Jump to content

Moto Zajednica

DA ili NE sipati aditiv za ulje u motor sa "mokrim kvacilom"

Recommended Posts

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: RD04 (92) i RD07A (98), Varadero (05), AT Adv.spots 2018

Kvačilo, kod većine motocikala, je višelamelasto, mokro i frikciono. Sastoji se, između ostalog, od pogonskih i gonjenih lamela.

Sam rad kvačila se zasniva na frikciji između pogonskih i gonjenih lamela.

Prema tome, mislim da bi korišćenje dodataka motornom ulju koji pre svega smanjuju frikciju, dovelo do proklizavanja medju lamelama.

Kažem mislim, jer nisam upotrebljavao bilo kakve dodatke motornom ulju kod motora na motociklu.

ja ću te odmah demantirati :takoje:

od početka teme do kraja se stalno govori o tome da "motor coat" ne treba stavljati u ulje jer u ulju već postoje aditivi ... ispravi me ako griješim ?!?

po čemu se aditivi koji se već nalazr u ulju razlikuju po pitanju smanjenja frikcije od nekog drugog aditiva koji vi se u ulje ubacio naknadno ? .. ako aditivi koji se već nalaze u ulju ne štete lamelama, zašto bi onda neki drugi aditiv štetio lamelama ? a uz to, sam proizvođač deklarira da aditiv nema štetnih posljedica po lamele ?!?

i opet se sve svodi na to da možeš vjerovati proizvođaču, pa početi koristiti aditiv, ili ne vjerovati proizvođači, pa isti ne koristiti .. :takoje:

Prema opisu iz Motorevije i ostalih napisa koji se mogu pronaci u javnosti, Motor Coat L27 ne sadrzi teflon, silikon, grafit, niti molibden. Ukazuje na to da se za prijanjanje na metalne povrsine koristi nesto sasvim drugacije...dakle, za prijanjanje - ljepljenje na metalne povrsine, vjerovatno nisu zasluzni molibdenski kompoziti jer istih u ovom aditivu nema.

I jos malo o cijeni, Pakovanje Motor Coat LS 27 od 1/2 litre kosta 359 Hrk ili oko 45 Eura (kod ovl.distributera za Hrvatsku). A prema uputstvu o kolicinama za tretiranje, na 4 litre mot.ulja, ide 200 ml ovog aditiva, sa trajnoscu dodane kolicine od 5 godina ili 75 hilj. km.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 73 postova

I konacno, na osnovu nekih ovdje vrlo strucnih komentara za koje se ljubazno zahvaljujem :) uz dodatni kontakt sa distributerom oko pitanja eventualnog proklizavanja lamele, kao i uz mozda neka nova iskustva vozaca o predmetnoj temi na ovom forumu, mislim da cu, pored moja dva automobila, a iskljucivo iz preventivnih razloga - zastite i usporavanja procesa habanja agregata i mjenjaca, kupljeni Motor Coat LS 27 koristiti i za svoj motocikl 1zdravo.gif

• Podržavam 1

• Solo Rider, 3220 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

DSC_0722.jpg

image post

MoS2 Moliben Desulfid aditiv protiv trenja. Fantastična stvar.Stvara tanak film na sve pokretne metalne delove i bukvalno perketno deluje posebno za hladan start kad se svo ulje spusti u karter a motor ti stoji napolju na niskim temperaturama. Trenje se svodi na minimum. Stara tehnologija još iz drzgog svetskog rata upotrebljavanom u avio industriji. U slučaju sa vozilima sa mokrim kvačilom max količina sipanja je MAX 20 ml. po litri ulja. Za mene je rezultat više neko odličan . Sipano u Hondu CBR 1000 F '89 god.

Obavezno sipam i u auto, kombi i sad i motor. Garantavano doduše u mom penzos režimu vožnje potrošnja goriva je više nego skromna. Znači prezadovoljan :care::care::care:

• Drug član, 1331 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Ja sam pre jedno par godina sipao neki aditiv u naftu,posle 200km auto je poceo da dimi kao lud,i na kraju posle nekih 300km je skroz zakovao,nije mogao da ide brze od 80km/h a ja krenuo u Grcku na more,tako da su mi u Vranju ispraznili ceo rezervoar i zamenili filter goriva i sipali novi dizel.Auto je ponovo prodisao i dan,danas ga vozim i bez problema,ali sam naucio skolu,aditive vise nikakve ne dodajem nu u auto a ni u motor..

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Upravo tako. I nisi jedini koji je na kraju imao i problema sa korišćenjem aditiva. Ja iskreno ne znam ni šta ljudi očekuju od tih aditiva, da naprave neko čudo?

Proizvođač je u manualu rekao šta motoru treba što se tiče svih tečnosti koje se sipaju u njega. Ispoštuješ to i nema glava da te boli. A produženje resursa... pa malo teže. Ako govorimo o kvačilu, ono što najviše utiče na habanje je način i učestalost korišćenja.

Tako da sumiram... Ako koristiš ulje po specifikacijama proizvođača, čemu dodavanje aditiva? Ako se sipa gorivo odgovarajućeg oktanskog broja, čemu aditiv za povećanje istog? I tako još gomila nekih. Ok, podržavam npr. aditiv protiv smrzavanja dizela zimi i sl. ali ovo što mislite da ćete da napravite nešto još bolje, varate se.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Pa vidis da vozi afriku :P sta mislis zasto mu treba aditiv :)

no..salu na stranu...ja u motorcikl bas zbog lamele nebih sipo aditiv..to e brzo proklizato ..provereno ..

jednom u mom slucaju sa nekom razvaljenom boldorkom..dimila malo mislili smo da ce aditiv pomoci..nista dobio nisam.samo sam izgubio,motor je dimio jos vise a kvacilo je klizalo i klizalo..na kraju mi je propisao semering na lancaniku,pregusto ulje i jeb.a to se kod nje nemenja bas tako jednostavno....

sipao drugar u suzukija koji je imao tako malo cudne zvukove.par dana kasnije se zalio na dim iz auspluha i lamelu koja je proklizala...eto...pa sad ti kako hoces...

Sipao sam u auta,nisam primetio neka pogorsanja niti poboljsanja.. kariku koja se istanjila nece nista da zameni niti gumicu ventila koja se pojela...

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ima svakakvih iskustava, ali i ljudi kupuju svasta tj od neproverenih proizvodjaca. Ja licno verujem Liqui Moly or Wynn's aditivima jer s njima imam ok iskustva. Ne mislim samo na uljne aditive, koristio sam i one za ciscenje injectora, sistema za hladjenje ili ciscenje kompletnog dovoda goriva.

Zasto mi aditivi imaju smisla, pa aditivi su skupi, i ako se u recepturu nekog ulja doda ta extra kolicina to podize cenu ulja i takvo ulje vec postaje nekonkurentno na trzistu. Imamo slucaj Liqui Moly ulja koji mozda jedini na trzistu nudi takvo ulje sa dodatnim aditivom.

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_1091.html?OpenDocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf

Verovatno mogu sebi da dozvole taj luksuz jer su i proizvodjaci istog aditiva. Ja sipam to ulje u mog dizela koji je na 300kkm i radi i dalje bez greske. Univerzalni modifikator sam isto koristio doduse samo jednom i pokazao se dobro. Pri tom mislim da je motor jednom prilikom otvoren nakon 50kkm radi zamene dihtuhga glave i provera cilindara je pokazala da je u odlicnom stanju. Znaci da aditiv nije napravio nikakvu stetu.

S druge strane razumem i proizvodjace automobila koji ne preporucuju nikakva odstupanja u odrzavanju od onih propisanih u ovlascenim servisima. I to ima smisla jer ako bi rekli sipajte aditive, tek onda bi ga ugasili jer ka zna sta se sve moze naci pod nazivom aditiv.

Znaci, po meni oprezno koriscenje proverenih sredstava i precizno definisane namene moze biti korisno za preventivno odrzavanje, ali ne za resenje vec tekuceg problema (dimi, trosi ulje i sl).

• Svakom po zasluzi, 12450 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Meni čitava ova tema liči na lepo upakovani oglas :) pokretača teme...

Definitivno svi ti aditivi na motociklima sa mokrim kvačilom samo štete - dovode do vrlo brzog proklizavanja kvačila.

Kod BMW motocikla sa klasičnim prenosom - suvim kvačilom važe pravila kao i za automobile - sipajte šta hoćete ako mate para.

Kao sa aditivima o kompetentnost se stalno može diskutovati. Renomirane firme imaju svoje prizvode i neku težinu iza sebe. Silne pare daju na testiranja, usavršavanja, marketing i sl. Aditivi ne služe kao lek nego kao preventiva. Izjave tipa "Sipao sam neko sranje pa bi dimi vozilo" nije nikakvo merilo za bilo šta. Ako jedan LOUISE prodaje nešto npr. LIQUI MOLY spec. za motore zašto bi to dovodio u sumnju. Medjutim naš mentalitet je takav da imamo mišljenje o svemu i svi smo mi ALVIROVIĆI. :lol: :lol:. Boga mi j sipam decenijama unazad i hvala bogu nikad problem

• U prolazu, 73 postova

Meni čitava ova tema liči na lepo upakovani oglas :) pokretača teme...

Definitivno svi ti aditivi na motociklima sa mokrim kvačilom samo štete - dovode do vrlo brzog proklizavanja kvačila.

Kod BMW motocikla sa klasičnim prenosom - suvim kvačilom važe pravila kao i za automobile - sipajte šta hoćete ako mate para.

Ako je ovo vase licno misljenje "Meni čitava ova tema liči na lepo upakovani oglas :) pokretača teme", tada bih molio da napisete KAKO STE TO TACNO MISLILI.

Takodje, vjerujem da ste u mogucnosti da temu suspendujete shodno svom administratorskom statusu, ukoliko smatrate da je doslo do krsenja pravila foruma s moje strane, odnosno reklamiranja nekoga ili necega.

Imam skoro 50 godina zivota. Citav zivot sam radio i gradio na postenju, povjerenju, razumijevanju i bliskosti sa dobrim ljudima, bez obzira na sve.

Mene samo interesuju strucna misljenja, iskustva (dobra i losa) i na osnovu toga nova licna saznanja vezana za motociklizam, zbog cega i jesam na BJB.

• Zainteresovan, 627 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600E

s obzirom da se profesionalno bavim prodajom aditiva (napominjem PRODAJOM) mogu samo da prenesem iskustva sa terena iz raznih radionica kao reference. Aditiv koji je sličan ovom o kome se vodi polemika je namenjen pogonskim agregatima sa suvim kvačilom, jer je sam po sebi je namenjen smanjenu trenja i poboljšanju osobina agregata.

Po meni, NIJE NAMENJEN AGREGATIMA SA MOKRIM KVAČILOM, i moja je preporuka ne sipati u agregate sa mokrim kvačilom. Ako neko želi, to radi izričito na svoju odgovornost i volju. Što se tiče agregata sa suvim kvačilom, bar u automobilima, merenjem na terenu je ustanovljeno povećanje kompresije od 1,6-2 bara na svim cilindrima, nezavisno od stanja samih cilndara ( referenca golf 1 benzinac, pre merenja kompresija na 3 cilindra 10 bara, na jednom 6, posle dodavanja aditiva izmerena je kompresija veća za 1,6 bara)

Aditiv koji prodajem se dodaje u sve vrste ulja (min, PS ili S) i traje dok traje i ulje, sa zamenom se ispira! Tako da nisam mišljenja da bi dopuna aditiva sa starim lamelama te zamena ulja i nove lamele dala neke pozitivne rezultate.

Još jednom napominjem, bavim se prodajom, ne i sastavom i načinom delovanja proizvoda, te prenosim efekte koje ima proizvod (za referencu servis AS Bugarčić, Rakovica)

• Podržavam 2

s obzirom da se profesionalno bavim prodajom aditiva (napominjem PRODAJOM) mogu samo da prenesem iskustva sa terena iz raznih radionica kao reference. Aditiv koji je sličan ovom o kome se vodi polemika je namenjen pogonskim agregatima sa suvim kvačilom, jer je sam po sebi je namenjen smanjenu trenja i poboljšanju osobina agregata.

Po meni, NIJE NAMENJEN AGREGATIMA SA MOKRIM KVAČILOM, i moja je preporuka ne sipati u agregate sa mokrim kvačilom. Ako neko želi, to radi izričito na svoju odgovornost i volju. Što se tiče agregata sa suvim kvačilom, bar u automobilima, merenjem na terenu je ustanovljeno povećanje kompresije od 1,6-2 bara na svim cilindrima, nezavisno od stanja samih cilndara ( referenca golf 1 benzinac, pre merenja kompresija na 3 cilindra 10 bara, na jednom 6, posle dodavanja aditiva izmerena je kompresija veća za 1,6 bara)

Aditiv koji prodajem se dodaje u sve vrste ulja (min, PS ili S) i traje dok traje i ulje, sa zamenom se ispira! Tako da nisam mišljenja da bi dopuna aditiva sa starim lamelama te zamena ulja i nove lamele dala neke pozitivne rezultate.

Još jednom napominjem, bavim se prodajom, ne i sastavom i načinom delovanja proizvoda, te prenosim efekte koje ima proizvod (za referencu servis AS Bugarčić, Rakovica)

https://www.louis.de/en/artikel/motorbike-oil-additiv-liqui-moly-content-125ml/10004435?list=38429046

Kako onda ovo objašnjavaš s obzirom da je tema aditivi za ulje za motore. Ja sam lično sipao uz konsultaciju sa uvoznikom i po uputstvu.

• U prolazu, 73 postova

https://www.louis.de...5?list=38429046

Kako onda ovo objašnjavaš s obzirom da je tema aditivi za ulje za motore. Ja sam lično sipao uz konsultaciju sa uvoznikom i po uputstvu.

Dobro ste primjetili BaneVuk58. Slobodan sam citirati "description" za uljni aditiv Liqui Moly sa Luisovog linka koji ste postavili (https://www.louis.de/en/artikel/motorbike-oil-additiv-liqui-moly-content-125ml/10004435?list=38429046), te bih u vezi s tim podijelio svoje misljenje oko kolicine aditiva, koji se eventualno dodaje u agregat motocikla sa sistemom mokrog kvacila:

LIQUI-MOLY Motorbike Oil Additive

Engine wear protection based on molybdenum disulphide (MoS2). Scientifically proven to reduce wear by up to 50%. Extends the service life of the engine. The engine runs more efficiently; oil and fuel consumption are reduced Increases engine smoothness and reduces malfunctions. Tested for compatibility with catalytic converters.

Intended use

Suitable for all 4-stroke and 2-stroke engines with pumped lubrication and petroil (fuel-oil mixture). Also suitable for wet multidisc clutches. Recommended amount at each oil change or, for 2-stroke engines, each time you refuel.

4-stroke engines: 30 ml per litre of engine oil; 20 ml with a wet clutch.

2-stroke engines with pumped lubrication: 20 ml per litre of 2-stroke oil; for petroil lubrication: 10 ml per 10 l mix.

Naime, iz gornjeg opisa je vidljivo da se u agregat motocikla sa sistemom mokrog kvacila dodaje 20 ml citiranog aditiva po litri mot.ulja, a 30 ml ukoliko je kvacilo odvojeno od agregata (suho), dakle 66,7%. U mom slucaju konkretno, kod aditiva sto sam ja kupio, propisano je 50 ml po litri mot.ulja, a 30 ml po litri mjenjackog ulja. Medjutim, nigdje nije eksplicitno navedena mjera za slucaj "mokrog kvacila". Vjerovatno se, imajuci u vidu gore preporuceni omjer i da iza toga stoji i Louis (kao prodavac), i u mom slucaju ne bi pogrijesilo ako bi se agregat motocikla sa mokrim kvacilom tretirao kolicinom propisanom za mjenjacke sklopove, dakle manjom mjerom u kolicini od 30 ml / lit. motornog ulja.

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

A Louis se kod nas u Srbiji tretira kao stranka čija je reč presudna? :)

Koliko sam video na prvoj strani, sam proizvođač ne preporučuje. Dalje imamo nekolicinu majstora koji su takodje ocenili da ništa pametno ne može da se desi dodavanjem tog aditiva a čak imaju i poneko negativno iskustvo. Potom se javio i domaći prodavac koji takodje ne savetuje.

Ali Louis kaže da može :)

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 627 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600E

Druže Savan, ja sam pisao o svom proizvodu, namerno izbegavajući da ga imenujem. O ovom sa linka ne znam ništa i nemam iskustva sa istim. Ako ti kažeš da može, tvoja slava, tvoji i kolači. :zdravo:

• Podržavam 1

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Nismo se razumeli, ne kazem ja da moze, nego Louis. Ja radim na strani proizvodjaca konvencionalnih maziva.

• U prolazu, 73 postova

Mislim da bi bilo zanimljivo da pokretac teme otvori glasanje "za" i "protiv" :zdravo:

Zahvaljujem na prijedlogu, ali mislim da vecina nas koji posjecujemo moto forume, zeleci najbolje za svoje ljubimce, trazi prevashodno saznanja zasnovana na empirijskim podacima - ona koja poticu iz iskustava i cinjenica. Bojim se da bi glasanjem samo dobili vrlo nestabilnu statistiku. 0takoje.gif

Koliko sam ja mogao da zaključim u motorcikl aditiv za ulje nije niko sipao osim mene i iskustva su na bazi "rek'o mi čovek, majstor i sl." Mnogi proizvodjači imaju post prodajnu politiku koja ima za svrhu što duže vezivanje potrošaća za svoj proizvod. Niko ne želi više da proda nešto pa da te ne vidi više 30 godina jer je stvar "večna" i traje sto godina. To se pogotovo odnosi na novije proizvode. Više ništa nije kao nekad. Posle pojavljivanja nekog novog proizvoda neko posle gubi deo tržišta pa se zato lansiraju razne vesti i sumnje u njihov kvalitet. Nema sumnje da ima i prevara ali vremenom se kvalitet iskristališe i opstane. Proizvodjači forsiraju neka tj. fabrička ulja da li mislite da su ostale RENOMIRANE firme tj. proizvodjači loši ?????

• U prolazu, 73 postova

Ništa, ostaje da se proba na ličnom primjeru i da se iskustvo objavi.

Uradiću to uskoro, početkom sezone.

Hvala svima da učešću 1zdravo.gif

• Ne silazi, 7545 postova
  • Motocikl: TDM 900

Svako krsteno, kvalitetno ulje ima sve sto mu je potrebno. Ako je motor pred umiranje, nema te magije koja ce ga izleciti sem generalnog remonta.

Okej su aditivi za neke vrlo specificne uslove i namene. Za nase motocikle sve sto je potrebno jeste kvalitetno ulje i redovna zamena.

• Integrisan, 9374 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

O aditivima imam pozitivno misljenje, nije nikakva magija nit se moze popraviti neki kvar.

Sa aditivom, povecavamo dugotrajnost potrosnog materijala, vise mu dodje kao preventiva "bolje spreciti nego leciti" , lekar je masjtor sa originalnim novim delom (moze i polovno, zavisi od kvara) i pratecim elementima, zavisno sta sleduje za popravku.

Sva ulja imaju u sebi aditive koji donekle pokrivaju trazeno, redovna zamena jeste recept za dugotrajnost ali isto tako, dodatkom aditiva, podize se stepen zastite radnih elemenata/delova tako da dugotrajnost postaje jos veca.

Uskoro mi sledi servis na 40K, uzecu aditiv za agregat i reduktor (skuter je u pitanju), pre servisa izmericu kompresiju pa ponovno merenje nakon servisa, zanima me rezultat....cisto iz znatizelje.

• Zainteresovan, 730 postova
  • Motocikl: X8

Nisu ti lepljivi aditivi za smanjenje frikcije nista novo. Castrl magnatec se reklamira vec neko vreme. Problem je u tome sto veliki proizvodjaci moraju napraviti kompromis kako bi se njihovo ulje koristilo u velikom broju motora. Zato pazljivo odmere kolicinu aditiva, a na kraju tu je i cena. Moraju i oni nesto zaraditi.

Tako dolazimo u situaciju da mozemo sami kupiti neke aditive i onda sami muckati smesu za koju mislimo da je odgovarajuca.

Bilo bi interesantno napraviti test posle 10000km i uporediti sa ovim prvim testom posle sipanja...

Smatram da nije potrebno sipati jos aditiva u ulje za motocikle.

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000

Eh Dragane druze tj kolega po strasti koju delimo zelim samo par stvari da ti napisem i da probam da ti pokazem drugi ugao gledanja na problematiku.

Kao najvaznije motor nije ljubimac, to je motor/bike prevozno sredstvo isto kao i automobil. Ja sebe gledam kao nekoga ko voli da vozi motor i nije mi bas vazno koji je i iz koje klase. Sortiranje motora u ljubimce je otprilike kao zvanje druga devojkom, sto povlaci za sobom odredena pitanja.

Sto se tice aditiva tj. ulja svaki prizvodac deklarise ulje koje treba koristiti u motoru i to kontrolise tokom garancijskog perioda. Npr ako ti se bilo sta desi sa masinom u garanciji i ako ustanove da nisi sipao odgovarajuce ulje ili da si dodavao aditive garancija ti ne vazi.

Naravno da ce svi oni koji proizvode dodatnu opremu/aditive da deklarisu duzi vek, manju potrosnju i slicno. Duzi vek je nemoguce dokazati i ni smanjeno habanje. Ostaje jos potrosnja ali to mozes da pogledas u najzabavnijem delu ovog foruma

To je ista prica sa sintetickim uljima sa nove motore koje vecina gura u masine starije od 2004-06. Prizvodac deklarise tip ulja i svecica koje su najbolje za koristenje na tom motoru. A svi znamo da u razvojnim programima tih firmi ne sede budale.

Za malo da zaboravim i sagu o gumama i pritisku koja se siri kao pozar po forumima.

Da rezimiram

Ne gubi vreme. Stavi propisano ulje iz servisne knjizice, novi filter ulje/vazduh, svecice ako treba pali i vozi. Gume menjaj kad sara dode do preporucene zamene i uzivaj. Sve ostalo je .....

Pozdrav sa zeljom da vozimo zajedno neku turu.

;):zdravo:

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja