Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin

Recommended Posts

• Zainteresovan, 648 postova
  • Motocikl: AFRICA TWIN RD 03

JBT, 23.000 RSD je 425 Maraka ili 212 Eura, malo je rec da seru s tim cijenama, na kraju krajeva, regler je gomila 30 amperskih dioda od koji svaka pojedinacno kosta par evra...

Videcu da spojim lemilicom direktno zice na svojoj africi, zadnji put kad sam pipao zice a motor je radio znaci u leru bile su vruce ko sunceva povrsina.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Pa stvari bas i nisu tako jednostavne ako malo bolje razmislis.Hoce da se zapali i ona od 50ampera  >:(

Ali da preteruju sa cenama,-to stoji.

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

JBT, 23.000 RSD je 425 Maraka ili 212 Eura,

Ili ako imash nekoga da ti donese iz Grcke npr. Ja platio nov, original, 70 evra  ::)

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Ili ako imash nekoga da ti donese iz Grcke npr. Ja platio nov, original, 70 evra  ::)

a što  ::)

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

a što  ::)

Sta sto ? Sto sam menjao ? ili sto kosta toliko ?

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Montirani juče H4 bixenoni. KAKO ONO SVETLI!!! AUUuuuu.... put od Beograda do Subotice je bio kao po danu. Kebe jevu kako dobro radi.

A i oiler "by Rajko" sada krasi moj motor :)

PREZADOVOLJAN SAM ;D

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Montirani juče H4 bixenoni. KAKO ONO SVETLI!!! AUUuuuu.... put od Beograda do Subotice je bio kao po danu. Kebe jevu kako dobro radi.

A i oiler "by Rajko" sada krasi moj motor :)

PREZADOVOLJAN SAM ;D

Znaci i tebe od sada da stavljam ispred sebe kad vozimo nocu u grupi  ;D

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Sinoć me je Joška gurao da vozim ispred njega.... još se ja pitam "...ma koji mu je?"

;D ;D

Stvarno svetli za sve pare. Trebalo je jedino spustiti farove, tukli su u nebo :)

Pozdrav,

Obzirom na muke i nevolje koje sam dozivio sa svojom AT i to mojom krivicom jer mi djavo nije dao mira desilo se nesto pozitivno, naime doktorirao sam struju na tom motoru tj, nesto sam i naucio pa reko da podelim s vama,

Samo da znate da na ebayu postoje zamjenski CDI po cijeni 10 evra par. Eto toliko, cisto toliko da znate da ne morate trositi kilograme novca na ORIGINALE, ja sam ih imao na svojoj AT i motor je isao ladno maksimalno koliko je mogao, to je negdje 180Km na sat sa mnom koji imam oko 70 KG i sat nek laze jedno 15 to je to :) Sinoc sam do kasno istrazivao po ebay i nasao sam to, naime kod mene na AT nisu uopste originali  vec od nekog Lifana, Ja sam jedan nazalost kasnije rasturio htio prelemiti ga u nadi da popravim obrtomer, kasnije se analizom stare instalacije utvrdio da je zapravo prekinut kabl od obrtomera i to na mjestu gdje sa spaja s kablom od bobine od gornjeg cilindra a vodi upravo sa lijevog CDI. Sve dakle lijepo radi , signal od  nogare kad je spustena i signal od kill buttona, Eto, ne bi bilo lose kupiti rezervni par jer ko ce znati gdje vas to kinesko cudo moze ostaviti mada sam ja sa svojim presao ladno par hiljada KM

Bitno je kupiti dva identicna zbog ravnomjernosti paljenja, nemoj da vas cudi sto pise ovde da je za 125/150/200/250 Kubika, moji su od LF200 al podrzavaju od 500 do 11.000 obrtaja ladno  :)

evo  i link

http://cgi.ebay.co.uk/CDI-Ignition-150-200-250cc-ATV-Dirt-Pit-Bike-50cc-Moped-/220605310418?cmd=ViewItem&pt=UK_Motorcycle_Parts&hash=item335d19e5d2#shId

• Svrati ponekad, 455 postova
  • Motocikl: KTM 640 Adventure

Samo da znate da na ebayu postoje zamjenski CDI po cijeni 10 evra par. Eto toliko, cisto toliko da znate da ne morate trositi kilograme novca na ORIGINALE, ja sam ih imao na svojoj AT i motor je isao ladno maksimalno koliko je mogao, to je negdje 180Km na sat sa mnom koji imam oko 70 KG i sat nek laze jedno 15 to je to :) Sinoc sam do kasno istrazivao po ebay i nasao sam to, naime kod mene na AT nisu uopste originali  vec od nekog Lifana, Ja sam jedan nazalost kasnije rasturio htio prelemiti ga u nadi da popravim obrtomer, kasnije se analizom stare instalacije utvrdio da je zapravo prekinut kabl od obrtomera i to na mjestu gdje sa spaja s kablom od bobine od gornjeg cilindra a vodi upravo sa lijevog CDI. Sve dakle lijepo radi , signal od  nogare kad je spustena i signal od kill buttona, Eto, ne bi bilo lose kupiti rezervni par jer ko ce znati gdje vas to kinesko cudo moze ostaviti mada sam ja sa svojim presao ladno par hiljada KM

Bitno je kupiti dva identicna zbog ravnomjernosti paljenja, nemoj da vas cudi sto pise ovde da je za 125/150/200/250 Kubika, moji su od LF200 al podrzavaju od 500 do 11.000 obrtaja ladno  :)

evo  i link

http://cgi.ebay.co.uk/CDI-Ignition-150-200-250cc-ATV-Dirt-Pit-Bike-50cc-Moped-/220605310418?cmd=ViewItem&pt=UK_Motorcycle_Parts&hash=item335d19e5d2#shId

Funkcija CDI-a nije samo da da signal bobini, vec i da izracuna koliki pomak pretpaljena ima u odnosu na vanjske podatke (najcesce obrtaje, kod mene na Transalpu cak i u odnosu na koliko je gas otvoren), tako da ti CDI vjerovatno rade, ali cisto sumnjam da imaju isti pomak pretpaljenja. S obzirom na to, motor moze ici drugacije (moze ici cak i bolje) ali treba znati da vjerovatno ne odradjuju isto.

Kao rezervna varijanta za duga putovanja su odlicni!

Da u pravu si, al ne vidim odakle ce dobijati te DRUGE podatke na RD04 posto ona nema one elektronike u Karbovima kao RD07 i mladje.. Jedino mozda s pickupa.

Ali, shvatio sam drugu problematiku na osnovu koje sam shvatio da je moj motor svo to vrijeme isao na dve svjecice umjesto na sve 4!!!! Znaci njemu je svo vrijeme radila jedna svjecica po klipu umjesto dvije kako bi trebalo, Razlog je jednostavan, Kineski CDI nemaju na CDI-ju izlaze za dvije bobine vec samo  za jednu, Dakle pin broj 1 je masa umjesto da je izlaz  dok je pin broj 4 izlaz za bobinu, logicno jer kinezi su uglavnom jednocilindrasi pa zbog toga, ja se pitam sad kad mi stignu ti jeftini CDI da li smijem spojiti dve bobine na taj jedan izlaz pa da dobijem da mi rade obe svjecice, Obzirom da je to spajanje u paralelu bojim se da ne rikne CDI, opet mislim da ne bi trebalo jer od same elektronike izlaz je odvojen jednim elektrolitom od 1 mikrofarada!  Elem, ne znam za taj pomak paljenja al znam da mi je AT isla kao luda dok ja nisam cacnuo mecku. A ponavljam svo vrijeme kako sam je kupio isla je na kineskim CDI i sa po jednom aktivnom svjecicom po klipu! However isla je 175 sa nas dvoje autoputem i potezala je ko Porsche.

Molim odgovor na pitanje ako se neko konta, dakle dvije bobine na isti izlaz jednog CDI-a GORI- NE GORI???

• U prolazu, 17 postova

Evo ti kineski CDI

http://www.sanxin.com.cn/en/exhibit/result.asp

Ovaj kung-fu CDI podrzava dve bobine, koliko sam shvatio, bar po semi koju su stavili.

http://www.sanxin.com.cn/en/exhibit/exhview.asp?pid=11

Ugao predpaljenja je odredio konstruktor masine i cdi je unaprjed programiran da na odredjenim obrtajima daje odredjen ugao predpaljenja.

U tvom slucaju broj obrtaja moze da procita sa brzine stizanja signala od pikapa.

Ma nek radi na dve svjecice, imaces dve rezervne bobine i uvjek rezervnu svjecicu  :P :P

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Imaj u vidu da se sa fabrickim CDI-jem obe svecice ne daju varnicu istovremeno, vec postoji zadrska od par milisekundi kako bi se smesa bolje i ravnomernije upalila.

Mislim da to nije tacno, izlazi su napolju fizicki razdvojeni al unutra idu sa potpuno iste linije  i svaki izlaz ima po konednzator od 1mf.

Svrha duplih bobina nije u Time Delay-u nego u bezbednosti na trkama u slucaju da rikne jedna bobina da motor ne bi stao, mada mi je i to glupavo resenje, bolje da onda ima 4 bobine i 4 CDI modula?? Jer sta kad rikne celi CDI u po trke??? Elem jos mi niko ne odgovori kako ce se ovaj kineski CDI ponasat kad mu natovarim obe bobine  ???

• I=U/R, 2061 postova

Imaj u vidu da se sa fabrickim CDI-jem obe svecice ne daju varnicu istovremeno, vec postoji zadrska od par milisekundi kako bi se smesa bolje i ravnomernije upalila.

Obe bobine pale istovremeno,veruj mi na rec.popravljao sam i testirao vec podosta cdiova i od AT i TA.Tiristori se okidaju sa iste tacke.

Evo ga i link sa shemom,pa vidi.Transalp je u pitanju,ali isto je i na africi :  http://www.transalp.de/technik/pd-technik/reparaturen/zuendbox.php

Sto se tice dve bobine sa jednog kondenzatora,-trebalo bi da radi.Ali,kondenzator od 1uF sluzi za skladistenje energije potrebne za varnicu.Kod fabrickog tci-a ima dva kondenzatora i dva tiristora,tako da na obe bobine ide ista

kolicina energije(Joule-a),a ako se dve bobine spoje na jedan kondenzator,ta energija ce biti samo pola od potrebne po bobini,ali moze da bude dovoljna.Druga stvar je struja kroz okidacko kolo(tiristor),koja ce porasti na duplo,jer ce otpor bobina biti upola manji.

Ako zanemarimo induktivitet bobina(a ne bi trebalo,ali hajde :) ),i ako bobina(za cdi) ima 0.5 ohma,i paralelno spojimo jos jednu,dobicemo 0.25 ohma.Kondenzator je napunjen na (da zaokruzimo grubo) 300V,struja kroz tiristor ce biti I=U/R =1200Ampera,umesto 600.Realno nisu toliko velike struje u pitanju zbog induktiviteta bobina,vodova,kvaliteta kondenzatora,i pada napona na tiristoru,nego je ovo samo da ilustruje pod kojim stresom rade te komponente.Ceo proces praznjenja kondenzatora traje svega nekoliko mikrosekundi,ali u zavisnosti od broja obrtaja,naprimer 3000 obrtaja=50 varnica(praznjenja) u sekundi.

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ako su mene drugi lagali i ja lazem vas :) Taj podatak sam nasao na xrv.org sa sve objasnjenjem zato je to tako i to mi je delovlo sasvim logicno, mnogo logicnije nego da obe varnice pale istovremeno.

pa da to samo potrvrdjuje moje reci, takodje znam da ce se prepoloviti kolicina energije kad spojim dve bobine. Sta sad da radim, da rizikujem pa da probam sa ovim kineskim, iako ih spalim nema veze jer dva kostaju 11-12 Evra  8)

Ako mi je motor onako isao na dve svecice, kako ce tek na 4  :D

aca-pn Druze, nema logike da se druga svjecica pali naknadno na vec upaljenu smesu, ili istovremeno ili nikako, moze se ona upaliti  naknadno ali nece imati efekta...

Dugo me zanimalo da li zajedno okidaju. Vjerujem Joski ako kaze da udaraju skupa.

IgoraK: doco ti je dao rijesenje. Promjeni i bobine za ove sto imaju jednu pobudu, a dva izlaza za svijecice. To cak ne mora biti novo, dosta starijih rednih cetverocilindrasa su imali taj sistem.

Ovo sto aca kaze takodje ima logike. Za par milisekundi oblak zapaljive smjese pocne goriti s jedne strane, ali se ne zapali cijeli. Zasto bi imao pomak nemam pojma, ali taj sistem imaju i neki automobili radi boljeg izgaranja.  ???

• I=U/R, 2061 postova

Na 2000 obrtaja,jedan obrtaj traje 30 milisekundi,a na 10000 samo 6 ms.Da se radi o mikrosekundama,pa hajde i nekako,ali u milisekundama nikako!Razmislite malo.A ja i dalje tvrdim da obe varnice opaljuju istovremeno.

Na 2000 obrtaja,jedan obrtaj traje 30 milisekundi,a na 10000 samo 6 ms.Da se radi o mikrosekundama,pa hajde i nekako,ali u milisekundama nikako!Razmislite malo.A ja i dalje tvrdim da obe varnice opaljuju istovremeno.

Jedinica mjere mi nije najbolja, ali shvatio si sto zelim reci.

...vjerujem ako tako kazes.

• Svrati ponekad, 147 postova

Ceo proces praznjenja kondenzatora traje svega nekoliko mikrosekundi,ali u zavisnosti od broja obrtaja,naprimer 3000 obrtaja=50 varnica(praznjenja) u sekundi.

Ja mislim da si pogresio majstore,na samom kraju izlaganja,a lepo te je krenulo :)  Ja mislim da je na 3000 obrtaja 25 varnica u sekundi (50 ako si mislio na oba cilindra) :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja