markoizkule 884 Napisano Avgust 20, 2013 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Cetvrtak vece trazim nesto za veceru. Nadjem u frizideru neke male frankfurt virsle koje sam kupio ko zna kad i kojem rok istice za par dana. Pakovanja = dva komada. Razmisljam sta cu sa njima...da li da ih izjedem odmah ili za nesto drugo. na kraju sam se odlucio na voznju motora u subotu pa cu sebi kao napraviti neke sendvice pa cu roknuti virsle u njih. Petak sam proveo planirajuci put. Gde cu sta cu...nista ne pada na pamet...citam tudje putopise i krene mi se stvarati jedna ideja... Na kraju sam odlucio otici malo dalje nego sto sam planirao. Ovaj topic je posvecen tom putovanju. Putovanju koje me je provelo kroz Avalu, Viminacijum i Kostolacki kop, Golubac, Djerdapsku klisuru, Majndapek sa prelepim kopom, Rajkovu pecinu, Donji Milanovac, Hidroelektranu na Djerdapu, Rumuniju, Orsovu, Put 57, cudnim predelima Rumunije i na kraju kroz celu Vojvodinu. Put koji je trajao ravno 24 casa. Put koji je pokazao dosta lepog sto ovaj deo Evrope moze da pruzi. Put koji mi je otvorio neka pitanja. Ali da krenemo redom. Kao sto sam napomenuo ova tema je posvecena tom putu i ja cu podeliti svoje uzlaganje u nekoliko etapa. Prvenstveno da sebi olaksam zbog dosta slika koje zelim da postavim a mrsko mi je sve ih nabacivati na neki sajt odjednom pa cu to lagano. I vi da imate sta da gledati i meni da bude lakse Probudio sam se u subotu u cetiri ujutro. Skuvao virsle, "spakovao" ih u kifle, obukao se i krenuo. Napominjem da sam na put krenuo krajnje spartanski. Nemam bisage, nemam kofer..sve sto je stalo u jedan ruksak je ceo moj prtljag, koji je pored spreja za lanac, prve pomoci, svetloodbojnog prsluga i kifli sa virslama primio samo jos jednu majicu kratkih rukava, jedne bokserice i peskir. Ujutro hladno, mrak...a vojvodina ravna pa se nije imalo sta ni slikati. Dosadno sve u tri lepe p.m. Prolazim Beograd i odlucujem sa da obidjem Avalu. Avala je prava lepotica. Put divan, priroda zadivljijuca...mir i tisna. Bozije uzivanje. - - - - Stigao do avalskog tornja pre 8 sati tako da se nisam popeo na njega. To sam ostavio za neki drugi put kada budem sa curom isao tu deonicu - - - - Spust niz Avalu je takodje impozantan. Kruzni put koji vodi oko planine se mora proci i oni koji zive u okolini ne smeju to da propuste. - - - Kada sam sisao niz Avalu nastavljam put prema istocnoj Srbiji. Zastajem na jednom lepom mestu. Odmaram. Ukradem koju jabuku u vocnjaku pored puta. - - Ovo vam je inace GPS za siromasne googleova mapa nalepljena na tank motora jednsotavno i funkcionalno - - Stizem sa puta ka Kostolcu da obidjem Viminacijum...Sta nam wiki kaze za to rimsko naselje: Виминацијум (лат. Viminacium) је археолошко налазиште у близини Старог Костолца, 12 километара од Пожаревца. Римски војни логор и град настао је у I и трајао до почетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије (Moesie Superior), која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске. Под Хадријаном стекао је статус муниципија, града са високим степеном аутономије који подразумева и независну градску управу. За владавине Гордијана Трећег постаје колонија римских грађана и добија право ковање локалног новца. У оквирима римске управе био је то највећи статус који један град може да досегне. Овде је 211. године Септимије Север прогласио царем свога сина Каракалу. Виминацијум имао је више десетина хиљада становника, док је логор око кога је настао град имао чак 6.000 војника. Био је седиште епископа у 4. веку, а касније добије статус митрополије. itd itd... Elem, ulaz se placa. Ja nisam znao pa uleteo motorom ko pravi harambasa. Obilazio satore i muzejcice slikao i pravi se ko da sam uhvatio Boga za onu stvar sve dok nisam postao sumljiv cuvarima koji su mi trazili kartu i koji su me obavestili "uz svo duzno postovanje" da moram da odem - - - - - - - - Posto sam obisao i tu znamenitost nastavljem dalje. vracam se na put prema Djerdapu. Jos jedna stvar...kad ste vec u kostolcu obidjite i kostolacki kop...impozantno izgleda. nazalost nemam sliku toga. Random slike sa nastavka puta: - - - Lagano izbijam na Djerdap. Odusevljenje. Dunav ovde nije zut i prljav kao u Novom Sadu. Dunav ovde ne smrdi. - - - I na kraju dolazim do Tvrdjave Golubac. Ovde necu trositi reci. Prijatelj Wiki ima sto sta da kaze o toj tvrjdavi i daleko pametnije od mene: ...Голубац је грађен лепезасто и састоји се од три дела: предњег, задњег и горњег града (са цитаделом). Чини га укупно 10 (9+1) куле и две велике колске капије. Куле су касније Турци ојачали отворима за топове и додавањем још једне куле(10.) око 1480. године. Испред града се налази предњи зид (I) који чини спољни зид шанца, a који је вероватно био пун воде јер је повезан са Дунавом који га је вероватно пунио. Град је тешким ланцем повезан са стеном Бабакај (која и данас вири из воде у сред Дунава), тако да је у потпуности контролисао како друмски, тако и речни саобраћај кроз Ђердапску Клисуру. Испред тврђаве је било цивилно насеље, о чему данас сведоче само неки делимично истражени објекти... ...Голубац се први пут се помиње у угарским изворима датираним у 1335, 1337, односно 1342. годину. Не зна се када и ко га је подигао, али је његову основу тј. Горњи град подигао српски односно православни великаш о чему сведочи и православна капелица у саставу 4. куле. Град је потом проширен (на задњи и предњи град) током српске или мађарске власти, иако није искључено да је у старту изграђен у овој величини. Последњу фазу у градњи спровели су Турци ојачавши 6,7,8 и 9. кулу и додавши у продужетку спољашњег бедема ниску артиљеријску кулу (10.) која је контролисала Дунав и штитила пристаниште за шајке које се уз њу налазило... - - - - - - - - - - - - - - - - - Toliko za sada. Bice update za dan dva. Kada sortiram ostale slike ovo je tek deo puta. to be continued ... ps; ovaj puytpis stavljam na jos jedan bajkerski forum tako da su neki vec mozda i videli 16 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano Avgust 20, 2013 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Ova tura mi je u planu da je odvozam do kraja meseca. Drago mi je sto delis sa nama tvoje iskustvo jer cu ja sigurno iskoristiti ovaj putopis kao smernicu za moju voznju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ducatista 223 Napisano Avgust 20, 2013 Zainteresovan, 532 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ducati 748 S Prijavi odgovor kao problematičan Kad sam procitao "frankfurt virsle" mislio sam da ides do Frankfurta PS. Lep putopis i cekam nastavak. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mouse0 551 Napisano Avgust 20, 2013 Svrati ponekad, 333 postova Motocikl: Suzuki GSX600F '01 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo komsija, lepa tura, dao si mi lepu ideju za djir u skorije vreme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 884 Napisano Avgust 21, 2013 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Nastavljamo dalje Put prema Donjem Milanovcu se nastavlja. Predeli prelepi. Moram da napomenem da tu vec pocinju i tuneli. Dosta su nezgodni jer su uve u krivini i sa dosta njih voda kaplje sa krova. zato usporite i upalite sva moguca svetla. Sa druge strane, retki su tuneli koji su duzi od 200 metara... Odroni su cesti. Nisu veliki ali za motore i malo veci kamen je problem. Tako da blize sredini puta i nigde ne jurcajte. Put je uglavnom dobar. Nema rupa samo mnoge zakrpe. - - - - - Ovo mi je jedna od najomiljenijih slika: - - - - - - Pogled na Rumuniju: - - Sa desne strane na pola puta do donjeg milanovca postoji odvajanje preko Homoljskih planina za Majdanpek. Ja se tu iskljucujem (i vratio sam se tuda istim putem) i idem za taj gradic da bi video lokalne znemnitosti Put je dosta los, dugacag i naporan ali vredi svake rupe zbog predela koji se redjaju. - - - - - - - Kada sam stigao u Majdanpek otisao sam do Rajkove pecine. Wiki kaze: Рајкова пећина је пећина у источној Србији, удаљена 2 km од Мајданпека. Са дужином од 2304 m истражених ходника једна је од најдужих пећина у Србији. Кроз 2303 m њених пећинских канала, тече река са 1129 m речног хоризонта. Три речице створиле су ову пећину: Јанкова, Паскова и Рајкова. Пећина садржи читав систем дворана, канала и ходника, а одликује се и пећинским накитом у виду сталактита, сталагмита, стубова од снежно белог кристалног калцита. Пећина садржи два хоризонта,тј. понорски и изворски део. Ulaz se placa 150 dinara i vredi svaki dinar. Mora se obici...jednsotavno mora !!! Svaki stalaktit i stalagmit ima svoje ime. Tu su cele kula, orgulje, jelke, poklon kralja, kraljica, odaja jeza itd. Za centimetar stalaktita ili stalagmita je potrebno 1000 godina tako da ne mojte da cackate minerale... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Za Rajkovu pecinu se dobro obucite. Dosta je hladno i vlaznost vazduha je 100 posto. Nije to mala pecina mada ima meste gde sam morao skinuti ruksak da bi prosao. Posle Rajkove pecine idem na drugi kraj grada da pogledam poznati povrsinski kop. Kop je impozantan. OGROMAN JE !!! Voda je nadrealne boje od svih tih mienrala koji se tamo kopaju. - - - - - - Do ovog momenta sve virsle i kifle su bile pojedene Prica se nastavlja kada sortiram ostale slike... to be continue... 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikapostar 21 Napisano Avgust 22, 2013 Svrati ponekad, 161 postova Motocikl: honda cbf600 Prijavi odgovor kao problematičan Nasi putevi puni zakrpa.A na zapadu dosadno nigde rupe na putu.Samo napred druze.Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PaPaja 1253 Napisano Avgust 23, 2013 Drug član, 927 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin AS 2024 Prijavi odgovor kao problematičan Prati se, idemo dalje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ujkaalbert 28 Napisano Avgust 27, 2013 U prolazu, 78 postova Prijavi odgovor kao problematičan Genijalan naslov i odlucan putopis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Avgust 27, 2013 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Stvarno prelepo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 884 Napisano Septembar 1, 2013 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Idemo dalje...zadnji deo mog putopisa... Posle obilaska pecine i kopa vracamo se preko Homoljskih planina nazad na Djerdapsku klisuru istim putem. Docekuju me isti lepi predeli. - - Stajem na jedan od vrhova da odmorim i da se nadisem vazduha ne opterecenog dimom. - - Idem iza te stracare i docekuje me lep vidik: - - - Kao sto sam rekao i u predhodnom postu. Ovaj put je jako los i retko ko ga koristi. Ali se usput nasla koja krava da zamuce dok prolazim - - - - - Ovde sam se vec spustio do djerdapa pa nastavljam svoj put prema hidroelektrani. - - - - - - - - Detalj sa rumunske strane. - - - - - Hidroelektrana Djerdap 1. Na granici bez guzve. Mene zadrzali 30 minuta jer nisu mogli da nadju marku mog motora u racunaru. Na kraju me nisu ne uveli vec samo udarili pasos i kao u fazu "pali..ako neko pita presao si peske" Sramota je da radnici na bilo kojoj granici ne znaju rec engleskog. - - - Ulazak u Rumuniju. Zemlja brace roma...putevi dobro ali.... ALI svakih par kilometara ce vas docekati deonice od po 2 kilometra gde asfalta NEMA...na *ebenoj magistrali nema asfalta...i ta tortura traje jedno 50 kma..znaci 5-6 km dobrog puta i onda 2km deonice bez asfalta...Odroni na putu cesti i ne ciste se uopste. Sa srpske strane se primeti da je bilo odrona ali je sve sklonje sa strane puta. Ovde kamenice komotno stoje na sred puta. Sirotinja sa svih strana. Ono malo sela i gradova sto se proslo odise nemastinom i ciganijom (ne znam kako drugacije da opisem). Ima covek auto od 40 hiljada a kola parkirana ispred kuce koja umesto stakla na prozoru ima najlon kesu. Dzaba evropska unija kada je mentalitet ljudi takav. Moja preporuka je da ako idete ovom deonicom da se okrenete i vratite isto sprskom stranom. Em je daleko lepsa sto se tice prirode em je sve nekako uredjenije i ima mesta gde mozes stati i videti nesto, odmoriti, pojesti neto... Plus da ne govorim o putu, koji je daleko od savrsenog, ali na kojem neces brinuti da li ces upasti u rupu duboku 20cm. Mnogo puta su me na putu spasili tockovi od 21 incha...jer su rupe ceste i duboke. Kada se prodje tih 50ak kilometara torture ide stvarno dobar deo puta...ali kao sto sam rekao..nema sta da se vidi...sela su bez ulicne rasvete i sporadicna su. Niko ne prolazi tim putem sem pogranicne policije. Nema pumpe, nema radnje..nista... - - - - - - - Docekao me mrak. Nigde osvetljenja..nigde zivota. Sve prazno. Jedino mesec malo osvetljavao put mada je i on zasao kako se ponoc problizavala. - - Ulazak u Srbiju sa rumunske strane isto prosao u cekanju. Isti problem. Nema mog kineza u racunaru. Zove se sef..pa on dodje pa ni on ne zna engleski..pa dodje jos jedan pa i on ne zna...na kraju udarili pecati i ista prica... Palim nazad u Srbiju. Odmorim u Beloj Crkvi..pojedem poskupe i nikakve cevape...Produzim za Vrsac pa Zrenjanin pa za Kulu. Dosao kuci u 4 ujutro - - - - To je to ljudi. Tako se zavrsava moja saga o putovanju gde sam svasta lepo video i uzivao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 884 Napisano Septembar 1, 2013 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan I za kraj mapa kuda sam isao. Ne obazirite se na ovu kilometrazu sa googla. Nisu ukljucene sve deonice koje sam obisao. Plus sto sam se gubio par puta pa se morao vracati. Ukupna kilometraza je bliza hiljadarki (po mom proracunu oko 950kma). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10895 Napisano Septembar 3, 2013 Hronični Motociklopata, 7503 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Plavi Grom Prijavi odgovor kao problematičan super putopis i ja imam na umu da se provozam do Djerdapa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Heartless 17 Napisano April 4, 2014 U prolazu, 47 postova Lokacija: Kula Motocikl: Colibri T12/Sprint Phantom,Knight Adams 125,T 14 TLS,APN4,APN6 ECO,Automatic a3ms, Prijavi odgovor kao problematičan GZ al brate od toliko puta da ti ne uslikas KULU covjece KULU rodnu grudu da vidi svjet da se reklamiramo da imamo stazu za ktm i quadove koja se proteze kroz sami centar grada...da obajsnis ljudima misteriju odranog puta...vec 6 godina niko ne zna sta se dogadja dal su putari ili tenkovi?!Da imamo parce RUMUNIJE i u nasoj Vojvodini eee bre...salu na stranu divan putopis svaka cast nadam se da cemo zajedno nesto slicno ostvariti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1514 Napisano April 4, 2014 Drug član, 2012 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Lep putopis a kilometraza muska! Ja za toliko km odem u Grcku okupam se i vratim se kuci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milanni 68 Napisano April 4, 2014 Svrati ponekad, 136 postova Prijavi odgovor kao problematičan Lep putopis super slike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gane019 0 Napisano Maj 8, 2014 U prolazu, 1 post Motocikl: sprint apolo 250 Prijavi odgovor kao problematičan odlican putopis vidim motor se vozao odlicno razmisljam da ga kupim novo je novo,ima ga u zajecaru tri godine nece niko da ga kupi ali sad je pala cena Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...