doda 127 Napisano Decembar 10, 2007 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Nesto sam se setio posmatrajuci ovu sliku nove Honde VFR 1000. Koja su vasa iskustva sa mono viljuskom (jedan krak) u odnosu na klasicnu dvokraku viljusku ?? Ako se dobro secam pre par godina na stazi se jedne sezone vozila Honda sa tom mono viljuskom a u sledecoj sezoni su presli na klasicnu. U toj trci se jasno videlo da je mono viljuska hendikep jer je motor bio prilicno nemiran pri izlasku iz krivine. Na tim mestima drugi motori sa klasicnim ogibljenjem su prolazili bez problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Decembar 10, 2007 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Da bi mono viljuska postigla istu cvrstocu kao obicna potrebno je vise materijala, znaci teza je, a to povecava neogibljenu masu koja lose utice na upravljivost.Zato se na sportskim motorima retko koriste...Mada, 916 je nosio mono pozadi...1098 takodje, MV Agusta F4...Izgleda da Italijani jos uvek nisu to skapirali. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 207 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Otprilike je tako, sjecam se kada je predstavljen Ducati 999 otprilike ovako je pisalo: ,, na ovom modelu su odustali od mono viljuske, izgleda da se ovdje vise pitalo trkacko odeljenje tvornice nego njihov dio zaduzen za estetitiku...'' A sta je 999 radio na pisti mada opet i onaj lijepi 916 nije bio los Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 215 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1194 postova Lokacija: Bg Motocikl: Africa CRF1000L Prijavi odgovor kao problematičan Meni je mono viljuška mnogo bolje rešenje. Skidanje zadnjeg točka je (mnogo) lakše, zatezanje lanca takođe. Da je lepše i to je. Zamislite koliko meni znači to što se trkačima otima na izlasku iz krivine... Rekli bi ljudi, nikoliko. Možda trkačima ne odgovara, to znači da svi ovde imaju opravdanje da koriste mono viljušku. najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zabac 8 Napisano Decembar 11, 2007 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan samo kad bih imao vishka baruta odmah bi je montirao ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan Otprilike je tako, sjecam se kada je predstavljen Ducati 999 otprilike ovako je pisalo: ,, na ovom modelu su odustali od mono viljuske, izgleda da se ovdje vise pitalo trkacko odeljenje tvornice nego njihov dio zaduzen za estetitiku...'' A sta je 999 radio na pisti mada opet i onaj lijepi 916 nije bio los Pazi ovako, viljuska na 999 kao i ceo motor je kompromis, pokusaj da se pojeftini sam motor i tako otme deo kolaca Japancima. Jedan od osnovnih zadataka dizajnerima 1098ice je bio da vrate jednorucnu zadjnu viljusku. Tako da je onaj tvoj citat meni pomalo bezvezan, vise neko licno novinarsko misljenje ili samo hvalospev za tada novi model Ducatija. Moj ima mono viljusku, iako ga ne vozim trkacki, do sada nikad nisam osetio to kao neku falinku. Mislim da se to pokazalo kao lose, ne bi bilo montirano i na 996 i 998, a kamoli na novi 1098 koi je trebao da povrati ugled Ducatijevih superbikova. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje...Posto je tocak vezan za ostatak motora samo u jednoj tacki, tj sa jedne strane, sta se desava pri bas jakim ubrzavanjima?Da li su sile koje nastaju dovoljno jake da poremete nesto u geometriji zadnje viljuske ili je to reseno jacom konstrukcijom (zbog koje ima vecu tezinu)? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje...Posto je tocak vezan za ostatak motora samo u jednoj tacki, tj sa jedne strane, sta se desava pri bas jakim ubrzavanjima?Da li su sile koje nastaju dovoljno jake da poremete nesto u geometriji zadnje viljuske ili je to reseno jacom konstrukcijom (zbog koje ima vecu tezinu)? Sto se mene tice ja nikada nisam osetio neko lelujanje motora, kako pri ubrzanju tako i na velikim brzinama. Logicno bi bilo da je ojacana sa te jedne strane, a sad kolko (kilo)grama je teza viljuska to ne znam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pa sigurno da je veoma tesko osetiti, mozda i nemoguce ali verovatno postoje neke slabosti u ponasanju u odnosu na obicnu viljusku.Interesuje me samo teoretska razlika izmedju ove dve. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan Moj ima mono viljusku, iako ga ne vozim trkacki, do sada nikad nisam osetio to kao neku falinku. upravo si sam dao odgovor. sportski motori i njihova rešenja pravu vrednost pokazuju tek u svom pravom okruženju a to je na stazi, ovo naše zavrtanje od semafora do semafora i peglanja po lokalnim krivudavim putevima retko kad može da nas dovede do granica izdržljivisti takvih motora. zamisli da se ta villjuška uvija u normalnoj vožnji, onda bi se na trci iskrivila kao od šale. inače neko je već odavno rekao "da je dobro japanci bi to odavno izmislili" , isto važi i ovde, da je neko sjajno rešenje to bi svi furali. a dukati je fenseraj i ekskluziva i mora imati nešto svoje kako bi se razlikovao od drugih pa makar to nešto nebilo tako sjajno. primer je i dezmo sistem za čijom ugradnjom već odavno nema potrebe ali ducati fura svoj fazon, i ja ga podržavam sto odsto! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan A sad replika Da je fenseraj bas i ne verujem, cisto onako, iz za*ebancije da vidimo koliko je titula u superbiku uzela ta mono viljuska, a kolko "normalna" ;D ;D ;D ;D Nesto mi je tesko da poverujem da je Ducati napravio toliko bolji motor da i sa katastrofa losim ogibljenjem moze da uzima titule. A sto se tice onoga "da je dobro Japanci bi ga odavno izmislili" uzmi samo u obzir cenu izrade jedne i druge viljuske, Japaneri su ograniceni i cenom dok je kod Italijana ona i ovako u nebesima pa im je kranje nebitan kOI evro vise ili manje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Decembar 11, 2007 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan a sad replika ;D nisam rekao da je mono viljuška katastroflna, ali mislim da u krajnjim granicama opterećenja ne može da parira klasičnoj, i plus je teža. a što se titula tiče, čim je honda napravila VTR titule su presušile, ducati je imao 250ccm više od konkurencije. ali sve u svemu dukac je bio kompletnij - bolji paket, i pravila su mu išla malo na ruku. dukac i jeste fenseraj i ekskluziva, da nije tako ugradio bi normalnu viljušku koja je i bolja a i jeftinija. ali ekskluziva mora da ima svoju cenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Decembar 11, 2007 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan mislim da je stara proverena viljuska bolja,,,,a sto se dukatija tice to vise u moju avliju neulazi,,,krs koji nevredi tolko kolko kosta,,volim italijana ali dukati dok nedobije japansku masinu nepriznajem pa nek ima i prednju mono. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan mislim da je stara proverena viljuska bolja,,,,a sto se dukatija tice to vise u moju avliju neulazi,,,krs koji nevredi tolko kolko kosta,,volim italijana ali dukati dok nedobije japansku masinu nepriznajem pa nek ima i prednju mono. Subjektivno misljenje. Meni ce posle ovog uci neki drugi (ako bude bilo finansija) i dokle god mogu tako. Ne zalim se nisam rekao da je mono viljuška katastroflna, ali mislim da u krajnjim granicama opterećenja ne može da parira klasičnoj, i plus je teža. a što se titula tiče, čim je honda napravila VTR titule su presušile, ducati je imao 250ccm više od konkurencije. ali sve u svemu dukac je bio kompletnij - bolji paket, i pravila su mu išla malo na ruku. VTR je uspeo samo jednu titulu da otkine i Colin Edwards kao vozac 2002. i to bese to :D Sve u svemu (zacin C). Moguce je da je pri nekoj extremnoj voznji klasicna bolja, ali kako takvu voznju ne praktikujem iz nekoliko razloga (prokleti bezmudic ) mislim da je to kranje ne bitno, to je vise estetsko pitanje kao i pitanje samog modela motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 2223 Napisano Decembar 11, 2007 Vlasnik sajta, 5389 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Jel to neko pominje VTR? :o Zvali su ga Ducati Killer... I DVA puta je uzeo Dukcu titulu, 2000. i 2002. Cisto da se zna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan Jel to neko pominje VTR? :o Zvali su ga Ducati Killer... I DVA puta je uzeo Dukcu titulu, 2000. i 2002. Cisto da se zna Au bre Ivane :D :D malo cu da offnem al mora se. Gledajuci od 94 do 02 kad se vozio model ko moj (916, 996, 998) u poretku timova Ducati nie uzeo samo titulu 97 tada ga je dobila Honda (da li je VTR ? Jok, kolko se ja secam), u sampionatu vozaca nisu uzeli titule '97 (Kocinski 1. - 416 poena, 2. Fogarty 358), '00 (1. Edwards - 400, 6. Bayliss - 243) i '02 (1. Edwars - 552, 2. Bayliss - 541). Najmerodavniji podaci, 100 % provereni. Izvini al morao sam fazon je sto je mom burazeru omiljeni motor VTR, pa probaj da zamislis koje su prozivke padale tokom gledanja SBK, tako da sam sto se toga tice uvek u formi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 2223 Napisano Decembar 11, 2007 Vlasnik sajta, 5389 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije Edwards osvojio SBK 2000. na SP1, a Nicky Hayden to ponovio 2002. vozeci SP2? Jos da naprave SP3 i ugasili ste ga Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 2223 Napisano Decembar 11, 2007 Vlasnik sajta, 5389 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Nadjoh tabelu SBK sampiona, al ne vidim Nickyja... a zakleo bih se da je on osvojio 2002. SBK... World Superbike Champions year rider bike 2006 Troy Bayliss AUS Ducati 2005 Troy Corser AUS Suzuki 2004 James Toseland ENG Ducati 2003 Neil Hodgson ENG Ducati 2002 Colin Edwards USA Honda 2001 Troy Bayliss AUS Ducati 2000 Colin Edwards USA Honda 1999 Carl Fogarty ENG Ducati 1998 Carl Fogarty ENG Ducati 1997 John Kocinski USA Honda 1996 Troy Corser AUS Ducati 1995 Carl Fogarty ENG Ducati 1994 Carl Fogarty ENG Ducati 1993 Scott Russell USA Kawasaki 1992 Doug Polen USA Ducati 1991 Doug Polen USA Ducati 1990 Raymond Roche FRA Ducati 1989 Fred Merkel USA Honda 1988 Fred Merkel USA Honda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djusi_998 459 Napisano Decembar 11, 2007 Ducatista, 2920 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: beše Ducati 998 Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije Edwards osvojio SBK 2000. na SP1, a Nicky Hayden to ponovio 2002. vozeci SP2? Nie 100%. Hayden nie ni bio u WSBK, on je osvojio AMA SBK. Ako oces imam spisak sampionata pa cu ti poslati. Jos da naprave SP3 i ugasili ste ga SP3 postoji vec 2 ili 3 god, ne znam tacno. Samo se prodaje u crnoj boji, a koje su razlike u odnosu na tvoj stvarno ne znam, milsim da su cak minornije nego razlike izmedju 916 i 996. Znas i sam kako ce sada ici, Ducati ce uzeti par titula, pa ce onda Honda o6 probati nesto da uradi. Uspece im mozda delimicno, pa ce ondak o5 Ducati pokazati nadmoc ;D ;D ;D Gledacemo zajedno SBK kad se to desi pa ce se peckamo uzivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 2223 Napisano Decembar 11, 2007 Vlasnik sajta, 5389 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Ah da, on je potvrdio VTR dominaciju ali u AMA SBK-u AMA United States Superbike Champions year rider bike 2006 Ben Spies USA Suzuki 2005 Mat Mladin AUS Suzuki 2004 Mat Mladin AUS Suzuki 2003 Mat Mladin AUS Suzuki 2002 Nicky Hayden USA Honda 2001 Mat Mladin AUS Suzuki 2000 Mat Mladin AUS Suzuki 1999 Mat Mladin AUS Suzuki 1998 Ben Bostrom USA Honda 1997 Doug Chandler USA Kawasaki 1996 Doug Chandler USA Kawasaki 1995 Miguel DuHamel CAN Honda 1994 Troy Corser AUS Ducati 1993 Doug Polen USA Ducati 1992 Scott Russell USA Kawasaki 1991 Thomas Stevens USA Yamaha 1990 Doug Chandler USA Kawasaki 1989 Jamie James USA Suzuki 1988 Bubba Shobert USA Honda Elem, da ne ispade da samo offujem. Mislim da definitivno za nas obicne smrtnike koji ne vozimo motore na stazi, da definitivno nema neke prevelike razlike dal je viljuska mono ili klasicna... Mono je smekerskija, tu nema sta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dfast 446 Napisano Decembar 12, 2007 Zainteresovan, 493 postova Lokacija: NL / Bgd Motocikl: Honda Vision Prijavi odgovor kao problematičan Ako povucemo paralelu sa automobilima, onda oni svi koriste mono viljuske na svojim tockovima. Poenta je da je lezaj tocka mono viljuske dvoredni kuglicni, i i jaci od klasicnog jednorednog koga imamo sa svake strane tocka na klasicnoj viljuci. Lezaj mono viljuske je vise opterecen pa mozda u kriticnim uslovima na stazi mora biti dodatno ojacan zajedno sa samim krakom viljuske a to automatski znaci i vecu masu koja na stazi nije bas plus. Po meni prakticnost je strani mono viljuske. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...