abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 16, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Strucan naziv za ovo sto ste opisali se zove detonatno paljenje. Desava se usled niske oktanske vrednosti da se mali frontovi plamena pojavljuju pre varnice. I u klinastoj komori se po pravilu desavaju gde su lokalni pritisci najvisi-gde je zapremina komore najmanja. Pisacu o tome kad sednem za komp, ovo cukam sa telefona. E ti fronrovi se formiraju uz ivicu cilindra koja je tog moments najtoplija, a to znaci da klip dobija udarac gasova blize ivici i samim tim su normalne sile koje guraju klip ka zidu cilindra mnogo vece nego kad se sagorevanje odvija normalno. Pisacu o svemu... Polako Oduzice se ova tema. Hvala vam svima na recima hvale, drago mi je da vam se svidja tema! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 16, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan E da, protiv detonatnog sagorevanja se koriste aditivi... Nekad je aditiv bio olovo. Sad je zabranjen. Otud bleifrei-unloaded-bezolovni benzin. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 16, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ mikamoto: cim se zbog uljne karike poveca potrosnja ulja, znaci da ona ostavi viska ulja na zidovima, a to dovodi do toga da zaptivne karike popuste jer klize na ulju. Pretpostavljam da je motor bio i GM grupacije, kod njih se to najcesce desava... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zuna89 193 Napisano Septembar 16, 2014 Svrati ponekad, 263 postova Lokacija: Srbija,Uzice Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam jedno pitanjce u vezi prve kompresione karike...kao sto je receno iz gore pomenutih razloga vrlo je bitno namestiti kariku u pravi polozaj...da li je neko imao iskustva sa okretanjem iste naopako...? i da li se tada kompresija gubi drasticno ili za neki deo samo bude manja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje ti baš i nije nešto kvalitetno... ... možeš tako okrenuti i kip kontra i pitati hoće biti jako ili malo loše... ja sam sam na svoje oči vidio audija petaka koji je u jednom cilindru imao drvenu klocnu umjesto klipa, koja je ustvari služila da zatvori cilindar ... skinuta klipnjača ... i što je najveselije, znam 100% da se auto tako vozio mjesecima ... tj. čovjek ga je takvog kupio i vozio se mjesecima kad se odlučio rastaviti mašinu (kod majstora, ne sam) jer nije baš išla kako treba i malo je tresla .. :lol: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1835 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje ti baš i nije nešto kvalitetno... ... možeš tako okrenuti i kip kontra i pitati hoće biti jako ili malo loše... ja sam sam na svoje oči vidio audija petaka koji je u jednom cilindru imao drvenu klocnu umjesto klipa, koja je ustvari služila da zatvori cilindar ... skinuta klipnjača ... i što je najveselije, znam 100% da se auto tako vozio mjesecima ... tj. čovjek ga je takvog kupio i vozio se mjesecima kad se odlučio rastaviti mašinu (kod majstora, ne sam) jer nije baš išla kako treba i malo je tresla .. :lol: ma nemoguče.....malo je tresla?...nemoguče.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan A sta se dešavalo sa dovodim goriva u taj cilindar? Svećica? Nisam neki stručnjak ali ne zvuči mi kao realno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Nema dovoda govorija jer nema klipa da pravi podpritisak.... Ali majstori kad to urade, skinu plocice za stelovanje ventila pa ni oni ne rade... Cuo sam za ovo dosta puta... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Boze... ima li kraja tim prevarama. Svaki put pomislim da sam se svega nagledao i naslušao kad ono... Ps izvinjavam se na off topic u. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 17, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Evo trenutno radim jedan motor u koji su u ovlascenom servisu ubacili osigurac ventila u cilindar... Motor je 2011! O preverama ne mogu vise ni da razmisljam. Sve mi je postalo ocekivano... Samo sam prestao da primam u radionicu motore za koje vidim da je radio neki brljavac.. Ne moze i kraj. Malo neko popizdi ali zao mi je... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 18, 2014 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je sa druge strane najveći gušt i izazov, ali i dokazivanje samom sebi da se sve moža raditi motore koje nitko drugi neće... vidi ležajeva u mašini ... ili urednih ventila... popravljenih prirubnica... odličnih kočionih sistema.... i kao šlag na kraju ... 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 18, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno! Vidjao sam sve i svašta, ali imam jednu ogromnu manu... Neverovatno je koliko ne volim da fotkam, zapravo, mrzi me. I fotkam stvari samo kao dokaze mušteriji, ali me posle mrzi da kopam i da postavljam, ali biće i toga! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 18, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kasnije cu citati, odo sada da ucim Evo moje ljubavi I nazalost, evo danasnjice Gifovi u ovom postu su zarazeni. Ja bih obrisao da se ja pitam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gagi-racer 568 Napisano Septembar 18, 2014 Uvek moze bolje., 614 postova Lokacija: Novi sad Motocikl: Kawasaki ZX6R Prijavi odgovor kao problematičan Kasnije cu citati, odo sada da ucim Evo moje ljubavi I nazalost, evo danasnjice Gifovi u ovom postu su zarazeni. Ja bih obrisao da se ja pitam. Obrisao sam, a kako znas da su zarazeni ? Kada se ne otvaraju kao poseban link ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 18, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Skener javio. E, sad mogu i ovi postovi da se obrisu, da ne smetaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Septembar 18, 2014 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Aj' i ja malo, pa ne baš u offtopik u kom ste vi žešće ali blago da skrenem temu Hteo bih da zamolim kolegu začetnika teme da mi (mada verujem i drugima) malo više objasni pojmove konjskih snaga i obrtnog momenta. Zanima me u principu, kad sedne čovek na motor i oseti da motor "ispaljuje"... Šta ga ispaljuje, konjaža ili moment? Znači, kako se moment, a kako konjske snage manifestuju u vožnji i zašto se na Dyno chart-u razlikuju krive snage i momenta? Šta se dešava kada je moment na vrhuncu, a šta kad je snaga? Hvala unapred p.s. Ako je krenulo o nečem drugom da se piše, nije problem da se na ovaj odgovor sačeka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 18, 2014 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan ajmo pojednostavljeno reći ... moment pokreće, a snaga juri... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gagi-racer 568 Napisano Septembar 18, 2014 Uvek moze bolje., 614 postova Lokacija: Novi sad Motocikl: Kawasaki ZX6R Prijavi odgovor kao problematičan ajmo pojednostavljeno reći ... moment pokreće, a snaga juri... Ja znam, ali sam prezauzet , ako kolega ne napise, dok ja budem zauzet, onda cu ja kada budem imao vremena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 19, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Odgovaram na sve popodne kad dodjem sa posla. Ne postizavam, izvinjavam se! Zavisnost o. momenta i snage je: M=9554*P/n M- obrtni moment P-snaga u KW n- broj obrtaja u minuti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 19, 2014 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ne kod svakog motora. Evo dva dobra objašnjenja: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 19, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Dosta su dobri snimci, ali kakve to veze ima sa formulom koju sam napisao??? Formula je tačna u svakom slučaju... To što se krive mimoilaze je normalno,, ubacite u excel tačku sa brojem obrtaja gde je najviši OM i tačku sa brojem obrtaja gde je najveća snaga. Napravite korake ozmedju (npr. 1200,2400,3600,4000,5200,6400,7600,8800,10000 rpm) i putem gore pomenute formule možete da odretite kako izgledaju krive snage i OM za vaše vozilo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 19, 2014 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Formula je tačna, ali ne objašnjava zašto neki motori sa manjom snagom imaju veći obrtni moment, a to je upravo ono što pitaju ljudi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 19, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan To da, formula je ubacena informativno. Na OM utice hod klipa, tj visina kolena radilice. Jer je OM u Nm. Sila x krak. Sila pritiska gasova na klip x duzina kolena. Bice sve objasnjeno, polako... Posao mi oduzima vecinu vremena, pa ne stizem da pisem. Napravicu tako da u prvom postu budi linkovi ka detaljima, pa kad kroz neko vremeprivedemo temu kraju, bice vecina stvari ispisana. Obecavam da cu za vreme zime aktivnije pisati. :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 19, 2014 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Otprilike da se obrtni moment povećava sa povećenjem mase delova koji rotiraju (ili se generalno kreću), kao i zbog pritiska gasova na klip, kako si naveo. Otud recimo rotacioni motor ima mali obrtni moment, a veliki broj obrtaja. Ali ostaviću tebi da nam to u tančine objasniš jer ni meni nije tu sve jasno Bilo bi dobro da napraviš jedan klip (snimiš sebe) sa nekim slikovitim objašnjenjem, kao što su uradila ova dvojica gore na engleskom. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Septembar 21, 2014 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Osovinica klipa: Opterećane je na smicanje, uloga joj je da prenese snagu sa klipa na klipnjaču. Prolazi kroz malu pesnicu klipnjače. S obzirom na to da je brzina i ubrzanje klipa od Vmax-0 i ubrzanje od amax-0, tj. klip ima zaustavljanja, osovinica kao i sam klip treba biti što lakša. Spoj osovinice i male pesnice može biti sa tolerancijama na: -Preklop (zagreje se mala pesnica, osovina se provuče, kad se mala pesnica ohladi, "stegne" osovinu i ona je nepomična u maloj pesnici), u ovoj situaciji se osovinica zakreće u klipu i nema potrebe za osiguračima jer osovinica ne može da se kreće aksijalno kroz klipnjaču. -Zazor, gde se osovinica okreće u maloj pesnici i može da se kreće aksialno (levo desno kroz malu pesnicu prolazi lagano), a može i da se okreće u klipu, i tad su osigurači potrebni kako bi ograničili aksialono kretanje osovinice. -Uz posredstvo ležaja, čest slučaj na 2T motorima, gde između osovinice i male pesnice postoji igličasti ležaj. Postoji par vrsta konstrukcije, ali se razlikuju samo zbog smanjenja mase, ali su načelno veoma slične. Sklop: Igličasti ležaj: Osigurač: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...