Jump to content

Moto Zajednica

Legalnost motocikla

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova

U pregovorima sam da kupim motocikl Kawasaki KZ 440 LTD. Buni me jedna stvar, motor je registrovan na naše tablice, ne bih rekao da je broj rama i broj motora prekucavan. Međutim u saobraćajnoj se navodi da je motor proizveden 1993 godine, a ja nisam uspeo da nađem podatke da je taj model proizvođen posle 1984 godine. Kako da proverim legalnost motora?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 198 postova

Ja mislim da meni u saobracajnoj pise 2000. a kad sam narucivao deo , po broju rama rece baja da je 99. tako da ono 0stabre.gif , zavisi od tehnickog kako su raspolozeni 1lol.gif . Poenta , meni u Yamahi po broju rekose , i godiste i odakle je uvezen i koje boje je bio a odakle oni sisaju te podatke to je pitanje

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

Postoje 2 scenarija kad je takav motor u pitanju sa zavrsenom proizvodnjom 1984god,a vodi se kao 1993god.

1.Da je motor proizveden npr 1984,da je uvezen iz italije(jer samo se kod njih vodi godina prve registracije,umesto godine proizvodnje u saobracajnoj) i da je registrovan prvi put 1993.

2.Da je motor proizveden npr 1984,pa da je uvezen u srbiju 1999god,jer je u vreme do 2004-2005god vazio zakon da mogu da se uvezu samo motocikli starosti do 6 godina(nije moglo bez ogranicenja kao sada).Ako je uvezen oko 1999 u srbiju,znaci da su ga podmladili na uvozu da bude 1993god da bi mogao da se uveze.

Neverujem da postoji mogucnost da je prekucavan,jer i sam kazes da je poslednja godina proizvodnje tog modela 1984god.Da je prekucavan onda bi pisao i drugi model u saobracajnoj.

Moja procena je da je nesto od ona dva sto sam gore napisao.Stim sto je prva opcija legalna 100%,druga po meni i nije,al ko zna kako je i sta radjeno tih godina,uglavnom retko sta je islo legalnim tokom.

Dobro proveri pre kupovine,tacno godiste motora mozes proveriti tako sto na svakom delu na motoru postoji godina proizvodnje(retrovizor,km sat,rucica kvacila....)

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Moguce da ga je neko uvezao u Italiji 93 godine i da je tako dobio taj datum prve registracije.

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

Nešto mi sumniva ta opcija pod 1. da je motor porizveden 1984. i da je tako stajao u salonu 9 godina do 1993.

Tu nisu bila čista posla

Sumnjiva jeste,ali sam napisao da je legalna 100%.

A ko sto je napisao @Savan mozda postoji i ta solucija.

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Postoje 2 scenarija kad je takav motor u pitanju sa zavrsenom proizvodnjom 1984god,a vodi se kao 1993god.

1.Da je motor proizveden npr 1984,da je uvezen iz italije(jer samo se kod njih vodi godina prve registracije,umesto godine proizvodnje u saobracajnoj) i da je registrovan prvi put 1993.

2.Da je motor proizveden npr 1984,pa da je uvezen u srbiju 1999god,jer je u vreme do 2004-2005god vazio zakon da mogu da se uvezu samo motocikli starosti do 6 godina(nije moglo bez ogranicenja kao sada).Ako je uvezen oko 1999 u srbiju,znaci da su ga podmladili na uvozu da bude 1993god da bi mogao da se uveze.

Neverujem da postoji mogucnost da je prekucavan,jer i sam kazes da je poslednja godina proizvodnje tog modela 1984god.Da je prekucavan onda bi pisao i drugi model u saobracajnoj.

Moja procena je da je nesto od ona dva sto sam gore napisao.Stim sto je prva opcija legalna 100%,druga po meni i nije,al ko zna kako je i sta radjeno tih godina,uglavnom retko sta je islo legalnim tokom.

Dobro proveri pre kupovine,tacno godiste motora mozes proveriti tako sto na svakom delu na motoru postoji godina proizvodnje(retrovizor,km sat,rucica kvacila....)

I u CH. ;)

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: zx12r

Bila je svojevremeno tema na forumu o kretenizmima u saobracajnim dozvolama, pa je mozda to u pitanju. Ja sam, dok nisam izvadio novu saobracajnu vozio motor koji je 2100. godiste.

• Podržavam 1

• Drug član, 1396 postova
  • Motocikl: SMC 300

I u NL takodje

U nl je bouwjaar u saobracajnoj ,godiste proizvodnje,

a datum eerste toelating je datum prvog registrovanja u nl,ispravi ako gresim negde.

Najverovatnije da je neko na carini upisao kao godinu proizvodnje godinu prve registracije.

Proveri koje su delovi godiste, da li ima al. plocicu,pokusaj sa vin dekoderima..

U saobracajnim dozvolama u kojima nema rubrika "godina proizvodnje" ( tacno znam za CH odakle sam uvezao vise motora ) ima samo rubrika prve registracije koja se uzima kod nas prilikom carinjenja motocikla kao godina proizvodnje. :neznam: Tako da ja imam za TDM 850 3VD ( inace 1995. ) upisanu ( prvu registraciju u CH 1998. ) u nasu saobracajnu dozvolu godinu proizvodnje 1998. ;) Ovo mi omogucava za moj 3VD ladno nasminkam na 4TX . :moto3:

• U prolazu, 2 postova

U principu meni trenutno nije bitno godište, to je bitno za delove za kasnije. Meni je sad bitno da kako da proverim da li je motor legalan, t.j. da me niko posle ne krpa za taj motor. Znam za to da su par godina "podmlađivali" motore zbog uvoza, koliko ja znam sa tim motorima niko nema problema. Znam i za to da se u italiji i Švajcarskoj kao godina proizvodnje vodi godina prve registracije u toj zemlji. Kako da proverim da li je sa tim motorom napravljen neki prekršaj zbog kojeg ja mogu da imam probleme, to me interesuje. Ni ja nisam siguran da nijedna serija nije napravljena posle 1984 godine, recimo znam da je pravljen model KZ 454 LTD a njega nema nigde u tim pregledima koje sam ja pronašao.

Neces moci provjeriti nigdje na Net-u sa VIN dekoderima posto su tu podatci ( nisam siguran,ali... ) od 1997. pa na dalje, tako da mozes samo provjeru izvrsiti kod Generalnog uvoznika Kawasaki-a za EU u Holandiji ili fabrici u Japanu putem E-mail-a. :aha:

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

I u NL takodje

U nl je bouwjaar u saobracajnoj ,godiste proizvodnje,

a datum eerste toelating je datum prvog registrovanja u nl,ispravi ako gresim negde.

Najverovatnije da je neko na carini upisao kao godinu proizvodnje godinu prve registracije.

Proveri koje su delovi godiste, da li ima al. plocicu,pokusaj sa vin dekoderima..

U NL na novim credit card papirima piše prva registracija kao i prva registracija u NL. Ali bouwjaar se nigde ne pominje. Ako se ne varam, nemam papirne papire pri ruci ali na starim saobraćajnim dokumentima je pisao samo eerste toelating, čak ni eerste toelating u NL. A bouwjaar pogotovu ne.

U većini slučajeva to je bilo svejedno jer je godina proizvodnje identična sa prvom registracije sem ako je kraj godine pa registracija prebaci za par dana u novu godinu. Ili ako je auto/motor sa lagera od dilera. Drugi izuzetak je bio ranije kod import vozila.

Kod dilera gde sam kupio svoj auto je stojao jedan 6 7 godina stari auto koji je greškom naručen i kojeg nisu uspeli da prodaju ni pored lepih popusta. Taj auto je bi bio kao primer tog motora, proizveden davno ali nikad registrovan.

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Proveri kod ovlašćenog servisera, trebalo bi da oni mogu da provere u bazi podataka sve o motoru, na osnovu broja šasije ili broja motora.

• Drug član, 1396 postova
  • Motocikl: SMC 300

U NL na novim credit card papirima piše prva registracija kao i prva registracija u NL. Ali bouwjaar se nigde ne pominje. Ako se ne varam, nemam papirne papire pri ruci ali na starim saobraćajnim dokumentima je pisao samo eerste toelating, čak ni eerste toelating u NL. A bouwjaar pogotovu ne.

U većini slučajeva to je bilo svejedno jer je godina proizvodnje identična sa prvom registracije sem ako je kraj godine pa registracija prebaci za par dana u novu godinu. Ili ako je auto/motor sa lagera od dilera. Drugi izuzetak je bio ranije kod import vozila.

Kod dilera gde sam kupio svoj auto je stojao jedan 6 7 godina stari auto koji je greškom naručen i kojeg nisu uspeli da prodaju ni pored lepih popusta. Taj auto je bi bio kao primer tog motora, proizveden davno ali nikad registrovan.

Davno sam uvozio automobile iz nl, ali secam se tih papirnih saobracajni iz tri dela, u 95% slucaja je uvek pisalo u saobracajnoj godina registracije i to se podrazumevalo da je godina proizvodnje, ukoliko razlika nije veca od godinu dana. Ukoliko je vozilo uvezeno u holandiju pisalo je i posebna napomena o godini proizvodnje. E sad moguce je da je to pisalo samo na dee III ili deel II ,pa se na taj nacin kod nase carine moglo smuvati podmladjivanje.(za deel III carinici u moje vreme nisu pojma imali)

Vidi iz koje je zemlje uvezen motor, pa ce ti biti jasnije-ako je iz ch ili nl moguce da je to..

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja