Jump to content

Moto Zajednica

Pegaso 650 '95

Recommended Posts

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650, MZ ETZ 251

Pozdrav svima. Nisam nikad pisao u ovom odeljku foruma, ali sam bio aktivan malo na ,,MZ Svetu", jer njega imam odavno. Nedavno sam nabavio novo mezimce, pa bih voleo da cujem tudja misljenja koliko je to moguce sa slika i objasnjenja.

Presao sam sa njime do sada oko 350km, sve radi sasvim zadovoljavajuce, nista ne melje, cangrlja, trosi 6.5 litara sa jos nekim pozadi i sa voznjom uzbrdo i off-road, tako da to deluje ok.

Naravno, ni jedan motor tog godista nije savrsen, pa evo nekih problemcica koje sam primetio:

1. Neki MAJSTOR je sraf na karteru prekrio silikonom iz nepoznatog razloga, verujem da je to sraf za ispustanje ulja, nalazi se direktno iznad zastitne plastike (sus pleha). Taj sraf je posle 150km poceo da curka, npr 10 kapljica za ceo dan. Nisam jos skidao taj silikon ali cu uskoro pa cu videti sta se krije ispod.

2. Prednja viljuska curi malo. Rastavljao sam razne viljuske tako da mi nije problem da sam to sredim, samo ne znam koliko je tesko naci nove semeringe?

3. Kada ga vozim normalno (skoro uvek), i kada pustim gas na oko 3000-4000 rpm pred krivinu, desava se ponekad da pukne u auspuhu, samo odjednom tako, ne utice na voznju niti se oseti, samo pucne tako ponekad, recimo 3-4 puta za dva sata voznje. Da li je to tako svima?

Sto se tice njegovih mana, citao sam dosta na ovom forumu kao i ostalim. Dihtung glave nisam proveravao, ali u ulju nema vode, proverio, dok u onoj posudi za vodu po povrsini ima malo ulja, malko masno, e sad ne znam koliki je to problem... Frajlauf radi za sad ok.

To je to, nista mi vise ne pada na pamet..

I da, na satu pise da je presao 26000km, koliko je to realno? :)

Hvala unapred na odgovorima! :)

Evo par slicica:

post-4301-0-03868600-1371738587_thumb.jpg

post-4301-0-97914000-1371738615_thumb.jpg

post-4301-0-89234700-1371738878_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: Suzuki SV

Pozdrav! Lep motoric zaista..

Vozim Pegaso ali iz `97 i presao sam s njm skoro 450km...ali imam iskustva kao da sam 3000..:(

Sto se tice problemcica koje si naveo,nije nista strasno!

To sto ti curka ulje,vrlo moguce da je neki majstor pretezao sraf i da se pojeo navoj (meni se desilo isto),ali je Bokilic uspeo da nadje malko duzi sraf i za svaki slucaj stavio malo silikona,sto bih i tebi preporucio...ne skidaj nista dok ne budes spreman skroz,da se ne ubedacis posle.

Semeringe verujem da mozes lako da nadjes,bar sam tako cuo..

A pucanje iz auspuha se desava,probaj da zamenis filter vazduha i svecicu.

Jos par saveta...obavezno uvek pun akumulator i bez mnogo verglanja,da bi sacuvao fraj lauf i cim primetis neke gadne zvukove odmah do majstora da bi sve bilo znatno jeftinije (Poki iz kraljeva je jako dobar majstor i covek naravno).

Sto se tice dihtunda glave,proveravaj nivo rashladne tecnosti u hladnjaku,a ne u prelivnoj boci i ne dozvoli nikako da udje ili dodje blizu crvenog...tako ces ga sacuvati,za sad ti je sigurno ok i nista ne diraj!!! :D

Kilometraza kontam da laze,mada nikad se ne zna,ja sam moj kupio sa 32000 ekstra ocuvan (SPOLJA),sto je kao realno a nije mnogo...

Motor kao motor sem standardnih boljki je super,a i lep je,nadam se da ces se lepo navozati s njim!

Ako ti jos nekako mogu pomoci,pisi,mada ovde ima veoma iskusnih vlasnika..:D

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Koliko je kilometraza realna moras sam da procenis, inace je zahvalan motor. Imaju problem sa frajlaufom, punjenjem i preskupi su za odrzavanje. To sto je malo masna tecnost nije strasno, ali prati situaciju, obicno se desava suprotno, voda ide u ulje. Ako se poveca dizi glavu i nov dihtung. Semerinzi viljuske su standardni,lako ces ih naci. Sto se tice puckanja iz auspuha to ti je siromasna smesha za rad na leru, pokusaj da odvijes sraf za stel. za 1/2 kruga, ili ocisti karb. Sto se tice tog silikona, budi spreman da pravis nov sraf i navoj, ili reducir. Nemoj da cekas mnogo, ne znas kad ce to da popusti !? Pozz i srecno

• U prolazu, 75 postova

Za curenje na tom srafu cu videti prvom prilikom, ne bi bio veliki problem da se napravi novi navoj i sraf.

Sto se tice pucanja, pretpostavljao sam da mu je losa smesa na leru jer mi se desavalo i da se ugasi ponekad na leru, ali vrlo retko, a provericu i filter vazduha i svecicu.

A sto se tice amortizera, probacu sa improvizovanim ,,Seal Mate", ako ne, onda novi semerinzi.

Hvala svima jos jednom! :)

• U prolazu, 42 postova

Samo prvo promeni svecicu i filter (u glavnom ljudi slabo to menjaju),moja preporuka Denso svecica...ona se sigurno pravi u Japanu i sgurno je prava za razliku od NGK..

Tek kad to promenis onda ces videti kakva je smesa,jer ako stelujes,pa posle menjas onda ne mora da znaci da si pogodio i da dobijes obrnuti efekat...;) To ce te izaci max 1500din,a svakako bi trebalo nekad i promeniti.

• U prolazu, 75 postova

Kad sam uzeo motor, covek je rekao da je zamenio svecicu i filter vazduha, ali ipak nisam proveravao jer sam video da ispod sedista stoji stara svecica. Provericu prvom prilikom. :)

Sto se tice rezerve za gorivo. Dok vozim, i kako se gorivo trosi, dodje trenutak kada se upali FUEL lampica. E sad, motor radi i vozio sam ga dosta i sa tako upaljenom lampicom. Da li onda na slavinicu na rezervoaru treba okrenuti tek kada pocne da stuca i da se gasi ili je lampica predvidjena da se slavinica okrene kada ona zasija? Nisam jos rizikovao da vozim dok skroz nestane goriva pa zato pitam :)

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650

Kad upali lampicu za gorivo imaš još 50ak kilometara dok ne isprazni rezervoar, a slavinicu okrećeš tek kad krene da štuca. Ali obrati pažnju na to da kad okreneš slavinu ostalo ti je još jako malo goriva, tako da najbolje čim upali, odeš na pumpu i toči :)

• U prolazu, 75 postova

Jos jedna stvar koju sam primetio. Taj cuveni frajlauf je izgleda na izdisaju.

Jednom mi se desilo da stisnem start dugme i on zavrti u prazno, pokusam opet, isto... Posle sam ubacio u brzinu i gurao ga malo napred-nazad, i bilo je ok, upalio kako treba. Zadnjih dana je stajao, nisam ga vozio i sada kada vergla, ili to radi bas sporo, ili krene pa samo stane i potamni se lampica za neutral, kao da je slab akumulator pa se muci. Skinem akumulator i proverim napon, kaze 13.1 V. Stavicu ga malo na punjac danas pa cu probati opet. Da nije nesto drugo pored akumulatora sto ga tako muci?

• U prolazu, 97 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 750 Inazuma

Ovi simptomi posle stajanja ukazuju na slab akumulator, a ono pre toga kad zavrti u prazno... pupupu, daleko bilo, ukazuje na cuveni problem.

• U prolazu, 75 postova

Ovi simptomi posle stajanja ukazuju na slab akumulator, a ono pre toga kad zavrti u prazno... pupupu, daleko bilo, ukazuje na cuveni problem.

:( :( :(

kada je akumulator bio pun, tada je dvaput provrteo u prazno. Nisam otvarao nikad deklu na ovom motoru pa ne znam kako to sve izgleda, ali iz ranijih iskustava o mehanici, uopste nije bio lep zvuk. Kao da na jednom delu zamajca fali koji zubic pa na to mesto ne hvata alnaser, ili tako nesto (samo se jednom desilo, u dva pokusaja). Napunio sam akumulator pa cu kasnije probati kako pali.

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

To sto pokazuje 13 v je napon, a snaga je nesto drugo. To ti moze premeriti svaki auto elektricar koji ima Amper klesta, Neka ti premeri punjenje i da ne vuce negde na masu i dozivljava samopraznjenje. Ako je baterija dobra, onda je alnaser problem(obicno cetkice)mada moze biti i komplikovanije. Ako sa punim akum. idobrom brzinom alnasera frajlauf omakne, znaj da je pri kraju,nije tu problem nikakav zupcanik(mada ima zupcan.)vec su valjcici problem koji u stvari ceo sklop cine jednosmernim lagerom. Moze mu se malo produziti vek obradom na brusilici za koju stotu i muski i zenski deo, ali sve je to kratkog veka. Pozz

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Kao bivši vlasnik mogu da ti kažem: Pegasov filter za vazduh je sunđerasti i on se pere i ulji, ne menja se kao papirni. Semerinzi su promera 41 mm i ima ih. Mada, postoje i oni od 40 mm promera.

650 PEGASO ->94 41 X 53 X 8/10,5

650 PEGASO 92-2000 40 X 52 X 10/10,5

Prednje pločice mogu da budu problem u nabavci jer ih je nosila samo ta serija. Ovo ti je oznaka.

FERODO FDB782

BREMBO 07GR2106

EBC FA177

GALFER FD 132

LUCAS MCB652

NEWFREN .FD.0171

SBS 681

Zadnje su standardne za nekoliko modela.

Ako se još nečega setiš - pitaj.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 42 postova

Dobro pogledaj koji je akumulator,za Pegaso ne bi smeo da bude manji od 14ah....a sto se tice frajlaufa,moj prijateljski savet...ako budes cuo jos jedan ili dva puta nesto tako cudno,pronadji dobrog majstora da ti zameni rolnice...mnogo manje ce te kostati i produzices vek trajanja komplet frajlaufa,nemoj da kratis opruge i slicno...nove su oko 50e,mozda i manje sto i nije tako skupo u odnosu na komplet...kad bi svi po nekad promenili rolnice mozda ne bi ni imali probleme s njim...:)

• U prolazu, 75 postova

@mikamoto Oticicu ovih dana da mi elektricar izmeri amperazu, a i deluje mi da se akumulator ispraznio u odnosu na pre. A kao sto rekoh, samo jednom mi se desilo da frajlauf omakne, a u zadnje vreme se samo mucio da zavergla, verovatno zbog akumulatora.

@misko_kolo Izvadicu filter i proveriti u kakvom je stanju, mozda zbog toga puca kada se pusti gas, ali mi pre deluje da je do svecice, i to moram da proverim. Semeringe cu takodje zameniti ako ne upali ona ,,Seal-mate" fora koju sam video ovde na forumu.

Sto se tice plocica, imaju dosta materijala tako da ce trajati, nisu briga za sad, ali hvala na informaciji.

@avacs i ja sam pre za zamenu dela nego bilo kakvo budzenje, ali sam sad u fazi prikupljanja para tako da ce majstor da saceka malo, a cuo sam da je Poki ovde u Kraljevu dobar. A svakako cu posetiti i Bokilica kad odem za bg.

Ako stignem, snimicu danas kako pali, radi, gasi, jer je tako najmerodavnije da cujete i vidite ovako preko interneta. :)

Gde naci sajlu kvacila, i da li odgovara od nekog drugog motora? Skoro sam vozio i dosao do servisa na samo jednoj licni, a onda improvizovao nesto, ne bi ste ni da znate kako :D tako da bih zamenio sajlu ako nije preskupa.

Hvala puno svima na odgovorima, mnogo znaci! :)

• U prolazu, 42 postova

Poki je odlican...svaka mu cast za sve,a Bokilic mi je radio frajlauf i on je odlican,no kazem ti to samo da te frajlauf ne baci u dodatni trosak ako ne mora,odes kod Pokija nek on oslusa masinu i nek ti kaze sta ti je ciniti...najbolje. Nemoj da se stidis covek je extra...:P

• U prolazu, 75 postova

Prvom prilikom idem :)

A da li paljenjem na gurku, tj nizbrdo moze da se ustedi frajlauf, ili on i tada odradi taj posao koji ga trosi?

Palio sam tako nizbrdo vise puta, a ponekad je toliko jaka kompresija da i u 2-3 brzini blokira zadnji tocak..

Sajlu kvačila bi trebalo da uradi bilo ko, ko pravi sajle. Bitno je samo da imaš čitav bužir. Ja sam radio u Boban-sajle u Beogradu.

• U prolazu, 75 postova

Ovo je sad postalo malo frustrirajuce. Kao sto sam vec pomenuo, alnaser kao da nije imao snage da zapne. Napunio sam amburator, probao malopre ponovo, prvi put se isto mucio jedva, drugi put jos slabije, i sad se svelo na to samo da se cuje ,,cak" i zatreperi lampica za neutral, i to je to, nece ni da proba da okrene. :( Frajlauf nije vrteo u prazno, tako da ne znam sta moze da bude... :(

• U prolazu, 42 postova

Sad lepo uzmi pun amburator iz kola i kablovima prespoj na tvoj i probaj da zaverglas...nemoj da zeznes nesto :P i pazi da ne dotaknes ram :P

Naravno,javi sta je..

• U prolazu, 75 postova

Sad lepo uzmi pun amburator iz kola i kablovima prespoj na tvoj i probaj da zaverglas...nemoj da zeznes nesto :P i pazi da ne dotaknes ram :P

Naravno,javi sta je..

Probacu, ali sve mi lici kao da je izgoreo alnaser. Probam kasnije pa javljam.

• U prolazu, 42 postova

Sa tim simptomima ne verujem,to uopste ne mora da znaci,pre ce biti da ti je crko akum. ili nesto drugo,ali probaj ti prvo to,ako ne ubaci u neku vislju brzinu i poguraj malo da se okrene magnet...

Takodje mozes i da skines svecicu i onda da zaverglas (bez kompresije)...

Sad to sve mene kopka vise nego tebe! :D

• U prolazu, 75 postova

Probao sve! Samo nisam skidao svecicu. Povezivao sam na auto, nista. Samo klik i to je to... Krene kao malko da se namuci, ali nista znacajno... Na gurku mi blokira tocak zbog kompresije, moram da nadjem jos nekoga da sedne pozadi sa mnom, onda mislim da bi upalio...

• U prolazu, 42 postova

Da skidas alnaser,to ostavi kao tek poslednju opciju,jer moras da ispustas rashladnu tecnost,pa posle da sipas i vadis vazdusni cep...

Ipak probaj da skines svecicu i ako zavergla,vrati je i probaj ponovo.

A mozda je i automat alnasera,ali prvo probaj sa svecicom,pa javi..

Jesi otvarao mozda desnu deklu??

Vrlo je verovatno da nije ni anlaser ni akumulator. Već da je frajlauf dobio lufta i prsten se ukosi u ležištu, pa zbog toga ne može da okrene.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja