Jump to content

Moto Zajednica

Motor kinez 70 kubika, 200 EUR

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 178 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ6S

Najgora kategorija: 70ccm. Ako je već potrebna dozvola, bolje da je bar malo jače. Da je do 50, pa i da kažeš da bi bilo prodje na našem tržištu.:stabre:

Inače, mislim da se postavljač teme zainteresovao u startu za nabavku navedenog modela za sebe, ali preokrenuo priču videvši vaše reakcije.

Nije sramota da kazes ko je postavljac teme, niti ce postavljac da se naljuti. :)

Nisam ni u jednom trenutku pomislio za nabavku za sebe. Ja vec imam skuter koji mi je skroz OK. Menjacu ga kada budem skupio para za neki koliko toliko, jaci motor, pa makar i od 150-250 kubika jer mi motor, u ovom trenutku, sluzi samo za voznju po gradu (kazem u ovom trenutku, zato sto nemam dovoljno sredstava da bih imao i auto i motor - opredelio sam se za auto).

Prva ideja je bila cisto prezentacija motora koji kosta smesnih 200 EUR-a. Kakav god da je, siguran sam da 70% ljudi sa ovog foruma ima telefone koji su skuplji od 200 EUR-a, a od tog broja njih 30% vozi neki motor koji spada u jeftinije kineske modele (kao sto je moj Sprint) ili ga cak i nema (gledam iz svog ugla jer sam ja clan foruma odavno, a motor imam tek od skoro). Takodje poznajem neke ljude koji znaju mnogo lepo da ocrne necije prevozno sredstvo kao veoma lose, nije kvalitetno i td, a ti koji kritikuju voze - patike!

E kada sam to shvatio, pala mi je na pamet ideja o prodaji motora. Bez obzira na reakcije i misljenje ljudi sa foruma (i van foruma, da se razumemo...), znajuci u kakvoj zemlji zivimo i kakav je standard, mislim da bi ovaj motor mogao da se proda. I to cak ne bi ni trebalo mnogo para uloziti u marketing. Kao sto sam vec napisao, odmah sam poceo pregovore oko kupovine neke vece kolicine.

Kod nas na trzistu ne postoji ni jedan motor koji se prodaje po ceni nizoj od 500 EUR-a (kao nov). Polovan Tomos APN-4 koji je 1976 godiste se prodaje za 400 EUR-a. Ne moze niko da me ubedi da je taj APN koji je star skoro 40 godina pouzdaniji od bilo kog motora koji je nov, bilo da je on iz Kine, Tunguzije, Svazilenda.... Misljenja bajkera, koji voze motore cija je cena kao novog modela bila 2k+ EUR, ne uzimam zdravo za gotovo, zato sto nisu kompetentni. To bi bilo isto kao kada bi meni neko ponudio trotinet, a ja vozim mountine bike od aluminijuma sa amortizerima.

U ljudskoj je psihi da vrlo brzo zaboravlja neke lose stvari i navike. Ja sada vozim Yuga i on je za mene VRH! S njim sam obisao celu jugoistocnu Evropu. "Sutra", kada budem presao na Punta, za mene ce, istog trenutka, Yugo biti krs. A ako bih presao na neki Audi, BMW.. na yugo bih gledao, na neki cudan nacin, sa zaljenjem. Kao sto rekoh, to je u ljudskoj psihi, hteli mi to da priznamo ili ne.

Ali, veliko pitanje je: zasto smo, kada smo poboljsali svoj zivotni standard, momentalno zaboravili kako je to bilo nekada? I odmah smo prestali da razmisljamo na taj nacin da medju nama i dalje postoje ljudi koji zive kao mi nekada... Covek uvek gleda na ono od sebe, a ne gleda, ili samo onako baci pogled, na ono do sebe.

Nadam se da ste razumeli i izvinjavam se za ovako opsiran post.

Nakon svega ovoga, a propo teme, u Delta Sport-u patike se prodaju po ceni od 14.000 dinara. Da li ste znali da je njihova nabavna cena 2.500 dinara?

Ovaj post je bio samo objasnjenje u vezi "situacije" u koju smo upali i ne treba ulaziti u neku dubiozu kako ne bi smo skrnavili temu.

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• čeka dobru titulu, 1375 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

.

Nisam ni u jednom trenutku pomislio za nabavku za sebe. Ja vec imam skuter koji mi je skroz OK. Menjacu ga kada budem skupio para za neki koliko toliko, jaci motor, pa makar i od 150-250 kubika jer mi motor, u ovom trenutku, sluzi samo za voznju po gradu

Prva ideja je bila cisto prezentacija motora koji kosta smesnih 200 EUR-a.

.

E kada sam to shvatio, pala mi je na pamet ideja o prodaji motora. Bez obzira na reakcije i misljenje ljudi sa foruma (i van foruma, da se razumemo...), znajuci u kakvoj zemlji zivimo i kakav je standard, mislim da bi ovaj motor mogao da se proda. I to cak ne bi ni trebalo mnogo para uloziti u marketing. Kao sto sam vec napisao, odmah sam poceo pregovore oko kupovine neke vece kolicine.

Kod nas na trzistu ne postoji ni jedan motor koji se prodaje po ceni nizoj od 500 EUR-a (kao nov).

.

-

Iseckao sam tvoj post da bih naglasio ono što želim (a priznajem da su izbačeni delovi 100% tačni, ali irelevantni za dalje objašnjenje)

- pretpostavio sam (ne tvrdim) da si hteo nabavku za sebe jer voziš 50ccm pa bi prelazak na 70 bio razumno poboljšanje u smislu performansi.:neznam:

- tražiš 9 "ortaka" zbog minimalne količine koja je uslovljena, znači kupuješ 1? Zašto ne bi zaradio više kupovinom 3,4 ili 5 komada?

- 200e je deo cene, ne možeš da kažeš da on toliko košta jer na to treba dodati transport, carinu, pdv, špediterske usluge i ostalu papirologiju. Pritom, ako takvog modela nema na našem tržištu, idu još neki papiri (kao homologacija) jer se uvoz 10 kom. ne shvata kao uvoz za sopstvene potrebe već za dalju prodaju i papirologija je drugačija nego za pojedinačni. Dakle, 200e je daleko od realne cene koju plaćaš, kada se dodaju svi troškovi verovatno dostiže i tih 500e koje pominješ kao cenu prodaje, a još uvek nisi pridodao svoju potencijalnu zaradu.

:zdravo:

• Podržavam 1

• Drug član, 3087 postova

Чекајте, а ако се увезе један моторић, заиста нема хомологације? Како да се за тај један добију документи потребни за добијање докумената на основу којих може да се добије регистарска таблица, шта је потребно? То ме баш интересује.

Ако је неко шврљао по кинеском сајту "Таобао" (типа нашег "Купинда", па још пута сто), могао је да види још штошта неразумно јефтиног на два точка. На страну они покет-бајкови двотакташи и пит-бајкови, али постоји мноштво моторића који коштају испод 300 евра.

Оних као из првог поста има мноштво: http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.84.BzoVTL&scm=1007.152.0.0&id=6306039878&pvid=d6bb6d1a-75d1-4b60-824c-b473f8fda422&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

Сличне цене су и они а-ла "Аутоматик", које сам поменуо, али са класичним мењачем и квачилом: http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.132.E9cW76&scm=1007.77.0.0&id=6267903774&pvid=6b916a35-14c3-4d46-8b1d-a8f64d218984&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

Ако некоме одговара, постоје и варијанте са 14" точковима и полуатоматским квачилом: http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.136.E9cW76&scm=1007.77.0.0&id=8921666166&pvid=6b916a35-14c3-4d46-8b1d-a8f64d218984&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

Ако треба још мањи мопедић, постоје и ови, где је и 4Т мотор смањен - прекопиран мотор са Хонде ПЦ 50: http://item.taobao.com/item.htm?id=18217399054&ali_refid=a3_430009_1006:1104293409:6::47ef65aa393ef27483e51b2653cc6019&ali_trackid=1_47ef65aa393ef27483e51b2653cc6019

Ко жели да има играчку око које може да прчка у слободно време и нешто као кинђури и "буџи", може јефтино да нађе клона Хонде Манки: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.16.HEt2T0&id=10639332048

Мени лично су најинтересантније којекакве варијанте "кабова": http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.204.NBf3pn&id=21095644295&source=superboss&appId=13

Заиста, што каже мој другар; "не знам шта им фали када толико коштају". Схватам да није хај-тек у питању, да нису материјали високог квалитета, али бих желео да из прве руке прокљувим "у чему је цака".

• Podržavam 1

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Dule, imas zanimljivu ideju ali si zakasnio jedno deceniju da bi je realizovao jer danas kod dilera mozes naci kineske motore jeftinije nego to sam da odradis. Verovatno ce biti stari dve tri godine ali nevozeni da kazemo novi. Onda njih mozes da juris za delove servise i ostalo.

Ne ide to bas tako kao sto ti mislis. Kosta 200, prodam ga 500 i bogat sam covek. Dugacka je to procedura i sve kosta. Neisplativo je u kontejneru slati desetak motora. Imas mogucnost slanja zbirnog kontejnera ali to bi morao da cekas i skuplje je nego kad uzmes sam svoj. Zatim te varijante internet kupovina i narucivanje mozes da zaboravis jer ce ti ga uvaliti samo tako. Dvadeset godina sam u trgovini sa Azijom pa znam kako sve to funkcionise.

Zorge, za uvoz motora na ime nije potrebna homologacija, bar je tako nekad bilo. Treba ti faktura od dobavljaca sa njom radis JCI na granici, placas carinu i porez. Tesko ce ti priznati kinesku cenu vec imaju neki katalog sa kojim se rukovode. Za registarciju ce ti jos trebati papir kako je motor usao u Srbiju, tehnicki pregled i osiguranje.

Neisplativo je u kontejneru slati desetak motora. Imas mogucnost slanja zbirnog kontejnera ali to bi morao da cekas i skuplje je nego kad uzmes sam svoj.

А тих какве је поменуо у првом посту, у мали контејнер стане седамдесет и кусур. :jee:

Zorge, za uvoz motora na ime nije potrebna homologacija, bar je tako nekad bilo. Treba ti faktura od dobavljaca sa njom radis JCI na granici, placas carinu i porez. Tesko ce ti priznati kinesku cenu vec imaju neki katalog sa kojim se rukovode. Za registarciju ce ti jos trebati papir kako je motor usao u Srbiju, tehnicki pregled i osiguranje.

У тој варијанти индивидуалног увоза не траже код нас нешто типа certificate of conformity, ЕЕС certificate, Евро норме издувних гасова или неки домаћи сличан документ?

Ne znam jel se nesto promenilo ali pre sedam, osam godina nista nije trebalo. Ako te bas interesuje provericu sa spediterom kakva je situacija sada.

Ja sam 2003 godine bio jedan od pionira uvoza kineskih skutera u Srbiju. Kao i Duletu meni se to ucinila super ideja jer je tada bas bila jagma za pezo skuterima koji su bili preskupi. Odem do Sangaja, posetim par fabrika i odlucim se za jednu ponudu. Napakujem 112 komada i pravac Srbija. Tu nastaje gomila peripetija. Ne odgovarajuci papiri, milion gresaka kineza itd... Uglavnom stajase mi motori u carinskom magacinu al napolje ne mogu. Sta cu? Kud cu ? Nekako ih izvezem u Madzarsku pa ponovo vratim u Suboticu u carniski magacin. Razletim se po Bg i sakupim 112 licnih karti i sve djuture uvezem na razna imena. Kombinacija da padnes na dupe. Umesto da krenem sa prodajom u maju, prvi skuter sam prodao polovinom jula. Uglavnom 1. septembra sam ostao samo 5 rasklopljenih skutera koje sam kanibalizovao da bi sredio kvarove koji su se desili na prodatim komadima ali to su bila druga vremena.

Sledece 2004 sam se bakcao sa servisima prodatih skutera i nije mi padalo da uvezem nove. Tu je najbolja para trgovina sa delovima. Osim Mastehnika iz NS niko se time nije bavio pa je zaista bilo posla. 2005 se to vec omasovilo i kinezi su se pojavili gotovo svuda. Ja sam te godine uvezao 140 komada i zadnji sam prodao 2008 godine. Od tada sam to i batalio.

PS. garaza mi je jos uvek puna delova za skutere pa ako nekom nesto treba ili ako ga zanima sve to zajedno da otkupi neka se javi.

У, леп ти тајминг био - таман си раскрчмио до кризе.

Газда фирме у којој ради мој комшија. пре масовне појаве Кинеза на нашем тржишту, увезао је будзашто контејнер са неколико десетина крузерчића. Намирио је њима сву фамилију и пријатеље, али су плаћали неком механичару 50 евра по комаду, за склапање. :lol:

А овај, има ли везе у које се царинско складиште роба испоручи, у смислу - ради ли неко ефикасније и лакше по клијента?

Iz mog nekog iskustva Subotica je najefikasnije resenje jer brdo vozila prolazi preko njih tako da je sve vec uigrano.

@Mikulanac

Da li znas nekog dilera koji prodaje kineske motore?

@Ostali

Zvao sam nekoliko spedicija i u sustini svi su isto rekli. Cena prevoza sa svim troskovima iznose oko 200 EUR-a po toni odnosno kubnom metru. U te troskove spadaju sledece stavke:

- Izvozno carinjenje robe,

- Smeštaj robe pod carinski nadzor (sažeta deklaracija),

- Troškovi manipulacije,

- Usluga uvoznog carinjenja,

- Troškovi skladištenja pošiljke kod dotovara (ako se dogovori prevoz do carinskog skladišta ili

do carinske ispostave),

- Troškovi skladištenja pošiljke ako carina naloži skladištenje, a dogovoreno je „carinjenje na

točkovima” bez obzira da li je u pitanju dotovar ili kompletan utovar,

- Carinske dažbine,

- Troškovi dostave robe na adresu, ukoliko se roba istovari u carinski magacin,

- Eventualni Pregledi robe ( fito, sanitarni...),

- Osiguranje robe u transportu.

Sto se tice kineza, kada bi oni slali robu, cena isporuke bi bila oko 100$ po motoru, tj bar je tako za jedan. Mozda bi bilo jeftinije za vise komada. Pitacu sutra koliko bi me kostala samo usluga spedicije, odnosno, carinjenje robe i da vidim na koji nacin se roba carini (da li po ulaznoj fakturi, da li po nekom katalogu..). Takodje moram da vidim pod kojim imenom moze da se uveze. Mozda stvarno treba ta homologacija.

Sutra je D-Day. Videcu sve i napisacu ovde sta je i kako.

Када се већ распитујеш, види какава је прича са збирним транспортом из луке у коју би ти КИнези испоручили робу, јер је једна, две или пет кутија са овим моторићима заиста мале запремине и мислим да би тако био јефтинији транспорт.

Дуленце, ако оствариш идеју и пазариш овако моторче - скидам ти капу. Филозофирали смо колико пута шта треба и како да се такав увоз оствари, али увек је остајало само на том филозофирању.

Ja iskreno tezim ka tome da ne ostane na filozofiranju. :)

Jos nesto sto je lepo u svemu ovome - dogovorio sam se sa ovim kinezom da promeni kubikazu u specifikaciji motora i da pise 49,9ccm. 1oda.gif

• Svrati ponekad, 312 postova

Ne moze Kina da se carini na tockovima. Sve ide u magacin i cesce izlaze na pregled nego kod robe iz EU.

Proveri tarifni broj pod kojim ce ti roba biti deklarisana. Da se ne iznenadis kad ti carina zatrazi dokument koji ne mozes da dobijes.

Ja iskreno tezim ka tome da ne ostane na filozofiranju. :)

Jos nesto sto je lepo u svemu ovome - dogovorio sam se sa ovim kinezom da promeni kubikazu u specifikaciji motora i da pise 49,9ccm. 1oda.gif

Ovo moze da ti bude potencijalni problem a uz to se ne pise bas ovako javno na forumu. Uzmi od Kineza dimenziju kutije da bi izracunao lakse troskove transporta. Kako mislis da platis Kinezu? Nemoj da ti dodje piljevina sa ciglama u kutiji, dobro sve procackaj pre nego se upustis u to.

Ako pitas za nekog dilera kod nas imam par drugara koji su te skutere prodavali do 2011 godine. Cak je jedan iz Nish.

• Podržavam 1

Кад је бал, нек' је бал - питај Кинеза да ли може да ти спакује моторић са машином 110 кубика, а декларише као 50, што је честа пракса код Руса. Цене машина су практично исте, спољни габарити једва различити (односи се само на цилиндар и главу).

Зар не постоји при свакој кинеској амбасади некакво економско одељење или нешто слично, у коме може да се на упит заинтересованих, добије информација о легалности неке кинеске фирме?

Najsigurnije bi bilo da su sajamski izlagaci jer to tamo dosta kosta i firme su visestruko proverene. E sad ja cisto sumnjam da Dule kontaktira direktno fabriku. Tu je masa samostalnih trgovaca koji zbog poznavanja engleskog jezika nude raznoraznu robu preko neta a njih bi trebalo zaobici.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 312 postova

Dule, budi jako oprezan sa Kinezima. Nemoj da mislis da ih mozes obraditi nekom pricom, kolicinom ili cime vec. To su stari i prevejani trgovci a svesni su da ti ne isplati da ih posle ganjas preko pola sveta.

Dok su se ovde plemena ganjala topuzima oni su trgovali a trguju i dan-danas.

Insistiraj na preciznom dogovoru, ako treba nadji nekog da ti sastavi ugovor koji ces im poslati na potpis. Plati im 20% (to je uobicajeno) i ostatak kada ti roba sitgne u luku u Evropi. Dogovori se sa prevoznikom da ti omoguci pregled robe u luci. Tek kada se uveris da je unutra bas ono sto si narucio, onda im uplacujes ostatak, oni ti salju originalne fakture (ili telex-om "oslobode" papire) i tvoj prevoznik preuzima kontejner. Obavezno u taj ugovor unesi odredbu da ce prodavac biti obavezan da ti vrati avans ukoliko roba nije po dogovorenoj specifikaciji.

E sad, taj pregled ce sa zbirnom robom ici malo teze jer prevoznik treba da objasni ostalim uvoznicima zasto im kontejner stoji u luci a i pitanje je kako je roba napakovana unutra tj. da li je uopste moguce doci do tvojih kutija. Iskreno, uopste nemam iskustva sa zbirnim prevozom iz Kine. Pozovi Gebruder-Weiss, znam da su oni nudili neke povoljne cene za zbir.

Moze pregled da se uradi i kada se roba smesti u car. magacin ali da bi dotle stigao moras da uplatis ceo iznos prodavcu ali si tada u znacajno losijoj poziciji u slicaju da treba da ti vrati pare (u prevodu, verovatno ih neces dobiti bez advokata u Kini)

Super si ti to njemu objasnio jedino sto ce ga tako iskostati motor koliko ga je ovde mogao platiti pa cak i vise. Inace je kod svih Kineza uobicajeno 30% depozita.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja