Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Marko, 234 postova
  • Motocikl: Kwaka ZX-9R, GPz810 unitrak

Pojma nemam, nemam brzinomer.

Uzeci u obzir da vozim najduzi prenos, a postizem 7200rpm, sa ovim tockovima, to mu dodje oko 165 km/h.

By the way, mi vozimo pravac sa shikanama na pola, u oba smera...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 21 postova

Cao ljudi!

Imam jedno pitanje, da li je neko mozda uspeo da napravi ono tranzistorsko paljenje koje bi trebalo da resi nase probleme? Ja imam na trabantu to tranzistorsko i stvarno radi lepo. trabant pali na pola dugmeta, pa me zanima da li se iko razume u elektroniku toliko da to paljenje prilagodi za 6v?

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

U što skorijem periodu ići ću do Joske radi ugradnje tog paljenja pa ako te interesuje možeš da vidiš kakve to gromove i munje pravi.  ;D

• Svrati ponekad, 390 postova
  • Motocikl: Jawa 350 TS '91

Користи се моторно уље "SAE 30-40".

200 cm3 по штапу.

Прва замена је након 500 km, а свака следећа треба да буде на сваких 5000 km.

Неби било лоше да испереш штапове пре сипања новог уља.

П.С.

Када већ то сервисираш, могао би да замениш гумице носача фара.

• U prolazu, 21 postova

Jel treba da ugradis elektronac na mz-a ili na jawu? Moja jawa je 6v. Jel ima mozda neko Joskin broj tel. pa da ga zovnem da vidim sta se dogadja. Ja sam pre par meseci pricao nesto sa njim a i poslao sam mu poruku pre neki dan...

Jel treba da ugradis elektronac na mz-a ili na jawu? Moja jawa je 6v. Jel ima mozda neko Joskin broj tel. pa da ga zovnem da vidim sta se dogadja. Ja sam pre par meseci pricao nesto sa njim a i poslao sam mu poruku pre neki dan...

Погледај у адресару форума.

Usavršava on te uređaje iako mi nije jasno zašto kada je i prvi odlično radio a radi i dan danas.  ???

Bušio sam MZ-a na 300 ccm pa sam vratio sve na fabričku struju a sada kada je mehanika gotova na redu je elektrika i da sprovedemo instalaciju u prikolicu, treba i tamo ponešto da sija.

Trenutno od njegovih uređaja imam samo regler koji sam stavio iako mi je stari bio dobar. Hteo sam da uradim struju najbolje što se može jer se u to uopšte ne razumem, ne volim da čačkam i petljam a imao sam i loše iskustvo sa pogrešnim uglom predpaljenja koji je prouzrokovao ozbiljne mehaničke probleme.

Od tada, neka strujom upravlja elektronika, da je MZ fabrika potrajala sigurno bi se serijski ugrađivala. Ovako razvoj mora da nastavimo sami.

Koliko znam ugrađivao je nešto i na MZ koji su na 6 V, prepravljao sa 6 na 12 ali i obrnuto (ne pitaj me zašto  ???) samo za sve dogovore ipak je najbolje da ga zoveš telefonom.

A što ja ovo pišem? Peter gde je Joska, šta je sa čovekom?

Ja sam pare za put sakrio od sebe ;D tako da je sigurno da ću doći.

Vreme, vreme nas sve ubi, ja onako ''svaki čas'' dolazim za Temerin već dva meseca pa nikako, uvek nešto iskrsne neplanirano i nažalost neželjeno.

Опуштенција, Пикасо.

''ČZ''-у је овде и место.  ;)

Хвала ти на фотографијама!

• ,, 1032 postova

Nacionalizacijom fabrike Jawa, pod komunistickom upravom 1949. godine je doslo do uske saradnje izmedju Jawe i CZ. Kasnije su im se putevi razisli. Jawa je uglavnom proizvodila drumske i trkacke motore, dok je marka CZ postala slavna uglavnom u moto krosu. No, vidjeni su lepi primerci drumskih CZ motora i kod nas. 

Fabrika CZ je poznata i po proizvodnji oruzja.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Опуштенција, Пикасо.

''ČZ''-у је овде и место.  ;)

Хвала ти на фотографијама!

Ma cool sam ja nego, pretpostavljao sam da su Jawa i CZ dva celjada iste majke... :-[

Nisam im'o pojma da je to sasvim razlicita prica...

• U prolazu, 32 postova

Ljudi kupio sam Jawu 175 iz 1969g! i naravno nije neko stanje....e sad ja bih promenio rucice za kvac i kocnicu...i rucicu za gas i puno toga, pa me zanima gde ima delova i sta moze da pasuje od drugih motora, sediste je uzas! treba mi neki extra majstor da pregleda motor, i posto koristi mesavinu to pusi ko ludo... pa me zanima sta da koristim? super ili bezolovni? koje ulje? koliko posto? jbg sorry, slabo se razumem za sad ali brzo ucim...pa ako ima neko da mi malo objasni, bio bi zahvalan! pozz  :'(

• Marko, 234 postova

Uzeći da solidno poznajem istorijat obe fabrike, odgovorno tvrdim da ČZ nikada nije posedovao model 634.

U pitanju može biti samo papirološka greška u našoj administraciji.

ČZ kod nas nikada nije imao homologaciju za uvoz, pa su svi njihovi motori uvoženi pod okriljem Jawe.

Čz 477 (175 sport), je uvožen kao Jawa 175, ČZ 988 (250 Enduro) je bio Jawa 250 KROS itd.  ::)

• Marko, 234 postova

U principu, sem ČZ 175 sport, i ČZ 350, oni nisu ni radili klasične motocikle.

California, 90tica i sve ostalo su čiste Jawe, i veze nemaju sa ČZ-om.

Naši ljudi greškom misle da je ČZ radio samo kros mašine, a jawa za trke. E tu greše.

Od 1955. do 1972. ČZ je harao u oblasti gp mašina, sa 125, 250 i 350 mašina (sve jednocilindrični). Motori koji su išli do 15.000rpm u ono vreme i bili par svetlosnih godina ispred Jawe.

1972. ČZ odlučuje da se totalno okrene moto kros sportu, i prestaje sa proizvodnjom putnih i trkačkih motocikala.

Sa kros modelima (988 i slični) haraju u moto krosu, u celom svetu, i zauzimaju celo tržište Kanade, Australije itd...

Svaki ČZ, pa čak i putnički kod nas je dolazio sa tri seta dizni za karburator, sa 4 lančanika, da bi vozači prilagodili sebi i uslovima prenos...

Što se tiče Jagodinke... U pitanju je ČZ 350, gde su bukvalno spojena dva cilindra od 175 sport.

• Marko, 234 postova

Eto vidiš da je ČZ uvožena i kod nas a rekao si da nije  ;D..a i levi klip od 350 odgovara za 175 samo se malo skrati!!?

Nisam rekao da nije, već da nije uvožena pod svojim imenom.

Klipovi jesu iste dimenzije (58mm), ali ČZ-ovi nemaju suknjicu, dok Jawa ima. Međutim nije to glavni problem, već u materijalu odlivka.

Inače, ČZ 250 enduro i slični su u prvoj ugradnji imali Kolbenschmidt klip, i u servisnoj knjižici piše da je to jedina solucija za ugradnju.

• Marko, 234 postova

20.000 je bio neki krajnji vek.

Medjutim uporediti 250 Enduro i bilo koju Jawu... Je u najmanju ruku sprdnja  ;D Ko je seo, i provozao, sve mu je jasno...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja