Jump to content

Moto Zajednica

Pešački Je Zakon

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 203 postova
  • Lokacija: Petrovaradin
  • Motocikl: Hornet S

Moze li jedno pitanje?

Da li stajete na pesackom? Makar usporite pre njega...

Ja da. Meni ne treba kampanja za to. To je moja MORALNA obaveza,pa onda i zakonska. U zoni skole vozim 30-40 i motorom. Ne zelim da ugrozim nekoga kako ne zelim da neko ugrozi mene.

 

Citam sta se pise i ne mogu da verujem. Kampanje na TV su PROPAGANDA. Ne zelim izgovore za otimanje para...mislim da nam ih je dosta bilo.

 

Stanite svi pola sata na nekoj prometnijoj ulici i posmatrajte. Ima vozaca koji su kompletni idioti,arogantni i bezobrazni i koje treba sankcionisati. Ali ima isto toliko i pesaka koji su takvi i jos gori.

Epilog akcije ce biti takav da se selektivno naplate kazne. E to mi se gadi.

 

Decu izuzimam iz ovoga. Nasa je briga da mislimo o njihovoj bezbednosti.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1299 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: SMC 300

Prvo da se iskorene budale za upravljacem, pa onda bahate pesake- jel moze tako?

Nekada ,kad zelim da predjem ulicu preko pesackog,sacekam da prodju sve one budale za volanom, koje po facama im vidim ,ni ne pomisljaju da stanu , i propuste me. Jer budala uvek ima prvenstvo prolaza, a slabiji nastrada.

Nekada ,kada sam za volanom, ili na motociklu, prosto strepim kada se zaustavljam da propustim pesaka, kocim,i gledam u retrovizor, i molim Boga da se neko od pozadi ne zakuca u mene, a pesak tera po svome, jer ga neko pogresno uci ,da je pesacki zasticena zona za njega.

A, desava se cesto da propustam pesaka, a neko me obidje drugom trakom, a nigde policije...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 396 postova
  • Lokacija: Belgrade

Jutros na vestima i u svim glasilima tragična scena:

TEŠKA saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju u blizini zgrade "Bigza" u Bulevaru Vojvode Mišića, kada je automobil usmrtio D. G. (72) dok je pretrčavala ulicu, van pešačkog prelaza. My link

Slična nesreća:

Bepgrad - Hatka K. (56) poginula je sinoć, oko 18 sati kada je na nju naleteo šleper hrvatskih registarskih oznaka dok je pretrčavala kolovoz van pešačkog prelaza u Savskoj ulici, nedaleko od Glavne železničke stanice. My link

Ponovo crna hronika:

Poginula dok je pretrčavala ulicu

Blic – 12. maj 2010. 23:11 Beograd - Žena, čiji identitet nije utvrđen, poginula je juče u 15 sati kada ju je u Nemanjinoj ulici, nedaleko od Železničke stanice, dok je pretrčavala ulicu van pešačkog prelaza udario autobus GSP Beograd na liniji 78, kojim je upravljao M. M. (29).

Kako saznajemo, nesreća se dogodila kada je žena prešla Nemanjinu ulicu kod raskrsnice sa Karađorđevom i došla do tramvajskih šina.

 

- Nizbrdo, iz pravca Slavije dolazio joj je u susret tramvaj čiji je vozač uključio sirenu još od raskrsnice sa Sarajevskom ulicom. Kada ga je videla, žena je za trenutak zastala, a onda je preko puta ugledala saobraćajnog policajca koji joj je signalizirao pištaljkom da se vrati. Verovatno uplašena od kazne, krenula je nazad, kada je na nju naleteo autobus - tvrdi jedan stanar obližnje zgrade koji je video nesreću sa prozora.

 

On kaže da vozač autobusa nije video ženu jer je bukvalno iskočila između automobila koji su se nalazili u traci do šina.

 

Traka u kojoj je bio autobus bila je prazna i vozaču je na semaforu bilo zeleno svetlo. Nije imao vremena da zakoči. Nesrećna žena je možda nekoliko minuta davala znake života, ali je podlegla povredama, priča očevidac. My link

 

Prema tome nisu samo vozači uzročnici gaženja pešaka već i pešaci koji nepoštovanjem propisa ugrožavaju svoje i tuđe živote.

Dakle kampanja "pešački je zakon" stoji ali stoji i "pešaci nemaju šta da traže na ulici van pešačkog" je takođe zakon.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 396 postova
  • Lokacija: Belgrade
Dečaka udario taksista dok je pretrčavao ulicu van pešačkog

A. M. | 27. 06. 2011. - 22:48h | Foto: G. Radojčić, Blic | Komentara: 8

 

BEOGRAD - Dečak M. L. (11) zadobio je lakše povrede glave i tela kada ga je danas oko 16.40 sati udario taksista dok je pretrčavao ulicu van pešačkog prelaza u Ulici Tošin bunar kod broja 14. U svesnom stanju, sa lakšim povredama glave i tela kolima Hitne pomoći prevezen je u Urgentni centar.

Prema nezvaničnim informacijama, dok je autobus stajao na stajalištu, dečak je prošao ispred njega i hteo da pređe ulicu na mestu koje nije obeleženo za pešake, kada ga je taksista, koji je zaobilazio autobus, udario. My link

 

Devojčica T. M. koja ima oko 10 godina teško je povređena oko 18 sati kada je udario automobil u Maričkoj ulici kod broja 32 u Rakovici dok je pretrčavala kolovoz.

 

Kako nezvanično saznajemo, devojčica je u teškom stanju prevezena u Urgentni centar na odeljenje reanimacije. Kako “Blic” saznaje devojčica T. M. istrčala je na ulicu na pedesetak metara od pešačkog prelaza. Zbog velike magle u tom delu grada, vozač “lančije” V. S. nije uspeo da ukoči automobil na vreme.

BEOGRAD - Podletela pod kombi!

Petnaestogodišnja S. M. teško je povređena juče oko 15.30 sati kad je na nju naleteo kombi firme „G4S“ u Ustaničkoj ulici.

- Devojčica je bila s majkom, a počela je da pretrčava ulicu iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svetlo za pešake! Začuli su se jak udarac i vrisak, a onda sam video devojčicu kako leti desetak metara - ispričao je jedan od očevidaca.

Od udarca, S. M. je teško povređena i kolima Hitne pomoći je prevezena u Urgentni centar. U trenutku kad je lekarska ekipa došla do mesta nesreće devojčica je bila svesna.

My link

BEOGRAD - Zasad neidentifikovani mladić (22) povređen je sinoć oko 20.30 sati na raskrsnici ulica Kralja Milana i Kneza Miloša kad je na njega službenim automobilom marke “škoda oktavia” naleteo jedan od načelnika uprave Bezbednosno informativne agencije (BIA) . Kako nezvanično saznajemo, automobil se kretao Ulicom kralja Milana ka Trgu Slavija kad je naleteo na mladića koji je neoprezno pretrčavao kolovoz dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svetlo za pešakeMy link.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Chicago

Jao super!

Takmicenje u citiranju nesreca!

Evo malo i od mene!

Koja je nagrada?

 

:bljak:

 

NIŠ- Pešak Vukana C. (69) poginula je dok je prelazila Knjaževačku ulicu na pešačkom prelazu, saopštila je niška policija u redovnom raportu o stanju saobraćaja tokom proteklog vikenda.

 

Na nju je naletelo putničko vozilo "mercedes" niške registracije kojim je upravljao Zoran S.(50) iz Niša, naveli su u policiji.

 

Razlog nesreće je to što vozač nije propustio pešaka na obeleženom pešačkom prelazu, saopšteno je u policiji.

 

Kruševačka policija saopštila je danas da je Dejan D. (28) vozeći automobil "audi" na pešačkom prelazu naleteo na tri osobe i jednoj od njih - Svetlani P. (58) naneo teške telesne povrede opasne po život.

 

Žena, čiji identitet još nije utvrđen, poginula je na licu mesta, a Novosađanka R.S. (55) teško je povređena kada ih je na pešačkom prelazu kod novosadske Železničke stanice udario crni kabriolet "BMV" budvanskih registracija.

 

Nesreća se dogodila sinoć oko 19.00 časova u trenutku kad su žene prelazile preko pešačkog prelaza na Bulevaru Jaše Tomića.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1665 postova
  • Lokacija: Cacak
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

decu pored puta uvek i u sirokom luku obilazim jer su nestasna, kao sto i kad ih vidim ispred pesackog uvek propustim, jer je njima saobracaj jos uvek tesko resiva jednacina

 

matore konje, POSEBNO drski zenski rod, bilo da je mlada nabedjena picetina, ili natapirane gospoje koje su posle na pijac sa sve rumenilom na obrazima bih najradije zgazio i vratio se da potvrdim kad nakon setnje trotoarom istom brzinom cesto bez ikakve namere da uspori, pogleda i razmotri situaciju, nastavi da se seta cesto i ukoso na i preko pesackog

 

valjda treba da se stane i vizuelno dogovori sa vozacem da li ih je taj vozac koji upravlja po njih opasnim vozilom video i da li moze da zaustavi vozilo ili prilagodi brzinu kako bi oni prosli

 

posebno me iznervira situacija kada iza mene nema niko i toj bagri na pesackom je tesko da zastane jedan sekund i nastavi bezbedno kretanje preko ulice kada ja prodjem

ali neee, "pesacki je zakon"

pa da li je lakse pesaku da prilikom iskoraka, zastane na toj jednoj nozi, ili meni sa 1300kg govozdja pritisnem kocnicu, isaltam na ler, zaustavim vozilo, posle pritisnem kvacilo, ubacim u brzinu, pustim kvacilo, dozirajuci gas, pa opet kvacilo, druga brzina.....

ali neee, "pesacki je zakon"

 

mulac jedan od 15-20 godina mi je po snegu sa kapuljacom na glavi drsko naisao na pesacki nateravsi me da stanem

i ok, nije mi bilo tesko da stanem, njemu pada sneg za vrat, njemu su mokre noge i njemu je hladno, ali tockovima sam nagazio na zebru i nastavio da se krecem istom brzinom i pored pune kocnice

nabadam sirenu da se magarac skloni kako ga ne bih bacio pod tockove, a on me udostojio time sto je rukom zavrnuo kapuljacu da vidi koja mu to majmuncina svira, vratio kapuljacu i nastavio da se seta istom brzinom

srecom sam ga izbegao bukvalno za 5 centi i ne znam sta me je zaustavilo da mu ne izletim napolje i olomim ludu glavu o prvu zardinjeru koju nadjem

 

ali, "pesacki je zakon" i mene bi murija guzila sto sam udario pesaka na pesackom

 

pesacki je zakon i ja sam pobornik toga, ali samo apelujem na drzavu da ovoj marvi po ulicama utuvi uglavu da svaki kontakt sa vozilom u najboljem slucaju ih kosta polomljene noge ili glave, da nismo samo mi ti koji moramo da vodimo racuna o njihovoj bezbednosti i da nemaju apsolutno nista od toga sto ce ih polomljene ili mrtve zakon punopravno zastiti

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 396 postova
  • Lokacija: Belgrade

Postavio sam temu pre godinu dana smatrajući da je slogan te akcije idiotski.

E sad, da "agencija za bezbednost saobraćaja" nije trošila milione na jelkice i krkanluk po kafanama, plate od 1500 eur nego radila svoj posao verovatno bi danas imali malo edukovanije i vozače ali i pešake.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 450 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: otisao...

Na zalost, i dan danas, posle godinu dana, oni ko zadnji idioti pretrcavaju bulevare van pesackog, izlecu na (svoje) crveno i slicno. Mislim meni uopste nije problem stati na svakom pesackom, ali mi nikad nece biti jasne takve kamikaze, pa zar mu je vrednije da dotrci do busa ili gde vec ide nego sopstveni zivot?

A bakute sa kolicima iz prodavnice su vec druga prica, njih ne znam ni kako klasifikovati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Prošao, 184 postova
  • Lokacija: Kotor Varoš (Republika Srpska)
  • Motocikl: Kawasaki Ninja 250R

U Banja Luci stane nogom na pjesacki iako vidi da ides i kad cuje pisku guma dere se "Majmune sta zuris vidis da sam na pjesackom"... i nezna covjek vise kako postupiti prema njima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Na pešačkom prelazu mogu da se nađu osobe oštećenog sluha, vida, psihičkog rastrojstva, mentalnog zdravlja, itd... i šta sad? Treba da ih posmatram i pravim psihološki profil da li će taj neko bezbedno da učestvuje u saobraćaju i kako treba ja da postupim... Slažem se da se vremenom stekne "nos" za takve stvari koji je i te kako koristan, ali daj, jednostavnije je kad si pismen, pa samo čitaš znake i poštuješ napisano... U svim situacijama u saobraćaju postoji rizik, i besmisleno je to sad analizirati i kontemplirati zadate situacije...

A druga stvar, ponašanje homosapijensa na javnom mestu pa i na ulici, je u velikoj meri i ogledalo kulture, koju priznaćete, baš i nemamo za izvoz...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 396 postova
  • Lokacija: Belgrade

Samo da nešto dodam: u razvijenim državama postoji disciplina koja se stiče odrastanjem, pa tako i kako se prelazi ulica. Tako u USA za nepropisno prelaženje ulice imaju specifičan naziv "Jaywalking" i za to postoji kazna. Ali postoje i pozornici koji bez pardona kažnjavaju ovakve prekršaje udarcem po džepu od par stotina dolara.

Kod nas je situacija sledeća: na prometnijim mestima stoje zašušureni pozornici čija je isključiva funkcija kažnjavanje vozača- dakle negde iz šteka posmatraju da li će neko da propusti pešaka na prelazu, zaustave i napišu kaznu. A na 20 metara od njega ljudi pretrčavaju ulicu ali to ne registruju. Zašto? Zato što neće da jurca ulicom i dernja se da zaustavi nekog, da se raspravlja sa nekom bakutom ili nekim ko nema ličnu kartu, da se svađa sa budalama. A za razliku od pešaka vozač je lak plen: samo ga zaustave, traže dokumenta i napišu kaznu- doviđenja i sretan put.

Dakle tretman je sledeći: ako vozač ne stane jer je bio previše blizu a pešak se zaleteo iako vidi da kola ne mogu da se bezbedno zaustave to je prekršaj za vozača.

Ako pešak pretrči ulicu i ništa mu se nije desilo- ko ga jebe, neću da ga jurim i raspravljam se.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 312 postova

^^

I to je manje-vise u redu i normalno dok motka / kazna ne treba da se okrene po mojim/ tvojim/ necijim ledjima.

A onda kukanje kod policajca, sudije, proklinjanje drzave, predsednika, ministra..... "maltretira nas policijska drzava" i tako redom.

 

Kad prihvatimo da prema drugima treba da se odnosimo onako kako bismo da se drugi odnose prema nama, kad odrastemo i naucimo da zakon treba da vazi i za nas jer ocekujemo da vazi za druge, tada mozda i bude nesto od nas i drzave u kojoj zajedno zivimo. Dok se ponasamo kao sebicna, razmazena derista dotle ce i drugi prema nama da se ponasaju isto tako.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 113 postova
  • Lokacija: Beograd/Temerin

^^

 

Kad prihvatimo da prema drugima treba da se odnosimo onako kako bismo da se drugi odnose prema nama, kad odrastemo i naucimo da zakon treba da vazi i za nas jer ocekujemo da vazi za druge, tada mozda i bude nesto od nas i drzave u kojoj zajedno zivimo. Dok se ponasamo kao sebicna, razmazena derista dotle ce i drugi prema nama da se ponasaju isto tako.

 

SVaka cast za ovu konstataciju :jee1:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 229 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: 4 cilindra :-)))

Neko napisa trajno oduzimanje dozvo le- tom logikom pešaku koji prel azi van pešačkog treba trajno zabraniti prelazak bilo koje ulice???Ajde malo logike.Zakon treba postovati ali to funkcioniše samo ako svi to čine,u suprotnom dolazi do selektivne pravde,koja je jel gora od ne pravde.Sama kampanja deluje jednostrano i sa ne dovoljno informacija za sve.Prema deci (i ja sam roditelj)naravno da treba biti ekstremno obazriv(sto i sam zakon predviđa).Pesak nemora imati bilo koju kategoriju,ali mora biti svestan da je učesnik u saobraćaju,ako je psiho-fiz nedovoljno sposoban mora imati pratnju...Sve u svemu ako se pre svega digne nivo ljudskosti(a manje inaćenja) tek tada nam svima može biti bezbednije,lepše,prijatnije

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Beograd-MK Crna Reka
  • Motocikl: Honda xl 1000 V varadero BMW k1200lt

Neko napisa trajno oduzimanje dozvo le- tom logikom pešaku koji prel azi van pešačkog treba trajno zabraniti prelazak bilo koje ulice???Ajde malo logike.Zakon treba postovati ali to funkcioniše samo ako svi to čine,u suprotnom dolazi do selektivne pravde,koja je jel gora od ne pravde.Sama kampanja deluje jednostrano i sa ne dovoljno informacija za sve.Prema deci (i ja sam roditelj)naravno da treba biti ekstremno obazriv(sto i sam zakon predviđa).Pesak nemora imati bilo koju kategoriju,ali mora biti svestan da je učesnik u saobraćaju,ako je psiho-fiz nedovoljno sposoban mora imati pratnju...Sve u svemu ako se pre svega digne nivo ljudskosti(a manje inaćenja) tek tada nam svima može biti bezbednije,lepše,prijatnije

 

bravo Lad ovo je rezime svega +1 :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1584 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

Zbog takvog prelaženja je i poginuo momak na ibarskoj megistrali kod omv pumpe jer je bakuta koja je krenula da pretči ulicu na pešačkom prelazu, nije se ni okrenula da pogleda nego je samo izletela iza drveća na pešački prelaz, znam pošto sam naišao pola minuta posle njega, ja i još jedan dečko na crvenoj yamahi diversion 600,žena žurila na autobus koji je nailazio ispod kog je nažalost i završio nesretni motorciklista.Svi očevidci koji su tu bili kad samo stali rekli su da se bakuta nije ni okrenula da pogleda. U redu je da je pešački zakon kad se normalno prelazi ,bez obzira što su pešaci i oni su učesnici u saobraćaju,a ne kad napucane polovne tetke pričaju telefonom i prevode dete i to do strane sa koje nailaze vozila, njih bi odmah u zatvor strpao. Bez obzira na to što sam sa motorom ja kad ih vidim stanem pre pešačkog prelaza da pređi normalno skoro uvek mi se zahvale, doživljavao sam i da me psuju nervozni vozači zato što stajem a za njih me iskreno stoli bojko. Ako ste u prilici ljudi stanite širićemo bolju sliku i razlikovaćemo se od ONIH vozača motorcikala zbog čije manjine mrze nas normalnu većinu.

 

 

Zivim u Kg-u i kada ljudima stanem motorom na pesackom uvek mi se zahvale (mahnu ili klimnu glavom), a pre toga bojazljivo krenu kao da ne veruju da cu da stanem, iako prilazim pesackom malom brzinom. Kad sam kolima svi se ponasaju kao da moram da stanem (sto je i tacno), i svi ocekuju da cu da stanem, pa se niko i ne zahvaljuje. Poenta price, stereotip da motoristi ne staju ljudima na pesackom je veoma jak, makar u Kg-u.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 450 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: otisao...

Mene je jednom neka zena opsovala kada sam se zaustavio motorom kod pesackog da je pustim da prodje...nikad mi nece biti jasno zasto.

Medjutim danas bio i na faxu i svuda i posmatram i nikako mi nije jasno kako tako ljudi izlete na sred puta (a i na crveno) a da ni ne pogledaju ni levo ni desno.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 290 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Honda varadero 1000

Ja sam polagao davne 1984god.Moj instruktor me je stalno ali bas stalno upozoravao na pesake i na mogucne situacije sa njima.Hvala mu na tome.Pesak je zakon ma kakvo da je njegovo ponasanje a na pesackom ,ma cim stane do zebre,on je vrh.Postujmo to jer i mi smo pesaci a i nasa deca,stari roditelji,bolesni rodjaci i prijatelji.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 278 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda Transalp XL 650

Ja sam polagao davne 1984god.Moj instruktor me je stalno ali bas stalno upozoravao na pesake i na mogucne situacije sa njima.Hvala mu na tome.Pesak je zakon ma kakvo da je njegovo ponasanje a na pesackom ,ma cim stane do zebre,on je vrh.Postujmo to jer i mi smo pesaci a i nasa deca,stari roditelji,bolesni rodjaci i prijatelji.

 

Slažem se naravno. Ali pešački te ne čini neuništivim kada zakoračiš na njega.

 

Nema razlike da li voziš R1 ili tabana - ako ideš "ko muva bez glave" , pa ... ode glava za čas.

 

Naravno da svi idemo peške, ali ja brate pogledam kada prelazim ulicu (pre svega zbog sebe) i to što bacim pogled levo-desno je dovoljno da upozori vozače da hoću da pređem. Kada vidim ljude da samo zakorače, muka mi bude - ukratko nisu normalni :lud:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja