Marko011 2457 Napisano Jun 23, 2013 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan Juče planirao kratku vožnju sa kolegom, ali počelo nevreme i batalil, ali sam hteo taman dok sam bio u garaži da malo povećam ler gas.........što sam i uradio.........otišao na kafu, posle sat ipo vraćam se u garažu da upalim motor i vidim jel sve ostalo kao što sam podesio i da ga pokrijem ciradom (možda je ovo bila greška, bio je motor na 70 C). Jutros se odlučim da se provozam malo sa devojkom kratku turu do Mladenovca i nazad,...........instinktivno proverim ulje, kad ono imam šta da vidim, kao da je neko sipao milkshake unutra, staklo zamagljeno...........ja reko gotovo pomešo sve živo. Proverio nivo rashladne tečnosti, proverio bilo gde da li curi nešto............ništa konkretno što bi moglo da dođe u kontakt sa uljem, sve izgleda ok.............. Opalim po netu da vidim jel imao neko sličnih situacija i problema, na našem forumu (i drugim),...........naiđem slućajno na temu na fz1 forumu, gde se u ovakvoj situaciji savetuje.............." ako je zamalgljeno staklo i ulje ima simptom milkšejka, verovatno je kondenzacija, provozaj se par sati i proveri ponovo ulje".. U principu nisam video da imam šta da izgubim, opalio do Surčina auto putem, pogledam kroz staklo, ulje tamnije,..........ponovo nazad, pa na Avalu prema Mladenovcu............stanem kod opšte poznate kafane, kad ono staklo čitsto kao suza, ulje normalne boje, nivo ulja normalan..........kao da se ništa nije desilo. Vratim se gajbi parkiram motor, pogledam ponovo, isto sve normalno........... Da li je neko imao slično iskustvo? Jel mogu da očekujem pad kvaliteta ulja zbog ovog slučaja (viskoznost?), neke detalje koje bi trebao da pregledam ponovo? posledice? Svaka informacija je dobrodošla! Za dve nedelje idem na dužu turu, ovo mi sada nije trebalo, pa sam se malo u*ro............. U pitanju je FZ1 iz 2008e................. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jun 23, 2013 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Јесенас сам на сајту једног аутомобилског часописа читао текст о неком испитивању кога су спровели, истраживајући шта је разлог за некакви епидемију вриснулих аутомобилских мотора, независно од марке и услова употребе, када им се уље претворило у нешто геласто, што није могло да се протера кроз уљне магистрале. Једна од претпоставки је била у вода у картеру мотора. Због тога су у један мотор на столу насули и прописано уље и додали приде, по моме, баш доста воде. Мерили су параметре рада мотора, компресију, температуру, притисак уља, а наравно и само уље је подвргнуто испитивању пре и после испитивања. И догодило се исто као и у твом случају - милкшејк је давао другачији притисак у систему за подмазивање (али ништа у опасно ниској зони), а онда, веома брзо, како се мотор загревао и вода из уља испаравала, све се вратило у нормалу. Чак је и уље после испитивања било како и треба да буде. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko011 2457 Napisano Jun 23, 2013 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan Јесенас сам на сајту једног аутомобилског часописа читао текст о неком испитивању кога су спровели, истраживајући шта је разлог за некакви епидемију вриснулих аутомобилских мотора, независно од марке и услова употребе, када им се уље претворило у нешто геласто, што није могло да се протера кроз уљне магистрале. Једна од претпоставки је била у вода у картеру мотора. Због тога су у један мотор на столу насули и прописано уље и додали приде, по моме, баш доста воде. Мерили су параметре рада мотора, компресију, температуру, притисак уља, а наравно и само уље је подвргнуто испитивању пре и после испитивања. И догодило се исто као и у твом случају - милкшејк је давао другачији притисак у систему за подмазивање (али ништа у опасно ниској зони), а онда, веома брзо, како се мотор загревао и вода из уља испаравала, све се вратило у нормалу. Чак је и уље после испитивања било како и треба да буде. Hvala kolega na info Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AIeksandar 396 Napisano Jun 23, 2013 Zainteresovan, 764 postova Lokacija: BEG Motocikl: ER6n Prijavi odgovor kao problematičan Ali prati da se ne ponovi, ako se ponovi ja bih promenio ulje da sam na tvom mestu jebes ulje, 2008... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko011 2457 Napisano Jun 23, 2013 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan Ali prati da se ne ponovi, ako se ponovi ja bih promenio ulje da sam na tvom mestu jebes ulje, 2008... to svakako ićiće još jednom kod majstora na proveru pre puta............ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 820 Napisano Jun 23, 2013 Drug član, 1440 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Ne pokrivati topao motor nikada! To sa uljem je gotovo i nije toliki problem jer se isti efekat dešava ako se motor vozi zimi, mnogo ozbiljniji problem je kondenz na svim elektro kontaktima. Efekat je isti kao da si ispuškirao ceo motor. Ako nisi imao taj problem dobro je barem za sada Vozi i ne pokrivaj topao motor 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko011 2457 Napisano Jun 23, 2013 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan Ne pokrivati topao motor nikada! Tu sam se baš zeznuo. Danas je bio napolju u hladovini posle jutarnje vožnje, uveče sam ga odvezo do garaže i nije bilo milkšejka, sve je po normali, boja ulja, staklo nije zamagljeno, nivo rashladne tečnosti nije pao. Neću mu stavljati ciradu par dana čisto da budem siguran. To sa uljem je gotovo i nije toliki problem jer se isti efekat dešava ako se motor vozi zimi, mnogo ozbiljniji problem je kondenz na svim elektro kontaktima. Efekat je isti kao da si ispuškirao ceo motor. Ako nisi imao taj problem dobro je barem za sada Vozi i ne pokrivaj topao motor Obratiću pažnju i pregledaću osnovne stvari majstor će proveriti detaljno, nema druge............ Zbog kakve gluposti nastane problem............najviše je izbijala toplota kod prednjih vila kada sam stavio ciradu, računao sam "neće mu do jutra biti niišta"..............delimično sam bio upoznat sa problemom kondenzacije,...........ali nikako u toj meri na to što me čekalo ujutru kada sam video milkšejk................sreća pa nije toliko strašno koliko sam mislio da če biti................. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...