Jump to content

Moto Zajednica

Testiranje APRILIA SXV 450-550 Supermotard

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 681 postova
  • Lokacija: Podgorica - MNE
  • Motocikl: BMW S1000XR

Iako smo u Decembru, i mjesto testa nije bas pretoplo u doba Bozica, sastanak u Castelletto di Branduzzo je jedan od onih koji se ne smiju propustiti. U igri je test nove Aprilie Supermotard 2008, SXV 450cc i 550cc.

 

Sastanak je u 8.30 ujutro. Reci da je SXV lijepa, zvuci istroseno; reci da je ostarila konkurenciju - je ziva istina. Klijenti koji se odluce na kupovinu ovog modela nece se obazirati se mnogo na estetiku, ici ce odmah na konkretnost koju nudi motor, ali i pored same konkretnosti ovdje govorimo o motoru koji nece, cak iako izlozen u kucnom prostoru, obrukati vlasnika. Izvedene linije i perfektno spojene daju agresivnost i dinamiku jedinstvenu u ovoj oblasti.

Estetske modifikacije u odnosu na prethodni model su minimalne u detaljima, ali nova SXV izgleda jos ljuca. To je pogotovo zbog prednjeg fara koji je u obliku strijele, i sa grafickim detaljima sica koji je u dvije boje. Novost su i pokazivaci smjera i redizajnirani zadnji stop.

Minimalne su i razlike u tehnickom smislu, sa novim volanom Magura i prednjim viljuskama sa TiN rjesenjem. Dakle, nije jedna revolucija vec jednostavan razvitak jednog motora za koji se moze reci da je odlican iz svakog aspekta.

Inzinjeri su se vise pozabavili samom masinom novog SXV-a. Dvocilindricni sa 8 ventila je sad manje nervozan sa novom opcijom koju mozete odabrati u zavosnosti od tipa podloge na koju vozite; "full power" za teren koji ima dobro prijanjanje, i "soft" za one malo klizavije terene.

Uzdignut, definitivno iznad prosjeka, nacin obrade koji je doveden do perfekcije. Naravno, kupovna cijena od 9990€ za 550 i 9.690€ za model 450 nije bas kao pod popustom, ali kuci odvodite dva motora koji su dobro odradjeni sa top mogucnostima.

 

PISTA SLOBODNA! Obzirom da je asvalt klizav i da je temperatura malo iznad 0, odlucujemo se za model 450 jer je, svakako, u ovim uslovima mnogo pitomija od starije sestre.

Lagani pritisak na dugme za startanje masine i V2 se ubaca u zivot, bez prevelikih vibracija i to zahvaljujuci postavljenim cilindrima pod 77 stepeni do kojih se doslo poslije bezbroj testiranja i zakljuckom inzinjera da je to najbolji odnos za dobijanje dobrih performansi i uklanjanje vibracija. Switch je odabran - opcija SOFT.

Iduci od pretpostavke da je SXV masina za trke, ulazimo na teren s mislju da cemo morati da se cupamo s njom da bi je vozili. Totalna greska!

Linearna u ponasanju, sa dvocilindricnim motorom koji je skroz u harmonoji sa ciklistikom, aspektom vise jedinstvenim nego rijetkim, SXV se vozi bez poteskoca a dvocilindricni motor vuce dosta jako i u niskim obrtajima. Sa motorom smo se vrlo brzo zblizili za razliku od piste koja ja i dalje strasno klizava. Iako takva situacija, prelazimo na opciju FULL POWER koja daje motoru vecu snagu, i samim tim agregat pocinje da dise punim plucima.

Dunlop D207RR imaju dupli zadatak; osim da se biju sa mokrom i klizavom podlogom imaju i jos par "konja" viska da drze pod kontrolom. I pored nove, zesce, strane ovog motora, naviknuvsi se na novu opciju koju smo odabrali, SXV i dalje ne gubi onu lakocu voznje na koju smo navikli. Nema borbe, samo dobra zabava dolazi u obzir!

 

Vrijeme se poboljsava, sunce najzad tjera maglu i temperatura se dize na punih 5 stepeni. Vrijeme je za 550!

Da su u Noali napravili odlican posao, potvrdjuje to da 550 izlazi iz brzih i ostrih krivina itekako dobro i brzo. Dvocilindricni agregat se i u ovom slucaju ponasa pitomo i s poslusnoscu.

Ovaj agregat, jak jos od malih obrtaja pa sa razvlacenjem preko 12000 obrtaja, dozvoljava da ogranicite koriscenje mjenjaca, koji je inace strasno pouzdan i precizan. Odgovor voznih uredjaja je uvijek bio na nivou. Dalo se dozirati i na gasu i na kocnici bez naglih trzaja.

Za one koji su vise takmicarskog duha, Aprilia ima odgovor: SXV Replica Van Den Bosch, cija je sasija olaksana, viljuska od 50mm(serijska je od 48mm) i offsetom koji se moze podesavati na 3 pozicije. I kocioni sistem je predvidjen za mijenjanje, tako da je umjesto standardne radijalne FTE stavljen Brembo monoblok. I disk je drugaciji od standardnog, tako da je umjesto prednjeg 17 incnog tocka predvidjen 16.5 incni. Rezervoar je od karbonijuma, sarafi od titanijuma a izduv Arrow.

Jos nesto? Ne hvala, i sa ovim smo prezadovoljni

 

Testiranje je zavrseno, mi smo na granici da se zaledimo i u tome pozdravljamo dvije trkacke sestrice iz Noale-a.

 

Izvor: http://www.moto.it/provemoto/prova6031.asp

 

post-84-12878993315934_thumb.jpg

post-84-12878993316684_thumb.jpg

post-84-12878993317292_thumb.jpg

post-84-12878993317819_thumb.jpg

post-84-12878993318357_thumb.jpg

post-84-12878993318962_thumb.jpg

post-84-12878993319491_thumb.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KTM 990 SM

Vozio sam proslogodisnji model Aprilie 550 svx, moj utisak je da ide brutalno u standardu 60% vozaca supermota ne mogu ni da pomisle sta to znaci dok ne probaju. Tako da momci izvolite probajte cim vam se ukaze prilika. Postoji varijanta sa drugim auspuhom i mapingom tada se dize na nekih neverovatnih V 75ks  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja