PECA BMW 1121 Napisano Decembar 20, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Zima ..... Sta drugo raditi nego se baviti ljubimcem i krvriti stvari na njemu ne bi imali sta da popravljate . Tako i ja resim da poradim nesto i rekoh posto mi malo vlazi semering na radilici a to primetio kad sam menjao lamelu ali nisam imao tad love da zamenim i njega rekoh ove zime tim da se pozabavim .. Tako ti ja lepo narucim semering radilice i on naravno stigne sve u roku : pogledam ja semering i sve je ok . medjutim okrenem zadnju stranu i imam sta da vidim : Nema opruge ??? Kako to , treba da ima oprugu pozadi kao sto vec imam na motoru i koju sam zadnji put malko skratio ... Pogledam malo bolje . ma to je taj semering i to je ta oznaka .. Rekoh dobro to je to , jes da mi je ova rebrasta ivica podosta tvrda (reko bih ima grafita u sebi) i brzo ce ovo da "ujede" i napravi kanal na zamajcu al kontam znaju svabe sta rade . Slucajno se tu nadje subler i ja onako bzv krenem da merim .. imam i sta da vidim : unutrasnja mera semeringa za celih 6mm manja nego sto treba ??? Sta je bre sad ovo .. Pogledam meru na semeringu i pise sto i treba 80/100/10 .. merim sublerom 74/104/10 . ajd spoljna je malo jaca da teze "udje" ali 6mm unutrasnja bas mnogo . proverim sifru dela u katalogu - ma to je to , za moj je motor s' tim sto pase na jos gomilu modela ... Ok sta je tu je krenem u otkrivanju zagonetke i zovem sve redom koji bi mogli da znaju resenje i sta saznam : Da je BMW izbacio iz upotrebe semeringe sa porugom jer moze da se desi da opruga spadne sa semeringa i napravi havariju u motoru . Sad i za starije modele salju semeringe nove generacije koji oprugu nemaju vec samo gumicu koja dihtuje. E sad sto je ta gumica toliko manjeg precnika celih 6mm .. posto semering dolazi u blok motora : a zamajac na kom semering dihtuje se nabacuje posle : on bukvalno zavrne onu dihtujucu gumicu i ona legne na zamajac povrsinom od onih 3mm sto je veca a posto je sva u onim koncentricnim krugovima bar 3 kruga legnu na povrsinu zamajca i dihtuju pa takoreci izigravaju 3 semeringa .. evo povrsine gde treba da legne semering : nego u medjuvremenu sam saznao da nije problem u mom semeringu i ne vlazi ulje tu vec u jednoj gumici koja se nalazi unutar zamajca i dihtuje spoj zamajac-radilica (semering dihtuje blok-zamajac) a tu gumicu skoro niko ne zameni pa i posle novog semeringa opet ima problem... e sad znam pa sam i tu gumicu kupio a semering menjam preventivno ... valjda ste razumeli sta sam hteo da kazem ... posto ja nisam 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4284 Napisano Decembar 20, 2012 motoras, 2471 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam nesto novo naucio. Ako sam naucio... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limenko 132 Napisano Decembar 20, 2012 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Bar Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100 Prijavi odgovor kao problematičan Slike su sve objasnile!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Decembar 21, 2012 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Odlična ti priča, nova konstrukcija semeringa koji em bolje zaptiva em ne jede radilicu. Nego, ako vadiš radilicu, nek ti je majstor ispolira ako zaključite da neće otići mnogu u minus. Jeste površina naleganja novog semeringa jedno 4 bubrega i bar 3 kanala, al postoji opasnost da ipak probije. Nekako probaj da nađeš najbolju poziciju semeringa u smislu nabijanja više u samo kućište, da pobegneš od riseva. Ovaj semering ako staviš pa skineš, velika šansa je da postane neupotrebljiv. 5 X meri pa jednom namesti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 21, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan semering naleze na zamajac ... zamajac izgleda sareno ali neverovatno je prav tj nije "ukopan" od semeringa ... sam semering u kucistu motora ne moze da se mrda napred i nazad nego dolazi bas tamo gde on hoce .. Znam za foru da ga nabijes malo dublje pa preskocis ono mesto gde se ukopao .. cak i sa de ukopao ovaj semering je takav da ne leze na isto mesto kao i stari .. ugao same one gunice je drugaciji tj. malo dublje hvata .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Decembar 21, 2012 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Deblji,tanji dihtung...parola snađi se. Biće to dobro, grafitna mast i vozi Pecko. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 21, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan ma tek cu ja da slikam sve i kakvi su problemi tu , kad budem poceo sa ugradnjom .... tad cu preciznije da objasnim .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Decembar 21, 2012 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Графитна маст ...никако То је семеринг PTFE који се монтира искључиво на суво и мора да одстоји одређено време пре него што се покрене радилица (око 2-3 сата) .Препоручљиво је да површина налегања (радилица) буде потпуно равна(исполирана). Приликом мотирања на радилицу се навлачи танки пластични прстен да се семеринг не би оштетио ( обично се тај прстен добије приликом куповине семеринга) ако га немамо помаже танка пластична фолија за фотокопирање. Пожељно је имати одговарајући алат за набијање семеринга јер се исти лако деформише (проверено из личног искуства ). И да поновим никакво подмазивање приликом монтаже . Поздрав Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 21, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan to da treba da odstoji malo pre pokretanja ima logike jer kad se malo zavrne ova gumica od semeringa treba joj dosta vremena da se vrati na prvobitni oblik pa kontam da kad navlacis zamajac na semering treba mu vreme da nalegne na njega ... to za tu foliju i prsten ovde je nemoguce jer semering postavis u dekli pa na njega navuces zamajac tako da od zamajca ne vidis uopste sta se desava pozadi a znam na sta mislis ... to da se krivi prilikom postavljanja jeste tacno mora se necim sto je veliko koliko i semering pa polako da se navlaci ravnomerno da se ne bih i oni dihtujuci prstenovi spolja pokidali ...ali ovaj semering je jako tezak i deluje jako kvalitetno pa mi se cini kad bi i cekicem kucao okolo ne bih mogao da ga iskrivis ... Ajd ako znas jos nesto oko te PTFE tehnologije napisi jos nesto , izgleda da ce sve vise da srecemo te semeringe ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Decembar 21, 2012 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Сутра ћу да нађем упутство за уградњу ПТФЕ семеринга. Скенирам га и постављам. Ја сам са њима сусрео први пут пре 10 година на једном WV дизелу 1.9. После моје "стручне" уградње морао сам поново да вадим мотор напоље. За утеху ти семеринзи кад се правилно мотирају трају много дуже од обичних. Само стрпљиво има још времена до пролећа Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Decembar 22, 2012 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Mam...ima više vrsta teflona. Jednom sam u neku slepu biksnu morao da nalijem ulje, jednostavno se previše buke čulo iako je zaista za teflon navedeno da nije potrebno dodatno podmazivanje, al dal je zabranjeno? Pecina radilica ima dobar ukopan kanal i postoji realna šansa da propiša. Za nabijanje može foto film, samo gde ga naći. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan ma nemam ja ljudi ukopan zamajac .. ravan je kao strela ... cak i da imam ovaj semering bi masio to mesto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Decembar 22, 2012 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan A ono na IV slici od kraja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan a to .. jes da izgleda kao da je ukopano ali to je samo boja drugacija .. posto onaj fabricki semering ima dva prstena zaptivanja izgleda kao da je na dva mesta ukopan ali to je samo boja .. ovo sto je belo tu je isao semering a ovo zuto je verovatno ofarbano od ulja ... proveravano na strugu i nema kanala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Ovde se bolje vidi : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Decembar 22, 2012 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Упутство за уградњу ПТФЕ семеринга: Поздрав Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Bas kao sto sam i mislio . Dihtujuca "usta" treba da su iskrivljena ka uljnom prostoru . plasticni prsten se koristi kad semering navlacis na osovinu ali je to kod bmw-a nepotrebno zato sto osovinu navlacis na semering pa se on krivi bas u smeru kom treba .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Decembar 22, 2012 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Ниси добро прочитао упутсво. Пластични прстен-заштита је обавезна . Приликом постављања семеринга та заштита стоји између семеринга и метала 4 сата. И после је пажљиво уклониш. Послушај швабе нису они то написали реда ради говорим ти из личног искуства. Поздрав Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Ali ja nisam ni dobio taj prsten nit bi mogao da ga iskoristim .. Ja semering stavljam u dekli (blok) : a zatim na semering navlacim zamajac gde semering i dihtuje : Tako da je nemoguce i okom da ga vidim a kamoli da pridjem necim do njega . Prednost je sto kad budem navlacio zamajac , semering ce se iskriviti bas u pravcu kom treba . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Decembar 22, 2012 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Уреду... разумео Навуци семеринг пре монтаже на замајац и нека стоји 4 сата ( са заштитом ) а ондак` га скини и упресуј у блок. И што брже врати замајац на своје место па остави да преноћи. За монтажу семеринга направи алат од оне беле пластике укопај рупу за радилицу и рупе за шрафове па полако навуци семеринг равномерно и унакрсно дотежући шрафове. Нећеш успети да га уградиш равно под углом од 90 степени у односу на радилицу куцкајући га чекићом . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Decembar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan pa tako sam i planirao da nataknem semering da poprimi oblik zamajca da bih ga kasnije lako ugurao ... a alat ne mora da se pravi , imam ga svuda oko sebe , samo se izbuse 5 rupe : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Decembar 22, 2012 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Sad sam malo prenetovao jer mi je bila čudna ne kompatibilnost teflona i masnoća jer je on imun malte ne na sve. Štos je u formiranju teflonskog nanosa na naležuću metalnu površinu pri inicajalnom paljenju, zato mora na suvo i bez kontaminacije čak i masnoće sa prstiju. Zato Peki ne pipaj više ništa dok ne navataš mladu. U sklopovima gde nema uopšte ulja, preporučuje se predmazanje mašću, a neki tamo semeringaš čak i traži malo ulja pri navlačenju na radilicu. Baš čudno. Svi nalažu da površina bude apsolutno glatka i da se mora ispolirati i možda razlog propuštanja tu leži. I zanimljivo je da SKF upozorava da su naležuće usnice vrlo agresivne i zato iziskuju jako tvrd površinski sloj koji se nadomešćuje nekakvom njihovom navlakom ako je noseći slabašan. I montaža baš mora da bude picanska.Pošto je u pitanju original BMW deo, predpostavljam da je sve kako treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Maj 2, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Evo da se javim ja posle nekih 700km i dalje je sve suvo ! Da li je to zbog ovog novog PFTE semeringa ili zbog one gumice u zamajcu ko bi znao ali za sad je sve suvo a ja srecan ! E sad pojma nemam de su mi slike montaze semeringa a siguran sam da sam slikao ... kad nadjem stavljam Nasao sam samo slike one budjave gumice u zamajcu koja zna da pravi problem i kad je nov semering : evo gde ona stoji : evo je nova: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...