lordvax 76 Napisano Septembar 7, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav! Posle gomile neuspesnih pokusaja da se uputim negde na voznju sa mojom starudijom, skontao sam da paljenje nije dobro namesteno. Nekoliko nas je zagledalo sta se tu desava, ali nikome nije bas naj jasnije. Motor pali, radi i ide do nekih 55kmh, ali posle toga pocinju detonacije iz auspuha. E to sto on ide, ja mislim da i to nije dobro, posto jedan cilindar radi bezveze (kada skinem kapu sa svecice cuje se promena u zvuku, ali se ne gasi motor kao kada to isto uradim na drugom cilindru). U nedostatku ideja sam narucio nove platine, novi kondenzator i nove opruge centrifugalnog regulatora (ATU).... E sada moje pitanje je.... IMA LI NEKO DA ZNA DA PODESI UGLOVE PALJENJA I SVE OSTALO NA TIM STARIM BMW MOTORIMA? ...jos kada bi bio u NS ili u blizini..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Septembar 7, 2014 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako moze sta pomoci.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 7, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno za link, ali to mi slabo pomaze. Objasnio je samo kako se podesava polozaj magneta, a samu proceduru podesavanja paljenja nije pokazao... Na platini je samo podesio zazor, a kada treba da je otvorena/zatvorena to nije objasnio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Septembar 7, 2014 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Misim da ce ti se vec neko javiti od BMW-asa sa Foruma i tacno objasniti kako da ustimas palenje, samo malo strpljenja. Mozda ti pomogne ovaj Manual. http://www.carlsalter.com/download.asp?p=358 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 8, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Imam taj manual, ali to je za BMW R51, a meni treba za R51/3. Imam i manual za R51/3, ali je na nemackom, a to mi je slabija strana.... Najlakse bi mi bilo da mi neko ko ima iskustva to objasni u kratkim crtama..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Septembar 8, 2014 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav! Posle gomile neuspesnih pokusaja da se uputim negde na voznju sa mojom starudijom, skontao sam da paljenje nije dobro namesteno. Nekoliko nas je zagledalo sta se tu desava, ali nikome nije bas naj jasnije. Motor pali, radi i ide do nekih 55kmh, ali posle toga pocinju detonacije iz auspuha. E to sto on ide, ja mislim da i to nije dobro, posto jedan cilindar radi bezveze (kada skinem kapu sa svecice cuje se promena u zvuku, ali se ne gasi motor kao kada to isto uradim na drugom cilindru). U nedostatku ideja sam narucio nove platine, novi kondenzator i nove opruge centrifugalnog regulatora (ATU).... E sada moje pitanje je.... IMA LI NEKO DA ZNA DA PODESI UGLOVE PALJENJA I SVE OSTALO NA TIM STARIM BMW MOTORIMA? ...jos kada bi bio u NS ili u blizini..... ovo gore boldovano.....bmw radi i po jednom cilindru, tako da traži grešku ili na svećici, kablu svećice, bobini,....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 8, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan ovo gore boldovano.....bmw radi i po jednom cilindru, tako da traži grešku ili na svećici, kablu svećice, bobini,....... Svecice zamenio (probao vise vrsta), kablovi novi (cak sam i njima menjao mesta pa opet zeza isti cilindar), bobina nova (stavljena pre 200km, jos je pod garancijom).... Zato sam posle svih tih eksperimenata pomislio na paljenje, ugao paljenja, opruge ATU-a, platine.... On i sada radi lepo na leru i u nizim obrtajima, ali na visim obrtajima pravi haos. Interesuje me u kom polozaju treba da stoji platina kada je na kontrolnom otvoru napisano "S" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Septembar 8, 2014 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Kada je S na sredini otvora (prozorčeta) tada platina treba da počne da se otvara, odnosno onda na svećici treba da se pojavi varnica. To što jedan cilindar radi, a drugi ne ima veze sa otvaranjem platina jedino ako ti je jedan od bregova koji otvaraju platine mnogo više "pojeden" ili osovina na kojoj su bregovi "baca". Ako je to u redu zameni mesto bobinama. Ako i dalje zeza isti cilindar gledaj karburator na tom cilindru. Biće da tu nešto ne štima. Svako dobro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
oldtajmer 78 Napisano Septembar 9, 2014 Svrati ponekad, 294 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW K100 Prijavi odgovor kao problematičan Varnicu treba da baci na obe svecice, u isto vreme.Ako je to u redu,predji na karburatore ,prekontrolisi nivo benzima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 9, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Varnicu baca na obe svecice. Zamenio plovke, i proverio nivo benzina. U oba ima isto. Desna grana je pocela da menja boju u odnosu na levu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
oldtajmer 78 Napisano Septembar 9, 2014 Svrati ponekad, 294 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW K100 Prijavi odgovor kao problematičan ''A sta se desava kad zamenis mesto bobinama, koje boje ti je svecica na tom cilindru sto ne radi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 10, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Nismo se razumeli. Meni rade oba cilindra do nekih visih obrtaja. Posle toga nastaje problem. Na obe svecice je ista varnica. Posto radim po danu, ni sam ne vidim koje je boje. Mislim da je plava... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Septembar 10, 2014 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kakav ti je zazor na ventilima da nisu pretegnuti. Imas li originalni filter zraka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Septembar 10, 2014 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Da, prvo našteluj ventile i paljenje pa onda karburatore. Da li su igle šibera na istom zarezu - visini, da nisu pojedene. Proveri i dizne kroz koje idu igle. Da li su iste glavne i ler dizne? Da li se šiberi dižu jednako, odnosno da li su karbovi sinhronizovani? Proveri i sajle gasa. Da ne vuče negde falš vazduh? Ako je ovo sve u redu (paljenje, ventili karbovi) onda meri kompresiju na oba cilindra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 10, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Igle i plovci stavljeni potpuno novi. Majstor koji mi je radio mehaniku je radio i kompletan servis karburatora koji sam debelo platio, pa se on i ogradjuje od toga da su karburatori. Sajle sam stavio nove, iste duzine, pravljene prema starim koje drzim u rezervi. Filter vazduha je nov, kupljen pre 300km (nije onaj zicani, nego ona kasnija verzija sa zamenskim papirnim filterima). Probacu u petak sve po redu. Nadam se da ce mi do tada stici i delovi koje sam narucio, pa eto meni zanimacije za vikend... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 10, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Ventili su prekontrolisani i majstor kaze da je sve u redu. Kompresija je 6.3 posto jos nisu "sele" nove karike... Meni je najveci problem taj sto je majstor rekao da je sve to radilo kako treba. U sustini, i jeste radilo kako treba, ali ponekad. Za tih 300km koje sam presao od sredjivanja masine, bio sam kod majstora toliko puta da je vise od pola predjene kilometraze otislo samo na put do njega i nazad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Septembar 11, 2014 (promenjeno) Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan -Motor pali, radi i ide do nekih 55kmh, ali posle toga pocinju detonacije iz auspuha. E to sto on ide, ja mislim da i to nije dobro, posto jedan cilindar radi bezveze -Hvala puno za link, ali to mi slabo pomaze. Objasnio je samo kako se podesava polozaj magneta, a samu proceduru podesavanja paljenja nije pokazao... Na platini je samo podesio zazor, a kada treba da je otvorena/zatvorena to nije objasnio -Interesuje me u kom polozaju treba da stoji platina kada je na kontrolnom otvoru napisano "S" -Desna grana je pocela da menja boju u odnosu na levu -Meni rade oba cilindra do nekih visih obrtaja. Posle toga nastaje problem. - U sustini, i jeste radilo kako treba, ali ponekad Više ambicije nego ostalog, predlažem ti da zamoliš Deka Daneta da ti pregleda motor, to što je rađen kod majstora nije garancija u Srbiji. Dosta ti je komfuzan opis ali da se baziramo na poslednja tri citata. Ako su grane simetrične i menjau boju-temperaturu, moguće je da nije jedna strana dobro uzupčena pošto je tvrdnja da su karburatori kako treba, opipaj i njih mada pošto nemju flanšne mislim da ne može da se oseti indikativna razlika. Ako u svakom prenosu na približno istim obrtajima agregat detonira naj verovatnije da je u pitanju razvod, odnosno paljenje, ovo zaključujem tim pre što je bilo povremenog ispravnog rada agregata poslednjim navodom. Stroboskop je naj precizniji metod očitavanja tačke paljenja i na linku koji je postavio Branko, Kris apsolutno tačno podešava agregat, pomeranjem magneta praktično okreće nosač platina i dovodi ih u tački S u položaj kako je Spredrag naveo, da se čekić odspoji od nakovnja na početku ekscentra osovine razvodnika uz prehodno podešen zazor pri maksimalnom otvoru od 0,40-0,45 mm i to bi bilo zadovoljavajuće podešeno statičko ili početno paljenje. Podešavanje se vrši okretanjem agregata u radnom smeru, ako se mora malko vratiti, mora pola kruga da bi se izbegla greška u zazorima razvodnog sklopa. Svaki agregat nužno iziskuje pomeranje tačke paljenja u ranije do nekog teoretskog maksimuma i za to služe automatski regulatori bilo centrifugalni, vakumski, opružni, kombinovani,...Ako regulator nije ispravan može čas da radi, čas da ne radi, recimo zaribavaju centrifugalni tegići, tako da agregat isto čas može da radi dobro a čas ne, nema pravila. Ako sam dobro video na manualu koji je postavio opet Branko, čini mi se da automatski opružni regulator ima neko podešavanje i vrlo moguće da on zeza, recimo, podešeno početno paljenje pa onda natezan regulator što može de sinhronizovati krivu paljenja u odnosu na broj obrtaja što se projektuje prvo kao lenjost agregata, potom trzanje i na kraju pucanje i na izduvu i u samom usisu karburatora.Teško je na neviđeno dati tačan savet al bi se ja usredsredio na razvod. Da, mislim da je malo Kompresija je 6.3 posto jos nisu "sele" nove karike., predpostavljam da bi trebao da naduva bar do 8, ako legnu dobro klipni prstenovi, neće zadići više od pola bara. I laknulo mi, nisi radio motor u Novom Sadu. Promenio Septembar 12, 2014 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 12, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Posto su mi stigli novi delovi, hteo bih da se poigram malo za vikend. Prijatelj koji je automehanicar mi kaze da mi kasni predpaljenje. Kako ja to bas i ne razumem najbolje, objasnio mi je da uradim sledece, pa mi samo treba potvrda od vas koji se razumete vise. Kaze mi da podesim magnet kao sto je i objasnjeno u onom video klipu i da podesim zazor na platini. Nakon toga da malo zakrenem plocicu na kojoj stoji platina u obrnutom smeru u odnosu na okretanje centrifugalnog regulatora. Objasnio mi je da ta plocica ima hod od par milimetara i da se tako podesava. Isto sam procitao u nekom manualu, ali nisam bio bas najsigurniji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Septembar 12, 2014 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pomeranjem magneta praktično okreće nosač platina i dovodi ih u tački S u položaj kako je Spredrag naveo, da se čekić odspoji od nakovnja na početku ekscentra osovine razvodnika uz prehodno podešen zazor pri maksimalnom otvoru od 0,40-0,45 mm i to bi bilo zadovoljavajuće podešeno statičko ili početno paljenje. Podešavanje se vrši okretanjem agregata u radnom smeru, ako se mora malko vratiti, mora pola kruga da bi se izbegla greška u zazorima razvodnog sklopa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 13, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Napokon je starudija proradila. Kolega "triton" sa foruma se ponudio da kada bude u prolazu kroz NS naleti do mene i pogleda u cemu je problem. Zamenili smo platinu i oprugice centrifugalnog regulatora. Kondenzator nismo zamenili posto nismo imali lemilicu pri ruci, ali stari smo izmerili i potpuno je ispravan. Nakon zamene, vec se osetia razlika pri prvom paljenju. Upalio je iz prve, iako nije vozen par dana. Naravno, predpaljenje je bilo malo pomereno, i to je reseno pomeranjem pocice nosaca platina oko 2mm u stranu. Posle toga, oba cilindra se ravnomerno greju i motor vuce kako treba. Jos jednom se zahvaljujem svima koji ste me uputili kako da resavam problem, a pogotovo kolegi tritonu (Mirku) na strucnoj i nesebicnoj pomoci. Sada jos ostaje da prestane da pada kisa u NS, pa..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4284 Napisano Septembar 13, 2014 motoras, 2471 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Jupiiiiiii!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lordvax 76 Napisano Septembar 13, 2014 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R51/3, Honda VT750 Shadow Aero, Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Probna voznja..... sledeci vikend u Sremsku Mitrovicu..... izlozba oldtimera..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...