Jump to content

Moto Zajednica

Pucanje gume sa 200 km/h

Recommended Posts

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5454 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Odakle se pojavi ovaj indijanac istankov?

Ja vozim nekad na staroj 1 godinu nekad 5 a nekad i 9..godisnje na sportskom motoru predjem cak i 500km a redovo produvavanje je preko 250km/h

@Toma66 da slucajno neko nije tu gumu lijepio sa peglom na tom mjesti?

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 85 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR 1200

Odgovor za coveka pod nazivom ZAINTERESOVAN

Mislio sam da ti ne odgovorim ali zbog drugih ljudi cu ti neke stvari objasniti.

Matematika ti je bas prosta da ne moze biti prostija.

Ako su gume stare iz 2010. godine ne znacu da sam ja tada i stavio te gume i da ih vozim tri godine, Vec sam o tome i pisao da se kod nas kupuju gume koje su stare po par godina i kada su neve i da to moze da bude jako ozbiljan problem kod motorista.

Da menjem ulje na xxxx km i da se vozim 15 x godisnje......samo se vidi kako razmisljas prosto. Ali svako ima prava da veruje sebi.

To sto imam 47 godina je moja stavr. A to koliko vozim, to prepusti meni. Nikada nisam u saobracaju ugrozio nikoga. Postoje mesta gde se moze voziti brzo....

Ovo iskustvo koje zelim da podelim sa ljudima koji su na dva tocka je upozorenje da se razmislja o odbiru guma, da se smanje brzine, da se vise razmislja o mogucim posledicama.......

• Podržavam 5

• Vlasnik sajta, 5370 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

DOT EB 0/I H110 0210

na slici se ne vidi bas najbolje, to sam odmah slao Joci - ProfiMotor dok sam cekao slep sluzbu

Koliko vidim na osnovu tog DOT-a, guma se verovatno pregrejala i komad je zato otpao. Njen index brzine je H, sto znaci do 210km/h, pa je pitanje koliko se zagrejala zbog brzine kojom si isao i zbog raznih drugih razloga (opste stanje gume, starost, pritisak u gumi).

http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_code#Speed_rating

Desilo se tako nesto jako slicno i NeshiXX-u u Hrvatskoj pre par godina. :zdravo:

Nema sta, za brze motore mora guma da bude sposobna za brzine kojim idemo (odgovarajuci index brzine) i pritom mora rigorozno da se prati pritisak u gumama.

• Drug član, 1190 postova

Auu, pa eto ti odgovora. Bravo za Pabla (+) - niko drugi da se seti da pogleda. Pa ti imas potpuno neadekvatne gume za taj motor - treba ti W, ZRF ili Y. Prica o nekvalitetnim gumama za nas ipak pada u vodu (ako iko ozbiljno i veruje u tu konkretnu teoriju zavere).

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Ja otisao malopre u garazu da pogledaj moju prednju, ne da mi djavo mira :moto3: 1506- znaci sledece godine puni 8 godina, inace nije ni pola potrosena, pirelli sport demon. Cuo sam da je max preporuceni vek trajanja 10 godina mada neki preporucuju manje. Zadnja je nova, 2012. Planiram da izgura sl. sezonu sa istom prednjom pa onda menjanje. Ne cimam se pucanja i sl. jer retko prelazim 100km/h nego zbog gripa :stabre:

Ja otisao malopre u garazu da pogledaj moju prednju, ne da mi djavo mira :moto3: 1506- znaci sledece godine puni 8 godina, inace nije ni pola potrosena, pirelli sport demon. Cuo sam da je max preporuceni vek trajanja 10 godina mada neki preporucuju manje. Zadnja je nova, 2012. Planiram da izgura sl. sezonu sa istom prednjom pa onda menjanje. Ne cimam se pucanja i sl. jer retko prelazim 100km/h nego zbog gripa :stabre:

Kol'ko moze da kosta tvoja nova prednja guma? 100-150e? Suvise je to malo para da bi rizikovao sebi bezbednost... :neznam:

:lol: nisam se dobro izrazio al mislio sam na ''drzanje'' uz asfalt :moto3: Mada niti obaram , nista pa kontam jos sl godine pa penzija :moto3: Jbg kad slabo prelazim po sezoni, nema se ni kad potrositi.

Kol'ko moze da kosta tvoja nova prednja guma? 100-150e? Suvise je to malo para da bi rizikovao sebi bezbednost... :neznam:

Oko 100 evra otprilike, continental. Planiram neka druga ulaganja na motoru sl godine i neki put pa zato.

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

DOT EB 0/I H110 0210

na slici se ne vidi bas najbolje, to sam odmah slao Joci - ProfiMotor dok sam cekao slep sluzbu

Koliko vidim na osnovu tog DOT-a, guma se verovatno pregrejala i komad je zato otpao. Njen index brzine je H, sto znaci do 210km/h, pa je pitanje koliko se zagrejala zbog brzine kojom si isao i zbog raznih drugih razloga (opste stanje gume, starost, pritisak u gumi).

http://en.wikipedia....de#Speed_rating

Desilo se tako nesto jako slicno i NeshiXX-u u Hrvatskoj pre par godina. :zdravo:

Nema sta, za brze motore mora guma sposobna za brzine kojim idemo i pritom mora rigorozno da se prati pritisak u gumama.

Pablo kako si usled DOT-a ustanovio da je njen index brzine H - 210 km/h, kad nemaš ni dimenziju nit težnostnog razreda gume ?

Index brzine je uvjek na zadnjem mestu kod dimenzije posle težnostnog razreda. Nikad nisam primetio,da bi sam DOT pokazivao dokle guma može da ide. I da je to istina, ipak bi se guma normalno ponašala i kod 250 km/h jer ima i faktor sigurnosti. Ako je tvornički označena sa H onda je preporučljiva i garantirana brzina do 210 km/h a sam faktor bezbednosti je min 20% iznad dozvoljene. I nikad se guma ne pregreje zbog brzine več zbog težine, koja pritišće na nju. Moguče je jedino,da guma nije težnostno odgovarala, pa se pregrejavala i na kraju i odstupila. A možda je bila i tvornički loše vulkanizirana i napravljena u ponedeljak kad je "vulkanizer" u tvornici bio još pod uticajem vikenda :D

• Podržavam 1

Zar nije brojka 110 index tezzine? H brzine?

I ja sam se tu presao citajuci DOT. Index tezine i brzine je iza oznake dimenzije gume.

• Ne silazi, 6543 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ovo iza DOT a pre datuma su oznaka fabrike i sl i koliko se secam ne znace krajnjem korisniku nista.

Department of Transportation's safety standards.

• Zainteresovan, 728 postova

U.S. DOT & Safety Standard Markings

sidewall_DOT.jpg

DOT

The "DOT" marking indicates that the tire meets or exceeds the U.S. Department of Transportation's safety standard for tires.

Manufacturer Plant Code - "CC"

The first two letters following the DOT marking are codes to identify the manufacturer of the tire and the manufacturing plant.

Tire Size - "9L"

The third and fourth characters following the DOT marking are codes representing the tire size.

Brand Characteristics - "YYY

The final three or four letters are codes representing other significant characteristics of the tire as determined by the manufacturer.

Manufacture Week - "11"

The first pair of digits identifies the week the tire was manufactured. In this case, the tire was manufactured in the 11th week. The number 01 would indicate the first week of January, whereas the number 52 would indicate the last week of December.

Manufacture Year - "05"

The second pair of digits identifies the year that the tire was manufactured, in this case 2005.

• Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Toma,

još uvjek nam nisi rekao koju dimenziju ima prednja guma?

DOT nema veze sa dimenzijom , težinom i indexom brzine . Mrva je sve objasnio oko toga. Daj napiši ili uslikaj još dimenziju gume

• Podržavam 1

• U prolazu, 85 postova

Guma je bacena u Šidu.....kada sam je promenio. Joca mi je rekao da je donesem ali nisam je doneo jer mi se smucila....uslikao sam par fotografaija dok sam cekao slep sluzbu da me prebaci u Srbiju....

Tačno,

Prednja treba da bude 120/70 ZR 17" 58 W - znači guma koja ima težnostni razred 58 - to ti je 236 kg i index brzine W do 270 km/h. Ako ima W u ( W ) onda ti index brzine ide sve do 300 km/h, gde posle stoji Y. Sam pritisak mora da bude između 2,5 (Avon) pa sve do 2,9 bara. (Michelin, Bridgeston, Dunlop, Metzeller, Continental,Pirelli,...)

Zadnja bi trebala da bude 180/55 ZR 17" 75 W - znači guma, koja ima težnostni razred 75 - to ti je 387 kg i isti index brzine W do 270 km/h kao prednja. Pritisak takođe 2,9 bara.

Ako si imao tu dimenziju koju si napisao gore - verovatno je odgovarao i sam index brzine i težine. Može biti da si je ili previše naduvao dok je bilo hladno pa se posle otoplilo, pa se automatski podigao pritisak u gumi, koji je svodno grejanju gume još više narastao, Sve je moguče, da si umesto recimo propisanih 2,9 bara ujutro ( kod +5 °c posle kad si se vračao na + 20°c) imao temperaturu gume 45 + imao pritisak u gumi preko 4 bar. (pre) Veliki pritisak + velika prosečna brzina + težina motora može lako dovoditi do toga što ti se desilo.

• Podržavam 1

• Gasim po kucama...povoljno, 161 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR1100,Yamaha Thunderace 1000

Tacno znam kroz sta si prosao zaustavljajuci se.Ista stvar se meni desila pre nekih 2 meseca sa mojim zzr-om 1100,samo sto je zadnja guma u pitanju i imao sam suvozaca pozadi.I to na Gazeli u pola 2 ujutru pri nekih 180km/h,i dan danas ne znam da objasnim kako sam uspeo da savladam motor,secam se da sam se rvao s njim i da sam setao iz trake u traku dok nisam stao.U pitanju je bio ventil koji je pukao i bukvalno sam kroz sekund,dva bez vazduha uopste.Kad sam se zaustavio,poljubio sam zemlju i prekrstio se.Bilo ne ponovilo se.

• U prolazu, 85 postova

Maxter@

Hvala na ovim tehnickim komentarima. Verujem da je tu razlog koji je uzrokovao raspadanje gume, tj pucanje pa raspadanje. Duga i konstantna dosta velika brzina, tezina, povecanje pritiska i temperatura gume.......

Hvala jos jednom. Pozz

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja