nash 488 Napisano April 7, 2008 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan joska je to lepo objasnio... "direktna veza bobina-svecica" takodje prvi put cujem... kupio sam digitalni tacho SIGMA BC 500 ( http://www.louis.de/_40d5422f2b27995c9009f03ee051c9b0e0/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=480&wgr=346&list_total=21&anzeige=0&page=0&artnr_gr=10034560 ), nemogu da ga postavim na tocak da meri kako treba... kako ga postaviti? Svakak znas li ti, posto ti imas Sigmu ako se ne varam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 8, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Hm...Pa da krenemo redom: Kada se ukljuci kontakt,napajanje dobijaju(na mz-u):Bobina,automat za migavac,stop svetlo,kontrolne lampice punjenja i neutral-a,sirena,i ablend(blicanje dugim svetlima). Dinamo sem toga sto puni akumulator,napaja i sve ostale uredjaje,jer je njegov napon 7 volti(kod sistema sa akumulatorom od 6V),pa sva struja tece iz dinama ka potrosacima i akumulatoru. "direktna veza bobina-svecica" za to i ja prvi put cujem A cetkice "skidaju" napon sa rotora diname.(kod alternatora dovode napon pobude u rotor) Jos nekih pitanja? -"Direktna veza bobina-svecica" mislim da je u pitanju polozaj kljuca kada samo motor radi bez ostale struje. Koliko sam cuo od neikih "pozavalaca MZ-a" u tom polozaju kljuca ne rade svetla i ostala elektrika! -Koja je uloga akumulatora, samo za struju kod verglanja-kurblanja ili jos za nesto...?Da li akumulator "zadrzava" struju i u toku rada motora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano April 8, 2008 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan kupio sam digitalni tacho SIGMA BC 500 ( http://www.louis.de/_40d5422f2b27995c9009f03ee051c9b0e0/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=480&wgr=346&list_total=21&anzeige=0&page=0&artnr_gr=10034560 ), nemogu da ga postavim na tocak da meri kako treba... kako ga postaviti? Svakak znas li ti, posto ti imas Sigmu ako se ne varam... Onaj mali senzor ti mora biti udaljen 2 - 3 mm od magneta koji stavljaš na žicu točka. Pošto su žice od MZ-a daleko deblje od bicikla morat ćeš nešto smišljati. Ja sam taj magnet zalijepio onim Loctite brzosušećim ljepilom i evo drži već godinu dana. Samo sam prije ljepljenja dobro odmastio i malo ošmirglao žicu. Senzor sam stavio na komad alkatenske cijevi, a cijev zašarafio na šaraf št održi blatobran. Moram to uslikati, pa ćeš vidjeti na šta mislim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano April 8, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan -"Direktna veza bobina-svecica" mislim da je u pitanju polozaj kljuca kada samo motor radi bez ostale struje. Koliko sam cuo od neikih "pozavalaca MZ-a" u tom polozaju kljuca ne rade svetla i ostala elektrika! -Koja je uloga akumulatora, samo za struju kod verglanja-kurblanja ili jos za nesto...?Da li akumulator "zadrzava" struju i u toku rada motora? " Jos nikad nisam probao sta se desava u tom pomenutom polozaju kljuca.Dok sam vozio mz,ja sam ga i bez akumulatora vozio na redovnom kontakt polozaju kljuca,i radila su i svetla Ali to nikako ne preporucujem,jer kontakti u regleru jako brzo izgore. Akumulator,kako mu i ime kaze je zaduzen za skladistenje elektricne energije,i naravno da zadrzava struju u toku rada motora.Uloga mu je kod paljenja,i kod niskih obrtaja,kada dinamo/alternator ne puni.Onda on snabdeva potrosace. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 8, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan da zadrzava struju u toku rada motora.Uloga mu je kod paljenja,i kod niskih obrtaja,kada dinamo/alternator ne puni.Onda on snabdeva potrosace. ...to mi je bitno!! Hvala Joska Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano April 8, 2008 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Evo slika kako je namontiran senzor za digitalni brzinomjer (klikni za veću sliku): I da, nemojte me sad sprdati radi ovih karabudženja u vidu drveta i alkatenske cijevi Zapravo sprdajte se koliko hoćete, ali taj sistem radi već godinu dana. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nash 488 Napisano April 8, 2008 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan hvala svakak!namontirao sam i radi!evo kako sam ja uradio... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 9, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Dajte neku sliku kako izgleda displej(ali ne iz kataloga vec sa vasih motora) i kako ste zadovoljni (preglednost,preciznost i sl.)!! Kako to radi, na baterije i koje ili...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano April 9, 2008 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Dajte neku sliku kako izgleda displej(ali ne iz kataloga vec sa vasih motora) i kako ste zadovoljni (preglednost,preciznost i sl.)!! Kako to radi, na baterije i koje ili...? Evo slika Ja itekako zadovoljan, mjeri dovoljno precizno. Kad mi piše 75km/h policijski radar mi mjeri 73km/h. Naravno da može i preciznije, jer taj uređaj praktički nema pogrešku, nego koliko precizno unseseš opseg točka toliko će on precizno mjeriti. Ovaj moj (Sigma BC906) radi na jednu malu bateriju već godinu dana, izdržao je kišu, snjeg, cijelu zimu je stalno bio na temperaturama debelo ispod nule,... ja prezadovoljan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 10, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Kako ti se cini preglednost u toku voznje, mislim da li su brojke lako uocljive ili moras da BAS da zagledas? Koliko te je kostalo ovo elektronsko cudo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano April 10, 2008 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Kako ti se cini preglednost u toku voznje, mislim da li su brojke lako uocljive ili moras da BAS da zagledas? Koliko te je kostalo ovo elektronsko cudo? Brojke su dosta pregledne i tu nema problema, jedino po noći ne vidiš ništa jer nema pozadinskog osvjetljenja. Ima i model s pozadinskim osvjetljenjem. Ovaj model je koštao 156kn, znači nekih 1560 dinara. http://www.ave.hr/index.php?menu=bicikli&pid=213&cid=32&proizvod=SIGMA-SPORT-BC-906 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 10, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Iskreno, mislio sam da je skuplja. Nije losa stvarcica, generalno kod mene se nikako ne bi uklopila u "old school" fazon, mada bi mogla i da se nekako "maskira"! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ RIDER 8 Napisano April 11, 2008 Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ RIDER 8 Napisano April 11, 2008 Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan polozaji ukljucenja: polozaj 0: sve iskljuceno kljuc se moze izvaditi polozaj 1: paljenje ukljuceno, bez osvetlenja voznj adanju kljuc se ne moze izvaditi polozaj 2: paljenje ukljuceno, poziciono i zadnje svetlo gori,kljuc se ne moze izvaditi polozaj 3: paljenje ukljuceno,glavno i zadnje svetlo gori,kljuc se ne moze izvaditi polozaj 4: paljenje iskljuceno (polozaj za parkiranje)poziciono i zadnje svetlo gori kljuc se moze izvadati polozaj 5: DIREKTNO UKLJUCIVANJE DINAMA-RAZVODNIK PALJENJA.PRI ISPRAZNJENJOJ BATERIJI MOTOR SE MOZE POKRENUTI GURANJEM U DRUGOM STEPENU PRENOSA. evo objasnjenja za one koji neznaju za direktnu paljenje ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano April 12, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se da je taj 5-i polozaj za to,ali isto tako moze da se upali i na polozaju 1,bez akumulatora,Provereno.Vozio sam tako 70km,i imao sam i svetla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano April 12, 2008 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Kakvi problemi budu sa strujom na ts-u kad ljudi stavljaju magnetno paljenje jel ista struja kod ts-a 150 i 250 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 12, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan polozaji ukljucenja: polozaj 0: sve iskljuceno kljuc se moze izvaditi polozaj 1: paljenje ukljuceno, bez osvetlenja voznj adanju kljuc se ne moze izvaditi polozaj 2: paljenje ukljuceno, poziciono i zadnje svetlo gori,kljuc se ne moze izvaditi polozaj 3: paljenje ukljuceno,glavno i zadnje svetlo gori,kljuc se ne moze izvaditi polozaj 4: paljenje iskljuceno (polozaj za parkiranje)poziciono i zadnje svetlo gori kljuc se moze izvadati polozaj 5: DIREKTNO UKLJUCIVANJE DINAMA-RAZVODNIK PALJENJA.PRI ISPRAZNJENJOJ BATERIJI MOTOR SE MOZE POKRENUTI GURANJEM U DRUGOM STEPENU PRENOSA. evo objasnjenja za one koji neznaju za direktnu paljenje ;D ;D ...znaci da ipak postoji ta "DIREKTNA VEZA"!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano April 12, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Da,samo taj razvodnik paljenja...Gde li se nalazi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 12, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Kod automobila se zna sta je razvodnik paljenja a ovde ili je platinsko dugme ili bobina trece nema...valjda?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 12, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Joska, ukoliko u toku voznje (kluc stoji u polozaj 1) prebacim kljuc u polozaj 5 a motor se gasi sta je u pitanju?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano April 12, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan E to stvarno ne znam.Taj polozaj nikad nisam ni pogledao sta i koje kablove povezuje,niti sam probao da palim motor na polozaju 5.A imao sam ukupno 3 mz-a. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHA 8 Napisano April 13, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: požega (HR) Prijavi odgovor kao problematičan e ošo mi regler al imo sam neki od auta sad malo ja gledam u manual u shemu i u one moje zice to se men cini da je to kod mene nešto drukcije e sad imam jos jedan org regler el bi ga ja mogo nekak isprobat dal radi a da ga nestavljam na motor ??? ??? e puko sam trebo iči na neku voznju sa ekipom ono natanko mzu do čepa dosli oni po mene a .... sranja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano April 14, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Moze da se proba,ako imas ispravljac napona sa regulacijom izlaznog napona.Negativan pol ispravljaca spajas na telo reglera,a + na D+ i B+.Na DF i masu spojis sijalicu od 5W/12volti,i polako povecavas napon na ispravljacu.Na oko 14 volti sijalica treba da se ugasi,ili promeni intenzitet.Ako imas regler od stojadina,ali onu stariju varijantu koja je montirana na sasiju auta,taj odgovara.Iste reglere koriste i stariji BMW motori,i vidjao sam ih i u Opel autima.Moze da se ugradi i ovaj noviji tip bosch reglera,ali onda moras prevezati cetkice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zuber 0 Napisano April 14, 2008 U prolazu, 7 postova Lokacija: Zagreb Prijavi odgovor kao problematičan Kupi ovaj regler u trgovini autodijelova ( koriste ga stariji opel , fiat auti ) i spoji prema slici i zaboravi na probleme s punjenjem. Cijena mu je u HR 90Kn. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHA 8 Napisano April 14, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: požega (HR) Prijavi odgovor kao problematičan ma rješen problem jel imo sam jedan rezerni orginal regler od mze pa sam njega stavio tj uz veliku pomoč kolege zavrsava etf pa se razumije u struju a drugi kolega mi je autoelektricar i savjetuje mi da sto ti kažes da stavim od auta da su puno bolji tj pouzdaniji ??? al ono za sad je problem rjesen po meni da nekak mogu nataci paljenje od apna kako imam na svom elektronsko bez platina samo dve zice e nikad nisam imo problema sa strujom stavim bilo kakvu svecicu i redi bilo kakav zazor i radi i bez zazora ma zakon a i netreba akumulator svjetla sam imo dobra najbolja svojoj ekipi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...