Jump to content

Moto Zajednica

Ulje za kinroada

Recommended Posts

• Zainteresovan, 618 postova
  • Motocikl: Transalp 650

Pozdrav kolege, stiglo kod mene vreme za promenu ulja na kinroadu XT250-16, e sad interesuje me sledece, covek od koga sam ga kupio bio je prvi vlasnik od 2008 godine, sipao je ina delta silver autogas ulje SAE 10 40, stvarno motor sa njim radi bez greske on je presao na raptora od 350cc i sipao je isto ulje i u njega, poenta je da je uvoznik tog ulja pukao izgleda tj. tako su mi rekli u par prodavnica gde su ga imali, i gde god da sam trazio tog ulja nema, ja imam lufta jos nekih 200 km sto se tice zamene ali ne bih bas do poslednjeg da ga teram tako, interesuje me kakva su vasa iskustva i preporuke, pogotovu ako neko ima isti motocikl, ono sta je jeftinije me ne interesuje i stvarno ne bih sipao svasta a pogotovu preterano eksperimentisao (bar se za ulje jos ima) tako da preporuke i iskustva su dobrodosle! :D

Hvala!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2915 postova

ja imam malog kinroada 50,tojest moja zena ga vozi,vazdusno hladjenje ,mokro kvacilo,znaci bolje neko gusce ulje sa specifikacijom za mokro kvacilo,recimo motul 3000 20-50 mineral ili polusintetika 5100 15-50 -skuplje 2 evra po litri a mnogo bolje mnogi sipaju u erove iako ne bi trebalo.Tvoj motor je ipak brzi i bolje hladi ali sve ostaje isto.bez obzira sto motor trenutno radi dobro nikako ne sipati auto ulja jer vremenom se sjebu lamele jer ovo ulje sluzi da podmazuje samo klipno cilindricni sklop a ono sto treba kod tebe i menjac i kvacilo,plus sto vrti mnogo brze od bilo kog auta

Promenio član sasa ns 1

• Drug član, 1710 postova

Na cepu pise 10w40 ali ce se javiti jos neko sa iskustvom verovatno. Kolicina je valjda 1,7l a za filter ne znam oznaku. Naravno treba ti neko moto 4T ulje za mokro kvacilo.

Na cepu pise 10w40 ali ce se javiti jos neko sa iskustvom verovatno. Kolicina je valjda 1,7l a za filter ne znam oznaku. Naravno treba ti neko moto 4T ulje za mokro kvacilo.

Znam da na cepu pise to ali predpostavka jeste da cu ga voziti po BGU u letnjim danima do posla i natrag a tamo kad zaguzva po vrucini bogme to ce mnogo da se razvodnji pa cu verovatno da uzmem 15w50, a sto se tice filtera ja mislim da on ima sito o.O

• Svrati ponekad, 249 postova
  • Motocikl: HD Sportster 1200

Imate na MOL-ovim pumpama njihovo ulje 20w 50 i jako se dobro pokazalo u drustvu u kojem se vozim .

Sipao u kinroada , sad u keewaya drugar sipao u quingqija i sad u kinraoda cena je nesto oko 700din.

Dok sam vozio princa 125cc sipao sam cak Modricino 20w 60 i radio mi bez greske.

Imate na MOL-ovim pumpama njihovo ulje 20w 50 i jako se dobro pokazalo u drustvu u kojem se vozim .

Sipao u kinroada , sad u keewaya drugar sipao u quingqija i sad u kinraoda cena je nesto oko 700din.

Dok sam vozio princa 125cc sipao sam cak Modricino 20w 60 i radio mi bez greske.

A jel' auto ulje ili sa aditivima za menjac, ne bih bas da zajebem nesto oko istog posto je u istom sklopu, ja se nesto kontam da uzmem motul 15w50 mineralno, al' jedni ga kude drugi hvale pa sam malo konfuzan sto se njega tice :P

• Drug član, 3087 postova

E ово сам хтео да чујем из прве руке. :takoje:

ako oces motul mineral ima samo 20-50 , polusintetika 15-50 ,obavezno ovo ako mozes da potrosis 900 dinara za litru

moja greska mislio sam na mineralno 20-50, jel' na njega mislis ili na polusintetiku?

Ovo? mozda

Pre 2-3 godine sam kupio ovo ulje za uljaru, po manualu se poklapala specifikacija a cena je bila odlicna pa reko ajd. Nista posebno nisam primetio jer sam tek bio kupio motor, jedino posle nekog vremena je poceo da dimi prilicno, ne znam da li je imalo veze sa uljem ili ne ali ubrzo sam prodao taj motor pa neznam sta se dalje desavalo... Mislim da ELF generalno nije los, ako ga RENO preporucuje za svoje motore meni je to dovoljno...

• Svrati ponekad, 457 postova
  • Motocikl: mz ts250/1 i qm250 cb450N pc14

Meni su rekli da koristim iskljucivo 15-50 a marku sam odaberi.Ja koristim ipon i ne zalim se ni malo, a cena naspram motul-a je drasticna ( ako te i to interesuje ).I bivsi gazda po preporuci Igora xt sipao je ipon 15-50,a i ja po preporuci Sase iz NS-a koristim samo 15-50 ( mada on nije rekao da to mora da bude bas ipon ), to je moja odluka za ulje a vi kako god hocete, e da u qm250 sipam 2l ovog ulja a za druge kineske motore ranga qm-a neznam koliko staje u njih.Jednostavno procitajte temu za vas motor pa cete naci i odgovor.

Meni su rekli da koristim iskljucivo 15-50 a marku sam odaberi.Ja koristim ipon i ne zalim se ni malo, a cena naspram motul-a je drasticna ( ako te i to interesuje ).I bivsi gazda po preporuci Igora xt sipao je ipon 15-50,a i ja po preporuci Sase iz NS-a koristim samo 15-50 ( ipon ), to je moja odluka za ulje a vi kako god hocete, e da u qm250 sipam 2l ovog ulja a za druge kineske motore ranga qm-a neznam koliko staje u njih.

Koliko placas taj IPON 15w50?

http://www.kinroad.net/user-manual/motorcycle/XT250-16.pdf

Pise API SE ili SD a ovo ELF je API SF hmmm?

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Treba sipati iskljucivo MOTO ulja,jer ona sadrze pored ostalih poboljsanja i aditive zbog podmazivanja kvacila i menjaca. Ima raznih komentara, ovim uljem sam zadovoljan, ovim nisam,drasticna razlika MOTUL-IPON itd. . . Razliku izmedju Motil-Ipon npr ne moze da oseti ni Rossi. Mnooogo kilometara treba preci da bi se osetile posledice loseg ulja ! Pri zameni i da se sipa najlosije ulje mora se osetiti razlika, esad od kvaliteta ulja zavisi dokle traje euforija. Najbitnije je da ulje bude original sto mi ovde imamo problem sa dosta falsara. Kad se odluci za marku i tip ulja savetujem da se nabavi u zapadnoj Evropi, na jugo-istok ide ono najgore i ako je original.Sto se izbora ulja tipa ulja tice, udje se u prodavnicu, ukuca se tip motora i vidi se sta se preporucuje za taj motor. Savetujem da se uzme ulje vise gradacije nego sto se preporucuje, jer ulja sa nizom gradacijom koriste oni koji voze i po snegu. Nemojte misliti da je sintetika bolja od minerala,razlika je u sastavu i aditivima. Mineralno ulje, ma koliko bilo kvalitetno preko otprilike 7000 obrtaja se pretvara u penu i takav motor ostaje bez uljnog filma i mnogo brze stize do generalne, dok je sintetika nesto drugo. Toliko od mene, vi odlucite. Pozz

• Ne silazi, 2915 postova

covek dobro napiso,jedino da dodam da postoje korozivni testovi ,gde se ubrzava korozija a ulje je zastita.Tu postoje ogromne razlike u kvalitetu izmedju par najacih i svih ostalih, covek da neveruje koliko zardjaju delovi motora sa nekim uljima koja se vode kao vrhunska a sa nekim ni 10% od toga-obisno su ovo ona ultranajskuplja

Kako je meni u manualu za uljaru (gsx1100ef 86god) pisalo da moze i ulje 20w50 (ma pisalo je da mogu skoro sve gradacije u odnosu na temperature na kojima se vozi) to se tada valjda podrazumevalo da je mineralno, a on se vrti preko 7000 obrtaja?

Pa ja neznam koja mu je oznaka, da ti kazem da nisam ni zagledao sta sve pise na bocu.Jednostavno, prvo sam trazio ulje za coper motore motul 15-50 ALI cena koliko se secam preko 1200din za 1l, malo mi je bilo puno.Onda sam trazio ipon 15-50 a cena je bila ispod 800din za 1l.Znaci razlika u ceni ja velika.E sad ne verujem da bi me zeznuli iz pordavnice u ZR, cak sta vise im i verujem jer su veoma ozbiljni u svom poslu.

Kako je meni u manualu za uljaru (gsx1100ef 86god) pisalo da moze i ulje 20w50 (ma pisalo je da mogu skoro sve gradacije u odnosu na temperature na kojima se vozi) to se tada valjda podrazumevalo da je mineralno, a on se vrti preko 7000 obrtaja?

Ne mora da znaci da podrazumeva mineralno ulje, a mozda su ulja tog vremena bila drugacijeg sastava. Sto se gradacije tice, ako u manuelu pise da moze vise gradacija onda sigurno negde pise i preporuka koja gradacija za koju spoljnu temperaturu jer manuel je jedan za motore koji se voze u Africi i u Skandinaviji. Ovo sto sam rekao za broj obrtaja je tako sigurno, a opet kazem da posledice ne odgovarajuceg ulja dolaze kasnije. Utvom manuelu pise i da se u teleskope sipa ATF ulje (automatic transmission fluid) sada imas front vork oil 5w 10w 15w, pise za podmazivanje lanca hipoidno ulje SAE 90... Sada se drugacije prave i ulja, a i motori. Pozz

Pa ja neznam koja mu je oznaka, da ti kazem da nisam ni zagledao sta sve pise na bocu.Jednostavno, prvo sam trazio ulje za coper motore motul 15-50 ALI cena koliko se secam preko 1200din za 1l, malo mi je bilo puno.Onda sam trazio ipon 15-50 a cena je bila ispod 800din za 1l.Znaci razlika u ceni ja velika.E sad ne verujem da bi me zeznuli iz pordavnice u ZR, cak sta vise im i verujem jer su veoma ozbiljni u svom poslu.

Ne moze biti tolika razlika u ceni Ipon-Motul ako je u pitanju isto ulje, mislim tip ulja. Nisam rekao da prodavci muvaju, vec da iz fabrika dolaze ulja losijeg kvaliteta u jugo-

istocnu Evropu ("treca klasa") .Da razjasnimo pojam gradacije ulja, recimo ako je ulje 20-50w znaci da zadovoljava potrebe kao da je u isto vreme i 20w(manja gustina, za hladnije predele), a opet i 50w(veca gustina, visoke temperature i opterecenja). A opet tip ulja mineral,polu sintetik, ili sintetik je nesto drugo i svaki od ovih tipova moze biti napravljen u vise gradacija. ove tri podele su napravljene u zavisnosti od toga od cega se prave, sta im se dodaje u procesu proizvodnje i naravno cemu su namenjena. . . Pozz

Evo sad sam zvao prodavnicu i pitao za cene : Motul 15-50 1250din. a Ipon 15-50 780din.Ali ja ne koristim samo to ulje od Ipon-a.Znaci pored ipon 15-50 koristim i ipon sprej za ciscanje lanca, ipon sprej za podmazivanje lanca ( ja sam uzeo beli i bas se lepo vidi gde nije naprskano ) a imam i ipon clean R polish ( za metal, plastic, glass, pleksi ) a takodje sam uzeo i ipon kit za gume ( jer prilikom busenja gume to odma zakrpi rupu od neke odredjene velicine ) eto toliko od mene i mog ipon-a.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja