Jump to content

Moto Zajednica

Poliranje usisa... raditi ili ne raditi?

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Zdravo drugari!

Kao sto znate na mom VTR-u je crkla prednja glava (kazu majstori fabricka greska... eh Honda je to), tako da sad nabavljam drugu glavu komplet sa ventilima i njenim bregastama. To ce se sve srediti.

Medjutim, posto su mi sad obe glave skinute, razmisljam dal da se potrudim i da ispoliram usise (ako sam vec u prilici). Sta mislite, dal to da radim? Sta se dobija time, a sta mozda gubi (osim vremena za poliranje :) )?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 599 postova

Kazu da se dobija na brzini usisa smese,nema stvaranja vrtloga jer nema sta da ih izazove posto su zidovi kao staklo. Ne znam nista vise od ovoga ali znam idealan nacin za poliranje koji ne traje dugo. Ako znas nekog zubnog tehnicara njihovi mikromotori su mali,mogu da se zavuku svuda i pomocu raznih nastavaka i brzinom od  15-40000 obrtaja u min. mogu to da urade za 20-tak min.

• Svrati ponekad, 116 postova

Samo poliranje kanala i ne daje neke spektakularne rezultate ono sto se dobija tim zahvatom jeste poboljsava profil brzina u samom kanalu, a tim i malo poboljsanje punjnje cilindara(zapreminski protok kroz kanal jednak je proizvodu brzine strujanja i poprecnog preseka istog). Moras voditi racuna da ne koriiskis smirglu vece gradacije od 80. Poliranje do usijanja pogorsava stvari jer se ne formita granicni sloj fluida uz zid kanala tako da profil brzine ima gori oblik nego sa ne poliranim kanalom sto lose utice na samo punjenje cilindara motora. Ne bi vise ulazio u teoriju i ovo deluje veoma konfuzno  :)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa samo mozes da dobijes a da izgubis nikako,bolje ce usisavati smesu,,ias u sarajevskoj radionicu  za obradu glava,,oni ce ti to odraditi ekstra dobro,,,inace oni rade i trkacima glave,,

Odlicno. i meni se cini da se potencijalno dobija jer ce smesa 'brze' putovati do cilindra.

Bokilic, imas li adresu te radionice? Ili neki kontakt telefon?

Samo nikako ali NIKAKO nemoj da poliras izduvne kanale. Pozdrav

Na usisne trenutno mislim. A sto ne valja polirati izduvne kanale? Da ne izgore ventili?

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Dominator

Mislim da se radionica zove "DJEKIC" a nalazi se u Sarajevskoj ulici. Bio sam odavno ali koliko me secanje sluzi, kada udjes u Sarajevsku iz pravca Mostarske petlje i ides prema gradu, prodjes Durmitorsku i onda pratis sa desne strane ima ulaz u dvoriste. Cini mi se da je pored ulaza Army Shop ili neka pekara. Radionica se nalazi u vrhu dvorista i rade samo glave motora. Ako tu ne uradis nista onda probaj na Dusanovcu pored auto puta ima masinska radionica u blizini salona "FORMA IDEALE".

Pozdrav.

Super, hvala ti Vladimire :)

Inace, sad se malo raspitujem i sa amerima na rc51 forumu. Oni mi kazu da je cak bolje polirati samo izduvne kanale, zato sto po teoriji gruba povrsina usisnih kanala pomaze boljem rasprsivanju i atomizaciji smese koja ulazi u cilindre... Jbg oni mi predlazu da sve to lepo sam isprobam, u fazonu da lepo izmerim snagu na dyno masini pre poliranja, pa da onda ispoliram samo izduvne kanale (pa opet na dyno) :)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa nes ti tu dobiti nesto mnogo,mozda 1ks 2ks,,bolje mozda neke druge operacije na makini da odradis,ali za to vec ce ti trebati neki bolji majstor i malo dublji dzep,

Ne patim ja od toga da dobijem sad neku extra konjazu. Da to hocu, vozio bih Hayabusu ili neku noviju litru. Sasvim mi je dovoljno ovo sto imam, pogotovo za krivine ;) . Sad samo razmisljam sta mi je raditi kad vec imam skinute glave... Sto da ih ne ispoliram ako ce doprineti radu masine :)

• Svrati ponekad, 116 postova

Kanali ne uticu na kvalitet rasprsivanja, na to utice konstrukcija karburatora ili brizgaca zavisi od sistema . Sto se tice atomizacije tu su delimicno upravu ali samo delimicno jer kod motora sa obrazovanjem smese izvan cilindara vreme atomizacije je  dovoljno dugacko(ceo takt usisavanja i veci deo takta sabijanja) da se stvori homogena smesa, taj problem je izrazen kod motora sa direktnim ubrizgavanjem benzina tipa GDI i FSI gde je vreme atomizacije veoma kratko.

Kakvi su ludaci (u pozitivnom smislu) ovi ameri... Evo pricam im moju pricu o glavi za VTR i pitam dal odgovara SP2 glava na SP1 i tako diskutujemo da su cene ovde mnogo vece nego tamo u Americi, kad se javlja lik koji mi nudi obe glave za SP1 za samo 100$ :D Naravno plus transport :) A ovde, tj. u Evropi jedna glava kosta oko 400evra i to je jos i dobra cena za Evropu realno... Eeeeej gde mi zivimo...

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Pablo, poshto vidim da si 'Na mrezhi' da li mozhesh ukratko da napishesh kako je doshlo do tog kvara? shta je sve oshteceno i josh po koji detalj, ako te ne mrzi... hvala Bogu do sad se nisam susreo sa tim problemom i nadam se da necu nikad, ali od vishka glava ne boli  :)

Pa desilo se dok sam bio na reliju u Makedoniji. Fala bogu nista drugo nije crklo. Na trecem danu relija sam (posle 100nak km lagane voznje 80-90 km/h) primetio da mi provejava belicast dim iz auspuha, kao vodena para.. Prvo sam pomislio da je lose gorivo, pa smo onda skapirali svi da se nesto desava sa vodom. Epilog price je da nije ni dihtung glave vec da je bas negde ispod usisnog ventila naprsla glava (ne vidi se golim okom)...

Na drugoj strani teme je negde moj detaljniji opis sta se desilo...

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=10513.0

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

hvala za odgovor, nisam znao koji su simptomi...

bash bedak... sreca u nesreci da je "samo" to crklo... svashta je moglo da se desi...

dobro je samo kad si u finansijskoj situaciji da to sredish...

pozdrav i sve najbolje  :)

• Svrati ponekad, 112 postova

Meni je frizirala Nemacka firma LKM masinu, ali usisne kanale nisu polirali vec samo su ih slajfovali. Kada pogledas u kanal izgleda kao da je smirglano, a kanal ima veci precnik za nekih 3mm.

• Zainteresovan, 953 postova

Izduvne kanale ne treba polirati jer se onda gubi vrtlozenje izduvnih gasova koje je izazvano hrapavim zidom izduvnog kanala. A vrtlozenje (zapravo mikro turbulencije oko zida) je bitno jer izduvni gasovi sadrze garez koja bi se tako dobro talozila (bukvalno lepila) po poliranom zidu kanala, smanjila precnik, performanse itd, itd. Ukratko ako vec uradis prosirivanje usisnih kanala i poliranje istih, mozes i da prosiris izduvne kanale da bi imao bolje "ispiranje" ali se izduvni kanali posle prosirivanja ne smeju polirati do visokog sjaja kao usisni. Naravno ako to uradis podrazumevaju se prepravke i podesavanja na sistemu ubrizgavanja goriva i usisa vazduha. Oduzih...

Hvala na paznji.

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Garez je samo nus pojava koja nebi trebala bas mnogo da te brine, poliranje izduva samo po sebi smanjuje otpore izduvavanja i samim tim i pumpni rad motora, tj. motor je rastereceniji, u krajnjem slucaju, isto kao i kada stavis otvoren auspuh.

• Svrati ponekad, 193 postova

Izduvne kanale ne treba polirati jer se onda gubi vrtlozenje izduvnih gasova koje je izazvano hrapavim zidom izduvnog kanala. A vrtlozenje (zapravo mikro turbulencije oko zida) je bitno jer izduvni gasovi sadrze garez koja bi se tako dobro talozila (bukvalno lepila) po poliranom zidu kanala, smanjila precnik, performanse itd, itd. Ukratko ako vec uradis prosirivanje usisnih kanala i poliranje istih, mozes i da prosiris izduvne kanale da bi imao bolje "ispiranje" ali se izduvni kanali posle prosirivanja ne smeju polirati do visokog sjaja kao usisni. Naravno ako to uradis podrazumevaju se prepravke i podesavanja na sistemu ubrizgavanja goriva i usisa vazduha. Oduzih...

Hvala na paznji.

bas obrnuto, usis "hrapaviji" izduv gladak kao guza.... Ivan82 zna...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja