=HJC%20kacige Na zvanicnom sajtu HJC za evropu nema ovog modela, ni na ostalim HJC sajtovima nisam uspeo da je nadjem, a po onome što sam video Googlajući izgleda da je dobra kaciga.Pretražih i BJB i nadjem u jednoj temi da se pominje, kaze nema je na našem tržištu a u Nemačkoj i Austriji košta oko 250e.Zanima me kakva je u odnosu na ZF9, pošto je na ovom sajtu jeftinija a meni se čini da nije u klasi sa tim modelom.

I interesuje me koje jos kacige u cenovnom rangu sa ZF (do 150e) vrede nečemu.Najradije bi nju kupio ali nikad je nisam probao pa ne znam da li će mi odgovarati oblik školjke.

Molim bez komentara tipa "nemoj stedeti na kacigi", znam ja da jeftina kaciga ne moze da bude baš dobra, ali ja da imam 600-700e ja bi kupio Arai ili Shoei, ne bi se zahebavao sa HJC ili AGV... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1372 postova

Kiro, predlazem ti da odes na sajam i probas sve kacige, najbolje ces tako videti koja ti najbolje cuci na glavi. Znaci imas sve na jednom mestu Nolan, AGV, HJC... Da ne nabrajam.

Ma ok to druže nego pitam koja kaciga vredi tih 150e, verovatno da za te pare ima da se kupi neki lom, a sa duge strane ima i neka koja vredi više nego što košta. (to su mi rekli za ZF9)

• Zainteresovan, 845 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

vidi ako dje nadjes GREX njih nolan ustvari proizvodi,ja sam moju uzeo za 130 sa 2 vizira,odlicno mi se pokazala,za te pare bas sam zadovoljan,i na otvorenom je ok

• Drug član, 1372 postova

Mada sam sto puta pisao moja iskustva sa N61, ali opet cu. Znaci kaciga vredi i vise od tih 150e koje sam dao. Sa magljenjem vizira nisam imao problema uopste, osim kada pada kisa, a i to se da sredi sa onim dodatnim vizirom koji se moze ugraditi. Kaciga bar meni super lezi na glavi. Vizir odlicno dihtuje, do sad je probana do 150km/h i nema nikakvih problema(naravno da nije na YBR ;D), nisam osetio ni malo duvanja oko vizira. Vizir se skida vrlo jednostavno i brzo, skida se za 5sec i za isto toliko se vraca u leziste. Jedini problem mi je sto duva ispod brade jer nema onaj dodatak ispod ali i to se da srediti... Nadam se da sam bar malo pomogao. Veruj mi da neces pogresiti ako je uzmes, ustvari sad se prodaje N62 koja je jos bolja od N61, a trebalo bi da nije preko 170e...

E da, jesi li video oglas za n102 koju sasa umag prodaje? to je stvarno vrh kaciga.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=15817.0

• Drug član, 1854 postova

druže već smo pisali o zf9, pretraži malo. poenta je da je to trokompozitna kaciga, takve kacige ostalih proizvođača su daleko skuplje.

kaciga ima homologaciju za stazu, vezivanje duplim prstenovima, ima dodatak ispod brade i oko nosa, unutrašnjost se vadi... možda jemalo bučnija.

mislim da za te pare ne možeš da uzmeš bezbedniju kacigu, možda udobniju i malo tišu ali bezbedniju ne verujem,

• Ne silazi, 5473 postova
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Odlucio sam da sa vama podjelim utiske koje sam stekao o kacigi koju nosim.

Idemo redom.

Kaciga je marke HJC,model FG-14 Rubbertone,boja mat crna.

hSO3X_fg14rubbertonept0.jpg

To je miljenica koja cuva moju tintaru,ako ne daj Boze zatreba.

Kaciga je poslije prvog stavljanja vec pokupila moje simpatije,do tada sam nosio AGV GP-1. Za razliku od GP-1 ovo je trikompozitna,sa cim se plastike na moze porediti. Ostale karakteristike cu usput reci.

Kaciga je dosla u bijelom paketu i spakovana i vrecicu. Vrecica nije nesto debela,ali moze da posluzi za nosenje,jos ima i vezicu koju mozete da iskoristite za nosenje preko ramena.

404.jpg

Izgled meni fenomenalan,pokusaj da zamaglim vizir,ne ide. Vizir ima odlican antifog sloj koji pokriva 95% povrsine vizira,ostaje 2,5 % sa strane,sto ne smeta. na jednom testu su HJC probali parnom peglom da zamagle,ali nije im poslo za rukom. Vizir ima malo vecu povrsinu i prilicno je tanak,uglavnom ja gledam da ga dizem sa sredine.

Ulaz u kacigu je malo tjesan,ali kad "progurate" glavu,o neudobnosti nema ni pomisli. Unutrasjnost je vadiva,tako da mozete da je operete,a sam Dunmat Coolmax od koga je napravljena je vrlo mekan i prozracan materijal koji se tesko moze usmrditi. Inace isti materijal se stavlja u Shoi i Arai modele koje kostaju 350+ evra.

XA1cM_unutrasnjostna1.jpg

Ispred vizira se može montirati dodatak koji odvaja topli dah od vizira, pa su i viziri bez antifog zaštite od koristi, sve dok je ventilacija potpuno otvorena. Dodatak se montira i skida za par sekundi. Potrebno je malo spustiti glavu da bi se vidjeli istrumenti kada je ovaj dodatak stavljen, jer je vidljivost u tom smjeru dosta smanjena. Pokazao se kao veoma koristan zimi,jer vizir nije zamaglio na temperaturi od -6 stepeni. Jedino sto je poslije nekoliko stavljanja jedno od mjesta na kojima se pricvrcuje na deflektoru naprslo,pa mi se cini da i nije bas za skini-stavi varijantu malo cesce.

HH3Xb_deflektorhb3.jpg

Kopca se vrlo lako otkopcava,cak i kada ste u rukavicama,mada bas ne praktikujem u rukavicama,jer mi je par puta malo duze trebalo,pa su zivci malo zaigrali.

648SLIKA13.jpg

Na kraju, bradu vam od smrzavanja stiti pamucni sloj, koji je dosta prozracan i ne smeta izbacivanju izdahnutog zraka.

Ventilacija i Buka.

Ventilacioni otvori su na gornjoj strani i na prednjem dijelu dovode dovoljnu kolicinu vazduha. Iako je mat crna nije vrucina ni ljeti,osim kada se stane,naravno,ali tada je svejedno koje je boje kaciga. Provjereno na Trebinjskom celopeku od 40+ stepeni.

Buka,pa posto se ja ne krecem supersonicnim brzinama,kaciga u potpunosti zadovoljava moje kriterijume sto se tice buke. Ali za ovaj model su neki stari znalci rekli da od 170km/h pocinje da se osjeca buka.

Kaciga je teska 1400 grama, neznatno je laksa od kaciga u svojoj klasi. Ojacana je karbonskim vlaknima - na slikama možete uociti TUV sertifikat, dakle sigurnost koju pruza ova kaciga je bez premca.

Kaciga za dati novac,pruza sasvim dovoljno,cak i vise od toga.

HJC je noviji na nasem trzistu tek od skora u Srbiji ciji je zastupnik Guevara iz Beograda,a u Hrvatskoja malo ranije kod Novema-Nova iz Karlovca.

Ako sam nesto zaboravio dopunicu.

druže već smo pisali o zf9, pretraži malo. poenta je da je to trokompozitna kaciga, takve kacige ostalih proizvođača su daleko skuplje.

kaciga ima homologaciju za stazu, vezivanje duplim prstenovima, ima dodatak ispod brade i oko nosa, unutrašnjost se vadi... možda jemalo bučnija.

mislim da za te pare ne možeš da uzmeš bezbedniju kacigu, možda udobniju i malo tišu ali bezbedniju ne verujem,

Pročitao sam ja sve o ZF i svestan sam da za te pare nijedna druga nije ni približno dobra.Ali fora je u ovome sto si ti napisao u drugom postu, sta ako oblik školjke ne odgovara obliku moje glave?Džaba onda njen kvalitet.Zato sam i tražio alternative, znači ako mi ZF ne leži šta drugo da uzmem a da se ne zeznem.

Mixa, hvala ti na ovom iscrpnom postu.  ;) Ima li FG-14 u Guevari i da ne znas mozda koja je cena?

Ma nema na cemu.

Ne znam da li ima trenutno,ali sigurno se moze naruciti,posto su oni uvoznici,distributeri ili sta vec. Za cijene ne znam,posto je nisam kupio u Guevari,nego sam je narucio u Dubrovniku.

A mozes pogledati FG 14 na www.novema-nova.hr

Bas sam sad pogledao, cena za FG je nesto iznad 1700 kuna, a to je ako se ne varam oko 240e.Ako ovaj prodaje po 140e, to je extra povoljno, moram samo da vidim kako ide oko naručivanja...

Bas sam sad pogledao, cena za FG je nesto iznad 1700 kuna, a to je ako se ne varam oko 240e.Ako ovaj prodaje po 140e, to je extra povoljno, moram samo da vidim kako ide oko naručivanja...

To su cijene jos od prosle godine,ne vjerujem da su im po tim cijenama,posto su uvjek bili konkurentni,ali to te i ne dotice,posto ti je daleko.

Nego pogledaj u  "Opremi za motore" i u" Guevari". To je bas dobra cijena.

• Drug član, 1854 postova

pošalji privatnu poruku ninji66, on je prodaao par komada.

u pravu si što se tiče ležanja kacige, kad nadješ alternativu odeš pa isprobaš. mada ako nemaš baš neki specifičan oblik glave ne bi trebalo da bude problema.

inače HJC jeste kod nas od skora ali ako se ne varam to je najprodavanija marka na američkom tržištu. tako sam čuo.

• Zainteresovan, 442 postova
  • Motocikl: Yamaha XT 660 R Yamaha XT 660 X

pošalji privatnu poruku ninji66, on je prodaao par komada.

u pravu si što se tiče ležanja kacige, kad nadješ alternativu odeš pa isprobaš. mada ako nemaš baš neki specifičan oblik glave ne bi trebalo da bude problema.

inače HJC jeste kod nas od skora ali ako se ne varam to je najprodavanija marka na američkom tržištu. tako sam čuo.

U pravu si.Evo ja sam skoro pazario jednu HJC na americkom eBay-u.Ocekujem paket svaki dan  8)

post-1785-12878994642809_thumb.jpg

• In memoriam, 170 postova

Ja imam model FS-10, kaciga je super i ima integrirani sunčani vizir!

Za 280€ koliko košta mislim da se ne može kupiti ništa bolje!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja