zika56 16997 Napisano Octobar 4, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Primer 1: 70% od 17.000 RSD je 11.900 RSD. To znaci da ce svake sezone da mi ostane 5 soma u dzepu, sto znaci dodam jos malo i odradim servis, kupim druge rukavice, odem na kurve, sipam 30l goriva, itd Primer broj 2: 70% od 10.000 RSD je 7000 RSD. To znaci da ce svake sezone da mi ostane 3 soma u dzepu, sto znaci da se vracamo na primer broj 1 sta se sve moze uraditi, samo treba dodati malo vise novca za nesto, a za nesto ne. Uzgred u tom slucaju ti vise para ostane ako vozis noviji ili jaci motor ili i jedno i drugo, sto dalje implicira da morate da menjate motore za skuplje . Sta cemo sa motorima gde je registracija 25000 RSD. Primer 3: 70% od 25000 RSD je 17500. To znaci da ce svake sezone da mi ostane 7.5 soma u dzepu. Kome su ove cifrje male, ja cu da mu ostavim svoj ziro-racun dad mi SVAKE GODINE uplati recimo neku sredinu, č5 soma. -Ti si sebi zacrtao želju i ne odustaješ od nje pa makar se svet srušio. U primerima koje si naveo kao početnu cifru za obračun tvoje "uštede " koristiš predpostavku kako bi to izgledalo (odnosno kako bi tebi odgovaralo). Nažalost, kad država uvodi neke "povoljnosti" matematika ne izgleda baš tako prosto kako je ti prikazuješ. Evo ti primer od pre par godina: Traženo je da se smanje takse za vozila većih kubikaža (pored ostalog i za motocikle preko 1100 kubika) i država izašla u susret narodu tako što je zaista smanjila taksu za ovu kategoriju, ali je za kategorije manjih kubikaža povećala iznos dažbina! A istovremeno je uz to uvedena i obavezna godišnja registracija i za kategorije vozila kojs su do tada bila trajno registrovana (mopedi, skuteri, radne i poljoprivredne mašine, lake prikolice, ...). Dakle, par procenata korisnika imalo neku uštedu (po ovoj osnovi), ali ogromna većina je imala veće ukupne troškove. Nije teško izračunati da li je u ovoj akcijibbolje prošla država ili građani. Na sličan način država može da omogući i registraciju na šest meseci. Jednostavno podigne cenu godišnje registracije za tridesetak procenata, pa onda umanji tridesetak procenata za one koji registruju na šest meseci. I onda tvoja matematika ima nekog smisla (platićeš zaista tridesetak procenata manje od onog koji registruje za celu godinu). Mada bi tačnije bilo rečeno da će oaj koji registruje za celu godinu da plaća tridesetak procenata više nego što je plaćao do sada. U ovakvim situacijama država ne koristi prostu računicu koja se uči u osnovnoj školi, već je tu u pitanju malo više kombinatorike i teško da će da ti ostanu "somovi " kojima se razbacuješ u primerima koje si naveo. Uštediš na most, ali te oderu na ćupriji! 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1642 Napisano Octobar 4, 2013 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Najbolji je princip gde radis tehnicki godisnje a osiguranje placas koliko hoces mesec, dva, tri. Hocu ma se vozim u januaru i u julu i samo za te mesece (odnosno od tog do tog datuma) platim, ali od toga nema nista... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balavurda 279 Napisano Octobar 4, 2013 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: BG Motocikl: versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Najbolji je princip gde radis tehnicki godisnje a osiguranje placas koliko hoces mesec, dva, tri. Hocu ma se vozim u januaru i u julu i samo za te mesece (odnosno od tog do tog datuma) platim, ali od toga nema nista... Ех, кад би то могло, ја бих био више него задовољан. Мислим да би ово било најбоље решење. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IvanNBGD 782 Napisano Octobar 4, 2013 Tvrdo kuvan, 472 postova Lokacija: Blokovi Motocikl: mi je mnogo glasan. Prijavi odgovor kao problematičan Da, Zile, skroz si upravu, samo meni odgovara da se uvede reg na 6. meseci i samo cu ja sacuvati novac za neki svoj cef. Izuzetno sebicno sa moje strane i ja se sima izvinjavam sto sam pokrenuo ovu temu, u nadi da cemo se okupiti nas dosta i meni omoguciti da reg motor na 6 meseci. Ako si vec hteo da kjazes, bolje da to ne radimo, povecace nam zulum na drugim stranama, onda si mogao tako i da kazes... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Octobar 4, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Da, Zile, skroz si upravu, samo meni odgovara da se uvede reg na 6. meseci i samo cu ja sacuvati novac za neki svoj cef. Izuzetno sebicno sa moje strane i ja se sima izvinjavam sto sam pokrenuo ovu temu, u nadi da cemo se okupiti nas dosta i meni omoguciti da reg motor na 6 meseci. Ako si vec hteo da kjazes, bolje da to ne radimo, povecace nam zulum na drugim stranama, onda si mogao tako i da kazes... Niti sam rekao da si sebičan, niti mislim da si sebičan! Naprotiv, smatram da si temu otvorio iz najbolje namere. Međutim ja jednostavno smatram da ova država nije spremna da olakša bilo šta svojim građanima, a imam savim dovoljno iskustva da ovo mogu da tvrdim. A rekao sam baš ono što sam mislio i što sam želeo da kažem i nemaš nikakvog razloga da na drugačiji način tumačiš moj komentar, niti da misliš kako sam ja hteo da kažem nešto drugo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
penzioner 127 Napisano Octobar 5, 2013 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: Kawasaki zrx 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ma zamislite samo dva puta godišnje čekati u redu za tehnički pa u policiji meni je muka i što moram jednom da odem .Neka ostane ovako za te pare bar malo puteve da okrpe, a ako budu hteli i dalje da nas deru izmisliće oni već nešto.Ima ljudi fakultetski obrazovanih u ministarstvu saobraćaju i finansija koji ništa i nerade već razmatraju ,kalkulišu kako da nam prirede nove dadžbine posebno nama motordžijama kao luksuz je imati motor. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IvanNBGD 782 Napisano Octobar 5, 2013 Tvrdo kuvan, 472 postova Lokacija: Blokovi Motocikl: mi je mnogo glasan. Prijavi odgovor kao problematičan Da, Zile, skroz si upravu, samo meni odgovara da se uvede reg na 6. meseci i samo cu ja sacuvati novac za neki svoj cef. Izuzetno sebicno sa moje strane i ja se sima izvinjavam sto sam pokrenuo ovu temu, u nadi da cemo se okupiti nas dosta i meni omoguciti da reg motor na 6 meseci. Ako si vec hteo da kjazes, bolje da to ne radimo, povecace nam zulum na drugim stranama, onda si mogao tako i da kazes... Niti sam rekao da si sebičan, niti mislim da si sebičan! Naprotiv, smatram da si temu otvorio iz najbolje namere. Međutim ja jednostavno smatram da ova država nije spremna da olakša bilo šta svojim građanima, a imam savim dovoljno iskustva da ovo mogu da tvrdim. A rekao sam baš ono što sam mislio i što sam želeo da kažem i nemaš nikakvog razloga da na drugačiji način tumačiš moj komentar, niti da misliš kako sam ja hteo da kažem nešto drugo. Ok, Zile, tako brate kazi, konacno smo se skontali , ali si me odma prepoznao, kad nesto zacrtam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...