Jump to content

Moto Zajednica

V-STROM 650

Recommended Posts

Guest babyboy

Odlican agregat, ugradjen u SV650 a i uslovno receno u GT650R koji ja vozim, odlican za provlacenje po gradu, brz na putevima i dostojan postovanja u pogledu snage i performansi. A u Suzukijevu izradu mislim da je glupost sumnjati...Eto toliko, samo pozitivno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • , 1322 postova
  • Lokacija: Zagreb,Umag HR
  • Motocikl: Harley Davidson Chicano custom

procitaj test iz MOTOPULSA pa odluci ;)

 

 

 

 

 

Prvi ovakav projekt uspješno je prezentiran još prije dosta vremena s modelom TL 1000 S i njegovim još popularnijim "mini" izvedenicama SV 650 i SV 650 S. Nakom što se Suzuki predprošle sezone odvažio i, po svemu sudeći uspješno, bacio rukavicu konkurenciji u klasi maksi endura litarske zapremine samo je bilo pitanje vremena kada će na red doći i realizacija "malog" V-Stroma. O ovom motociklu se govori već dugo vremena pogotovo zato jer je u matičnoj kući na raspolaganju dvocilindrični motor izvanrednih kvaliteta kao što je onaj na modelu SV 650. Isto tako, u segmentu cestovnih enduro motocikala srednje zapremine osim Hondinog modela Transalp 650, svojevrsnog "evergreena" u ovoj klasi, gotovo da i nema neke ozbiljnije konkurencije.

Već na prvi pogled vidljivo je da je V-Strom 650 gotovo u potpunosti kopija snažnijeg V-Stroma 1000, naravno, s potrebnim prilagodbama koje su bile potrebne zbog ugradnje novog agregata. Razlike su uočljive i po nekolicini vanjskih detalja kao što je jednostruka ispušna cijev na stražnjem kraju koja zamijenjuje dvostruku, nedostaje donja oplata kao i štitnici za ruke na upravljaču, dok je sve ostalo, a tu mislimo na dizajn, ciklistiku, vanjske oplate i dimenzije, isto kao i modelu od jedne litre. Poput svog većeg brata i V-Strom 650 djeluje masivno, a ukupni izgled dodatno mu otežavaju velika dvostruka svjetla sprijeda i ista takva vjetrobranska oplata na kojoj prevladava dizajn oštrih linija, više svojstven cestovnim motociklima.

 

Izgled ovog motocikla nije svima po volji, no, nama se svidio. Ipak, poznato je da je pitanje dizajna subjektivno mišljenje tako da zaključak o vizualnom dojmu ostavljamo svakom čitaocu zasebno. No, zanemarimo li pitanje vanjskog izgleda prvo što treba reči je da se V-Strom odlikuje visokim stupnjem završne obrade i kvalitetno dizajniranom ergonomijom. Ovo se najbolje vidi po besprijekorno izvedenim spojevima gornjeg dijela spremnika goriva i sjedala. Isto vrijedi i za spoj stražnjeg kraja i nosača prtljage od lake slitine koji ujedno služi i kao rukohvat za suvozača. Dobro odmjeren položaj oslonaca za noge i upravljača osiguravaju prirodan i udoban smještaj vozača. Nekim članovima test tima ispočetka se nije svidio oblik upravljača koji pomalo podsjeća na riješenja više svojstvena custom proizvodima, zbog krajeva koji su dosta svinuti prema unatrag, ali nakon nešto duže vožnje svi smo došli do zaključka da je upravo taj parametar zaslužan za minimalno opterečenje ruku. Nadalje, motor manjeg obujma omogućio je spuštanje ravnine sjedenja za 2 cm, u odnosu na model od 1000 ccm, a to sve ide u prilog sigurnosti i manevarskih sposobnosti motocikla.

 

Instrument ploča velikih je dimenzija, pregledna je i daje mnoštvo podataka, a sastoji se od dva analogna okrugla instrumenta, obrtomjera i brzinomjera, i središnjeg LCD zaslona na kojem se očitavaju informacije o količini goriva u spremniku, temperaturi, točnom vremenu, te dnevnom i ukupnom broju prijeđenih kilometara. Električne komande su intuitivne i jednostavne za korištenje. Ovdje moramo spomenuti i "hazard" prekidač za istodobni rad sva četri pokazivača pravca. Ne smijemo zaboraviti niti praktično vjetrobransko staklo koje se po visini može podešavati u raspomu od 5 cm. Nezgodno je jedino što pomicanje nije automatizirano nego manualno tako da je za pomicanje u neki od tri moguća položaja potrebno prvo otpustiti pa ponovno pritegnuti vijke kojima je vjetrobransko staklo učvrščeno. Kao što smo već spomenuli masivni aluminijski okvir identične je konstrukcije kao i na kapacitetnijoj verziji. Neke manje preinake pretrpjela je stražnja vilica koja je "smršavila" kako bi se bolje prilagodila manjoj težini pogonskog agregata. Što se ovjesa tiče ni tu nije bilo nekih izmjena. Sprijeda se i kod ove verzije ugrađuje klasična vilica s cijevima promjera 43 mm i hodom od 160 mm koja se može podešavati djelovanjem na opterečenje opruge.

 

I stražnji jednostruki amortizer posjeduje mogućnost djelovanjem na opterečenje opruge u svrhu čega je s desne strane postavljena vrlo praktična jabučica. Isto tako, moguće je djelovanje i na hidraulično istezanje, i to pomoću posebnog vijka koji je smješten u osnovi samog amortizera. Kočioni sustav povjeren je prednjim plivajućim diskovima promjera 310 mm na koje djeluju čeljusti sa po 2 klipića i stražnjem disku promjera 260 mm na koji djeluje čeljust s jednostrukim klipićem. Motor je poznati dvocilindraš pod 90 stupnjeva koji se ugrađuje i u cestovne modele SV 650 i SV 650 S. U skladu s novom namjenom ukupna snaga smanjena mu je sa 72 KS pri 9.000 okr./min. na 66 KS pri 8.800 okr./min. uz nešto povoljniju vrijednost okretnog momenta od 6,1 kgm pri 6.400 okr./min. Izmjenjena je i kutija airbox-a koja je sa 8,5 smanjena na 7,8 litre, a blažeg profila su i brijegovi radilice i to sve kako bi se ostvarilo bolje razvijanje snage pri srednje-niskim režimima vrtnje. Dakako, i "mališan" ima svu silu tehničkih rješenja koja smo već više puta opisivali.

 

Napajanje gorivom riješeno je sustavom elektronskog ubrizgavanja s leptirastim tijelima promjera 39 mm koja su opremljena sa dva ventila, SDTV (Suzuki Dual Trottle Valve System). Jednim ventilom upravlja komanda gasa s upravljača, a drugim 16 bitna elektronska centrala ECM. Kod hladnog starta aktivira se Auto Fast Idle System (AFIS) centrala koja mjeri temperaturu rashladne tekućine i regulira otvorenost sekundarnog ventila. Osim povećanja okretnog momenta i linearnijeg isporučivanja snage sva ova čuda elektronskih pomagala utječu i na smanjenje emisija štetnih tvari koja i kod V-Stroma 650 zadovoljavaju Euro 2 norme. U sjedalu V-Stroma 650 vozač je odmah u svom elementu iako u prvi trenutak proporcije motocikla djeluju pomalo zastrašujuće. Težina od 189 kg nije pretjerana ali se osjeća prilikom manevriranja na mjestu i to pogotovo kada je spremnik goriva zapremine 22 l. pun. No, čim se motocikl nađe u pokretu do izražaja odmah dolazi sjajna upravljivost kojoj u prilog ide velik zakretni kut upravljača kao i 17 kg manje u usporedbi s kapacitetnijim modelom što se u vožnji itekako osjeća. Motor uvijek spremno odgovara i na najmanji pokret ručice gasa.

 

Najviše nas je impresionirala gotovo nevjerojatna elastičnost i pravilnost razvijanja snage "malog" dvocilindraša od 650 ccm. Isto tako i vibracije motora su svedene na najmanju moguću mjeru, a u vožnji gotovo da se i ne osjećaju. Jedino se iznad 7000 okr./min javljaju sasvim blage vibracije koje su primjetne u području sjedala i upravljača kao i na osloncima za noge suvozača. Jedinu zamjerku mogli bismo uputiti šest brzinskom mjenjaču koji bi mogao biti mekši i kračeg hoda iako je prilikom izmjene stupnjeva iznimno precizan. Vjetrobranska kupola vrlo dobro obavlja svoju zadaću i strujanje zraka konstantno usmjerava preko visine kacige vozača. Naravno, ako je vozač višeg stasa podesit će vjetrobransko staklo prema svojim proporcijama. Ramena su nešto slabije zaštićena, no, unatoč tome, vjetrobranska zaštita je u cjelini dobra. Manja snaga u usporedbi s modelom od 1000 ccm odmah se osjeća ali s modelom 650 u vožnji je sve nekako lakše i pitomije, što će najviše cijeniti oni manje iskusni vozači ili oni koji će ovaj motocikl često koristiti u gradskim gužvama. No, ovo ne znači da "malom" V-Stromu nedostaje snage. Naprotiv, agregat ima dovoljno snage za svaku namjenu, a i ubrzanja su mu sasvim respektabilna. Fluidnost u vožnji zasluga su dobrog okretnog momenta i velike elastičnosti motora.

 

Maksimala brzina tvornički deklarirana od 180 km/h čini nam se sasvim dovoljna za afinitete ovog motocikla. U cjelini motocikl se odlikuje zavidnom putnom brzinom kao i visokim stupnjem stabilnosti i udobnosti. S druge strane, visoko postavljen spremnik goriva velike zapremine i nešto duži međuosovinski razmak ponešto ograničavaju agilnost motocikla što se osobito osjeća na kratkim uzastopnim zavojima. U navedenim uvjetima V-Strom 650 pokazuje izvjesnu tromost pri naglim promjenama pravca kretanja i zahtijeva izvjesni napor kako bi se spustio u zavoj. No, usporedimo li ga s jačom verzijom promjena smjera se izvodi puno jednostavnije. Nasuprot tome, kad se jednom postavi u zavoj Suzukijev maksi enduro srednje zapremine nagib drži vrlo pouzdano i sigurno bez ikakvih nesigurnosti ili "lelujanja" svojstvenih motociklima ove klase. Ovakvo ponašanje zasluga je i ovjesa koji se odlikuje hodom prednjih vilica od svega 160 mm što je manje nego što je to slučaj kod konkurentnih modela. Iako ovakva postavka ni malo ne utječe na razinu udobnosti umanjena su spomenuta "lelujanja" u zavoju kao i osjećaj propadanja prednjeg kraja prilikom agresivnijeg kočenja što je pojava kojom se odlikuje večina današnjih endura.

 

Kočnice su snažne i modulabilne iako po našem mišljenju ne bi škodilo nešto više žestine, pogotovo na prednjem kotaču. S obzirom da smo ljubitelji agresivnijih kočnica sprijeda bi umjesto dvoklipnih rađe vidjeli četveroklipna kočiona klješta s modela od 1000 ccm. Na temelju ovog testa teško je uopće govoriti o nekoj ozbiljnijoj mani modela Suzuki V-Strom 650. »ak je i cijeli test tim Moto Pulsa bio primoran sazvati kolegij ne bi li iz zajedničkih dojmova konstatirali neki nedostatak vrijedan spomena.

 

prednosti: položaj vozača, elastičan motor, vjetrobranska zaštita

mane: težina, prostor pod sjedalom, tvrd mjenjač Iako masivne dimenzije na prvi pogled pomalo zastrašuju V-Storm 650 se u vožnji ponaša vrlo krotko, agilan je, a vibracije su svedene na minimum

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Samo da prodam moj motor i kupujem

 

Samo napred brate :DEnduro manija nas sve zveknula ;)

 

Samo da napomenem da V-Strom nije Enduro(mada bi profesor Koma sad imao repliku) vec vishe Tourer ili Maxi-Tourer.

 

Inache, mali Strom je vishe godina vodeci motor u svojoj klasi,shto vec samo za sebe govori neshto! Dodushe,i nije mu teshko pored takmaca,kakve ima.. ;D

 

Po meni,prava mera, i samo zbog nesrecno uradjenog izduvnog lonca,koji po meni naruzzuje dotichni model,nije zavrshio u mom posedu,vec veci brat mu!  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova
  • Lokacija: Banja Koviljača

 

 

Po meni,prava mera, i samo zbog nesrecno uradjenog izduvnog lonca,koji po meni naruzzuje dotichni model,nije zavrshio u mom posedu,vec veci brat mu!  :D

 

I meni se malo nesviđa taj jedan lonac, ali ako baš toliko bude smetalo menjaćemo kao što ti rače za većeg brata :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd

 

 

I meni se malo nesviđa taj jedan lonac, ali ako baš toliko bude smetalo menjaćemo kao što ti rače za većeg brata :D

 

ako je samo to u pitanju, mislim da je jeftinije da samo promenis lonac

 

VBcyC_dsc03577eu8.jpg

 

RQFP0_dsc03582ti0.jpg

 

404.jpg

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2635 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

Ortaku iz kluba je na 14000km,kad je motor bio star godinu dana,jos u garanciji, a posle par dana od servisa u ovlastenom servisu - izletela klipnjaca.

To se desilo u avgustu 2007. a spor i popravka jos traju.

Do tada smo svi bili odusevljeni Stromicem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • , 1322 postova
  • Lokacija: Zagreb,Umag HR
  • Motocikl: Harley Davidson Chicano custom

Ortaku iz kluba je na 14000km,kad je motor bio star godinu dana,jos u garanciji, a posle par dana od servisa u ovlastenom servisu - izletela klipnjaca.

To se desilo u avgustu 2007. a spor i popravka jos traju.

Do tada smo svi bili odusevljeni Stromicem.

nije jedini,ima ih jos sa velikim Stromovima :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Ortaku iz kluba je na 14000km,kad je motor bio star godinu dana,jos u garanciji, a posle par dana od servisa u ovlastenom servisu - izletela klipnjaca.To se desilo u avgustu 2007. a spor i popravka jos traju. Do tada smo svi bili odusevljeni Stromicem.

Molio bih čitaoce da obrate pažnju na boldić...  Pa vi ''mc sremci'' bi i nakovanj pokvarili, a ne moped od 2 cilindra.... Pa još vodeći u svojoj klasi...jooooojjjj :D :D :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2635 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

Ortaku iz kluba je na 14000km,kad je motor bio star godinu dana,jos u garanciji, a posle par dana od servisa u ovlastenom servisu - izletela klipnjaca.To se desilo u avgustu 2007. a spor i popravka jos traju. Do tada smo svi bili odusevljeni Stromicem.

Molio bih čitaoce da obrate pažnju na boldić...  Pa vi ''mc sremci'' bi i nakovanj pokvarili, a ne moped od 2 cilindra.... Pa još vodeći u svojoj klasi...jooooojjjj :D :D :D :D :D

Aaaapsolutno si u pravu. Ima pozamasan broj nebazdarenih a talentovanih, kojima kidanje nakovnja ide od ruke . Zamisli samo sta bi tek nekom zenskom cheljadetu uradili!? ::)

Ali sto se tice Stromica - cista bruka za uvoznika.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 259 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW C400GT

Za koji dan stiže v-strom... :)

 

Znaci da putuje zajedno sa mojim :) Koliko sam shvatio Dejana iz EuroSumara do subote bi trebal da moze da se "preuzme"

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova
  • Lokacija: Banja Koviljača

Za koji dan stiže v-strom... :)

 

Znaci da putuje zajedno sa mojim :) Koliko sam shvatio Dejana iz EuroSumara do subote bi trebal da moze da se "preuzme"

 

Pa danas mi reče ovaj  naš predstavnik suzukija da 99% stize  kao znaće sutra sigurno, neće valda preovladati onaj 1%. I on reče da bi do subote mogli da peruzmemo mašine, al da znaš mnogo mi je lakše da čekam kad je ovako  kišno vreme.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1480 postova
  • Lokacija: Bratunac, Earth
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM
Poslao: ZiZ 

Umetnite citat

Citat: VladaPUB  04.03.2008. 21:18

Citat: ZiZ  03.03.2008. 22:29

Za koji dan stiže v-strom...

 

 

Znaci da putuje zajedno sa mojim  Koliko sam shvatio Dejana iz EuroSumara do subote bi trebal da moze da se "preuzme"

 

 

Pa danas mi reče ovaj  naš predstavnik suzukija da 99% stize  kao znaće sutra sigurno, neće valda preovladati onaj 1%. I on reče da bi do subote mogli da peruzmemo mašine, al da znaš mnogo mi je lakše da čekam kad je ovako  kišno vreme.

 

Cim dobijes, odmah na ovu stranu ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova
  • Lokacija: Banja Koviljača

 

 

Cim dobijes, odmah na ovu stranu ;)

 

Dogovoreno, al dolazimo sa dva komada i Jovici brat je naručio istog zajedno treba da dobijemo mašine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja