Jump to content

Moto Zajednica

Preticanje vozila koje skreće u levo

Recommended Posts

• U prolazu, 11 postova

Ovu pojavu sam primetio odavno, al sad kako je krenulo lepo vreme opet sam se potsetio i ne mogu da shvatim zašto je to česta pojava...

Na par raskrsnica u gradu koje su mi na relaciji od/do posla ili kuće često radim polukružno okretanje, negde ima poseban semafor za levo, negde nema ali nije ni bitno sad...

Solidno puta mi se desilo da kad hoću da radim polukružno neki motor uzme da me pretiče sa leve strane uopšte ne uzimajući u obzir da mogu da radim poluružno. Naravno, onda ispada da ja njega direktno sečem i obaram. Dobijao sam nekad i psovke i pretnje, a to rade i oni sa jačim motorima i skuteri raznosači hrane, nema pravila.

Bilo je varijanti da zbog ograde/baštice nije mogao da obiđe kolonu dok stoji i izbije napred pa je dao po gasu kad smo ušli u raskrsnicu, ili još gore (pošto je veća brzina) nanizao da pretiče celu kolonu...

Iako u poslednje 3god ne vozim motor često a i kad vozim, vozim jako "plašljivo", ovo mi NIKADA ne bi palo na pamet da radim

Kakva su vaša iskustva, jel radite i vi to nekad?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Honda VFR rc36

Po zakonu u Republici Srpskoj (radio sam vožnju za A kategoriju pre 2 sedmice) na motociklu se vozilo koje skreće levo može obići samo sa desne strani, i to pod uslovom da mu upaljen levi pokazivač pravca, ili ti žmigavac.

Ako auto nije izbacilo žmigavac, a stojite u istoj traci, po zakonu-nemaš pravo da ga obilaziš uopšte.

• RR rookie, 172 postova
  • Motocikl: CBR1000RR

Ako su mene pogrešno učili u auto školi onda i ja tebi pogrešno prenosim, ali koliko znam kada dođeš do raskrsnice da skreneš levo (ili u tvom slučaju da napraviš polukružno), treba se prestrojiti u levu stranu trake. Samim tim ne može niko da te pretekne sa leve strane.

• Podržavam 1

• Solo Rider, 3140 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Da li sam te dobro razumeo. Nije mi jasno kad se skreće u levo ili  hočeš da radiš polukružno ti se već nalaziš u kranje levoj traci. Sa tvoje leve strane se nalazi traka za suprotni pravac tako da u tom slučaju bilo ko da te obilazi sa leve strane faktički vozi kontra smerom tj. u potpunom su prekršaju a ne vidim što se bune.

• RR rookie, 172 postova

Iz njegovog posta sam zaključio da on radi polukružno iz desne strane trake, što bi objasnilo situaciju u kojoj se našao. Možda sam i ja pogrešno razumeo, pa čekam njega da potrdi ili demantuje.

Iz njegovog posta sam zaključio da on radi polukružno iz desne strane trake, što bi objasnilo situaciju u kojoj se našao. Možda sam i ja pogrešno razumeo, pa čekam njega da potrdi ili demantuje.

Pa ako to radi onda nije normalan i ja bi mu je... mater >:(  >:(  >:(

• Vikend motociklista, 676 postova
  • Motocikl: Honda pantheon 125..

Da radis ispravno ne verujem da bi te toliko psovali...kad pogresim,ne ispostujem propise ,nemam pravo da se ljutim...ocigledno da gresis..

• Podržavam 1

• Strucnjak, 1631 postova
  • Motocikl: CRF300L

Pre mesec dana u Sapcu, skrecem levo u raskrsnici kolima, iza mene strom i pretice me dok je meni izbacen levi zmigavac. Meni je namera bila da skrenem jos jednom levo u prvo dvoriste 10m posle raskrsnice i sreca da sam ga video da je krenuo da me pretice inace bi verovatno bio oboren... Nije izolovan slucaj, desava mi se jako cesto sta god da vozim, posebno ispred tog dvorista... 

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Po zobsu, kada si se uverio da vozilo skrece levo, dakle daje levi zmigavac, tockovi gledaju levo, vozilo stoji na sredini trake ili ako ima vise saobracajnih traka u skroz levoj traci, obilazenje ili preticanje se vrsi sa desne strane. Takođe, ako si na putu sa pravom prvenstva prolaza a vozilo ispred tebe ide pravo na istom tom putu, u raskrsnici možeš da ga pretices, naravno sa leve strane.

• U prolazu, 11 postova

Mislio sam sam da sam bio jasan al očigledno nisam. Ja sam naravno u krajnjoj levoj traci sa migavcem, ne znam kako ste pomislili da bih radio iz desne?? Lepo kažem preticanje, naravno taj koji me pretiče onda uđe u kontra smer (ja ni ne znam koje je to preticanje ako se ne uđe u drugi smer?) još u traci ili u samoj raskrsnici.

Kad se radi polukružno mora da se uhvati luk da bi se uradilo, i dok tako radim neko pametan hoće da me pretekne sa leve strane samo što ne razmišlja da je i polukružno opcija pa ga to iznenadi i ispada da ga isecam.

Ako niste shvatili moram da uzmem neku raskrsnicu sa Google map i da iscrtam putanje...

Spajk, lepo je imati sigurno mišljenje i biti čvrst stav, samo je problem kada nisi u pravu, kako možeš znati da i ostali ćute kad pogreše?

• Podržavam 1

• RR rookie, 172 postova

Zato sam i rekao da čekam da potvrdiš ili demantuješ za slučaj da nisam razumeo.

Prosto sam zapanjen da ti se to stalno dešava i da se ljudi još ljute na tebe...

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Meni se desilo da vozači većih motora (to nisu bajkeri) baš voze izrazito bahato prema meni, recimo koji vozim skuter. Jednom prilikom, bila su dva motora, pretiču me sa leve strane, i naglo ispred mene jedan skreće desno, naravno bez migavca. Jedva sam zakočio, i onako rezigniran počeo da vrtim glavom. U tom trenutku, drugi vozač većeg motora mi prilazi, usporava i gleda me pogledom: š'a je bilo bre!? Srećom po njega i po mene da je iz mesta za 3 sekunde otišao na 100kmh.

Verovatno je na takve psovke mislio kolega koji je započeo ovu temu. Budimo iskreni, nisu svi cvecke ni medju nama! :(

:mobilizator:

• Podržavam 1

Ko nije siguran neka ponovi gradivo iz zobs-a. Hvala.

Zakon i gradivo su jedno, ali mene su učili da "Ovde leži onaj koji je imao prednost". Očigledno da sve to funkcioniše kad neko nastrada. Pravila, zakon,prilagodi brzinu uslovima puta i sl. Ali od raznih budala po putevima važi pravilo "otvori sve četvore". Mi na dva točka obično kudimo ponašanje automobilista ali ruku na srce ima i medju nama "raznih".

• Podržavam 1

• U prolazu, 20 postova

Kad se radi polukružno mora da se uhvati luk da bi se uradilo, 

ovo ti je rekao neko ko pojma nema o voznji.....sleper moze da se okrene polukruzno bez "hvatanja luka"....sto znaci da ti skreces malo desno pre nego sto skrenes levo, a ako tako radis, levi migavac tesko da moze da ti bude upaljen dok skreces desno ako ti je auto ispravan 

"hvataci luka" su jedna od opasnosti u saobracaju, nauci da radis polukruzno bez hvatanja luka, pa makar morao i iz dva poteza....

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 162 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZXR 750

I ja mislim da je problem u hvatanju luka, Ti podjes malo desno da bi lakse smotao, sto automatski daje znak nepromisljenom motociklisti da mu pravis mesta da te obidje. Meni se desavalo nekoliko puta da auto ispred mene da levi zmigavac (ne na raskrsnici, vec normalna ulica), skrece desno, do pola se skloni sa puta i skoro stane. Meni je u glavi da hoce da stane i da je ukljucio pogresan zmigavac jer je zunzar. I onda on naglo smota levo i udje u neko dvoriste sa leve strane gde ima mesta koliko hoces i apsolutno nema potrebe da ga tako zalama. Ali eto, ja bih bio kriv da krenem da preticem.

Osim toga, koliko se secam, za polukruzno okretanje se koristi bocna ulica, tj. ti normalno skreces u ulicu levo, okrenes se u bocnoj ulici (da kazem otprilike na pesackom u bocnoj ulici) i onda se iz bocne ulice ukljucujes u ulicu iz koje si dosao. Pravljenje luka ne postoji.    

• motoras, 2460 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Osim toga, koliko se secam, za polukruzno okretanje se koristi bocna ulica, tj. ti normalno skreces u ulicu levo, okrenes se u bocnoj ulici (da kazem otprilike na pesackom u bocnoj ulici) i onda se iz bocne ulice ukljucujes u ulicu iz koje si dosao. Pravljenje luka ne postoji.    

Ovde se na pravljenje luka podrazumeva kad neko "zaopsijava" u desno da bi skrenuo levo ili "zaopsijava" u levo da bi skrenuo u desno.

Polukruzno se vrsi iz trake za prestrojavanje u levo (ako postoji) pri cemu se daje levi zmigavac. Ako je zmigavac dat,nema razloga da neko ko je normalan i dobro vidi krene u obilazenje sa leve strane. Moze i okretanje u bocnoj ulici ,kao sto rece kolega, kad nema pesaka na pesackom i ukljucujes se iz bocne ulice u ulicu iz koje si dosao. Samo u suprotan smer.

E sad,posebna prica je to sto kod nas kultura u saobracaju i nije na nekom zavidnom nivou. Drumovi su puni ludaka,psihopata,rastrojenih i nervoznih i u takvom okruzenju moramo biti spremni na sve. Ali bas na sve...

• ..., 2427 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

И нека ми неко објасни како је то полукружно из два потеза сигурније од мало хватања лука (ако возило остаје у својој траци)?

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Ma gluposti pišete, ljudi.

Gde toliko žurite kad morate da obilazite u raskrsnici ili bilo gde vozilo "koje je nešto naumilo", nebitno šta. Šta god da je smislio, smisleno ili potpunu budalaštinu, nek uradi šta je krenuo i široko mu polje. Zaista ne vidim potrebu da se takvi manevri rade. Ako vidim da neko iz leve trake, iz koje se može levo/polukružno, kreće udesno, pa ne pada mi na pamet da bacam pasulj šta je on smislio. Kočim, ne pretičem.

• Podržavam 7

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: SV 650 S

Ma gluposti pišete, ljudi.

Gde toliko žurite kad morate da obilazite u raskrsnici ili bilo gde vozilo "koje je nešto naumilo", nebitno šta. Šta god da je smislio, smisleno ili potpunu budalaštinu, nek uradi šta je krenuo i široko mu polje. Zaista ne vidim potrebu da se takvi manevri rade. Ako vidim da neko iz leve trake, iz koje se može levo/polukružno, kreće udesno, pa ne pada mi na pamet da bacam pasulj šta je on smislio. Kočim, ne pretičem.

Slazem se...

Vec se vise puta po forumu provlacika recenica: "Ako ima gde da skrene pretpostavi da ce skrenuti."

Jednostavno sto kaze kolega ako jos vidis da je nesto naumio nemoj glumiti baba vangu neko lagano koci i cekaj cistu situaciju...

• Drug član, 1305 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Kad radis polukruzno okretanje ili skretanje u levo,gledas u vozila koja ti dolaze u sustret da im ne oduzmes prednost i gledas u levi retrovizor bas zbog takvih kamikaza .Na raskrsnicama je zabranjeno preticanje ali na nekim mestima gde nije raskrsnica a dozvoljeno je preticanjea ti napravis polukruzno u trenutku dok te neko pretice,ti si kriv ako te udari,zato pogled u retrovizor moze spasiti zivote..

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Na raskrsnicama nije zabranjeno preticanje ako si na putu sa pravom prvenstva prolaza. Nije preporucljivo sto reče kolega iznad ali nije zabranjeno tj dozvoljeno je zakonom.

• Podržavam 1

• motoras, 2460 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Na raskrsnicama nije zabranjeno preticanje ako si na putu sa pravom prvenstva prolaza. Nije preporucljivo sto reče kolega iznad ali nije zabranjeno tj dozvoljeno je zakonom.

I na raskrsnicama gde je saobraćaj regulisan smetaforom ;-) ,što mu dodje isto...

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Na raskrsnicama JESTE zabranjeno preticanje! Preticanjem se smatra kada predjete u traku iz suprotnog smera, ne kada vozite desnom trakom u slučaju kada put ima vise traka. Preticanje na raskrsnici je zabranjeno, jer nikako nije bezbedno preticati u slučaju kada se više puteva ukršta. To su osnovna saobraćajna pravila! Na putu sa prvenstvom prolaza, Član 57. ZOBS kaže da se može preticati samo ono vozilo koje skreće levo ili desno, ali ne sme se prelaziti u suprotnu traku. A kada se ne prelazi u suprotnu traku, onda to u stvari i nije preticanje :)

:mobilizator:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja