Jump to content

Moto Zajednica

Još malo zapadne Srbije

Recommended Posts

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Živela sloboda :) - tako bi otprilike mogli prevesti osećaj supruge i mene nakon što smo decu ostavili kod mojih roditelja, uz vikend koji je upravo bio ispred nas. Nakon malo razmišljanja o tome gde putovati (dilema - područje Homolja ili zapadna Srbija), odlučujemo se ipak za ovo drugo. Krajnji cilj je Tara, bez nekog detaljnog planiranja rute (što se ionako uvek izjalovi na ovaj ili onaj način, kao što je i sada bio slučaj, no o tome u nastavku).

 

Dan za putovanje - subota 27.07., ideja je bila da krenemo što ranije - otprilike oko 5 ujutro. Sad, nije da nismo ustali na vreme itd, ali drž' jedno, pa drugo, pa na pumpu da se dospe gorivo i malo dopumpaju gume zbog dvoje na motoru i na kraju Beograd napustismo tek negde između 7 i pola 8.

 

Peglamo ka Valjevu i u Meljaku moj prvi "nisam te video" slučaj od početka ove sezone. Čiča u Jugiću iskoči na magistralu sa leve strane preko pune linije, srećom pa sam ga ipak na vreme uočio i shvatio šta će da uradi. Sirena, oštrije kočenje... Deda se ukopao u mestu od straha i poprečio na sred magistrale, jugiša mu se ugasio :D Uz malo gestikulacije, moje grdnje i njegovog izvinjavanja, nastavljamo dalje... Nećemo dozvoliti da nam tako nešto pokvari doživljaj.

 

Kratka pauza za kafu i doručak u Valjevu.

 

001.jpg

 

Nastavljamo dalje ka Debelom brdu. Nižu se prelepi predeli tako da u jednom trenutku stajemo da malo fotkamo.

 

002.jpg

 

003.jpg

 

004.jpg

 

Fotke govore više od reči...

 

005.jpg

 

006.jpg

 

007.jpg

 

008.jpg

 

Sa Debelog brda spuštamo se u Rogačicu, odatle začas do Bajine Bašte, i bez stajanja peglamo do Perućca. Tu dolazimo do prve dileme - ići na Predov krst ili na Zaovine :) Zovem kolegu Lorda Obliviona i nakon malo konsultacija pada odluka - idemo na obe lokacije :moto3:

 

Put do Predovog krsta je izuzetno živopisan. Posebno deo uz rečicu kad se put odvoji od Drine.

 

 

009.jpg

 

010.jpg

 

011.jpg

 

013.jpg

 

014.jpg

 

015.jpg

 

Na Predovom krstu pravimo pauzu u planinarskom domu - pijemo sokiće i uživamo u miru. Zatim pada odluka da krenemo ka vidikovcu Bilješke stene - motor nije za off ali ni put nije neki preterani off - šumar i domaćin u planinarskom domu kaže da "idu tamo motorima".

 

Pakujemo stvari na motor, oblačimo se i...

 

- "Tomislava jel' kod tebe ključ od motora?"

- "Nije, šta će meni ključ?!?"

- "Hmmmm, hajd' proveri da ga nisi munula sa stola, kod mene nije definitivno..."

 

Žena kopa po svojim džepovima - nemaaaaa. Kopam ja po svojim, pregledamo džepove od tank torbe - nemaaaaaaaaa!!! Ok, još nema panike - garantovano su ključevi ostali na stolu u restoranu. Ode žena, vraća se i kaže "nema". E tu kreće prvi stepen češanja po glavi. Odem i ja opet da pogledam, i definitivno nema nigde. Niko nije video/uzeo ključeve, kao da su u zemlju propali. Odmotavam film i kapiram da sam jako teško skinuo jaknu kad smo stigli na Predov krst, ruke se oznojile i mesh se pripio. Razmišljam da u tom batrganju nije ključ ostao negde "u jakni" zakačen za postavu, iza protektora itd. Detaljno prekopavamo i nema. Ostaje još kao krajnja opcija da su mi ključevi ispali negde na potezu od restorana do motora (stazom nekih 150 m), ili tu u livadi pored motora dok sam skidao jaknu. Pridružuje nam se i šumar i polako krećemo u pretragu staze i livade pored... Nakon nekih 45 minuta buljenja u travu definitivno dižemo ruke. Da pušim, u tom trenutku zapalio bih cigaru da iskuliram :D.

 

Elem, sedam u hladovinu i razmišljam šta mi je činiti. Jedina dobra stvar u celom problemu je to što kad sam parkirao motor, nisam zaključao korman - znači neću morati da ga "lomim". Imam sav poreban alat da raskupusam kontakt bravu i prevežem žice, ali je alat u koferu koji je naravno zaključan. Krivo mi da razvaljujem nov kofer tako da grčevito razmišljam šta raditi - ima li bilo kakve pametnije solucije.

 

U tom trenutku opet nam se pridružuje šumar i kaže "a da ti nisi držao nešto drugo u ruci što si mislio da baciš pa sve to zajedno sa ključevima fiknuo ko zna gde?". Naravno da nisam, ali to što je rekao u meni je izazvalo sledeći tok razmišljanja: "da sam bacio ključeve u livadu, kako bih ih našao? Ključevi su metalni, magnet privlači metal..." i u tom momentu meni sine da proverim jednu stvar - dignem tank torbu sa rezervoara, raširim jezičke sa magnetima i padnem na dupe - jezičak sa magnetom je "pokupio" ključ sa stola, i to unutrašnjom stranom, i kad sam torbu stavio na rezervoar, ključevi su ostali lepo složeni ispod torbe. Da mi je neko pričao da je tako nešto moguće, definitivno bih rekao "da, a onda je mrmot zavio čokoladu u papir..."

 

012.jpg

 

Najčudnije u celoj priči je to što smo za sve to vreme dva puta skidali torbu sa rezervoara, otvarali i prekopavali džepove.

 

Potraga za ključevima oduzela nam je skoro sat i po vremena tako da je vožnja do Biljeških stena otpala. Pakujemo se konačno i krećemo lagano nazad. Žena je ogladnela i kaže da idemo nazad u Perućac na Vrelo da nešto jedemo pa posle da vidimo šta i kako dalje. Evo ga filmić sa snimljenim delom tog puta.

 

 

U restoranu Vrelo na istoimenoj reci poručujemo pastrmku (a šta bi drugo :)).

 

015-01.jpg

 

016.jpg

 

017.jpg

 

018.jpg

 

Nakon ručka većamo gde ćemo dalje - da idemo na Zaovine ili da peglamo ka Ljuboviji. Već je podne uveliko osvojilo i razum kaže da ovog puta preskočimo Zaovine i ostavimo to za neku drugu vožnju. Put od Perućca ka Bajinoj Bašti, a zatim od Bajine Bašte ka Ljuboviji je jako lep. Sam put je dobar, a Drina na tom potezu prelepa. Gde god čovek da pogleda - razglednica.

 

U Donjoj Trešnjici skrećemo sa magistrale ka školi u Gornjoj Trešnjici i ulasku u kanjoj reke Trešnjice. Kanjoj Trešnjice je prirodno dobro pod strogom zaštitom države. Najpoznatiji je po koloniji beloglavih supova (kod nas ih ima tu i u kanjonu Uvca), ali sam kanjon je pored toga botanički i zoološki izuzetno interesantan.

 

 

019.jpg

 

020.jpg

 

021.jpg

 

022.jpg

 

Nastavljamo dalje ka Ljuboviji...

 

Reka Ljuboviđa:

 

023.jpg

 

Iz Ljubovije, preko Proslopa idemo za Pecku:

 

 

024.jpg

 

025.jpg

 

Sa Proslopa, preko Pecke, Ive, Valjevskih Stava i Pričevića peglamo za Valjevo, a odatle bez stajanja u Beograd. Sve u svemu, nama je bilo zanimljivo :)

 

Vidimo se na drumu...

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 297 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Lep izlet sa poprilično km za 1 dan! :takoje:

Ja sam tamo bio pre 2 godine. Od planinarskog doma do Predovog krsta, odn. do vidikovca, vodio je uzan put posut tucanikom, pa se nisam usudio voziti po njemu, nego sam išao peške. Jel sad put drugačiji kad si do tamo vozio sa suvozačem? :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja