Jump to content

Moto Zajednica

sr 50 1998 minarelli pregrejavanje i slab start

Recommended Posts

  • U prolazu, 6 postova

Pozdrav, vozim apriliu sr 50 1998 godiste, minarelli masina, problemi su sledeci:

 

1.kada hocu da krenem iz mesta a blaga je uzbrdica motor se gusi sve dok ne povucem saug ,onda povuce, menjao sam lamelice usisa, usisnu gumu izmedju motora i karburatora i izmedju karburatora i filtera za vazduh, karburator je ociscen 10ak puta u zadnja dva dana i probao sam razlicite polozaje srafa za vazduh i razlicite dizne ali 72 centralna dizna najbolje radi posao, zanimljivo je da taj problem ima samo u startu, dok na primer ako naidjem na uzbrdicu brzinom od 20 kmh izvuce bez problema jos ubrzava dodatno na uzbrdici

 

2.Pregrejava se bez obzira na uslove voznje, autoput 80 - 90 km/h ili grad 30 - 40 km/h, ohladi se samo kada ga pustim bez gasa na nizbrdicu dok lagano vrti vodu (ostane u brzini), sistem je ozracen (nema mehura vazduha), cep na posudi za rashladnu tecnost zamenjen i skinut je termostat.

 

Zamenjena vodena pumpa, ociscen ceo sistem od kamenca, G12 rashladna tecnost plus mali ventilator na hladnjaku ali nista ne pomaze, stavio sam nov klip i karike, radilicu, samo sam ostavio stari cilindar i razbusio ga sa 39mm na 42mm

 

Setup je sledeci:

minarelli cilindar 42 mm

leo vince tt

malossi crvena centralna opruga,

malossi crvene male oprugice kvacila,

rolnice 3 x 1.9 g i 3 x 3.3g

kvacilo je fabrik

 

Sta da mu radim , kako da resim problem?

 

Hvala unapred i unazad alavh :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 640 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250

Mozda ti treba malossi neka sarena opruga :neznam:.Mada mi nije bas najjasnije kako to skuter ostane u brzini.A mozda nisi bas ni isprobao sve polozaje ,,srafa" za vazduh :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

Ostane u brzini tako sto dok se kotrljam u leru nizbrdo dam gas dok ne spoji kvacilo da tocak krene da vrti klip, cisto da se pumpa vrti na malo vecim obrtajima ....probao sam razlicite opruge , crvena mi drzi obrtaje u opsegu gde TT daje najbolje performanse...da budem iskren nisam mislio da smesa karburatora moze toliko da utice na pregrejavanje motora, ali ok je smesa, svecica je cigla boje cak sam stavio i malo hladniju svecicu bila je br7hs, sad je br8hs.sada sam se zezao jos malo sa karbom ali i dalje ista prica.

 

 

 

Ne znam jel moguce da se greje zbog malo veceg promera klipa na fabrickom cilindru (kanali za vodu predvidjeni za 50 ccm) ?Da li je neko imao slican problem sa razbusenim cilindrom?Mozda je termostat ipak potreban ?Da li mozda neko zna sa kog automobila moze da se upasuje malo veci hladnjak umesto fabrickog aprilijinog?Mada vozio sam gileru dna kitovanu na 80 ccm i nikada nisam imao problema sa pregrejavanjem cak i u najgorim uslovima a koliko se secam ni ona nije imala ventilator na hladnjaku.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2288 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

ako si ga bušio sa 39 na 42, razmisli o drugom karburatoru .. ;)

 

iz istog razloga ti se dešavaju i ostale stvari .. ;) tj. diže temperaturu jer ti je presiromašna smjesa .... moraš povući čok da bi krenuo također znači da ti je siromašna smjesa .. ;) ... ako izvadiš svjećicu vidjet ćeš da je bijele boje, a trebala bi biti braon .. to naravno za sobom vuče mogućnost da ti progori klip.. što nikako nije dobro ..

 

stari majstori su govorili (i pametno su govorili) ... manji difuzor na carbu, moraš ići u visoke obrtaje .... veći difuzor, vuče iz podruma ... naravno, i jedno i drugo u granicama propisanim za određeni setup .. :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uvek moze bolje., 614 postova
  • Lokacija: Novi sad
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

U karburatoru je problem.

 

Ako ces konkeretno.

 

U iglici na karburatoru je problem.

 

Promeni mu visinu iglice, da dobija vise goriva u nizim obrtajima. Jer trenutno je manajk goriva a visak vazduha problem na niskim obrtajima.

 

I da, dolazi do grejanja povecanog isto zbog toga, ne bitno da li bio pun gas, ili ne, jer iglica ima uticaj skoro kroz ceo opseg rada karburatora, a ljudi zaboravljaju nju da uzimaju u obzir.

 

Evo slike : Ako je osigurac na prvom polozaju, onda je iglica skroz spustena i smesa je siromasna, sto vise ides ka sredini, to je bogatija smesa.

 

karbigla.gif

 

 

Evo jos jedna slika da vidis kako radi koja dizna u karburatoru ;), i pogledaj pazljivo da se igla prostire skoro kroz ceo opseg od 1/4 gasa do 3/4 gasa.

 

Nadam se da sam pomogao 0takoje.gif

 

karuratorstelovanje-igla-glavna.gif

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 241 postova
  • Motocikl: Honda Cbr 900 RR

Ja bi jos pitao, posto vidim da i kod toga neko pogresi, jesi li sipao cist g12 ili 1:1 sa vodom?

Upravo to,ako je sipao cist moguce da se zbog toga greje..

Ali i obavezno proveri smesu,kako su ti drugari rekli sa svecicom,ako se gusi na pola gasa vozi ga jedno 1km na pola gasa,stani i proveri svecicu,ako se gusi na pun gas,onda nadji neku uzbrdicu i cepaj nekih 500-1000m pun gas i isto proveri svecicu,ne sme da bude bela

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

Hvala na pomoci ljudi, zamenio sam karburator (montirao sam farbricki karb dobar/polovan sa fabrickim diznama) i bukvalno se motor preporodio , uopste nema potrebe za ventilatorom na hladnjaku (ventilator cak i usporava cirkulaciju vazduha kroz hladnjak kada nije upaljen).da covek ne poveruje, na oko stari karburator izgleda perfektno ali ocigledno nesto nije bilo kako treba....sto se tice starta, 1.2 mm sajbna iza ventilatora varijatora resava problem sa startom, cak sada trazi i teze rolnice, 3.3 g svih 6 rolnica mada vrlo verovatno nov karburator ima uticaj i na to da ima malcice vise snage u startu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

probao sam 3.6g ali mi onda sa dvoje na motoru uzbrdo spusti mnogo obrtaje kad ubaci u drugu brzinu, mogao bih eventualno da probam onu ljubicastu malossi centralnu koja je jaca od ove crvene ali fino ide i sada :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1656 postova
  • Lokacija: Paracin

Ventilator stavljas iza hladnjaka i da uvlaci vazduh kroz hladnjak u istom smeru kako inace cirkulise kada se motor krece a vent malo da pomogne po gradu recimo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja