Jump to content

Moto Zajednica

Polomljena svecica...

Recommended Posts

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Jedan moj poznanik u okviru priprema motora za sezonu je menjao i svecice na svom motoru, FZR500; na cetvrtom klipu stara svecica nije bila zavijena do kraja i imao je problema sa novom koja nije htela da se zavije do kraja jer se na kraju loze u glavi verovatno nahvatao garez... U svojim pokusajima da razradi navoj, vrtenju svecice na obe strane, svojim neznim rukama drvosece otkine svecicu i navoj mu ostane u glavi! Na nepreistupacnom mestu i ruzno otkinutom svecicom tako da nimalo ne strci, predlozih mu da proba sa kontra ureznicama, takozvanim levim odvijacima, konusnim. Komplet od 5-6 velicina kosta 160din.

Da je uzeo najvecu i radio polako verovatno bi i odvio svecicu, no uzeo je manji odvijac koji je do kraja zavio u svecicu i usput ga cukao cekicem da odlepo svecicu od aluminijuma  ??? ??? da bi na taj nacin valjda uspeo i ureznicu da polomi unutar svecice u istoj ravni kao i svecicu tako da je vadjenje parceta odvijaca nekim alatom takodje bilo nemoguce!

To mu nije bilo dosta nego je pokusao sekacem da ga odvije pa je usput lupao malo i po glavi, zatim probao tankom burgijom da izbusi rupu u odvijacu pa da sa drugim odvijacem (desnim) izvadi polomljeni odvijac! TO mu naravno nije uspelo jer je urezniza od kvalitetnog celika! Uspeo je samo u brojnim promasajima da burgijom "razmrljavi" glavu oko svecice! Agregat je sve vreme na motoru!

Vrhunac je bio pokusaj da se zavari srafciger za odvijac! Tesko je opisati koliko je nepristupacno leziste svecice onima koji to nisu videli i koliko je to uzaludan pokusaj! Naravno ni varenje odvijaca nije dao zeljene rezultate a sa sporednim efektima u vidu malo istopljenog aluminijuma na istom mestu gde je udaran sekacem, busen burgijom itd...

Epilog price je skidanje glave motora kod majstora i skupljanje novca za novi dihtung, obradu glave i resavanje pitanja sveice! Zbog ispitnih obaveza nisam stiga da odem i slikama propratim celu ovu pricu al ako ga nisu sklopili kao sto nisu uskoro cu vam postaviti i slike!

Ja nemam konstruktivnih komentara na ovakvu pricu iako sam ja taj koji je prica...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Nista gore kad krenes nesto da radis, posao ne ide, a ti pokusavas da ga zavrsis na silu. U takvim situacijama sednem da se smirim, ispusim cigaretu, posavetujem se sa nekim, pa hladne glave ponovo na resavanje problema. Najgore je raditi iznerviran, velika je sansa da nesto krene naopako.

• Drug član, 1261 postova

Samo za informaciju, fzr 500, je austrijska varijanta fzr 600 i ima troslojni dihtung glave koji obicno ne mora da se menja. Glava se skida bez potrebe za skidanjem agregata, te je zaplet manji nego sto mislite. Realna cena posla je oko 100 evra, sa vadjenje zalomka.

Inace pozdravi drugara, ja obicno menjam svecice za dz pri servisu, ali ako je entuzijasta i to pozdravljam.

ako traba neka pomoc za uradi sam....tu sam...

• Svrati ponekad, 316 postova
  • Motocikl: Moto guzzi Nevada 750; Honda CB 750 K7

Imao sam i ja takvih bisera!Za razliku od kolege meni je na CB 125 T svecica pod dejstvom kompresije jednostavno izletela! ;D

• Zainteresovan, 763 postova

Mali savet .  Ako se sveca zategne na vreo motor , pa jos alatom za svece iz nekog kompleta velikih gedora, pokusaj skidanja na hladan motor istim alatom moze lako da rezultira lomom iste. Treba naprskati odvijac sprej ( moze i WD 40) dooobro zagrejati motor , bilo kako, i onda probati. Na svakoj ozbiljnijoj svecici postoji jednostavno uputstvo kako je usrafiti ,ali ko jos cita uputstva. Inace taj prijatelj je odmah trebao da skida glavu jer bilo koja rabota ok zalomljene svece moze dovesti do upadanja opiljaka u cilindar , metalnih ili keramickih , a onda    zdravo karike , klip a moze i kosuljica cilindra\. Preskupo , i opet treba otvaranje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja