Jump to content

Moto Zajednica

Running with the wolves

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 194 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750S

Cela priča oko želje da se poseti Rusija kreće u jesen 2012. Sve je počelo čitajući putopis člana foruma Blue Rider 9 o Ukraini i tom čuvenom Bike Show-u u Sevastopolju. Tad mi je to delovalo kao nešto potpuno nedostižno i nemoguće prvenstveno jer sam student a u to vreme sam bio i zaposlen. Te godine sam uspeo da zaradim novac i kupim svoj prvi veći motor Kawasaki Z750S, pre njega sam nekoliko godina vozio skuter i enduro 125ccm i najduže putovanje mi je bilo do Crne Gore. Kako je vreme odmicalo, sve više sam gledao klipove i putopise po internetu, želja je da se poseti Bike Show je bila sve veća i na kraju sam odlučio da ću dogodine otići. Mlad sam, zdrav sam, 1700km do Sevastopolja i nije neka kilometraža. Samo što ovaj put skup nije bio u Sevastopolju u Ukraini nego u Volgogradu u Rusiji koji je udaljen 3000km od Beograda. :D

 

Tu već kreće ozbiljno razmišljanje, put od 6000km nije mali, prvenstveno moram pripremiti moje, pa onda motor a valjalo bi naći i neko društvo za taj put. Članovi moto kluba Noćni Vukovi iz Srbije mi prvi padaju na pamet, mada, zašto bi oni za sobom vukli jednog klinca, tako da ubrzo odustajem od te ideje. Setio sam da je jedan kolega motordžija kojeg sam upoznao na Bike Rock misiji u Kosovoskoj Mitrovici, i sa kojim sam i dalje u kontaktu rekao kako mu je životna želja da svojim motorom ode u Rusiju i kako se već nekoliko godina sprema i odlaže taj put. Zovem ga, kaže mi kako je sledeće godine (sada već ove 2013) taj put u planu. Pitam ga da li mogu da se pridružim, kaže nije problem, čućemo se jos kasnije da se detaljno dogovorimo oko svega.

 

Kreće polako skupljanje novca, iscrpni razgovori sa mojima, i polako dolazi i ta 2013, maj i lepo vreme. Posle gomile razgovara, napokon odlazim da se vidim i detaljno dogovorim oko svega sa mojim saputnikom. Nismo baš bili u mogućnosti često da se nalazimo jer živi 250km od mene tako da smo morali u par navrata sve da dogovorimo. Ušli su još neki članovi u ekipu (svi dosta stariji od mene) i dogovor se vremenom menjao. Prvo je bila opcija da se ide direktno do skupa u Volgograd, pa onda da se ide preko Moskve i Ekatarinburga, pa je utvrdjeno da je to preambiciozno i na kraju smo se nasli na tome da idemo preko Belorusije do Sankt Peterburga, dalje u Moskvu i na kraju u Volgograd. Nekih 8000km. Uh, mnogo za prvi veći put, ali želja da se krene je sve veća. :moto3: Datum polaska 10.8.2013. , planirano da se ostane 20 dana, nas trojica. Konačna destinacija Bike Show u Volgogradu 23-25. avgusta.

 

Polako počinjem da spremam motor, nosač kofera, distanceri za bisage i crash bar kod Sebe, tapaciranje veoma neudobnog sedista i ubacivanje gela kod Bobana, kofer, bisage, montiram scottoiler, kupujem svu potrebnu opremu ali u što ekonomičnijoj varijatni. Pa onda servis koji inače radim sam jer nemam baš poverenja u majstore, novi filteri, ulje, iridijumske svećice, detaljne provere svega po service manual-u. Gume koje su na 2/3 šare će da preguraju tu kilometražu bez problema, tako da tu bar mogu da uštedim. I motor je spreman za put. U medjuvremenu sa drugarima odlazim opet u KM na skup, produžavamo na more na par dana, sve u studenstko-ekonomičnom režimu, pamtiću ovo leto po mirisu benzina i parizeru. :D

 

993041_10200745338268559_1199779358_n.jpg

Ja, Bishke i Strahinja (rock_on) ,prvi pogled na Jadransko more

 

 

 

Približava se polako i dan u polaska u Rusiju. Par dana pred put me zove ekipa i saopštava mi da je ruta promenjena u potpunosti. Kreće se 3 dana kasnije, ne ide se u Sankt Peterburg, obilazi se Moskva zbog gužve i vraća se nazad istim putem preko Belorusije zbog potencijalnih "problema" na granici sa Ukrainom. Bio sam besan jer nisam učestvovao u bilo kakvom dogovoru, ali trudim se da razumem, računam stariji su od mene i iskusniji, poslušaću šta oni kažu. Uz neku malu raspravu dolazimo na kraju do toga da ćemo ipak ostati u Moskvi par dana i da ukoliko ne bude problema na Ukrainskoj granici, vraćamo se nazad preko Ukraine, Moldavije i Rumunije i time pravimo krug po istočnoj evropi.

 

1098539_10201662432267711_482655433_n.jpg

 

 

 

 

Ovo je na kraju ta konačna ruta. Idem do Sombora dan ranije i onda sutradan ujutru krecemo svi zajedno. Motor i ja spremni za put.

 

556830_10201809758270769_1159622768_n.jpg

  • Podržavam 36

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 2036 postova
  • Lokacija: Београд
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Па не моће да може то тако1hmm.gif,кренеш путопис и одма станеш.

Ајмо још 1Mina.gif1ooo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250
1Mina.gif ту смо , још малко да се окупимо и гаси светло пуштај филм 0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2494 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Tata, da uljetim sad - Ne još sine

Tata, da uljetim sad - Ne još sine

Tata, da uljetim sad - Uljeti sine sad je vreme

 

KIIIIIKIRIKIIIIII, SEMENKE ZANIMACIJA, NAVALI NARODE

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 194 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750S

Dan 1. ..... Beograd - Sombor

 

Kao što sam se već dogovorio sa ekipom, trebalo bi dan ranije da se nacrtam u Somboru kako bi sutradan mogli što ranije da krenemo. Sve bi to bilo lepo da sam se ja na vreme spakovao. :D Dan pre polaska za Sombor, oko 10 uveče krećem da pakujem stvari ali to ubrzo odlažem za kasnije jer me društvo zove u kafanu da se rastanemo kako dolikuje. Odlazim u kafanu, dolazim kući oko 12 da se na brzinu spakujem, pakujem stvari u roku od pola sata i vraćam se nazad u kafanicu da se nastavi što je započeto. :cirka1: A ekipa se ekipno pakuje već dva meseca, nisam smeo ni da im kažem šta sam radio. :D

 

Budim se nekako ujutru, nameštam stvari na motor, pozdravljam se sa mojima i pravac Sombor. Usput kupujem novu tank torbu jer sam sinoć pri pakovanju shvatio da je ona moja suviše mala i odlazim do banke da uplatim deo novca na karticu kako ne bih nosio sve sa sobom. U putu pokušavam da se setim svih stvari koje sam zaboravio kod kuće, mada bitno je da sam ja poneo pare i dokumenta, za sve ostalo ćemo lako. :zvizduk: U Somboru još jednom pretresamo motore da vidimo da li je sve u redu i u krevet, da bi bili što odmoriniji sutra. Iako je mene tu noć držala euforija, i nisam imao ni 2 sata sna, ujutru se budim pre alarma, oblačim se i krećemo.

 

 

 

Dan 2. ..... Sombor - Košice (Slovačka)

 

Krećemo oko 5 i plan je da do ručka budemo u Slovačkoj. Prolazimo granicu sa Madjarskom bez zadržavanja i nastavljomo dosadnim Madjarskim putevima sa gomilom još dosadnijih kružnih tokova i ostrva koja služe da bi se usporilo. Na svakoj pumpi se kljukam energetskim pićima kako ne bih zaspao. Ulazimo u Slovačku i zastajemo u kampu na nekom jezeru, par kilometara pre Košica. Odlučujemo da ćemo taj dan spavati u šatorima, ali ubrzo menjamo lokaciju iz kampa u dvorište neke napuštene vikendice, jer je kamp u očajnom stanju. Namestio sam šator i zaspao u trenutku kao zaklan, i nisam se budio narednih 12h. Tako da su mi taj dan i šetnja po kraju propali. :D

 

554527_10201809744950436_1671915602_n.jpg

 

 

 

Dan 3. ..... Košice (Slovačka) - Brest (Belorusija)

 

Plan za ovaj dan je da se izadje iz Slovačke i prodje cela Poljska, kako bi negde u Brestu, prvom mestu nakon što se predje granica sa Belorusijom, našli smeštaj. Krećemo polako i već zalazimo u brdovitiji deo Slovačke koji je zaista lep. Nemam puno slika iz tog dela i uopšte do Moskve jer je bio dogovor da kolega nosi aparat, što se posle ispostavilo kao velika greška. Prolazimo Slovačku brzo, ulazimo u Poljsku koja je više nalik Madjarskoj. Ravna i jednostavna sa gomilom kružnih tokova.

 

1233351_10201809747950511_2106193630_n.jpg

 

Vozimo polako, navigacija nas vuče kroz gomilu gradova gde gubimo dosta vremena i predveče stižemo na granicu sa Belorusijom. Jedan savet što se tiče navigacije, nikad ne pratite navigaciju 100% nego recimo 40%. Ostalih 40% znakove pored puta i 20% sopstvenu logiku. Koristim iGO sa sveže updateovanim mapama, i milion puta se desilo da nekog puta nema, ili je na drugom mestu. Pogotovo ove obilaznice većih gradova koje se ubrzano grade, a kojim se uštedi dosta vremena i benzina ukoliko nemate u planu da se zavlačite u svaki grad.

 

Nego, dolazimo do granice i zatičemo ogromnu gužvu. Stajemo u jednu traku, provlačimo se, carinik nas zaustavlja i šalje na početak druge trake. Pokušavam nešto sa njim da se sporazumem na engleskom a on me šalje kod drugog carinika. Dolazim do drugog, objašnjavam mu da smo došli motorima iz Srbije da smo u punoj opremi i da li možemo da se provučemo preko reda, samo je rekao dajte pasoše. Dolazi posle par minuta sa pasošima i prolazimo brzo taj deo ali tek onda dolazi iznenadjenje na Beloruskoj strani.

 

1004856_10201809751270594_1792888108_n.jpg

 

Još veća gužva a izmedju kolona nema mesta da se provučemo motorima. Već je pao mrak, a mi smo oko sat vremena čekali da dodjemo na red. Kad smo došli na red, shvatili smo da smo u pogrešnoj koloni, u koloni gde se prijavljuje uneta roba iz EU. Prvo smo cekali sat vremena kolonu, pa sat vremena vremena da se pojavi carinik koji ne razume ni srpski ni engleski. Tu sam pokušao da mu objasnim da smo u pogrešnoj koloni i da ne unosimo ništa, on se tu nešto razmahao rukama i opet otišao. Dolazi posle pola sata i donisi neke papire da se popune, neki specijalan obrazac valjda za nas kojima ne treba viza. Pokazuje mi da trebaju tu još neki papiri da bi prošli ali ga ne razumem ništa. Na kraju sam uzeo da jurim nekog ko zna engleski da bi mi objasnio šta sve treba. Našao sam nekog mladjeg carinika koji natuca nešto i objašnjava mi da treba da se izvadi osiguranje za putnike na nekoj trafici i onda treba da se udje u neku zgradu i izvadi deklaracija o ispravnosti vozila. Uspevam brzo da završim to za svu trojicu, nešto manje od 5e po osobi je koštalo i nastavljamo dalje posle 3 sata zezanja.

 

Ulazimo u Brest negde oko 12 sati. Veliki grad koji je veoma jeziv noću. Kao da je davno vreme stalo. Ogromne zgrade, ogromne prodavnice, ogroman put kroz centar, mislim da je bilo po 4 trake u jednom smeru, samo je sve potpuno pusto i neosvetljeno. Da nije bilo nekog Marketa koji radi celu noć i desetak ljudi koji su bili ispred mislio bih da je grad napušten. Pitam ljude da li ima negde neki smeštaj, samo pokažu prstom pravac, pogledaju u zemlju ,okrenu se i odu. Kao da su svi preplašeni.

 

Jurimo smeštaj po gradu uzaludno ,pratimo neke znakove pored puta koji izgleda ne služe ničemu jer su davno postavljeni (samo nema kumova da ih skinu i oteraju u staro gvožđe, mi smo navikli da se to kod nas redovno updateuje :D ). U jednom hotelu nema mesta, u drugom videli strance pa traže neku besnu cifru od 100$ po osobi, u trećem isto kažu da nema mesta, tako da odustajemo od dalje potrage jer je već kasno i nameštamo šatore u šumici iza poslednjeg hotela. Malo mi je bilo čudno što u pustom gradu nigde nema mesta ali biće da je zbog toga što ne obožavaju baš motocikliste koji dolaze posle ponoći.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 194 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750S

Dan 4. ..... Brest (Belorusija) - Minsk (Belorusija)

 

Ujutru me budi svrab prouzrokovan bubama koje su ne znam kako ušle u šator. Dogovaram se sa društvom da u Minsku obavezno nadjemo neki smeštaj kako bi se okupali i lepo odmorili. Doručkujemo, pakujemo se i krećemo za Minsk.

 

1176273_10201809754830683_1834401951_n.jpg

 

1150932_10201809752070614_375574627_n.jpg

 

1233582_10201809755550701_1242868007_n.jpg

 

 

 

Stajemo na benzinskoj pumpi i eto lepog iznenadjenja. Pošto je aktuelna valuta beloruska rublja i velika je inflacija, pa da ne bi prebrojavao silne nule dajem gospodji na kasi 10e. Kad ono, za te pare sipam 15l benzina. 0.66e = 1l benzina. Znao sam da je benzin dosta jeftiniji ali nisam našao podatak da je toliko. :jee: Pošto mi je carinik rekao da se plaća putarina na benziskoj pumpi, odlazim do nekog kioska iza pumpe da vidim o čemu je reč. Motocikli ne plaćaju putarinu. Još jedna lepa vest.

 

1150907_10201809758950786_1308672201_n.jpg

Trudim se da bar osnovnu higijenu zadovoljim na pumpi. :D

 

1000348_10201809760550826_1620741334_n.jpg

Velika prostranstva i dobar auto put.

 

1006366_10201809763590902_663030762_n.jpg

Kilometri brezovih šuma.

 

1150908_10201809767751006_1012176901_n.jpg

 

601489_10201809765750956_380355022_n.jpg

 

564422_10201809767030988_241409221_n.jpg

Ulazak u Minsk.

 

Dolazimo i do tog čuvenog Minska. Zaustavljamo se kod nekog tržnog centra na ulasku u grad. Trudim se da nadjem WiFi kako bi rezirvisao smeštaj, ali ništa. Ja sam za to da se udje u grad i nadje neki smeštaj a ostatak ekipe je za to da se vratimo i nadjemo smeštaj na periferiji. Na kraju ja odlazim sam da potražim nešto kako se njih dvojica svojim velikim putnim motorima ( super tenere 1200 i vstrom 650) ne bi zavlačili po gradu. Nalazim smeštaj po pristupačnim cenama, ali pošto sam očigledno najmladji i ništa se ne pitam vraćamo se nazad kako bi potražili nešto na periferiji. Stajemo na benzinskoj pumpi, ja čačkam telefon ne bi li došao do neta, i dok sam se okrenuo , moji drugari su več razvukli šatore na livadi iza pumpe. U Rusiji i okolini je dozvoljeno kampovanje svuda, jelte. Ja već vidno iznerviran što ću da spavam na livadi a nalazim se u jednom od najvećih gradova u Istočnoj Evropi, dajem predlog da se ode bar do grada da se lepo večera. Ali i taj predlog biva odbijen tako da odlazim sam.

  • Podržavam 17

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja