Jump to content

Moto Zajednica

Da li je ovo moguce!!!???

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Stigla HAIDENAU K64 IZ ALTES-a, uz gumu stigla i garancija i fiskalni racun, guma ima mnogo lepsi profil od Michelina. Nekako je sira i lepse zaobljena, videcemo kako ce da se ponasa kad se proba. BMV ne verujem da ces dobiti za tako nesto garanciju, logicno je ako guma nema saru da je dobro eksploatisana, i zakljucaak je ili je dosta presla kilometra ili je unistena nasilnickom voznjom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1621 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

Ma koji crni michelin, mislim da je trayal T14 najbolja guma u klasi automobilskih guma, a vi vozite glavu na tim francuskim :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motordzija opste prakse, 700 postova
  • Lokacija: Novi zaSad
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Prvo moramo svi znati za dva najcesca nacina proizvodnje guma. Prvi je kada se od prirodnog ili najcesce sintetickog kaucuka napravi osnovna masa gume, postave ojacavajuca platna i zice gde treba, i sve to zapece pod pritiskom u kalupu. Tada iz kalupa izadje, kako je moj pokojni kum govorio, gumena guma.

Drugi nacin je kada se zbog zagusenosti planete nasim djubretom, u osnovnu masu gume umesa 40 do 60 procenata praha od starih mlevenih guma, pa cak i mlevene plastike sa kojom vec ozbiljno neznaju sta ce sirom sveta. Tu nastaju nove pojave, zbog neujednacenosti strukture polimera (lanaca molekula kaucuka), polimeri ranije pucaju, sto dovodi do prevremenog vremenskog zastarevanja guma. To su takozvane reciklirane gume, sto nije protektirane (one imaju samo ponovo nanesen gazni sloj). Zato u novije vreme na zapadu imamo obaveznu zamenu guma posle recimo 4 godine, bez obzira na istrosenost, jer su gume iz reciklaze sklone samorazgradnji strukture. Ako je pri tome jos prisutna bilo kakva greska u proizvodnji, ili udar u voznji, logicno je da raspadanje pocinje mnogo ranije. Nas zakon da se smeju voziti gume do 10 godina starosti, necu komentarisati. Uopste se ne razdvaja tehnologija recikliranih od stare tehnologile koja je zdravija.

Tigar pravi ozbiljne gume auto i moto programa, to sto kasne u uvodjenju novih nizih profila ili modela za 300 km/h neznaci da su losi postojeci proizvodi. Michelin City grip je najtrazenija skuterska guma svuda i tuca je za njima po zapadu, kod nas se tesko ili nikako ne dobijaju. Nazubljen bok moto gume je znak raslojavanja slojeva platna, i opomena je za zamenu pre naglog raspadanja. Moja KINESKA GUMA JE DOBILA TO NAZUBLJENJE I CVORUGE POSLE 16000 km! Zaobidji djubre koje se raspada posle 5500 km.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 57 postova

Meni ni jedna guma ne izdrzi 5000 km.Hvala Pirelliju na tome.Svaki kilometar na njima je Orbit kilometar:-).Po meni najjeftinije je kupiti skupu gumu.Prvo razlog treba traziti u motoru,pogotovu ako je malo stariji,pa tek onda u gumama,suvise stvari utice.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 173 postova
  • Lokacija: NS
  • Motocikl: BMW F650ST

Nemoj da kupujes od ljudi za koje nisi siguran da su OK. Sto veci prodavac lakse se izboriti sa reklamacijama. Bez fiskalnog racuna ne treba ni da platis gumu ako je nova.

E sad jel do gume ili voznje tj motora :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja