profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Imam problem sa crkavanjem svećice na YZ250. Motor je star, ali pali bez problema radi korektno i ide bolje nego što mugu da ga vozim. Međutim svećica može da izdrži svega nekoliko sati. Servisiran je karburator i pokušavano sa raznim štelovanjem smeše ali nije pomoglo. Naravno koristio sam svećicu prema katalogu (NGK BR8EG) ali potpuno isto crkava i ova NGK od 25e kao i Bosna od 150 dinara. Ima li neko neki savet, tj da li da probam nešto sa paljenjem (generatorom) ili možda CDI može da pravi problem. Motor je jeftin i za hobi vožnju, pa nemam računa da ulažem neke velike novce u njega zato ako neko može da ponudi neki savet ili mišljenje šta bi mogao da bude razlog za konstantno crkavanje svećice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Mart 30, 2013 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan s obzirom da je dvotaktna masina upitanju,smanji mesavinu, to jest manje ulja....e sad,neznam dali ti radi pumpa za ulje,ako radi smanji na sajlu ili srf dotok ulja, nedimi verovatno kad se ugreje ali predpostavljam da imas i dalje jacu mesavinu, ili koristis lose ulje,ako je sam prvis na starijim modelima koji cinimi se nemaju svoju pumpu mesac itd za mesavinu smanji malo mesavinu, 2.5 % netreba jace.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Mart 30, 2013 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan p.s. ako je crko semering na menjacu i snifa ulje iz istog,menjac radilica na taj semering mislim isto zna da se desava da crkne svecica..:takoje:neubacuje ulje u menjac ali vuce iz njega u kompresioni prostor... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bishke 263 Napisano Mart 30, 2013 Drug član, 1083 postova Lokacija: BG-Avala Motocikl: zx6r Prijavi odgovor kao problematičan Kakva ti je bobina ? fabricka ili neka kineska budzena Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Nema pumpu, mešavinu pravim oko 2%. Proveriću semering, ima rezona. Bobinu sam kupio novu u kompp-u istu onakvu kakva je bila na njemu po izgledu, Kakva je fabrička nemam pojma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Mart 30, 2013 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan ako sam pravis mesavinu,obrati paznju na ulje,bombina neverujem da ima uticaja,mada..nikad se nezna, ali proveri semering,ako hoce malo vise da jakopusi na turazi semering ti je crko.....desava se... p.s. to trazi po nekad da se zavrne muski da ocisti garez iz auspluha itd...:takoje:oce da crkava i od spore voznje svecica i lose kompresije,mada ako ti lako pali posle duzeg stojanja,nije kompresija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Mart 30, 2013 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Jel si kontrolisao usisne lamele? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5983 Napisano Mart 30, 2013 Drug član, 1378 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Jel skroz crkne, pa ne baca varnicu, ili se motor ugasi, pa kad ocistis svecicu opet proradi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan ako sam pravis mesavinu,obrati paznju na ulje,bombina neverujem da ima uticaja,mada..nikad se nezna, ali proveri semering,ako hoce malo vise da jakopusi na turazi semering ti je crko.....desava se... p.s. to trazi po nekad da se zavrne muski da ocisti garez iz auspluha itd...:takoje:oce da crkava i od spore voznje svecica i lose kompresije,mada ako ti lako pali posle duzeg stojanja,nije kompresija Puši dosta na turaži ali samo kad je hladan, proveriću semeringe, a može da bude i spora vožnja u pitanju pošto nisam neki trkač. Jel si kontrolisao usisne lamele? Ne, ne bi znao ni kako, ali evo rasturiću pa možda i naučim. Jel skroz crkne, pa ne baca varnicu, ili se motor ugasi, pa kad ocistis svecicu opet proradi? Skroz na skroz, čišćenje ne pomaže, samo nova. Hvala svima na brzoj pomoći. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Mart 30, 2013 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan ako imas normalno ulja u menjacu onda nije semering, jer kad on rikne motor popije to ulje jako brzo, a i osetio bi da motor mnogo dimi i losije ide. Moje misljenje je da je nesto od stuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan ako imas normalno ulja u menjacu onda nije semering, jer kad on rikne motor popije to ulje jako brzo, a i osetio bi da motor mnogo dimi i losije ide. Moje misljenje je da je nesto od stuje. Pa i to sam mislio, bobinu, kapu, i kabal sam zamenio. Ostalo je da vidim šta ću sa paljenjem i CDI-jem. Jel misliš da generator može da daje prejaku struju tako da crkava svećica a da motor radi normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VELJA YZ 250 91 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 260 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Husaberg FE 350, Voge 525 DSX kaparisan Prijavi odgovor kao problematičan Nediraj struju,( ako lako pali i dobro vuce sa strujom je sve u redu ) Operi dobro filter za vazduh i nemoj mnogo da ga umastis, ako nevozis trke ( a i ako vozis trke, a uvek si na celu netreba ti mnogo ulja na filteru ) Mozda je vreme i za nov filter za vazduh - nemoze vecito da se pere, postaje manje propusan ) Mesavina plafon 2% ( ne stedi na kvalitetnom dvotaktolu ) Skini ceo auspuh i prekontrolisi prigusivac ( rastavlja se na pop nitne, najverovatnije ) i prvi deo auspuha, rezonanca, mora da bude idealno cista, bez garezi i naslaga ulja - oce i njega da vrati ponekad u cilindar Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VELJA YZ 250 91 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 260 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Husaberg FE 350, Voge 525 DSX kaparisan Prijavi odgovor kao problematičan I samo po gasu, sve ispod pola gasa je opasno za taj motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Veljo na savetima, prionuću na posao. Trke ne vozim, samo rekreativno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VELJA YZ 250 91 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 260 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Husaberg FE 350, Voge 525 DSX kaparisan Prijavi odgovor kao problematičan Nema na cemu, nisam ja tolki majstor, tata mi sapuce , a moje misljenje je da struja, bobina, ... nemaju logike jer da je do njih prob. crkla bi svecica na prvo zavrtanje gasa, a nebi izdrzala tih nekoliko sati voznje ( koje navodis do crkavanja ) Pozz i javi sta si uradio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Mart 30, 2013 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan I samo po gasu, sve ispod pola gasa je opasno za taj motor Ovo mi deluje kao najbolji savet. Jes' da deluje ekstremno, ali je i motor ekstreman, pa ako se tako ne tretira...problemi. Pogledaj kakve je boje stara svecica. Ako je sva puna ulja i crna, probaj da stavis za broj vecu (ako koristis NGK). Znaci ista oznaka, ali broj +1 Ili kako je receno, sa istom svecicom, gledaj da ga malo vise zavrnes...jer je ta sprava za to i pravljena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesorkosmosic 323 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 177 postova Lokacija: Kosjerić Motocikl: Enduro Prijavi odgovor kao problematičan I samo po gasu, sve ispod pola gasa je opasno za taj motor Ovo mi deluje kao najbolji savet. Jes' da deluje ekstremno, ali je i motor ekstreman, pa ako se tako ne tretira...problemi. Pogledaj kakve je boje stara svecica. Ako je sva puna ulja i crna, probaj da stavis za broj vecu (ako koristis NGK). Znaci ista oznaka, ali broj +1 Ili kako je receno, sa istom svecicom, gledaj da ga malo vise zavrnes...jer je ta sprava za to i pravljena. Slažem se ljudi, hvala na savetima. Ali jel ti znaš koliko brzo ide ovo sa pola gasa. Ako mi preživi svećica, kosti sigurno neće 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8572 Napisano Mart 30, 2013 nekrunisani kralj moto cigana, 3197 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan Stavi Brisk 15y svećicu (sa njom sam imao iskustva, kratak navoj, običan prečnik)ili vidi sa prodavcem koja gađa tvoj NGK. Vozio sam Jawu i MZ godinama. Tako se otvorim za skupu svećicu i jedna vožnja na +40 po centru i počne da trokira. Sa Brisk sam prelazio i preko 10.000km a da je nijednom nisam skidao. Savet mi dao tata za dvotaktne mašine, Dragan Teodosijević Tedi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8572 Napisano Mart 30, 2013 nekrunisani kralj moto cigana, 3197 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan Svećice sam kupovao u Škodinim prodavnicama. Ja lično u TC Vidikovac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 161 Napisano Mart 30, 2013 Svrati ponekad, 483 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Najjednostavnije ti je da stavis ispravnu i ociscenu svecicu, zagrejes motor i vozis ga desetak minuta sa otprilike 2/3 gasa,ugasis motor, skines svecicu i boja ce sve da ti kaze. Bez obzira sto motor trosi mesavinu svecica treba da bude "cokolada" boje, sve ostalo su kvarovi i dovode do ovoga sto se tebi desava. Previse svetla svecica znaci siromasnu smesu i dovodi do velikog grejanja motora. Crna, chadjava je od mnogo bogate smese, crna i masna previse ulja ili je ne odgovarajuce. Ako sam pravis mesavinu, koristi STIHL dvotaktol za motorne testere. On je ful sintetik ima bespepelne aditive, ima konstantan koef. podmazivanja na malim i na velikim okretajima. Postotak mesavine propisuje proizvodjac ulja, a ne motora! Proveri zapusenost auspuha obavezno, ako imas exaust ventil proveri ga. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Mart 30, 2013 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan I samo po gasu, sve ispod pola gasa je opasno za taj motor Ovo mi deluje kao najbolji savet. Jes' da deluje ekstremno, ali je i motor ekstreman, pa ako se tako ne tretira...problemi. Pogledaj kakve je boje stara svecica. Ako je sva puna ulja i crna, probaj da stavis za broj vecu (ako koristis NGK). Znaci ista oznaka, ali broj +1 Ili kako je receno, sa istom svecicom, gledaj da ga malo vise zavrnes...jer je ta sprava za to i pravljena. Slažem se ljudi, hvala na savetima. Ali jel ti znaš koliko brzo ide ovo sa pola gasa. Ako mi preživi svećica, kosti sigurno neće To je full cross. Tu nema cinculiranja. Dza ili bu. Ne kazem ja da bi ti sad zbog svecice trebalo da slomijes vrat, ali to je agregat koji je pravljen da radi na vrlo visokim obrtajima. Ne zovu za dzabe takve sprave "naturpijane testere" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3318 Napisano Mart 30, 2013 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5456 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Ne moras ti da brze vozis nego samo u vecim obrtajima(manja brzina vise obrtaja)ruka na kvacilu spremna ako podivlja..nema kod njih vozikanje ko sa gofom 2 na stangasu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...