Mimeola 104 Napisano April 9, 2015 Svrati ponekad, 101 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: XV 1100SP Virago Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima, vozim yamahu tdm 900 2004 (37000 km) od prosle godine. Nisam mnogo presao od kad sam je uzeo mozda 2000 km i za to vreme nisam imao nikakvih problema. Danas je bila druga registracija (kod Losmija-GM auto) i momci su mi rekli da mi je sagorevanje lose. Tacnije dozvoljeno je 4 a meni je 3,5 do 3,7 ( priblizno kao negi trabant ili varburg). Sto mu dodje da smesa prezasicena benzinom. I da motor trosi verovatno vise nego sto je potrebno. Problem sa potrosnjom nisam imao jer kako sam citao komentare da trosi na otvorenom 4-5L a po gradu 5,5-6+L. Kod mene je situacija: najmanja sa dvoje na putu 4,7 a po gradu 6,5 i malo vise ponekad. Da napomenem da nisam nista dirao od kad sam je uzeo jer nisam ni znao da sam mogu to da podesavam. Momak koji radi u GM autu rekao mi je da to mogu sam da podesim sto sam i pronasao kako se radi a podesavanja su mi bila sledeca- cilindar 1 (C1)=9; cilindar 2(C2)=9. Spustio sam te brojeve na 2 i jedan i drugi i primetio da je motor malo postao meksi pri davanju gasa. Do sada je motor malo udarao pri obrtajima nizim od 3000 a u brzinama 4,5,6 ali ne znam da li je to normalno jer nisam imao prilike da vozim ranije ovaj motor. Moje pitanje je: Da li je neko imao slicna iskustva i kako je resio problem? Sta mogu da sj... u motoru ako previse smanjim odnos u mesavini i da li ce se nesto sj... ako ga ostavim kako je i bilo? Hvala svima unapred na savetu... Mozda za vikend odem da opet proverim kakva je situacija sa izduvnim gasovima sa novim podesavanjima pa pisem rezultate. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14658 Napisano April 9, 2015 moto merkat °°, 4905 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Veoma bitna stvar je kvalitet goriva koje sipas,izuzetno su velike razlike od pumpe do pumpe i odma se odrazi na sagorevanje. Gledaj da sipas uvek na istom mestu i po tom gorivu nasteluj smesu. Ja sam recimo podesio po MOL gorivu,malo mi je dalje pumpa ali kada idem na put obavezno sipam to gorivo i gledam da samo to sipam na putu,ovde je NIS ubedljivo naj losijeg kvaliteta. Potrosi to sto imas u rezervoaru,naspi na pumpi gde ces stalno sipati i po njemu nasteluj smesu ali prati kako se motor ponasa u voznji,nemoj previse verovati toj spravi posto je to vise pokazatelj kvaliteta goriva,barem kod nas u normalnoj zemlji gde je gorivo kvalitetno i svugde uglavnom isto i mozes po njoj nastelovati ali kod nas tesko. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano April 9, 2015 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Apsolutno se slazem da je razlika u gorivu od pumpe do pumpe prilicna. Moja kamila trosi "85-icu" 6,8l sa NIS pumpe a 6,3 sa SPOINT pumpe. Ruta ista od Borce kroz Beograd_Ralja_Topola I nazad. Sipaj ti stalno na istoj pa onda odmeri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano April 9, 2015 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan promeni filter vazduha za pocetak 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joker-ns 76 Napisano April 10, 2015 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Triumph Tiger 1200 Explorer XC Prijavi odgovor kao problematičan Stalno fama oko tog goriva. Mogu da kažem da je NIS-ovo gorivo extra i da većina ljudi i nezna kada sipa na pojedinim ne NIS-ovim pumpama gorivo, da je to baš sa NIS-ovih skladišta. Čak i OMV je uzimao gorivo sa NIS-ovih skladišta. Da postoji razlika, postoji, ali ne drastična da bi se ovako odrazilo. E sad, kao prvo pošto motor nije mnogo vožen prošle godine, a i prespavao je zimu. Prvo ti opleti jedan rezervoar vožnje, pa natoči gorivo svežijeg datuma, ali direktno kog šeika, jer je tamo malo boljeg kvaliteta. A posle po potrebi kontroliši,a mogao bi i da promeniš filter vazduha, kao što reče majstor Bokilić. Jer ako je zaprljam, što je lako moguće, obogaćuje ti smešu, što može rezultirati lošije sagorevanje. Ako i posle toga bude lošeg sagorevanja, a ti lepo proveri svećice, ubrizgavanje i sve po redu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimeola 104 Napisano April 10, 2015 Svrati ponekad, 101 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: XV 1100SP Virago Prijavi odgovor kao problematičan Motor je garaziran cele zime uz povremeno paljenje i voznju napred nazad da se malo razmrda motor pa je moguce da je do stajanja i goriva. Poslednji,pre par dana, rezervoar je sipan na NISu kao i par prethodnih jer sam dobio svet da upravo tamo sipam zbog kvaliteta, ali to cu promeniti da vidim ima li promene. Svecice, fiter vazduha,ulje i ostale potrosne delove sam zamenio prosle godine u aprilu kad sam i uzeo motor pa mislim da to nije problem, ali provericu. Hvala svima na brzim odgovorima! :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14658 Napisano April 10, 2015 moto merkat °°, 4905 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da se izvinem kolegi pokretacu teme za mali OFF koji cu napraviti,povodom razlike kvaliteta goriva na pumpama. Mereci izduvne gasove na automobilima ubedljivo naj losiji sastav imaju vozila koja sipaju gorivo na NIS pumpi (pricam za mesto gde zivim),postoje jos dve privatne i na jednoj je konstantno bolji kvalitet goriva dok kod druge varira. Drugi je moj licni primer sa TNG,sipao sam iskljucivo na NIS pumpi (u samom gradu) koja je renovirana,novi rezervoari... izduvni gasovi su bili veoma visoki,misleci da je nesto drugo po sredi posto je imao preko 200000km nisam puno obracao paznju,jednom prilikom sam nasuo plin na NIS pumpi koja se nalazi na auto-putu 15tak km od grada i vec po dolasku kuci primetim drugacije ponasanje,malo vise snage,slabiji miris i mirnije prebacivanje sa benzina na plin. Sutradan na poslu proverim izduvne i bili su 10x manji,stalno sam pravio 30tak km placao putarinu ali dolazio tu da sipam (lepsi rad ,manja potrosnja). Sef za obe pumpe me pitao zasto dolazim tu da sipam kada ima pumpa u gradu,objasnio sam mu i da ne misli kako tripujem odstampao sam dva listica sa rezultatima sa obe pumpe,ni njemu nije bilo jasna ta razlika posto narucuje iz iste rafinerije za obe pumpe. Ima razlike itekako velike cak i na istoj pumpi u dve ture goriva istog oktanskog broja. Ovo ne pricam napamet nego vam prenosim rezultate aparata koji se bazdari svakih sest meseci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...