Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha X-Max 250

Recommended Posts

• Ne silazi, 4366 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

A jel ti radi ventilator na radijatoru? Da li ga čuješ da se vrti kad staneš, na semaforu i sl?

Meni izgleda da tečnost proključa, i iskoči napolje kroz odušak jer se ne hladi dovoljno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 12 postova
  • Motocikl: Yamaha MT-03

Radi ventilator dok ne izbaci tečnost možda termostat nekad otvara nekad ne i to mi prolazi kroz glavu i dok otvara sve super čim prestane belaj

Promenio član JustPosi

• Integrisan, 9535 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Drug nemoj se mučiti više, polako vadi motor iz rama il daj nekom majstoru.

Na poslednjoj slici vidi se da meša, ulje ti gura u rashladni sistem.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 12 postova
  • Motocikl: Yamaha MT-03

Puštalo je na kapi termostata pa se slijevalo , i dalje vraca vodu na prelivni sud , testirao dihtung glave tečnošću za prikaz CO2 izgaranja u sistemu ne daje nikakve znakove da postoji problem na tom polju , dali je to premaleno puštanje na dihtungu pa tečmost nemoze da ga registruje ili stvarno nije dihtung. Ostalo mi je još da vidim vodenu pumpu ili eventualno senzor na hladnjaku čuo sam da se zna desiti da nabije pritisak u sistemu ukoliko je senzor loš pa se kasno pali hladnjak. Idemo dalje učim pomalo na kraju ce se doci do rješenja nekog :D Hvala svima na pomoći 

Da li neko zna gde mogu da nabavim lulicu oduska zadnjeg reduktora za Yamahu X Max 250? Izvinite ako ne napisah kako je trebalo, ali ne razumem se mnogo. (to je onaj plasticni nastavak na cev sto se usrafljuje u reduktor) uletela mi grana i polomila... 

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Dali neko zna sta je ovde problem, ja mislim da je neki Lager Ali nisam siguran. Kad se okrece tocak cuje se kao neko struganje, kao da su kocione plocice potrosene, izkontrolisane i nisu one, tocak nema lufta kad se cima levo-desno, skuter se ponasa najnormalnije, inace x-city 250 je u pitanju… postavicu link ka videu koji sam snimio da bi se bolji uvid imao o problemu

Unapred se zahvaljujem svima 

PS, Ako @Satelis ima volje da baci oko na video i da da njegov sud:) 

Promenio član bobangsxr

Neki lezaj je u problemu, mogu biti tri mogućnosti, neka od njih (cvt, traverzna, diferencijal) ili mix.

Najbolje je da skines traverznu da bi video stanje ležaja, zatim otvori CVT i vidi stanje lezaja u kvacilu.

Kad je već sve poskidano, spusti diferencijal i proveri stanje.

Najpre mislim da je problem u diferencijalu i traverzni.

• Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

@Satelis Hvala puno na javljanju:)

Moram da priznam da nisam imao do sada kontakt sa skuterima, Inace mi neke osnovne stvari oko mehanike nisu strane, cackao sam oko auta i motora…

Dali ja te lezajeve mogu da zamenim sam, mislim dali je previse zahtevno i Dali znas mozda koji lezajevi tu idu, ili mozda ima da se kupi set lezajeva?

Rasturio nesto i uglavnom sto sam mogao da primetim je da je onaj lezaj na traverzni dobar i kad se okrece tocak isto se cuje onaj zvuk, osovina nema lufta, e sad ovamo kod kvacila ne mogu da odvijem onu maticu, nemam udarni odvijac, Dali ima neka ideja Kako da se odvije? Strah me je da ne polomim nesto 

IMG_6737.jpeg

IMG_6736.jpeg

IMG_6735.jpeg

Promenio član bobangsxr

Sinoc sam gledao malo na YouTube Kako se rasturaju varijatori lamele i diferencijali… malopre rasturio i pronasao kvar… jedal lager je nastradao…  e sad Imam pitanje Kako da izvadim ovu osovinu? 
sa spoljne strane je ovaj lager zatvoren, Jel to semering ide u kompletu sa tim lagerom ili ostaje? 

Morao sam sve ponovo da sklopim ( samo rukom pritegnuti srafovi) jer sam sve radio u otvorenoj garazi i ne mogu da ostavim to tako rastureno… kad stigne lager onda ponovo rasturam. 

I naravno imam visak delova:lol3: mali bio samnom da mi pripomogne, i covek poceo da se igra sa srafovima i sad imam jednu podlosku koja trenutno ima nepoznati status:) pitanje je gde Ona ide, kod felne ili kod lamele?

Evo snimka I slike 

IMG_6744.jpeg

IMG_6742.jpeg

Promenio član bobangsxr

Mislim da sam pronasao mesto za podlosku… 

ako se ne varam ona je kod tocka pod rednim brojem 4… kod lamele nema takva podloska koliko se meni cini 

IMG_6746.png

IMG_6747.png

• U prolazu, 3 postova
  • Motocikl: x max 250

Posto sam dugo na ovom forumu , ali kao clan koji je dosta naucio o skuterima i sam sredjivao svoj skuter x max 250 2014g sa dobrih 40000 km, morao se i meni desiti peh tj "originalni pogonski kais mitsuboshi koji je pukao na 2000 km od postavljanja , prethodni izgurao 20000km uspeo je da polomi na polutki varijatora skoro sva rebra ventilatora , ali nije mi jasno da radilica na strani varijatora dobila otklon kao da je savijena.Moje pitanje da li je moguce da u toku voznje i pucanja kaisa varijator uspe da iskrivi osovinu za par milimetara, i naravno sada je u disbalansu. Sta sada uraditi ?

Da javim, cisto da se zna, stigao lager juce, danas zamenjen, sklopljeno, proban nekih 10ak kilometara, samo se guma cuje kako zvizdi :)… mozda sam trebao da zamenim sve lezajeve kad je vec bio otvoren ali nisam uradio… barem sad znam Kako i sta Pa ako treba u buducnosti lako se zameni

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Honda SH 300i, Kawasaki J300

Pozdrav svima, planiram u skorije vreme da kupim xmax 250 , neko 2010, 11,12 13 godiste, sad videcu koji ce mi biti na raspolaganju… Sta savetujute…posto gledam po Ns-u. I blizoj okolini, inace imam Hondu sh300i 2008 god i citam komentare da x max nema onaj izlaz 12 v za punjenje telefona itd, i da nema filter ulja ovaj redovni nego onu mrezicu samo ko ovi sa manjom kubikazom… to me malo iznenadilo. Moja honda ima taj izlaz i dosta mi je znacilo, posto sam radio dostave sa njom,pa sam cestio punio telefon…. Inace, potrosnja mi je 3-4 l bila, gradske voznje, a citam da na x max ide preko 4. Kod honde mi se jedino ne svidja sto ima malo prostora ispod sedista, imam kofer svakako ali takodje vozim stalno, pa nosim i dodatnu opremu.Na zalost imao sam udes, ne mojom krivicom, i honda mi je stradala, ne isplati mi se popravljati je, jer slabo ima rezervnih delova, pa gledam nesto da uzmem da vozim neke 2 god, a x max mi je zapao za oko…posto imam plan kasnije da uzmem hondu integru,al otom potom. izvinjavam se na duzem postu, prosto sam morao jer niko na forumu ne pise za hondu sh300 nista, pa sam je zato spomenuo ovde.

• Ne silazi, 4366 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Xmax 250 je tehnološki dosta starija generacija nego ta tvoja bivša Honda. Ne znam koliko ti to znači, verovatno nije bitno za dostavu, ali slabija je jedno 25%, više troši goriva, ulje se menja češće (manja količina i nema filter, ali na 3.000), a nisu joj ni jeftini delovi, niti se baš tako lako nalaze. Još ako nema punjač koji ti treba, pa i nije baš neki izbor.

Samo moje skromno mišljenje, naravno, ali tako ti je to otprilike - ako hoćeš Hondu ili Yamahu, a da je moderno i dobro, onda je skupo. Ili onda mora neki zastereli i\ili kod nas neatraktivan model, za manje para.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Jedan primer sta voda moze uraditi, kako sanirati tj popraviti valjano.

IMG-20231207-094931.jpg

IMG-20231207-094945.jpg

u pitanje je rashladni sistem

IMG-20210713-110409.jpg

IMG-20210713-110438.jpg

pumpa vode je propisala na odusku

IMG-20231207-100615.jpg

donji sraf... pojela ga maca

IMG-20231207-100621.jpg

IMG-20231207-100823.jpg

IMG-20231207-104705.jpg

bez dobrog grejanja i cukanja nije moglo izaci 

IMG-20231207-104710.jpg

IMG-20231207-104811.jpg

IMG-20231207-105820.jpg

IMG-20231207-105845.jpg

IMG-20231207-110303.jpg

IMG-20231207-110910.jpg

IMG-20231207-120401.jpg

Stanje je vrlo lose, od ove pumpe nema nista jer je njeno kuciste naceto, propalo.

Pored toga a pre toga treba uraditi ispiranje sistema bez obzira sto curka pumpa.

Ispiranje odraditi sa vodom u kombinaciji sa sircetom....babaroge izlaze, finis sa cistom vodom.

nakon toga pozabaviti se polovnom pumpom

IMG-20231207-120406.jpg

Nije poenta samo ubosti polovan deo i vozi.... nece potrajati.

Konkretno pumpa sa slike vec pokazuje znake curenja da je imala ili ima, ja to ne znam jbg polovan deo.

Znaci curenja mogu biti razliciti. Kad se vidi ovako crno....znaci da je ulje iz motora.

Kad se vidi roze, plava, zelena boja il patina.... znaci da je antifriz.

Takodje moze biti i mix .... pusta ulje i antifriz u isto vreme.

ide na rasklapanje

IMG-20231207-120752.jpg

IMG-20231207-121611.jpg

sad je na meniju 

IMG-20231207-121835.jpg

to mi treba.... sto bi rekli mladi "matori taj rad" 🙂

IMG-20231207-131038.jpg

zatim sledi

IMG-20231208-112103.jpg

IMG-20231208-112438.jpg

IMG-20231208-115521.jpg

IMG-20231208-121145.jpg

sad poSao dobija smisla

IMG-20231208-121848.jpg

voda je jos negde napravila stetu

IMG-20231208-154911.jpg

IMG-20231208-155259.jpg

IMG-20231208-155751.jpg

sanirace se i to

IMG-20231208-155800.jpg

+ nove plocke

IMG-20231208-171734.jpg

I tako blize.... i tako dalje

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 2 postova

Pozdrav svima, nov sam na forumu. Imam Yamahu XMax 250i imam problem sa bukom koja dolazi iz kućišta zadnjeg kočionog aparata. Prilikom ubrzanja ili prilikom kretanja uz brdo čuje se zvuk zveckanja koji baš smeta, čuje se svakodnevno. Da li je neko imao slična islustva ili zna rešenje tog problema. Majstor koji mi održava motor kaže da je to standardna boljka XMaxa i da menjanje aparata ništa neće rešiti. Tj hoće ali na kratko. Ima li neko savet tj neko trajno rešenje?

Nema tu nikakvog aparata, kutije. Imas klesta ka i svaki drugi bajk.

Razlokala se zenka klizaca .... 

Kupis polovna cela klesta koja su u dobrom stanju, izbacis klipove, gumice, sve sredis i montaza.

Ili odes do ovlascenog i odresis kesu za novo sto ne verujem da ces uraditi kad budes video cenu.

Takodje, ima magaraca koji na tom mestu stave diht masu i tako "rese"problem.

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja