Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina kacige

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 170 postova
  • Lokacija: Beograd

Dragi forumasi evo jednog jako dobrog texta o kacigama, sigurno ce vam posluziti  ;)

 

Konstrukcija

 

Moderne kacige se prave od plastike, a često se ta plastika ojačava kevlarom ili karbonskim vlakinima. Unutrašnjost kacige se obično popunjava sunđerom i tekstilom kako bi povećali udobnost i zaštitu vozača. Kacige za vozače motorcikala se tako projektuju da u slučaju udarca pucaju i time rasipaju energiju kako bi glava vozača pretrpela što manje oštećenja. Usled takvog načina konstrukcije, kacige su posle prvog udarca praktično neupotrebljive. Udarac ne mora, neophodno, biti uzrokovan padom već se kaciga može i ispustiti ili udariti neohotice o neki čvrst predmet. Udarac možda neće ostaviti vidljivo oštećenje, ali će integritet kacige biti narušen i ona više neće biti u mogućnosti da pruži adekvatnu zaštitu vozaču. Da bi ste bili potpuno sigurni, kacige bi trebalo menjati nakon bilo kakvog ozbiljnijeg udarca ili posle 3-5 godina, iako nije bilo nekog značajnog udarca. Razlog je jednostavan, sve komponente (materijali i lepak) kacige stare i gube svoje karakteristike.

 

Funkcionalnost

 

Klasične kacige imaju dve osnovne zaštitne komponente: tanak i čvrst spoljni zaštitni sloj koji se obično pravi od fiberglasa, kevlara ili plastike (ABS - acrylonitrile butadiene styrene). Spoljni omotač treba da spreči prodor špicastih objekata unutar kacige i da obezbedi strukturnu snagu kacigi kako se unutrašnji sloj ne bi raspao pri kontaktu sa abrazivnom površinom (najčešće asfaltom). Unutrašnji sloj sačinjen od posebne pene ili livenog stiropora ima zadatak da uspori kretanje kacige pri udarcu i time smanji zaustavnu silu koja deluje na kacigu (i samim tim glavu vozača).

Da bi se bolje shvatio princip na kome funkcioniše kaciga, potrebno je shvatiti mehanizam nanošenja povrede glave. Uvreženo mišljenje da kaciga štiti lobanju od pucanja je potpuno pogrešna. Frakture lobanje su u najvećem broju slučajeva neškodljive po život, sem ukoliko je fraktura takva da lobanja posle frakture pritiska i oštećuje mozak. Ono što je najopasnije su povrede mozga (autor zna i neke vozače koji tvrde da im taj organ nije ni potreban, ali ne treba mešati mozak koji se ne koristi sa povređenim mozgom). Povrede mozga najčešće rezultuju smrću, trajnim oštećenjima, promenama ličnosti, a samo neurološko tkivo ne poseduje moć zarastanja poput onog koje poseduju ljudske kosti. Dakle, osnovni cilj kacige je da spreči traume, odnosno, povrede mozga, dok se povrede lica i lobanje tretiraju kao sekundardni i manje značajan cilj kacige.

 

Najčešći tip povrede glave prilikom udesa sa motorciklima je tzv. Zatvorena povreda glave. Takav tip povrede znači da je lobanja netaknuta i da nema vidljivih spoljašnjih povreda, dok je unutrašnjost, tj. mozak, oštećena. Ovakve povrede su rezultat silovitih usporenja usled čega mozak nastavlja kretanje unutar lobanje i praktično udara u lobanju što prouzorkuje oštećenja i kidanje krvnih sudova unutar mozga.

 

Dakle, postava kacige mora da bude mekana i debela kako bi pružila mogućnost lobanji unutar kacige da se što blaže zaustavi. Nažalost, praktični razlozi limitiraju debljinu postave i ona veoma vrzo gubi smisao ukoliko je deblja od 2,5 ili 5cm, Iz maksimalno moguće debljine postave može se prilično tačno izračunati koliko postava mora biti mekana. Ukoliko je previše mekana, lobanja će udariti u tvrdi deo kacige sa minimalno usporenja što će skoro sigurno rezultovati oštećenjem lobanje i moždanog tkiva. Idealna postava mora biti onoliko tvrda da linearno i nežno zaustavi kretanje lobanje. A koliko je ta idealna tvrdoća? Kao i obično, odgovor na ovakva pitanja je – zavisi. Tvrdoće zavisi od jačine (i brzine) udarca i taj podatak nije poznat projektantima kaciga, pa onda projektanti na osnovu statističkih podataka o udesima motorciklista, kao i na osnovu tipa kacige određuju taj parametar. Naravno, i tu postoje dodatni faktori koji se moraju uzeti u obzir. Ukoliko na kacigu deluju slabije sile od onih za koje je predviđena, lobanja neće imati dovoljno energije (kinetičke) da sabije svu postavu pa će lobanja biti oštrije ukočena od strane tvrde postave. Sa druge strame, ukoliko je sila veća od predviđene, lobanja će imati daleko više energije i postava neće uspeti na vreme da uspori lobanju koja će nakon toga naglo da se zaustavi udarcem u unutrašnji deo tvrdog sloja kacige. Dakle, kacige imaju veoma uzak opseg u kome deluju sa 100% efikasnosti, ali je to i dalje daleko veći stepen zaštite nego vožnja motora bez kacige.

 

Kao što smo već naveli, većina konstruktora predviđa udarac kacigom pri brzinama 5-7 m/s (odnosno 18 – 25 kmč).

 

Oblik glave i udobnost kacige

 

Iako ljudske glave mogu imati neograničeni spektar oblika i veličina, za sada nije moguće naručiti potpuno prilagožen oblik kacige za konkretnog vozača - bar ne za sada. Dakle, osuđeni ste na ono što lokalni prodavci imaju u ponudi. A to u Srbiji znači veoma oskudan izbor. Prema mišljenju nekoliko različith časopisa, gruba podela oblika lobanje sadrži pet grupa. Naravno, potrebno je da znate kojoj grupi vi (i vaša glava, naravno) pripadate, kako bi mogli da odaberete određenu grupu kaciga, koje će vam najviše odgovarati

 

Još jedan problem je to što će, svaki proizvođač drugačije tumačiti i konstruisati kacige po neku grupu. Olakšica je to što veliki broj kaciga možete dodatno prilagoditi dodatnim slojevima postave, koja se fabrički isporučuju radi što boljeg prilagođavanja unutrašnjosti kacige obliku vaše glave. Nažalost, kao i obično, prodaju novih modela najviše pospešuju atraktivni dizajni, imena poznatih vozača koji nose taj tip kacige, pa nije čudo što su proizvođačima kriterijumi poput udobnosti, oblika i nivoa zvučne zaštite na dnu liste - iz datog primera vidi se da su ti kriterijumi i mnogim vozačima na istom mestu.

 

Ne postoji poseban sistem obeležavanja kaciga za posebne tipove glava iz veoma prostog razloga. Iako proizvođači žele da izađu u susret vozačima, pravno oni žele da se u potpunosti ograde od situacija gde bi javno propisivali određen tip kacige za određen tip glave i time sprečili eventualne sudske sporove. Zvanično, proizvođači tvrde da su kacige univerzalog oblika i da pružaju zaštitu svakom obliku glave podjednako. U kategoriji jeftinijih kaciga, nije retkost da proizvođači i isporučuju samo univerzalni oblik, kako bi omogućili što je moguće nižu prodajnu cenu (a i maksimizovali svoj profit proizvodnjom u većim serijama). Opet, sve to zavisi od modela i proizvođača - čime se vraćamo na prvi i jedini postulat ovog teksta: "Probajte što je više moguće kaciga pre kupovine".

 

Arai je jedini proizvođač kaciga u ovom trenutku, koji pokušava da učvrsti svoju poziciju na tržištu kaciga uz pomoć kaciga prilagođenih različitim oblicima glave. Svakako da je pitanje vremena kada će i ostali proizvođači prihvatiti ovaj trend. Kod Arai kaciga je nacrtan oblik glave kome ova kaciga odgovara na etiketama unutar kaciga.

 

Evo i glavnih pet grupa oblika glave:

Okrugle - Potpuno ili skoro okrugle glave

Ovalne - Ovalne, ili dugačke ovalne, što je najčešći oblik glava u SAD

Pljosnate - Glave koje su najšire u predelu jagodica

Jajaste - Široke pri vrhu i uske na dnu glave

Kontra jajaste - Uske pri vrhu i široke na dnu glave

 

Primera radi, novinari sajta webBikeWorld tvrde da najbolji izbor za vozače sa okruglim glavama predstavlja kaciga OGK FF-4 Aeroblade Helmet, dok npr, Shoei X-11 bi trebalo da najbolje odgovara vozačima sa ovalnim glavama.

 

Ventilacija

 

Ranije, motorciklisti nisu imali problem sa ventilacijom i tokom vazduha - sve kacige su bile otvorene. Bell kompanija tvrdi da je upravo ona proizvela prvu "full face" kacigu 1966. godine, a prve "full face" kacige su počele da se pojavljuju u značajnim količinama u prodavnicama i glavama motorciklista tokom 1970-tih. Prve kacige su bile veoma teške i nalikovale su na opremu koju koriste ronioci, a ne na današnje kacige. Ventilacija? Naravno, skinite kacigu i bićete provetreni...

 

Ventilacioni otvori na aktuelnoj generaciji kaciga su različitih veličina i oblika, a tok vazduha kroz unutrašnjost kacige je postao jedan od bitnih faktora udobnosti kacige. Standardi za oblike ventilacionih otvora nisu uspostavljeni kao što ni jedan sistem ventilacije nije dokazano bolji od ostalih. Najčešća realizacija ventailacionih otvora su otvori na predelu kacige kod brade, dok su "izduvni" ventilacioni otvori na zadnjem delu kacige. Ventilacione sposobnosti kacige su još jedan faktor koji se isključivo može proveriti tokom vožnje, a ne u radnji. Broj otvora ili njihov dizajn ne mogu dati nikakav nagoveštaj koliko je efikasan sistem za ventilaciju pa je i ovog puta preporuka da insistirate na mogućnosti probnog perioda ili bar test vožnje sa kacigom. Važni detalji su koliko je jednostavno otvoriti ili zatvoriti ventilacione mehanizme, da li je to moguće uraditi sa rukavicama i da li poklopci ventialacionih otvora funkcionišu pravilno tj. da li blokiraju dovod svežeg vazduha.

 

 

Vidljivost

 

Postoji urbana legenta koju uglavnom potenciraju grupe koje se bore protiv zakona o obaveznom nošenju kaciga, kako one umanjuju polje perifernog vida vozača. Istina je da svaka kaciga koja ometa polje vida vrlo brzo bude izbačena iz prodaje. Vidljivost kacige je veoma jednostavno proveriti prilikom probanja kacige. Neki modeli kaciga imaju veći vizor, što je posebno pogodno za vozače sportskih motorcikala, čiji je prirodan položaj sa spuštenom kacigom pa je veći vizor način da i u skoro ležećem položaju i dalje imaju dobru vidljivost. Dakle, ukoliko planirate neki super sport (ili iz milošte "R") obratite pažnju na veličinu vizora kacige.

 

 

Unutrašnja postava kacige

 

 

Dizajn postave može koristiti različite dizajne, materijale i oblike. Kako je postava u direktnom kontaktu sa glavom motorcikliste, veoma je značajno da vam ona u potpunosti odgovara. Sve postave su tokom inicijalnog kontakta veoma udobne, ali ukoliko to nije slučaj - to je siguran znak da će sa tom kacigom biti još više problema u buduće. Veoma je značajno da ne postoje "tačke pritiska", a pogotovu na jagodicama, slepoočnicama i obrazima.

 

Preporučljivo je koristiti i potkape koje se izrađuju od svile ili pamuka (izbegavati bilo šta izrađeno od sintetike). Potkapa će obezbediti da postava ostane čista (ne upija znoj), a istovremeno povećava udobnost pogotovu tokom dužih putovanja ili tokom zimskih perioda.

 

 

Boja

 

Boja ili grafičko rešenje kacige su potpuno indvidualni izbor, međutim treba zapamtiti da je za motorcikliste jako važno da budu upadljivi u saobraćaju. Kaciga ja najviša tačka, pa je uputno da ona bude ofarbana nekom svetlom i upadljivom bojom. Svetle i upadljive boje će obezbediti da motorciklista bude daleko ranije uočen. Nažalost, moderne boje za većinu vozača su crne, sive ili zelene što je u potpunoj suprotnosti sa realnom potrebom za uočljivošću. Preporuka je da zaobiđete tamne boje, a da ukoliko baš želite da slažete boje, da to ne radite kada ste na motorciklu. U kafiću i ovako morate skinuti kacigu, pa niko neće primetiti da vam kaciga nije u bojama koje preporučuje Verica Rakočević za predstojeću sezonu.

 

Zaštita od buke

 

 

Buka unutar kacige je tema koja zaslužuje mnogo više pažnje nego što bi se to na prvi pogled moglo pretpostaviti. Postoje čitave studije koje govore o količini buke kojoj bi vozač motorcikla trebao da bude izložen. Prosečne moderne kacige, kao što smo već rekli, poseduju ventilacione otvore koji omogućavaju protok svežeg vazduha. Efikasniji modeli propuštaju i do 15 litara vazduha za minut pri brzini od 120kmč. Ovakav podatak je veoma dobar, međutim u kombinaciji sa nedgovarajućim prednjim staklom motorcikla, ventilacioni otvori mogu biti izvor velike buke. Pri, gore spomenutih, 120kmč buka može dostići i 109 db(A) (veoma glasno) pa je preporučljivo u takvim situacijama nositi čepove za uši, koji će vam omogućiti daleko prijatniju vožnju, a posebno na dužim putovanjima.

 

Vizori

 

Vizori ili viziri se trebaju menjati svake dve godine ili kada ih izgrebete. Ogrebotine vizora ne moraju neophodno biti rezultat nebrige prema kacigi, već se one pojavljuju usled strujanja prašine prilikom vožnje. Dakle, još jedan faktor koji trebate uzeti u obzir: da li je za željeni tip kacige moguće nabaviti rezervne delove i koliko je lako zameniti vizor. Vizore treba redovno premazivati sredstvom koje sprečava magljenje. Voziti po pljusku je dovoljno nezgodno i poslednje što vam je potrebno je da vizor počne da magli.

 

Neke kacige dolaze sa posebnim difuzorima za nos, koji usmeravaju izdahnuti vazduh ka dnu kacige, umesto na vizor nego na dole pa tim pomažu manjem magljenju, Jako korisno za kišni period.

 

Ukoliko je sredstvo protiv magljenja u spreju, nemojte direktno sprejom nanositi tečnost na vizor već to radite na čistu krpu kojom ćete tečnost naneti na vizor. Razlog je jednostavan, gas koji omoućava funkcionisanje spreja (obično butan) može biti agresivan po neke od zaštitnih slojeva na vizoru.

 

Briga o kacigi

 

Nemojte farbati, lepiti nalepnice ili crtati po kacigi, ukoliko taj model kacige nije predviđen za tako nešto. Hemijska jedinjenja u farbi ili lepku mogu oštetiti strukturni integritet zaštitnog sloja kacige. Ukoliko to želite da radite, obratite pažnje na materijal i lepak od kojih je napravljena kaciga i da li tip boje koju planirate da koristite nije štetan po kacigu.

Čuvajte je kao "oči u glavi". Odlažite je u odgovarajuću vreću za kacige. Nemojte je udarati, grebati ili ispuštati zato što je kaciga tako projektovana da se u slučaju udarca dezintegriše kako maksimalno umanjila delovanje sila na glavu i vrat. Ukoloko vam kaciga ispadne, obavezno je treba odneti da detaljan pregled ili je zameniti.

Držite je van domašaja agresivnih hemikalija. Pod ovime se podrazumevaju brojni hemijski proizvodi namenjeni čišćenju kuće (a koje ćete verovatno naći u nekom od elemenata ispod sudopere). Čistite kacigu običnim sapunom i toplom vodom.

Ne ostavljajte je izloženu sunčevoj svetlosti. Ukoliko se postava kacige ovlaži, ostavite je da se prirodno osuši.

Menjajte kacige svkih 2-5 godina u zavisnosti koliko često vozite i u kakvim uslovima vozite.

 

Unutrašnja postava kacige će sa vremenom od znoja postati prljava i neće imati prijatan miris. Neke kacige imaju mogućnost da se jedan tanak sloj postave izvuče kako bi se lakše oprao, a ova mogućnost je veoma značajna u zemljama gde su visoke temperature. Ukoliko ne želite da sprečite prljanje kacige, koristite podkape koje nisu skupe i mogu se lako nabaviti (ako ne znate gde bi ste je nabavili, posetite neku od karting staza i tražite da kupite jednu). Ukoliko se postava i isprlja, slobodno toplom vodom i sapunom operite postavu i ostavite je da se osuši prirodno (dakle bez upotrebe fena).

Zaključak

 

Detaljno prostudirajte sve dostupne kacige. Uporedite specifikacije, baš kao što ste to i radili pri kupovinimi motora. Ne kupujte kacigu samo na osnovu toga kako izgleda, ko je nosi ili kako se reklamira. Obavezno je isprobajte, a ukoliko je moguće testirajte je na motorciklu. Nosite zaštitne čepiće za uši i ne sedajte na motor bez kacige!

 

Važna napomena:

 

Kaciga čuva samo glavu i samo nju spašava od ozbiljnijih povreda. Razmislite o nabavci leđnog oklopa (popularna kornjača) ili ako već imate jaknu koja ima zaštitu za kičmu kao meru predostrožnosti možete kupiti i štitnik za donji deo ledja.

 

Kako se kupuje i proba kaciga

1. Odredite koja veličina kacige vam odgovara. Proizvođači svim prodavcima obezbeđuju odgovarajuće šablone pomoću kojih se lako mogu odrediti dimenzije glave.

 

Primer tabele pomoću koje se određuje odgovarajuća veličina kacige (Outlaw proizvođač).

Veličina Obim Veličina šešira

(ukoliko ga nosite)

 

Small 57 cm - 58 cm

6 3/4 - 6 7/8

Medium 59 cm - 60 cm

7 - 7 1/8

Large 61 cm - 62 cm 7 1/4 - 7 3/8

X-Large 63 cm - 64 cm

7 3/4

XX-Large 65 cm 8

 

 

2. Okrenite kacigu na dole i uhvatite je za kaiševe, a zatim je stavite na glavu.

 

3. Proverite da li kaciga lepo naleže na glavu (nema prostora za prst između čela i kacige, na primer).

 

 

4. Podesite kaiševe za pričvršćivanje kacige i pričvrstite kacigu. Kaiševi ne smeju pritiskati vrat. Kaiševi i kopćanje se najbolje isprobavaju u rukavicama, koje planirate da koristite za vožnju. Golom rukom mnogo lakse zakopcati i držati kaiševe kacige.

 

5. Drmajte glavom levo-desno, kaciga ne bi smela da bude labava i da ne naleže. Proverite da li se pomera prilikom testa "svlačenja" (na slici ispod). Malo pritiska na jagotice mora da postoji ako je kaciga nova, a pritisak ne sme da bude nelagodan, tj. da se nakon 10-15 minuta na pojavi glavobolja i ako se posle nekog vremena (30-40 minuta) ne pojavi otok. Na manje nelagodnosti se ne treba obazirati jer ce sama postava da se prilagodi obliku glave. Dobra indikacija za naleganje kacige su i obrve. Kad se full face stavi na glavu i dobro osigura, uhvati se deo ispod brade i pomera gore - dole. Ako obrve prate pomeranje gornje ivice vizira, rastojanje izmedju njih i ivice da bude konstantno, onda kaciga dobro naleže. Ako planirate korišćenje podkape, pri isprobavanju je koristite. Ona nije neophodan deo opreme, čak je i mnogi profiji ne koriste (a iskustvo domaćih vozača govori da se postava ne prlja značajno više ukoliko ne nosite postavu).

 

6. Sedite na motorcikl u položaj u kome ste kada ga vozite. Vrh kacige ne sme da smanjuje vaše vidno polje.

 

7. Bočna vidljivost takođe ne sme biti umenjena.

 

8. Ukoliko nosite naočare, probajte i njih dok vam je kaciga na glavi.

 

9. Full-face kacige zahtevaju da imate bar prst razmaka izemeđu kacige i brade.

 

10. Pritisnite kacigu rukom odozgo i proverite da li vam je i dalje udobno.

 

11. Proverite da li kaciga poseduje sve opcije i standarde koje želite. Poželjno je da poseduje DOT ili Snell (američke) standarde, ili engleske ACU gold i BSI blue (6658) standarde.

 

12. Držite je na glavi bar 5 minuta. Nakon skidanja pokušajte da osetite da li osećate nelagodnost na nekom delu glave. Ukoliko je moguće pogledajte se u ogledalo i pogledajte da li je kaciga ostavila crvene tragove na licu.

 

 

Poznate marke proizvođača kaciga

Klikom na naziv proizvođača, dobićete mogućnost da pogledate njihove sajtove: AGV, Arai, Bell, Dainese, Davida, Gmax, HJC, Nolan, Outlaw, Schuberth, Shark, Shoei, Suomy, THH, Vemar, Z1R.

 

Kakve kacige nose Moto GP vozači?

Moto komisije (Dorna, FIM, IRTA, MSMA) su za 2006. godinu donele odluku, a koja važi već nekoliko godina unazad, da vozači moraju imati pune (full face) kacige i da podležu bar jednom od sledećih standarda:

 

- Europe ECE 22-04 & ECE 22-05 "P"

- Japan JIS T 8133 : 2000

- USA Snell M 2005

 

 

 

post-1089-12878993751289_thumb.jpg

post-1089-1287899375141_thumb.jpg

post-1089-12878993751518_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja