aca-pn 6429 Napisano Februar 10, 2008 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Crash bar je jedna jako korisna sprava, narocito za nas endurase. Stiti skupe plastike od loma kod laksih padova koji su prilicno izvesni kad se krene u off-road. Posto sam kupio motor bez njega odlucio sam da nabavim jedan, varijante su bile ili da kupim original fabricki (150 e) ili da dam majtoru da mi napravi, sto je jeftinija varijanta, ali bi se nervirao ako ne ispadne kako treba (recimo kao susilica za ves ) ili sam da ga napravim. Odlucio sam se za poslednju varijantu jer uglavnom imam sav neohodan alat. Najneophodniji alat nisam imao, a to je bender za savijanje cevi. Izgleda ovako: Pored njega nije lose imati pionir (stega za cevi) i sekac cevi: Brusilica, busilica, aparat za varenje - pozeljno CO2, ali ko ga nema posao zavrsava i elektricni Prvo sam pravio stender za bi se na njemu uvezbao, posto tu i nije potrebna neka lepota: Posto sam prvi put koristio bender za savijanje cevi nisam znao finese u radu sa njim, pa je bilo i ovakvih neuspelih pokusaja: Kad sam njega zavrsio, vec sam usao u fazon, pa je moglo da se krene na ozbiljniji projekat - crash bar Za izradu nisam imao nikakve mere, nego sam radio po crtezu. Sem njega sam imao i neke slike motora sa montiranim crash barom poskidane sa neta, pa sam kombinacijama slika i crteza hvatao "kote" gde i koliko treba da se savijaju cevi. Ima vise proizvodjaca crashbarova i svaki je drugaciji, meni je najlepsi SW Motech pa sam njega prekopirao uz par modifikacija. Vec sam usao u stos kako da krivim cevi da se ne bi preklapale. Fazon je da se vrlo polako krive cevi, da materijal moze da primi savijanje bez preklapanja. Recimo za savijanje ovog ostrog ugla je potrebno i do 15 minuta: Prvo sam napravio donji deo crashbara i ucvrstio ga na motoru da bi po njemu poceo da pravim gornji deo koji je malo zeznutiji za pravljenje Kad sam zavrsio gornji deo usrafio sam ga za nosac sa prednje strane, namestio kako treba da stoji i direktno na motoru ispipkao aparatom. Kao meru predostroznosti sam otkacio kleme sa akumulatora. Posle toga skidam sad vec formiran crashbar da bi ga izvario do kraja kako treba Kad sam to zavrsio napravio sam prednju plocicu koja drzi gornji deo crashbara sa prednje strane i savio navojnu sipku m8 koja u kombinaciji sa plocicom cini nosac Samo je ostalo da sve posaljem na plastificiranje i crashbar je gotov Za ceo posao je bilo potrebno da kupim: -6 metra crne cevi od 1/2 cola 1,8 mm debljine zida (sto deblje to bolje, manja mogucnost da se prelomi prilikom savijanja) oko 400 din. -Flap disk za brusenje granulacije 60, cena 260 din -smirgla u listicima koja se montira na busilicu (ne znam kako se zove) granulacije 120 za finije poliranje cena: 150 din -burgija fi 12 za busenje rupe na crashbaru na mestu gde se srafi za fuzaster 200 din -plastificiranje kosta 1 evro po kilogramu, cela skalamerija je bila ispod 4 kg, pa covek nista nije hteo da mi naplati Sav alat i materijal koji nisam nabrojao, a potreban je sam vec imao. Znaci ceo crashbar me je izneo 1010 din, oko 12h aktivnog rada, malo zivaca i mnogo zadovoljstva zbog uspesno obavljenog posla Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 10, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan svaka ti cast,pravi majstorluk,odradjeno kako treba,alal vera, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Februar 10, 2008 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan E pa posto si sve to tako lepo odradio da li bi te interesovalo da napravis jos jedan i po kojoj ceni? Samo savijanje i zavarivanje bez plastificiranja, farbanja,... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 10, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan a posto smo u komsiluku i ja bi jedan, ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Februar 10, 2008 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Na zalost vratio sam bender i aparat za varenje koji sam pozajmio, a i ne bi da ulazim u komercijalne vode, ja to onako amaterski Nisam profesionalac u tome, nemam ni tu brzinu ni kompletan alat potreban za izradu, tako da cete morati da se snalazite na drugu stranu Ostao sam vam duzan jos slike kako izgleda montiran na motoru, njih cu da postavim kad sredim jos neke sitnice na motoru, pa sve sklopim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Februar 10, 2008 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam dosao do masine za savijanje cevi, sekaca i svih potrebnih alata. Odradicu neke stvarcice sebi, pa ako to bude uspelo, a verujem da hoce, otvaram novi "biznis" ;D . Lako cemo kad se izvezbam (Quassar, ionako ti treba tek za leto)! Aco, svaka ti cast za posao, meni izgledaju sasvim korektno, a sto je najvaznije dace ti sigurnost i ako zatreba za ne daj Boze, osigurace motor od nepotrebnog ostecenja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pauk 613 Napisano Februar 11, 2008 Zainteresovan, 898 postova Lokacija: Paracin Motocikl: Honda forza 250 Prijavi odgovor kao problematičan Nije bez veze Aca moj bivsi prijatelj ;D,zna znanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Februar 11, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno odradjen posao, nadam se da nikad nece biti potrebe za njim! Nego, ja imam pitanjce... ;D Ako ti je ostalo komadic cevi 1/2 cola, molim te izmeri spoljasnji precnik u mm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Februar 11, 2008 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan 21 mm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Februar 11, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan 21 mm Hvala! Lalajkoooooo.... ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Februar 11, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan A kako se od pola cola (oko 13mm) stigne na 21mm?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Februar 11, 2008 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje je sad ??? Inch col = 0,0254 m = 25,4 mm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Februar 11, 2008 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan A kako se od pola cola (oko 13mm) stigne na 21mm?? Tako sto uhvatis cev u jednu ruku, subler (nonijus, kljunasto merilo) u drugu i izmeris 1/2" = 20 mm 3/4" = 25 mm 1"= 40 mm 5/4" = 50 mm itd.. to su podaci iz prakse (+ - 2mm), tako majstori racunaju, a sta kazu knjige i konverteri USA u evropske mere ne znam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RoaD GunneR 13 Napisano Februar 12, 2008 Zainteresovan, 528 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Nije bez veze Aca moj bivsi prijatelj ;D,zna znanje E sad ti posto si moj bivsi drugar iz razreda ;D da vidis sa acom da ti uzme meru na freewindu i napravi a posle da klonira i meni jos jedan. Svaka cast ovo je skorz super uradjeno na slikama ne vidim nikavke zamerke. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Februar 12, 2008 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan A kakvi su planovi za buducnost? Mislim, jel moze da se prosiri taj klub Bivsih Prijatelja? Pa onda, kol`ko moz` da kosta taj 'bender', polovan? Pa mozda bi klub BP mogao da nabavi jedan primerak? Pa.... Vidim da je interesovanje veliko, pa mi "blinkaju neke lampice" itd... :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pauk 613 Napisano Februar 12, 2008 Zainteresovan, 898 postova Lokacija: Paracin Motocikl: Honda forza 250 Prijavi odgovor kao problematičan Nije bez veze Aca moj bivsi prijatelj ;D,zna znanje E sad ti posto si moj bivsi drugar iz razreda ;D da vidis sa acom da ti uzme meru na freewindu i napravi a posle da klonira i meni jos jedan. Svaka cast ovo je skorz super uradjeno na slikama ne vidim nikavke zamerke. Nema nista od toga,kaze ljut je nesto zbog nekog Donjeg Milanovca,zbog neke moje komsinice,ni meni nije bas jasno.... ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Februar 12, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan A kako se od pola cola (oko 13mm) stigne na 21mm?? pa na colovnim cevima nazivni precnik je unutrasnja mera tj ako je 1/2 cola onda je rupa oko 13mm aco odlican posao svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Februar 16, 2008 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan i evo na kraju slike kako to sve izgleda na motoru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno izgledaju, bar ovako na slici, a verujem da su jos bolji uzivo. Svaka cast, lepo si to odradio ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
coa 12 Napisano Februar 18, 2008 U prolazu, 57 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan super izgleda...evo nekih grubih dimenzija koje sam ja uspeo da izvucem sa svog..mozda nekome zatreba Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...