Jump to content

Moto Zajednica

Policijski BMW

Recommended Posts

• Zainteresovan, 554 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Jos ko klinac sam se odusevljavao onim velikim, belim pandurskim BMW ima. A od skoro sam nacuo da ih ima polovnih za male pare. Kakvi su to motori? Koji je to uopste model? Jel imao neko iskustva s njima?

ps. ovo sam postavio cisto da bi se informisao, ne bi ja jos smeo da sednem na to cudoviste

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

javice se bmw fanovi uskoro samo da se razbude. a te masine prosto vole da gutaju kilometre. i R I Ka modeli. samo ih mogu pohvaliti.

• Drug član, 2143 postova

U Beogradu je bilo R-60/5,  R-60/6 , R-60/7, R-80....jako jednostavne i pritom jako pouzdane mashine koje prelaze mnogo kilometara sa malim ulaganjem u odrzavanje. Jako lako se voze.

Ja sam imao R-45 S,civilnu verziju,  davne 1985, radio je kao sat, odrzavao sam ga kod MUP-ovog mehanicara koji je posle posla "radio privatno" i bio sam jako zadovoljan i lepo sam se navozao. Jedino sto je crklo za nekoliko godina koliko sam ga vozio, bio je komutator (ili vec kako se tada zvao taj elektronski sklop)  paljenja, koji je zamenjen novim i brrrrrrrrrrrm...

I sve je bilo lepo dok se nisam zakucao u Zastavu 101 na semaforu, slomio nos, i demolirao ceo prednji deo motora, i tako skrshenog ga prodao nekom momku iz Chacka.

;)

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

mene interesuju ovi beli kruzeri sto se voze poslednjih godina. Ne mogu nigde da ih nadjem na netu  >:(

To je R1150RT ,daleko najbolji motor u svojoj klasi.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Modeli o kojima govoriš su R1100RT-P ili R1150RT-P.  Bazirani su na modelima R1100RT i R1150RT, a ono P na kraju označava Policijski model.  Osnovne razlike od civilnih verzija:

- Oko 5 KS više

- Malo drugačiji prenos

- Crash barovi su standarni deo opreme

- Dva akumulatora (zbog radio stanice i ostale policijske elektronike)

- Dodatni ventilator za hladjenje motora (kad stoji u mestu)

- Sedište samo za vozača

- Malo uži koferi od standardnih

- Malo teži od civilne verzije (zbog dodatne opreme)

Imam prilike da ih vozim redovno, s' obzirom da diler gde servisiram moje motore ima "penzionisane" pandurske motore koje dobijam na korišćenje dok su moji motori na servisu.  Lični utisci:

RT-P definitivno nije motor za jurcanje. Ja sam ranije mislio da je specijalno budžen motor s' kojim pandur može da juri izgrednike, al' u stvari ono što je pandurima najbitnije je da je (1) bezbedan, (2) pouzdan, i (3) udoban za vožnju.  To nikako ne znači da je spor; može on da šiba iha-haj, al' nije za trke.

Što se tiče bezbednosti, na šta mislim?  Pa veoma, veoma je stabilan u krivinama.  Lak za vožnju, veoma okretljiv.  Telelever viljuška – motor ne "ponire" pri kočenju.  Ima ABS kočnice (ne slušaj kad neki "žestoki momci" pričaju kako je ABS nepotreban; panduri se kunu u ovaj sistem).

Što se tiče pouzdanosti, BMW je po tome poznat (kad već nije po pobedama na GP-u).  Bokser motor je izdržljiv, i jednostavan za održavanje.  Opšte-poznato je da preći 100.000 km nije neko veliko dostignuće sa ovim motorom – može on daleko više.

Što se tiče udobnosti – e tu me RT-P stvarno oduševljava.  Ne verujm da postoji udobniji motor.  Sedište – k'o fotelja, plus može da se podešava.  Uspravan položaj vozača, sve komande na dohvat prstiju.  Grejači za ruke.  Veliki vetrobran koji se podešava na dugme – dok je motor u pokretu!  Ovo bih baš voleo da imam na mom GS-u, pa da mogu da podižem i spuštam vetrobran kad mi je volja – u krivinama niže da mogu bolje da vidim, na autoputu više radi bolje zaštite od vetra.

Sve u svemu, ovaj motor je pravljen da motorista može da komotno izdrži 10 sati u sedlu svaki dan – tolika je pandurska smena ovde u SAD.  Znači nije za jurnjavu, već za duge, duge vožnje.

Eto, tol'ko...  Ako te još nešto zanima što nisam pomenuo - pitaj.

Osnovne specifikacije:

252910129_TuCnh-L.jpg

R1100RT-P

Bokser agregat, 2 cilindra

1085 cc

90 KS

5 brzina

Rezervoar: 26 litara

Težina bez policijske opreme: 282 kg

252910161_djj4x-M.jpg

R1150RT-P

Bokser agregat, 2 cilindra, 4 ventila po cilindru

1130 cc

95 KS

6 brzina

Rezervoar: 25 litara

Težina sa policijskom opremom: 315 kg

• Zainteresovan, 554 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Auh znaci jos su bolji nego sto izgledaju! Hvala Motoholic. Ima li istine u onome da mogu da se kupe od MUP-a za smesne pare?

Bilo bi super da zlatar opise svoja iskustva, ali ga nesto ne vidjam na forumu u poslednje vreme.

• Drug član, 3019 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Pitanje za motoholica, gde mu je dodatni ventilator? Jel tonegde ispod rezervoara, cini mi se na slici da su tu neki usmerivaci?

Cini mi se, po slici, da su malo drugaciji od ovih u BG, drugacija je maska i jos neki detalji. Sediste, sigurno. Verovatno ih drugacije opremaju za Evropu a drugacije za Ameriku.

Auh znaci jos su bolji nego sto izgledaju! Hvala Motoholic. Ima li istine u onome da mogu da se kupe od MUP-a za smesne pare?

Bilo bi super da zlatar opise svoja iskustva, ali ga nesto ne vidjam na forumu u poslednje vreme.

Predpostavljam da i u Srbiji kao i u SAD policija koristi motore dok ne dobiju nove, a onda stare prodaju.  Takodje predpostavljam da se u Srbiji redje motori menjaju jer država ima manje para da stalno kupuje nove.  Ovde u L.A.-ju redovno vidjam kod dilera penzionisane policijske Bemveje na prodaju; cena oko $6-7000 zavisno od miljaže.  Govorim o R1150RT-P, jer R1100RT-P je stariji model i njega nema često u prodaji.  Probaj da pošalješ PP Zlataru pa se raspitaj kod njega...

Pitanje za motoholica, gde mu je dodatni ventilator? Jel tonegde ispod rezervoara, cini mi se na slici da su tu neki usmerivaci?

Cini mi se, po slici, da su malo drugaciji od ovih u BG, drugacija je maska i jos neki detalji. Sediste, sigurno. Verovatno ih drugacije opremaju za Evropu a drugacije za Ameriku.

Hmmm... Ne znam za ventilator, vidiš nije mi palo na pamet da vidim gde je.  Pitaću ove u servisu, a ionako ćeram moj motor na servis za par nedelja, pa ću da uslikam RT-P koji dobijem na zajam i slike okačim ovde.

Razlika u modelima...  R1100RT-P se pravio od 1995 do 2001, a R1150RT-P od 2002 do 2004.  Najlakše ih je raspoznati po blatobranu na prednjem točku (pogledaj slike gore - primetićeš da R1100RT-P ima veći blatobran od R1150RT-P) i po faru (R1100RT-P ima manji, "četvrtastiji" far, a R1150RT-P veći i malo "razvučenog" oblika).  Evo ispod slika Zlatara i njegovog motora; koliko mogu da uporedim njegov R1150RT-P izgleda skoro isto ko američki, samo se razlikuje dodatna oprema i farba.  Inače, kako mi kažu ovi iz servisa, oprema se razlikuje i na američkim motorima zavisno od službe koja ih kupuje.  Svaka policija ima svoje zahteve šta im treba, pa diler svaki motor posebno priprema pre isporuke.

174324089-L.jpg

Zlatar (u uniformi) i njegov R1150RT-P

pretti2.jpg

USA pandur sa svojim R1150RT-P-om

Motoholic, pravi si spidi gonzales. Svaka ti cast.

A kod nas je tesko naci te "otpisane" motore. Jedno vreme su se prodavali na djuture, svi, samo pravnim licima, pa su ih onda oni krcmili, mada su lupali cene, da te bog sacuva. A ti kao pojedinac, nisi tako lako mogao da dodjes do njihovih motora, morao si da imas dooooobru vezu. Tu cak nije ni pomagalo ni citanje novina, samo debela veza.

U srecno vreme su se prodavali na vojnom otpadu /falkonci i V35/ ali kupovina je bila na nevidjeno, nisi smeo malte ne ni da ih pipnes, nego da "biras ocima" kao u pekari. Mada, secam se, kao juce da je bilo, /`82, 83, 84.../ tip je dosao sa "balon " kantom na otpad kod 25.maja, imao je i ranac na ledjima, platio motor, isterao ga, iz ranca izvadio akumulator, svecicu, montirao to, sipao corbu, upalio ga spakovao stvari u kasete i odvezao se. Srecnik. Motor je kostao oko 1 000DM. `71. `72 godiste.

Verujem da je u Srbiji teško doći do njih. Predpostavljam da ih i nema toliko mnogo u službi a i da se redje izbacuju iz službe.  No ako si se nameračio na taj motor, imaj u vidu da razlike izmedju civilne verzije i pandurske nisu toliko velike, te da je civilna verzija zbog manje težine možda i bolje rešenje.  Tako da... gledaj možda naleti neki civilni RT na prodaju.  Čini mi se da sam skoro pročitao na forumu da ga je neko kupio...

EDIT> Evo setio sam se ko ga je uzeo: http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=11704.msg202565#msg202565

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

A kod nas je tesko naci te "otpisane" motore. Jedno vreme su se prodavali na djuture, svi, samo pravnim licima, pa su ih onda oni krcmili, mada su lupali cene, da te bog sacuva. A ti kao pojedinac, nisi tako lako mogao da dodjes do njihovih motora, morao si da imas dooooobru vezu. Tu cak nije ni pomagalo ni citanje novina, samo debela veza.

Ne treba ti bas nikakva veza, samo mnogo para. Svi motocikli za rashod, iz cele Srbije se sklupljaju na jednom mestu. MUP organizuje tendersku prodaju i kupac koji najvise ponudi kupuje ih SVE. Zeleo sam da kupim jedan BMW pa sam pratio situaciju, okrenuo milion telefona. Znam da je poslednjih par godina sve pokupovao neki tip iz Novog Sada a pre njega neko iz Arandjelovca. Mogao si da se obratis njemu i da kupis od njega. Ali od MUP-a, bez tendera nema sanse.

znaci, jos uvek je prodaja na djuture, pravnim licima. Jel ima jos vojnih otpada negde i jel na njima mogu da se nadju motori?

• Svrati ponekad, 113 postova

ja ne znam sta bih jos mogao dodati osim sto je motoholic napisao. ponekad pozelim da mi smena traje tri dana a ne 8 sati. u mupu imaju obe verzije motora vizuelna razlika je u faru i u prednjem delu. i sto se tice rashoda to su sada mnogo losi motori jer mi to teramo do kraja i mislim da jos nema ovih motora na rashodu osim ako je sluoan

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

Ne treba ti bas nikakva veza, samo mnogo para.....

Da, da, naravno da ne treba nikakva veza....malo sutra.

Ostalo sem ovog optimizma je apsolutno tacno u vezi tendera, kupovine na gomili i sistema.

• Svrati ponekad, 218 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Pozdrav,

Ne treba ti bas nikakva veza, samo mnogo para.....

Da, da, naravno da ne treba nikakva veza....malo sutra.

Ostalo sem ovog optimizma je apsolutno tacno u vezi tendera, kupovine na gomili i sistema.

A kako da namestiš javnu licitaciju? A javne su.

• motoras, 2460 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Moj R50/5 je bio u vlasnistvu policije. Posle 25 godina je "otpisan". Ja sam prvi vlasnih posle policije,ali po papirima je promenio vise vlasnika.Jedna firma je kupila od druge,pa ova prodala trecoj i tako... Imao sam celu dokumentaciju o tim transakcijama,ali nisam kopirao kad sam kupio,a sve su mi zadrzali kad sam registrovao. Da li u MUP-u ili Opstini,ne znam. Policija je dobila nova vozila,a stara su stigla u AK Zastava Vozdovac. To je verovatno bilo neko prebijanje i trange-frange trgovina...onda je jedna firma kupila pet-sest komada,a ja sam od njih otkupio ovaj motor sto je sad kod mene. Ja sam platio porez i registrovao. Tamo je kostao 11500 dinara ili 3500 maraka,a ja sam ga platio hiljadu maraka :neznam:

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Evo ovdje se može vidjeti hladnjak ulja sa ventilatorom. U pitanju je policijski R850R

od austrijske policije:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/75001-r850r-policijska-verzija/page__p__1200148__f

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Početkom 80-tih moj komšija iz zgrade se bavio kupovinom, sređivanjem i prodajom vojnih BMW-a R75/5. Bila je puna vešernica delova i motora. Kupovao ih je na vojnom otpadu kod Kalemegdana, verujem da je imao debelu vezu. U to vreme kupiti ozbiljan motor bila je prava avantura (pročitati Štamparev putopis!), pa je taj biznis bio isplativ (posle par godina kupio je Goldwing GL1000). Sećam se da je često išao u Solun po delove da bi ih kompletirao, znači i tada nisi mogao da nađeš kompletan motor. Vojska je imala običaj da poskida većinu deficitarnih delova - karburatore, anlaser, satove, itd. Vlasnici vojnih Guzzija najbolje to znaju, većini fale isti delovi. I na Karaburmi je svojevremeno bio neki otpad, gde sam par puta gledao vojne i policijske motore, ali bili su u takvom stanju i sa cenom da je kupovina bila neisplativa, sem ako nemaš "divljaka" da ga legalizuješ.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja