Jump to content

Moto Zajednica

Skršila me žena u Novoj Pazovi, i još ću da ispadnem kriv

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 219 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: GSX-R 1000 K4

Krenuo u nedelju s devojkom put Novog Sada, da se provozamo i tamo sednemo na neki ručak. Kako je bilo oko podneva, još uvek prohladno, sve vreme vozim jako oprezno i sporo, a i devojka mi sedi pozadi - u tim situacijama vozim još više kao baba, inače.

 

U centru Nove Pazove, 50-ak metara posle raskrsnice lagano se približavam automobilu koji je ispred mene i ide još sporije, nameravam se da ga obiđem, krećem u preticanje, kad vragolanka koja je vozila u momentu skreće naglo levo preko suprotne trake (ispostaviće se da je u momentu videla prazno parking mesto preko puta), seče me, udaram u njeno krilo ili vrata, moja devojka joj prokliza preko haube i padne na drugu stranu, ja padnem tu zajedno sa motorom i još malo se istumbam u narednih par metara. Panično ustajem i okrećem se da vidim gde mi je devojka - nema je iza mene, skačem na ulicu i gledam iza automobila, nema je ni tamo, u glavi mi je isključivo misao - samo da nije pod kolima i da je živa(sve ovo se događa u dve-tri sekunde), nastavljam da paničim i u sledećoj sekudni vidim da stoji, živa, zdrava, uplakana, ljudi već oko nje, ma sad mi je sve dobro!

 

E onda kreće formalni deo, policija slučajno nailazi i kreće da vrši uviđaj. Pandur a priori napadne mene: Znači, preticao si preko pune, znači neprilagođena brzina, znači nisi držao odstojanje, znači ovo, znači ono... Ja rekoh: Čekajte, žena me je isekla naglim pokretom preko pune linije, bez ikakve prethodne naznake da će to da uradi, nije me konstatovala ni za nokat. Završi se uviđaj, napišemo ona i ja izjave... Pritom je saobraćajac s njom sedeo u kolima i sugerisao ili pomagao da sastavi izjavu, ja sam mu se zahvalio i rekao da sam dovoljno pismen da je sam sastavim. Izgleda da sam se kod izjave dobro zajebao, ali vratiću se na to kasnije.

 

E sad, moje mišljenje je da stvarno nisam kriv. Na stranu sada moja lična krivica koju osećam prema sebi i svojoj devojci, što sam kao motorista morao, očigledno, da budem još oprezniji. Ali, vozački gledano, ona je uzrokovala sudar. Strogo formalno, oboje smo krivi, oboje smo prešli punu liniju. Nisam napomenuo ranije, ali sve se dešavalo pri sporoj vožnji, 30-40 km na sat. Ipak, ona je išla toliko sporo da nije bilo smisla da se zaustavljam iza nje, pa sam otpočeo preticanje preko pune. Ne znam kako da vam dočaram da je samo sekundu pre svega toga meni izgledala toliko čista situacija, da mi na kraj pameti nije palo da tu ikakva opasnost može da se desi. Suprotna traka je bila potpuno čista, ja sam to hteo da iskoristim za preticanje, ona je to iskoristila za presecanje trake radi nalaženja parkinga. Moja vožnja je bila glatka, ona je napravila odsečan potez, negledajući u retrovizor, nedajući migavac na vreme - dala ga je tačno u momentu skretanja.

 

Nakon završenog uviđaja, policajac kaže da po njemu tu ima obostrane krivice. Kad, ne lezi vraže. Zbog lakih povreda koje je moja devojka imala, nema prekršajne već krivične prijave PROTIV MENE! To sam saznao juče, kada je policajac koji je vršio uviđaj zvao moju devojku da mu dostavi lekarske nalaze. Kako sam juče poslepodne već bio na putu za Novu Pazovu jer sam išao po motor, saznavši šta mi se sprema, nastavim do policijske stanice u St. Pazovi, pronađem dotičnog policajca, pričali smo skoro 10 min o svemu... Na kraju je bio potpuno kulturan i korektan, pitao sam ga zašto sam ja okrivljen, napomenuo sam da sam svestan svoje greške, ali da je greška vozačice automobila još veća, da sam ja vozio oprezno a da je njena neopreznost uzrok nesreće. On je meni rekao da onaj koji je pozadi mora da predvidi SVAKU situaciju koja se ispred njega dešava. Rekao sam da to potpuno razumem, ali da sam ja bio u preticanju i da ja tu više nisam "onaj pozadi" već onaj koji pretiče. Nakon svega mi je rekao ono što je par puta ponovio tokom razgovora: po njemu smo oboje krivi, ali da je tužilac taj koji je odlučio da mene terete krivično, i da nije on krivac što je tako ispalo. Ja sam mu opet ponovio da zamisli kako sve izgleda iz moje perspektive, uz svu moju grešku ipak sam ja bio siguran vozač, ova ženska je bila nesiguran vozač, a ja ću da najebem. I tako nekoliko puta, ja tužnu priču, on nešto poludefinisano tumači pravila saobraćaja i prebacuje se na tužioca, raziđosmo se kulturno, pozdrav, prijatno.

 

Pomenuo sam izjavu. Naime, u izjavi sam naveo da sam se nameračio da preteknem automobil, ali da je on iznenada skrenuo preko pune linije, i da sam se ja skucao u vrata. Završio sm svoju izjavu eksplicitnom rečenicom: nisam preticao preko pune linije! Ovde sam izleda pogrešio. To sam napisao jer kada me je policajac isprepadao svojim nastupom u prvom trenutku, ja sam u toj konfuziji gledao kako najbolje da pokažem da nisam kriv. Napisao sam, dakle, da sam se spremio za preticanje u prvom sledećem trenutku.

 

Na kraju svega, moraću dobro da se branim na sudu, kada i ako do toga dođe. Od moje prve usplahirenosti pri čemu sam pokošen i kada sam se osećao kao potpuna žrtva, preko napomene da će krivica biti obostrana, dođosmo do toga da sam ja krivac i to po krivičnoj odgovornosti. Ako imate bilo kakvih saveta, rado ću ih poslušati.

 

Uzgred, u Urgentnom centru sam sreo kolegu NenadaG, neznajući pritom ko je on. :) Sada sam shvatio da mi je lice bilo poznato s avatara. :) Video sam da je dobro i da se samo folira. :P

 

Nisam napomenuo štetu na motoru: Suzuki GSX-R 1000, ugruvan na više mesta ali generalno čitav. Nije mogao da se vozi jer se jedan disk bio polomio i pritisnuo kočnicu. Levi retrovizor pukao ko grisina, papučica menjača takođe, oguljena deklica s leve strane, oguljotine po desnom faru i masci, rep pukao na više mesta.

 

Ovom prilikom bih se zahvalio kolegi bajkeru Bojanu iz Nove Pazove koji ima auto-lakirersku radnju, Ozzy Painting, a koji mi je pružio svesrdnu i punu pomoć, pomogao mi da prenesemo motor do njegove garaže i da tamo ostane do sledećeg dana.

 

Pozdrav,

Bane

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

meni je nekako logično da si ti manje kriv; prosta logika kaže da si kriv jer si vršio preticanje preko pune linije. da je sve prošlo kako treba i da te je kojim slučajem video policajac, mogo bi da ti piše samo kaznu za nepropisno preticanje. po meni si manje kriv od gopođe u kolima jer si video situaciju i svesno ušao u prekršaj, dok gospođa-ica, verovatno nije ni znala da je puna linija, a sobzirom da je krenula u preticanje misleći da je sama u saobraćaju, ne uveravajuči se da li je neko već započeo tu istu radnju, pokazuje da je ona veoma opasan učesnik u saobraćaju, utoliko više što te verovatno nije videla jer nije ni gledala. što se pune linije tiče, oboje ste bili u prekršaju, sa tom razlikom da se gospođa-ica ne zna da gleda u ogledala i preko ramena, a ni kada se pali migavac, pa bi po toj logici bila više kriva. oću da kažem da su nesvesne greške u saobraćaju daleko opsnije od onih namernih kad dobro paziš dok praviš "prekršaj", normalno dok te ne u`vate. e sad kako to "zakon vidi će vidimo."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Na zalost, posto je tvoja devojka imala povrede (ako je dosla hitna i odvezla je, to je dovoljno) krivicno gonjenje tebe ide (gotovo) po automatizmu, ako procene da ima tvoje krivice u slucaju. Ne panici, tek ce se na sudu raditi vestacenje. Nadji dobrog advokata.

 

Sto se samog dogadjaja tice, na zalost - iz opisa meni deluje da ima tvoje krivice. Da li ima i njene, videce se na sudu.

 

Ipak, imaj na umu da je apsolutno najvaznije da ni ti, ni devojka ti, nemate ozbiljnih povreda. Znam da zvuci kao fraza - ali ZAISTA, to je najvaznije. U stvari, gotovo samo da je to vazno (sve drugo dodje i prodje).

 

I na kraju jos jednom - nadji dobrog advokata. Forum ti tu nije od prevelike pomoci...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malo Zlo, 753 postova
  • Lokacija: BGD

Cek, cek, cek...

Tvoja devojka ima plavu kosu i bila je u ljubicastoj majici u Urgentnom???

Una, tj. Poison Girl, i ja se sve vreme pitale odakle si nam ti poznat... :D

 

Elem, bitno je da ste vi dobro.... A na sudu - puno srece. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bona Fides, 1310 postova
  • Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Možda da probaš sa ovim.

 

Preticanje i Obilaženje. To su dve različite radnje i različito se tretiraju u zakonu. Naime, mnoge zabrane koje se odnose na preticanje kao što je upravo puna linija ne odnose se na obilaženje. Iz tvog opisa može se zaključiti da je vozilo ispred tebe išlo toliko sporo (tražila mesto za parking) 10 - 15km/h . Tako se vozilo kreće samo kad je u kvaru ili neposredno pred zaustavljannje. A to je onda OBILAŽENJE i tada imaš pravo da pređeš punu liniju pod uslovom da si se uverio da ne ometaš, ne ugrožavaš druge učesnike u saobraćaju.

 

Jedna napomena: ja sam polagao pre 20 i više godina i može biti da sve ovo nije tačno, jer priznajem, ne čitam detaljno zakon svaki put kad se promeni ali... probaj.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Mozda je glupo pitanje: Jel dala zena koja te je isekla migavac? Znam da je skrenula naglo, al jer dala migavac bar 2 sekunde ranije?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 21 postova
  • Lokacija: NBG 63 blok

Po zakonu si ti nazalost kompletno kriv jer ne smes da se nalazis pored vozila, ni u kom slucaju, pogotovo pored pune linije. Kao sto su ti vec rekli opet po zakonu mozes biti okrivljen za nanosenje tezih telesnih povreda, jer si iskljucivi krivac za nezgodu.Zelim ti sve nabolje na sudu i mislim da te nece puno kazniti, a preporuka je da pricas sudiji da si svestan sta se dogodilo i da ti je zao zbog svega itd. Sve najbolje.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2358 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

...a sto se tice toga,da ce da te terete za povrede koje je imala tvoja devojka,ne mora da znaci. Ti ces reci da nisi imao nameru da izazoves nesrecu u kojoj je ona povredjena,da si je svaki dan obilazio i da si se raspitivao kako je,bla,bla,bla.... Sudija onda pita nju da li je to istina,da li hoce da te tuzi ,ona kaze da je sve ok i to se u glavnom zavrsi na tome... Ali najbolje da nadjes advokata. Sve ovo sto mi pricamo je naklapanje manje - vise,neka nasa iskustva...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

A jel sme po novom motorcikl da pretice automobil u OKVIRU svoje trake a da ne gazi punu? Mi sad znamo da on jeste gazio ali da nije?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

dobro reče @kochaMatori, tvoja situacija je bila sledeća; krenuo si za Novi Sad, kretao se putem tim i tim, u mestu tom i tom sustigao si vozilo to i to, koje se kretalo lagano sa upaljenim desnim migavcem sa namerom da stane. uverivši se da nema vozila i da je bezbedno krenuo si u obilaženje. onda se desilo to što se desilo i na šta nisi mogao da utičeš. jasno je da si obilazio vozilo koje se zaustavljalo i da je u momentu kada ste bili paralelano iznenada prešlo na tvoju stranu.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 21 postova
  • Lokacija: NBG 63 blok

A jel sme po novom motorcikl da pretice automobil u OKVIRU svoje trake a da ne gazi punu? Mi sad znamo da on jeste gazio ali da nije?

A jel smem ja kolima da preticem drugi automobil u okviru iste trake, a da ne gazim punu liniju ? Motor je isto sto i automobil i apsolutno isto mora da se ponasa u saobracaju.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1040 postova
  • Lokacija: Niš-Donji Dušnik
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

LJudi nemojmo da mesamo preticanje i obilazenje.

Ovde se radi o obilazenju i to ce kolega koji je imao udes i da potencira na sudu

po toj logici gore navedenoj od clana Vajsa ispada da ako je auto parkiran, zaustavljen u vasoj traci a pri tome je puna linija vi ne smete da ga obidjete vec cete morati da sacekate da ga vozac pomeri da bi prosli jer cete u suprotnom da predjete punu liniju

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kontraš!, 1271 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

kolko ja znam kad sam isao da dajem izjavu u sud kad sam ja pao sa motora, zena koja tamo radi mi je rekla da je izjava koja se pise pandurima formalna, a ona koju ti dajes sudiji da je to zvanicna izjava. Konsultuj se sa nekim advokatom i probaj, kad budes davao izjavu sudiji, da se vadis na to da se zena kretala manjom brzinom od 20km/h, jer ako se ne varam u tom slucaju je dozvoljeno preticanje na punoj linije(to je obilazenje a ne preticanje), i naravno naglasi da ni jedan pokazivac pravca ni jednog trenutka nije bio ukljucen. Sto se tvoje brzine tice, da je bila neprilagodjena odleteli bi ste mnogo dalje i stete bi bile mnogo vece to vec znas i sam da objasnis sudiji to ne treba niko od nas da ti prica....

 

Ajd pa srecno, i javi sta se desava!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MK SO Zandarmerije, 589 postova
  • Lokacija: Smederevska Palanka
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

fala bogu da ste zivi ,a sad se vadite kako god znate...lako je sad biti pametan,ali prvo mi pada na pamet,pa cim vidis da se neko ispred tebe previse sporo krece obicno vreba trenutak da uradi nesto sto ce po tebe biti opasno,treba da ga se plasis ko djavo od krsta...sviraj,deri se,turiraj ,pa kad vidis da te videla,onda u preticanje...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • zaludan, 383 postova
  • Lokacija: Tamo Negde

Bitno je da ste takoreci prosli bez povreda....

 

Obilazenje i preticanje nije ista stvar, nadji advokata devojka ce potvrditi da nece da te tereti, i tu otpada krivicno gonjenje (koje su joj povrede konstatovane u urgentnom?). Sad sto se tice izjave vidi sa advokatom da je u neku ruku opovrgnete.....bio si u soku itd itd...... Jel ulica bila dovoljno siroka da je obidjes a da nepredjes punu liniju? To je veoma bito jer je policajac premerio ulicu i ucrtao poziciju automobila i motora. Kao sto su ti vec rekli drzis se price da je zena isla desnom stranom puta, veoma sporo recimo 20-30 kmh i da si imao nameru da je obidjes sa leve strane,a da je ona naglo skrenula ulevo nedavajuci migavac. Nadji advokata jer ces bez obzira sto devojka nece da te tereti ako te proglase krivim ostati bez dozvole neko vreme......

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 952 postova

Preticanje bez prethodnog posmatranja vozača ispred je nedopustiv rizik, umeju da skrenu i u njivu a kamoli na parking. Motorom volim da pretičem auto dok ubrzava, jasno je šta hoće a i može mi se. Čim mili nešto smera. Jbg lako je biti pametan posle bitke. Sa srećom, troškovi su izvesni ali teši se da je lako moglo i gore.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • R A M P A Š, 987 postova
  • Lokacija: Beograd, Borča
  • Motocikl: I opet... Suzuki :)

evo učim za polaganje vozačkog, pa sam naišao na ovu ilustraciju link (predzadnja slika) , sve je ok ako nisi prelazio liniju !

 

p.s dugo svetlo i sirena su majka !!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2329 postova
  • Lokacija: Wien/Požarevac
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Има ли сведока, колега?

 

Ако је на тротоару било некога ко је видео све и спреман је да то у твоју корист понови на суду, није битно шта је полицајац написао у увиђају јер није био очевидац него ја наишао 2-5 мин касније.

 

Дакле, потражи сведоке. Може пандур да напише да је Мерилин Монро претрчавала улицу али то пада у воду ако имаш сведока (још боље два) који кажу да то није тачно...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 273 postova
  • Lokacija: Sarajevo,BiH
  • Motocikl: VFR 750 RC36

Imao sam slicnu situaciju u aprilu ove godine. Evo mog slucaja, ja se iskljucujem iz svoje trake i prelazim na prosirenje sa desne strane u namjeri da se zaustavim. U trenutku kad sam skoro stao na nekih 20km/h covjek sa golfom skrece desno i skida me sa motora (znaci ovo se desava na prosirenju). Nakon sto smo dali izjave policija mi kaze da ce najvjerovatnije biti obostrana krivica i s tim se nisam ni tad a ni sad se ne slazem.

Nakon 2 mjeseca stize meni da sam ja okrivljen za nesrecu, 300km kazne i dva mjeseca vozacke. Naravno da sam potpisao da zelim sudsko odlucivanje i ono ce biti 22.11. pa ti javim sta se desilo u mome slucaju.

Znam kako se osjecas jer sam se isto tako osjecao, pogotovo kad znas da nisi kriv i kad policija i sud pokusavaju da te okrive a zamo zbog predrasuda prema bikerima.

Nek ste ti i djevojka dobro i kao sto neko rece sve bude i prodje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja