Jump to content

Moto Zajednica

Povređen motociklista u Nišu

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Pre nekoliko dana (u ponedeljak po podne) moj kolega i drugar (družimo se "tek" tridesetsedam godina), doživeo udes motorom i pri tome je povređen (polomljeno pet rebara, napukao jedan kičmeni pršljen, nagnječenje, jetre, pluća, .... ). Mobilni telefon najviše "povređen" (on primio glavni udar i sprečio teže povrede slezene). Uglavnom nije ništa ozbiljno i danas je prebačen iz "šok sobe" na odeljenje. Očekuje da izađe iz bolnice za desetak dana. Verovatna i pauza za motor od par meseci.

A udes prilično neobičan:

Išao motorom (Honda Dauvil) putem iz Kne-sela prema Nišu (put uzan, veoma strm, asfalt dosta oštećen, neki delovi bez asfalta, dosta rizle, .... ). Ispred njega takođe vozio kolega. Na nizbrdici (na pravcu) nailaze na deo bez asfalta (nasut rizlom) i njemu prednji točak odjednom ostaje ukočen (blokiran), iako u tom momentu uopšte nije koristio kočnicu. Kaže da je neposredno pre toga čuo da nešto "tandrče" oko diskova (klešta). Nakon par metara klizanja po rizli, prednji točak ponovo nailazi na asfalt i u tom momentu drugar bude "katapultiran" s motora (predpostavka da prednji točak više nije bio u "osi" sa motorom) Nakon nekoliko metara leta kolega se "prizemljio" na stub sa saobraćajnim znakom (pošto je prethodno "za dlaku" promaši banderu). Išao je brzinom od 40-50km/h. Put bio uglavnom suv, a temperatura prilično niska (blizu nule)!

Na sebi imao svu opremu (čizme, rukavice, kožne pantalone sa protektorima, tekstilnu jaknu sa sa svim protektorima, kožni prsluk, kacigu, .... )!

Motor nije mnogo oštećen (samo plastike). Još se ne zna šta je uzrokovalo blokadu, ali kaže da su mu pločice već bile "pri kraju" pa je moguće da je naka ispala i "zaglavila" disk kad je točak sišao s asfalta!?

Inače čovek ima 55 godina, od pre par godina penzioner (ranije se bavio padobranstvom, a radni vek proveo kao vojni pilot) i nije neko ko "divlja" na motoru. Motore vozi aktivno zadnjih sedam-osam godina i prelazi godišnje po petnaestak hiljada kilometara.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Uhhh generacija pa može se videti da li pločica ispala i šta je uzrokovalo

blokadu točka .Želim mu brz oporavak 1zdravo.gif

Nisam video motor nakon udesa, ali mi je rečeno da se nakon pada točak normalno okretao!? U svakom slučaju videćemo uskoro šta je u pitanju.

• Malinar u pokusaju, 1705 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Da je promašio taj znak kao što je promašio banderu, verovatno bi prošao sa par ogrebotina, ovako je zaradio ozbiljne povrede. Ima tu mnogo sreće, znam ljude koji su padali sa 100+ km/h i prolazili samo sa modricama, a znam i ljude koji su pali sa bajsa i ostali doživotni invalidi. Brz oporavak i povratak u sedlo želim kolegi.

• Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Ljudi ovo je svima nama upozorenje da ispravnost motocikla stavimo na prvom mestu zbog sopstvene bezbednosti, meni se desilo da mi zariba klip na 80km, fala bogu nisam pao, bilo je na pravcu i posle jedno 100 m sam se nekako zaustavio, samo sam cekao kad cu da tresnem, sada toliko obracam paznju na svaku sitnicu da neke delove menjam po dva puta jer su mi kao ovi prvi sumnjivog kvalteta :neznam:, zelim kolegi brz oporavak

• Podržavam 1

Da je promašio taj znak kao što je promašio banderu, verovatno bi prošao sa par ogrebotina, ovako je zaradio ozbiljne povrede. Ima tu mnogo sreće, znam ljude koji su padali sa 100+ km/h i prolazili samo sa modricama, a znam i ljude koji su pali sa bajsa i ostali doživotni invalidi. Brz oporavak i povratak u sedlo želim kolegi.

Treba pogledati "lepšu" stranu događaja, jer da je pogodio banderu (ko što je pogodio znak) prošao bi verovatno mnogo gore.

Povrede nisu posebno opasne i teške, a drugar nije neka kukavica i mekušac (mada se žali da ga sestre u bolnici uopšte ne "zarezuju"). Biće već u rano proleće spreman za sezonu.

• Malinar u pokusaju, 1705 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Treba pogledati "lepšu" stranu događaja, jer da je pogodio banderu (ko što je pogodio znak) prošao bi verovatno mnogo gore.

Povrede nisu posebno opasne i teške, a drugar nije neka kukavica i mekušac (mada se žali da ga sestre u bolnici uopšte ne "zarezuju"). Biće već u rano proleće spreman za sezonu.

To je ona čuvena čaša koja je ili do pola puna ili do pola prazna, zavisi uvek iz kog ugla gledaš. Ja uvek kažem za takvu situaciju da bajker nije imao sreće, a možda je imao mnogo više nego što i mogu da zamislim. A što se tiče sestara, vole one pažnju, nek' se potrudi, pa će da ga zarezuju 100%;)

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 650S Bandit (ex Kawa ER5)

Sticaj okolnosti... Ne bas idealni uslovi za saobracaj, mozda i peh sa plocicama i rezultat je ovo sto se desilo. U svakom slucaju, opomena svima nama jer se ne pada samo kada se divlja. Zelim brz oporavak kolegi!:takoje:

• Podržavam 1

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850
:takoje: samo neka prodju rane junacke sto pre :zdravo:

Plocica kocnice ako je pri drndanju po makadamu ili rizli nekako ispala iz lezista pa izazvala blokiranje tocka, mora ostaviti dobar trag na disku o tom dogadjaju.

Postoji mogucnost da je nesto od te podloge, komadic rizle, asfalta, kamicak, upao u prostor celjusti, i po neprianjajucoj podlozi izazvalo blokiranje tocka. Tu je kolega jos mogao da se nekako odrzava na motoru, ali nailaskom na cvrstu podlogu sa znatno boljim prianjanjem sila usporenja se naglo pojacala, sto je katapultiralo vozaca. Ta pojacana sila moze zdrobiti upali kamicak izmedju plocice i diska, tako da ga posle pri pregledu nema. Ali opet, morao bi kamicak ostaviti trag na plocici i disku, ako ga je bilo.Pa svi mi ponekad poletimo, a ne samo piloti i padobranci... :zvizduk:... :lol:

• Vinyl rider, 821 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

Kolegi želim brz oporavak i podseti ga , odnosno prenesi mu da sam i ja imao sličan problem (sa kolima) nakon jednog malog relija na Tari. Šta se desilo, upao gremlin (kamenčić) negde u kočiona klješta i zezao krizu jedno 10 minuta dok nije verovatno sam od sebe ispao.

Dešava se svima :neznam:

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Želim mu brz i uspešan oporavak ! Što se udesa tiče - slažem se sa Marshall-om, jer i meni liči na to da mu je komadić rizle upao i zaglavio točak. Pločice obično stoje na jednoj ili dve osovinice , pa nemogu da ispadnu. Šta se tu desilo - znaće se verovatno posle pregleda motocikla. Najbitnije da je kolegi dobro . :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja