Jump to content

Moto Zajednica

Preticanje vozila koje skreće u levo

Recommended Posts

• Drug član, 1305 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Na raskrsnicama nije zabranjeno preticanje ako si na putu sa pravom prvenstva prolaza. Nije preporucljivo sto reče kolega iznad ali nije zabranjeno tj dozvoljeno je zakonom.

Razmisli jos jednom,i da jeste dozvoljeno kao sto kazes,da li bi ti to uradio?Ja licno ne bih,cak kad vidim da sa strane glavnog puta je zemljani put,ja tu ne krecem sa preticanjem,a kamo li raskrsnica,  jos sa semaforima,kao sto neko rece..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Nisam rekao da je preporucljivo. Tomamega pogledaj pod tackom 3.

Preticanje na raskrsnici

Vozač ne sme da pretiče drugo vozilo neposredno ispred raskrsnice ili na raskrsnici koja nije sa kružnim tokom saobraćaja.

Pod kojim uslovima vozač sme da pretiče na raskrsnici?

Neposredno ispred raskrsnice i na raskrsnici vozač u slučaju kada se kreće putem sa prvenstvom prolaza, sme da pretiče:

1) vozilo koje skreće u levo, a pretiče se sa desne strane, preticanje vozila sa desne strane

2) vozilo koje skreće u desno, ali da pri tom svojim vozilom ne prelazi na deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila iz suprotnog smera, preticanje vozila koje skrece desno

3) vozilo koje se kreće na putu sa prvenstvom prolaza,

4) vozilo koje se kreće raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima koje daje policijski službenik, preticanje vozila na raskrsnici koju regulise saobracajac

5) bicikl, moped ili motocikl.

• ODUSTO OD DIJETE, 2627 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Meni je ostalo u glavi od polaganja da pre i u raskrsnici koja ima samo po jednu traku za svaki smer se ne pretiče i toga se pridržavam. Koliko se sećam uvek je pred raskrsnicu puna linija kao i pre pešačkog.

• Drug član, 1305 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

vozilo koje skreće u desno, ali da pri tom svojim vozilom ne prelazi na deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila iz suprotnog smera, preticanje vozila koje skrece desno

Buraz,moramo sve na papir da nacrtamo da bi se razumeli ;)

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i
Meni je ostalo u glavi od polaganja da pre i u raskrsnici koja ima samo po jednu traku za svaki smer se ne pretiče i toga se pridržavam. Koliko se sećam uvek je pred raskrsnicu puna linija kao i pre pešačkog.

I meni je to ostalo sa polaganja da je zabranjeno preticanje na raskrsnici, a ima i puna traka na raskrsnici. Suludo mi je da je dozvoljeno preticanje na raskrsnici, a imam A i B dozvole 20 godina. Ali, izgleda da je kolega u pravu, prema ovoj tački 3. Zakona.

:mobilizator:

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Honda VFR rc36

Ako vozilo ima nameru da skrene levo (smotao volan, izbacio žmigavac, postavio se za skretanje, itd...), ne možeš ga obići s leve strane! To je protiv zdravog razuma, a kamo li zakona... bez obzira da li to vozilo neko obilazi motorom ili autom.

Nisam rekao da je preporucljivo. Tomamega pogledaj pod tackom 3.

Preticanje na raskrsnici
Vozač ne sme da pretiče drugo vozilo neposredno ispred raskrsnice ili na raskrsnici koja nije sa kružnim tokom saobraćaja.

Pod kojim uslovima vozač sme da pretiče na raskrsnici?

Neposredno ispred raskrsnice i na raskrsnici vozač u slučaju kada se kreće putem sa prvenstvom prolaza, sme da pretiče:

1) vozilo koje skreće u levo, a pretiče se sa desne strane, preticanje vozila sa desne strane

2) vozilo koje skreće u desno, ali da pri tom svojim vozilom ne prelazi na deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila iz suprotnog smera, preticanje vozila koje skrece desno

3) vozilo koje se kreće na putu sa prvenstvom prolaza,

4) vozilo koje se kreće raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima koje daje policijski službenik, preticanje vozila na raskrsnici koju regulise saobracajac

5) bicikl, moped ili motocikl.

Ovo je jasno kao dan.

Aha, sada je puno jasnije. Očito je dozvoljeno preticanje na raskrsnici sa semaforom, ili kada u poprečnim ulicama stoji znak Stop. To onda mogu da razumem, mada ne bih praktikovao motorom. Ali šta kada u poprečnim ulicama stoji znak "Ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza"? Jer i takav znak je moguć. Da li je i tada dozvoljeno preticanje?

Po meni je to veoma nebezbedno. Preticati na raskrsnici, ne znajući da li će me vozilo iz poprečne ulice videti na vreme, predstavlja ogroman rizik. Tim pre jer su vozači veoma nepažljivi. To neću raditi ni autom ni motorom! Pa neka je i dozvoljeno  :)

• Svrati ponekad, 162 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZXR 750

Ni ja ne praktikujem preticanje u raskrsnici jer pojedinci ne pale zmigavac kad skrecu, ili im ne radi sijalica pozadi. Sto bih rizikovao zbog par sekundi? 

• Svrati ponekad, 368 postova
  • Motocikl: Bicikla

Dobar vozač zna šta onaj ispred njega misli...I da pretpostavi koje su njegove alternative i šta je sve spreman da uradi, da zakoči, skrene, parkira ili otvori vrata...Uvek treba voditi računa da li će skrenuti bez migavca, što je kod nas sasvim normalna stvar, ostvariti vizuelni (ono oči u oči)  kontakt sa onim koji se uključuje na put sa prvenstvom prolazi i proceniti da li vas je video ili ne...Preticanje na raskrnici je dozvoljeno, čak sam više puta i uradio tako nešto, samo kada prodje polovinu raskrnsce i kada sam siguran da neće izvršiti skretanje, ali preticanje kolone vozila nije dozvoljeno i to je nešto čega ljudi trebaju da se klone...Kada vidim upaljene pozicije na automobilu koji ja parkiran, obavezno usporavam, jer u 90% slučajeva ne vidi motocikl ili pri kretanju ili pri otvaranju vrata. U suštini najranjiviji smo, a niko ne obraća pažnju na nas, kada nas pokupe, onda kažu divljao motorom...Mislim da bi trebalo otvoriti zasebnu temu sa situacijama, koje su se dešavale, tako da na jednom mestu imamo  dosta informacija šta ko radi i kakav scenario je uopšte moguć.

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Zato je dobro gledati snimke saobracajnih nesreca i nezgoda. Nekada zna da bude mucno jer su neki od tih ljudi poginuli nama pred ocima na snimku ali mozak najbolje uči iz primera. Nas mozak je najbolji u prepoznavanju obrazaca tj pattern-a. Nekada to ima svoje nedostatke jer vidimo nešto čega tamo nema npr lice u preseku drveta i slično. Poenta je gledati i uciti mozak da prepozna obrazac koji moze dovesti do problema.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja