Marokanac 1882 Napisano Novembar 1, 2013 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan HILANDAR DRUGI PUT……… Kao sto neki od vas znaju…………ovog leta sam imao jaku upalu pluca, pocelo je u Julu i zavrsilo se u septembru…….pozitivno. Dok je trajalo, da budem iskren uplasio sam se da imam neki tumor ili nesto slicno. Doktori su svojim negovorenjem sa mnom stvorili takav utisak kod mene………samo vrte glavom i zele da me zadrze i dalje u bolnici. Tako sam ja u svojim tadasnjim razmisljanjima sam sebi nekako rekao da ako bude OK, sedam na motor i idem na Hilandar da se “zahvalim” a iskren da budem vuce me nesto da idem………..tamo se tako dobro osecam, mirno…….prija mi. Ponedeljak je 21. Oktobar, vreme suncano……….krecem. Ponudio sam Verici da krene samnom i da se malo odmara dok budem na Svetoj Gori, ona kaze ne – verovatno smatra da je to “moj” put i da je bolje da idem sam. Krenuo sam kao vampir u 05:30 i normalno ……………spava mi se………stajem, pijem kafe – ne deluje……vozim malo pa stanem jer cu zaspati…….. Stizem u Grdelicku klisuru, nadao sam se da cu moci da malo “krivinarim” ali ………….magla ! Idemo dalje i tako mic po mic prodjoh sve granice i stigoh blizu Ouranopolisa (grada iz kojeg krece brod za Svetu Goru). Isao sam autoputem, skrenuo za pravac ka Kavali i sisao sa autoputa za Stavros. Put ide kroz brda i sumu………video sam porodicu divljih svinja pored puta, javio im se, oni meni otpozdravili, nije mi bio aparat pri ruci tako da nisam stao radi slikanja, da im ne smetam….. Stajem na istom mestu gde sam stao i prosli puta kada sam isao na Hilandar, malo da se odmorim i idemo dalje……….ka Ierissos-u Gladan sam , stajem da jedem……… Stizem u Ouranopolis posle prevezenih 785 km, sada je oko pet popodne, vozim ceo dan………nesto kilavo………. Nalazim pansion gde sam rezervisao sobu preko www.booking.com - docekuje me vrlo ljubazna gospodja, soba je odlicna. Gospodja mi nudi da ostavim kacigu, cizme i odelo kod nje dok idem na Svetu Goru, prihvatam sa zahvalnoscu. Ujutru opet vampirisem i spreman setkam i cekam da se otvori kancelarija Svete Gore da mi izdaju Diamontiri (vizu za stupanje na tlo Svete Gore), zavrsavam bez problema papirologiju i posle par kafica odoh brodom vrlo interesantni likovi putuju brodom.... galebovi uobicajeno izvode svoj cirkus, uzimanjem hrane iz ruku putnika..... rumunskog popa izbegavaju, vise vole "civile"....... za malu luku “Jovanica” gde nas cekaju dva kombija i landrover iz manastira da nas prevezu. U manastiru nas docekuje otac Mojsje koji je prilikom mog proslog obilaska bio iskusenik, bravo…….napredovao je. Bratija manastira Hilandar je sada brojnija, ima ih nesto manje od cetrdesetak, pre dve godine ih je bilo 28 monaha. Svidja mi se ovakva informacija………bratija se uvelicava, to je dobro. Posle kafice sa ratlukom i vodom sa bunara manastira, smestamo se u konak. Ovaj put mi sleduje soba br. 13 u zgradi na 1. Spratu, soba ima 7 kreveta, cisto ……….lepo. U sobi sam sa nekim Slovacima i upoznajem naseg slikara Miroslava Nikolica koji vec 20 godina zivi u Grckoj, malo pricamo………dobro nam ide. Imam vremena i odlucujem da posetim kosturnicu (ulaz slobodan) Kosturnica je mesto gde se cuvaju lobanje svih Hilandarskih monaha. Mesto koje vas tera na duboko razmisljanje. i onda idem da prosetam polako do “poseda” manastira gde uzgajaju grozdje, povrce, imaju svoju vinariju, Crkvu pored mora, Pirg kralja Milutina………sve to je na nekih oko 3 km od manastira. Nastavljam svoju setnju. Na putu do obale je i kapelica koju su monasi podigli na mestu gde se pojavila cudotvorna ikona « trojerucica » na magarcu posle 2,5 meseca lutanja. Monasi manastira Studenica, gde je bila ikona su posle napada Turaka izneli sve dragocenosti iz manastira i Ikonu stavili na magarca i jedan monah je poveo magarca u zbeg. Monah je poginuo i magarac je nestao………… Pojavio se posle dva i po meseca pored manastira Hilandar sa cudotvornom Ikonom na samaru. Kapelica je oslikana i moze se videti kako se sve to desilo…… Nastavljam dalje, i zaustavljaju me svestenici iz Moldavije, nude mi casu mladog vina, prihvatam sa zahvalnoscu…………..slikamo se, radosni smo ……….na Svetoj Gori smo. Zastajem kod izvora-cesme koju je podigao Kralj Aleksandar Prvi, umivam se i nastavljam dalje……… Ubrzo stizem do Krsta Cara Dusana……….. maslina koja je posadjena gde se odmarao Car Dusan. Idem dalje i pojavljuje mi se Pirg Kralja Milutina. Podignut je kako bi monasi mogli na vreme da uoce dolazak gusara i da se sklone na sigurno u manastir, da zatvore dobro sva vrata i da tako izbegnu sigurnu smrt i pljackanje manastira…. Vinogradi i celo imanje je jako lepo obradjeno. Pored Crkve su dve klupe i kameni sto gde mogu lepo da se odmorim………… Odnekud se pojavljuje moj novopeceni prijatelj slikar Nikolic i seda na klupu, nastavljamo razgovor zapocet u sobi…………. Vracam se polako do manastira………….hodam neprestano tacno 38 minuta ubrzanim hodom. Ulazim u konak i vidim knjigu utisaka…………..upisujem se. Slikam malo spolja manastir i konake, radovi su napredovali…………dobro je………… Odlazim da spavam posle obroka vecernjeg, za veceru smo imali kacamak od belog kukuruznog brasna sa parcetom sira i malo pavlake plus casa crnog vina. Zasapao sam oko 20:30, trebalo bi da ustanem na vreme za nocnu sluzbu koja pocinje u 3 ujutru …………….. Budim se sam u 02 :45, umivam se i idem u Crkvu, sluzba traje do sedam ujutru……………. Uzimamo obrok jutarnji, ovaj put na meniju je ……….Pasulj (normalno bez mesa) corbast i hleb crni, ovaj put nema vina……ima zato salata od cvekle, jedem sa apetitom, prija mi…………… Sinoc je naisao putnik namernik u Hilandar, Amerikanac po imenu Timoti peske obilazi Svetu Goru i ide od manastira do manastira, zamoli za konak i hranu, pravoslavne vere je. U razgovoru sa njim sam saznao da je jedini u njegovoj porodici koji je pristupio Pravoslavnoj Hriscanskoj veri...........na moje pitanje ZASTO?......odgovorio je da je upravo u ovoj veri nasao Hrista i potpunu logiku. Timoti je prisustvovao nocnoj sluzbi i ujutru je polako sa rancem na ledjima otisao dalje..........ka manastiru Zoografu....... Idem setam oko manastira, nalazim skrivenu klupicu …………sedam i u debeloj hladovini, odmaram, razmisljam…………..maltene meditiram…………. Vreme prolazi polako treba se spremati za odlazak nazad . U prolazu vidim macora kako uziva na suncu, slikam ga……. Ispred manastira ceka kombi plavi da nas vozi do Jovanice (nase lepe male luke), srecem monaha oca Kirila, pozdravljamo se i pocinjemo razgovor………. Otac Kirilo je vrlo nizak rastom tako da tokom naseg razgovora (iz postovanja) ja sam sagnut prema njemu………….Otac Kirilo je i nagluv tako da mi ponavlja da malo glasnije govorim kako bi me cuo, ja dizem ton i onako sagnut odmah dobijam laganu “cushku” po glavi uz recenicu “sta se deres, pa nisam gluv!”. Pricamo o pokojnom ocu Jovanu koji je preminuo nedavno u 105. godini zivota, o ulasku Srbije u Evropsku Uniju, o mom motociklu, o njegovom zdravlju………pricamo kao stari drugari, razgovor sa ocem Kirilom prija, tako je neobicno obican i prijatan. Boravak se blizi kraju, molimo oca Kirila da se slikamo zajedno, prihvata i svi prisutni odmah prilaze za fotografisanje…………… lepa uspomena. Brod dolazi……… ukrcavamo se sa setom a ujedno i radosni………..sedam u unutrasnjost broad i gle cuda…………ko ulazi malo kasnije………….slikar Miroslav Nikolic, smejemo se obojica i put do Ouranopolisa prolazi vrlo brzo u razgovoru. Pozdravljamo se i zelimo jedan drugom sve najbolje………….. To je Sveta Gora, mir, nema nikakve nervoze vec samo dobrih pozitivnih vibracija……………….. Planiram da ovo NE bude moj posledenji put na Svetoj Gori……….vec samo jedan u nizu………….buducem. Moj verni prijatelj se odmorio, sacekao me, malo mu je bilo dosadno........... i to je bilo upravo ovako.........lepo, mirno, na nivou................. Vratio sam se kuci radostan, put je trajao mnogo krace (oko 4,5 sata manje), vozilo mi se, sunce je sijalo............. Na kraju samo jedan pozdrav u skladu sa temom. POMAZE BOG, BRACO MOTOCIKLISTI………………… 30 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djoledb 79 Napisano Novembar 1, 2013 Svrati ponekad, 195 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Jaca 125 Prijavi odgovor kao problematičan Бог ти помого брате бајкеру.... Драго ми је да је здравље ок,без страха код лекара (да врте главом и да не причају то је само стил рада) и боље је све испитати (урадити анализе). Хвала на још једном путопису.... Поздрав од Ђолета. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BigRider 1659 Napisano Novembar 1, 2013 МК Братство, 1943 postova Lokacija: НОВИ САД СРБИЈА Motocikl: BMW R 1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan БОГ ТИ ПОМОГАО БРАТЕ МАРОКАНАЦ!!! Били смо моја браћа из МаксиСкутерКлуба и ја срединим Маја на Хиландару и шта рећи сем да тек тамо човек свхати стварно шта значи бити прави србин и православац!!! Следеће године ,дће бог поред Хиландара планирамо да обиђемо и Крф,острвоВидо и Зејтинлик..Тако да сте позвани ако сте за друштво!!! МАКСИ ПОЗДРАВ!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tenere97 60 Napisano Novembar 1, 2013 Svrati ponekad, 135 postova Lokacija: Bavaniste Motocikl: Suzuki GSX600F Katana Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogao marokanac! Jako lep putopis... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4246 Napisano Novembar 1, 2013 motoras, 2454 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogao brate! I tebi i nama! Hvala za još jedan divan putopis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spor 3 Napisano Novembar 1, 2013 U prolazu, 9 postova Lokacija: Zitoradja (Prokuplje) Motocikl: kawasaki gpx 750r Prijavi odgovor kao problematičan svaka cas, guraj samo napred Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DorćolAC 225 Napisano Novembar 1, 2013 Svrati ponekad, 250 postova Lokacija: У души - Дорћол! (Београд) Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x Prijavi odgovor kao problematičan Добри човече, Бог ти помог'о, нико ти ништа не мог'о! Умало да пропустим причу пуну неке унутрашње енергије. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Божа 185 Napisano Novembar 1, 2013 Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići) Prijavi odgovor kao problematičan Pomaze bog. Inace, obozavam da citam sve putopise sa Hilandara, iz oka bilo kog bajkera, provlaci se jedna konstanta, a to je dobra vera, i ono najbolje sto iz coveka moze da izadje. Ako da bog zdravlja, i ja cu na prolece... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
panta_kg 687 Napisano Novembar 1, 2013 BJB Maxi Scooter Club, 1551 postova Lokacija: kragujevac Motocikl: Burgman 400 2007 Prijavi odgovor kao problematičan BOG TI POMOGAO BRATE....Svaki put kad citam putopis sa hilandara prezivljavam neke svoje utiske o njemu sa naseg putovanja... a ko ce to sve bolje docarati nego Marokanac,jos jednom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 507 Napisano Novembar 1, 2013 bodi biber, 729 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je tako dobar putopis,zavidim ti ! Meni je u planu sledece godine da odem tamo,pa bi me interesovalo otprilike koliko finansijski treba da se otvorim za ovako nesto pa da krenem polako da skupljam parice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bgboki 195 Napisano Novembar 2, 2013 Svrati ponekad, 366 postova Lokacija: Beograd Motocikl: SF V4s Prijavi odgovor kao problematičan Svako od nas ima svoje, licne razloge za izbor ovakvog puta/hodocasca. Bog ti pomogao i hvala ti za to sto si ih podelio sa nama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nikola-Pera 190 Napisano Novembar 2, 2013 Drug član, 1020 postova Lokacija: Sopot Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12 Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi i ja da posetim to sveto mesto,imam dovoljno godina a i razloga da to ucinim! Na zalost nisam nikada bio..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hama 10 Napisano Novembar 2, 2013 U prolazu, 69 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogo prelep putopis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
priest77 26 Napisano Novembar 2, 2013 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Piaggio Beverly 250ie Prijavi odgovor kao problematičan Hilandar je mesto koje obavezno treba posetiti. @ Marokanac U Ouranopolisu da li si imao sve spreno za Diamontiri od ranije ili sada moze sva da se sredi isti dan? Ja kada sam bio morao sam da pozovem kancelariju u Solunu prvo da bi mi oni slali Diamontiri u Ouranopolisu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 147 Napisano Novembar 2, 2013 Svrati ponekad, 291 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: Honda PCX 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav Marokanac, hvala bogu pa je sve u redu, bila bi prevelika steta da ne mozes vise da krstaris putevima i ocaravas nas svojim putopisima kao i uvek, sjajan putopis pozdrav i sve najbolje!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojssa 1746 Napisano Novembar 2, 2013 Којекуде, 484 postova Lokacija: Borča-Bgd Prijavi odgovor kao problematičan Bog pomogao, vazda u zdravlju vozio! Odlican putopis. Пoслato сa Nokia 3310 koрисteћи taпatok Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar Usic 0 Napisano Novembar 2, 2013 U prolazu, 7 postova Prijavi odgovor kao problematičan Drago mi je da ste ozdravili,proslo je 17 meseci od moje posete Hilandaru i ne prodje dan da ga se nesetim,zelim Vam svaku srecu i sve najbolje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Novembar 2, 2013 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Braco Bajkeri na lepim recima......... Sto se tice troskova: -gorivo za 2 x 785km, oko 1.600km po 6,8lit po 1,5 evra ......................................163.20 evra -putarina u Makedoniji 3 evra (50+60+50 denara), u Grckoj 2,5 evra, u Srbiji ne placam..........5,50 evra -spavanje u Grckoj 2 noci u Ouranopolisu po 20 evra............................................40,00 evra -Hrana, pice, kafe tokom puta i u Grckoj...............................maksimum...............100,00 evra -Diamontiri (viza za ulaz na Svetu Goru).......................................................25,00 evra -za kupovinu nekih uspomena iz Hilandara (rakija, brojanice i slicno.....).....................50,00 evra Mislim da je to sve...................................................................UKUPNO: 383,70 EVRA Zaboravio sam i trosak broda 2 puta po 5,50 evra...............................................11,00 evra ZNACI TREBA RACUNATI NA OKO 400 EVRA AKO IDETE SAMI MOTOCIKLOM. Sto se tice dobijanja Blagoslova od strane manastira kako bi ste dobili Diamontiri (vizu koja omogucava da krocite na tlo Svete Gore koja je ex-teritorija Grcke)dovoljno je da napisete i posaljete molbu za dobijanje Blagoslova, fax posaljete na broj faksa manastira Hilandar Fax 00302377023494 , i naslovite faks BLAGOSLOV ZA POSETU HILANDARA - OCU SIMEONU Kompletno objasnjenje imate na sledecoj link adresi: http://www.manastir-lepavina.org/blog/index.php?option=com_content&view=article&id=6:hilandar-kako-doi-do-manastira&catid=1:uputstvo-za-hodoasnike&Itemid=5 Zelim vam svima da bez problema u zdravlju i veselju posetite nasu Svetinju......... 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nevoljica 98 Napisano Novembar 2, 2013 Svrati ponekad, 135 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW r1250gsa Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogao Marokanče pravolavne veroispovesti (šala ) Odličan putopis.... odlična ideja.... odličan motor... Svaka čast.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pustolov 1125 Napisano Novembar 4, 2013 Политички некоректан, 858 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Honda CB 1100 SF X - Eleven Prijavi odgovor kao problematičan Svako od nas ima svoje, licne razloge za izbor ovakvog puta/hodocasca. Bog ti pomogao i hvala ti za to sto si ih podelio sa nama. Помаже Бог! Леп Путопис, драго ми је да си добро! Да се надовежем на Бокија: Када смо пре пар година мој пријатељ и ја причали са једним од монаха у Хиландару, он му помене шта га мучи. На то Отац рече: "Значи зато си ти дошао...." Јер заиста, свако има своје разлоге за ходочашће на Свету Гору.... У сваком случају, јединствено искуство, то треба видети и доживети. Заиста свето место, што се осећа на сваком кораку. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radeyamaha 148 Napisano Novembar 7, 2013 Svrati ponekad, 353 postova Lokacija: skupljen Motocikl: Honda cbf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogo brate Marokanac, mislim da sam procitao sve tvoje putopise sta reci svaka cast. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
panta_kg 687 Napisano Novembar 7, 2013 BJB Maxi Scooter Club, 1551 postova Lokacija: kragujevac Motocikl: Burgman 400 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Bog ti pomogo brate Marokanac, mislim da sam procitao sve tvoje putopise sta reci svaka cast. ma neznam ima li ko nije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1392 Napisano Novembar 8, 2013 Drug član, 1934 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Kako je svet mali. Na grupnom fotografiji momak u crnom skroz desno dole je moj prvi komsija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Novembar 9, 2013 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan Tako me oraspolozio ovaj putopis......kao da sam bio u tvom prtljagu i sve ovo prosao..... To je neso posebno i malo je reci BRAVO... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Жарић 1148 Napisano Novembar 9, 2013 Пријатељ, 365 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XT 1200 super tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pristrasan,pa neću mnogo komentarisati. Marokanac ne piše najlepše,ali sigurno piše najiskrenije i nekako,kako reče kolega,stavlja te u kofer. Bog neka te poživi! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...