zuna89 193 Napisano Februar 25, 2013 Svrati ponekad, 263 postova Lokacija: Srbija,Uzice Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8 Prijavi odgovor kao problematičan Nesumnjivo je da su original kuglicni lezajevi koji idu kao prva ugradnja u prenos motora i na radilicu kvalitetniji,dugotrajniji a naravno i mnogo skuplji od lezajeva standardnog kvaliteta...koyo,nsk,fag,skf (naravno odgovarajucih dimenzija,konstrukcije i tolerancija) koji se mogu kupiti kao zamena u prodsavnicama moto delova i lokalnim prodavnicama lezajeva...e sad da li se ugradnjom standardnih lezajeva i znacajnom ustedom moze dobiti iole neka prihvatljiva dugovecnost...kakva su vasa iskustva sa ugradnjom standardnih lezajeva?koliko su potrajali i da li je neko imao nekih ne predvidjenih problema sa njima...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 5989 Napisano Februar 26, 2013 Drug član, 2775 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko para, toliko muzike! Koyo je po mom misljenju i dalje sam vrh, i kosta... i cesto je 1.ugradnja. Meni je na NSR-u SKF, FAG umirao, 3 x brze nego koyo. Ali veoma bitna stavka je i ona iza oznake dimenzija, C3,C4,RS,2RS.... Tu se krije sve, od tolerancije do materijala kaveza. I kada je lezaj dobar i malo van standarda, onda je skup, bez obzira na proizvodjaca. S tim da je skupllji bolji! Ali se ne isplati bas mnogo rizikovati. Mala je usteda naspram stete koja moze da nastane... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grunph 11 Napisano Februar 26, 2013 U prolazu, 42 postova Prijavi odgovor kao problematičan Najkomplikovaniji i najznacajniji pojedinacni deo svakog masinskog sklopa je lezaj.Matemetika i Fizika koja stoji iza proracuna lezaja je, pa zapanjujuca.Sam lezaj u stvari "drzi'' sve u osi, i kad je los veoma brzo se sve 'razdrma'.Ne mora da bude ni los kvalitet vec da je dizanniran za recimo elektro motor koji se vrti na istom broju obrtaja sve vreme pa ne trpi promene obrtaje ili je projektovan za male obrtaje a veliku snagu,tj da radi na 'hladno', itd. U samoj fabrici se lezajevi odvajaju po klasama u zavisnosti od preciznosti i tolerancija.Na istim masinama i od istog materilala ne izadju svi komadi isti.Zato I klasa za fabricku ugradnju 2.i 3 uglavnom fabrickim servisima a ostatak u slobodnu prodaju.Zakljucak : ja se ne bih zezao sa "buvljackim" kvalitetom bez obzira na ustedu jer steta moze da bude neuporedivo veca.Ne daj boze da 'zakuca' masina pa onda... Moj savet kupi najkvalitetniji na koji mozes da nadjes.Pozdrav. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zuna89 193 Napisano Februar 26, 2013 Svrati ponekad, 263 postova Lokacija: Srbija,Uzice Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8 Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se sa vama u potpunosti...ali samo da napomenem da pod standardni lezajevi nisam mislio neki buvljacki vec na original koyo,nsk,ntn...lezajeve.identicnih dimenzija tolerancije i konstrukcije(npr KOYO 6307C4) kao i origiginalni lezajevi ali standardnog veka trajanja za razliku od originala koji ima oznaku "SH" ili "SH2" special heat treatment ...sto mu produzava vek trajanja nekoliko puta ,a narocito u zaprljanom ulju a pritom i daje jaku cenu...predpostavio sam da ima ljudi koji su ugradjivali ovakve lezajeve pa da mogu izneti svoje misljenje o dugovecnosti... npr jedan lezaj KOYO 6307SH2C4 prva ugradnja kosta 60-70e....a KOYO 6307C4 15-20e a evo i primer sa poznatog nemackog sajta kedo.de koji se bavi iskljucivo prodajom delova za yamahau ima u ponudi lezajeve radilice za 20e http://www.kedo.de/products/90058.html i pritom mislim da su to bas ti std lezajevi a cim ih oni prodaju znaci da mogu posluziti samo je pitanje koliko,zbog toga sam i postavio pitanje u nadi da cu dobiti konkretnu povratnu informaciju od nekoga ali izgleda nista od toga.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6682 Napisano Februar 26, 2013 Ne silazi, 6559 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan npr jedan lezaj KOYO 6307SH2C4 prva ugradnja kosta 60-70e....a KOYO 6307C4 15-20e i sam si napisao gde je razlika...sem u ceni. Napisao si dve oznake i poredis ih, a i sam znas da su to dva lezaja (iako istih dimenzija i tolerancije) razlicitog kvaliteta. ...i jos jedna stvar. Zaista su retki majstori i radionice u kojima vladaju uslovi (higijenski) kao na montaznim trakama u fabrici. Dovoljno je malo prasine ili kakvog drugog djubreta da se kompromituje vek lezaja. Udaranje cekicem (vrlo rasprostranjeno, jer je to pravi sistem i alat, jel') je veliki neprijatelj novih lezajeva...i da sad ne nabrajam, "majstori" vrlo cesto kumuju tome da novi lezaj iako dovoljno dobrog kvaliteta ne potraje koliko bi mogao. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...